• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Brunkål - nem opskrift med hvidkål eller spidskål

Brunkål - nem opskrift med hvidkål eller spidskål

billede med brunkål
5 fra 7 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
30
SHARES
FacebookMessenger30PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 8. oktober 2024 - Udgivet: 24. oktober 2023

Min opskrift på brunkål med hvidkål eller spidskål som klassisk tilbehør. Karamelliseret kål du nemt både kan lave i gryde eller ovn.

Brunkål er en gammel, dansk ret, som stadig smager godt. På trods af et blakket ry om, at kål giver luft i maven. Mormor lavede den, og brunkålen er heldigvis aldrig forsvundet ud af det danske køkken.

Retten kan laves på forskellige måder, og her får du både den mere klassiske opskrift i gryde, men også en opskrift på hvordan du laver den i ovnen. Her anvendes blandt andet sirup.

Personligt foretrækker jeg at lave retten med spidskål, men den traditionelle version er med hvidkål, og den kan du også bruge. Fremgangsmåden er den samme. Kålen passer fortrinlig til blandt andet en medisterpølse og hamburgerryg.

Opskriften er beregnet til fire personer som tilbehør. Der kan lægges et stykke kød i gryden sammen med kålen, og så er tilberedningstiden længere, som det også fremgår af opskriften.

Indhold
  • Min opskrift på brunkål med hvidkål eller spidskål som klassisk tilbehør. Karamelliseret kål du nemt både kan lave i gryde eller ovn.
  • Brunkål - nem opskrift
  • Ingredienser  1x2x3xVælg
  • Fremgangsmåde 
  • Næringsindhold
  • Servering
  • Brunkål i ovn
  • Hakket oksekød med hvidkål i fad (i ovn)
  • Stuvet hvidkål - nem opskrift
  • Gisou - lækker hvidkålsgryde med oksekød og ris
  • Hvidkålsrouletter - kåldolmere
  • Hvidkålsgryde
  • Gammeldags hvidkålssuppe
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med brunkål
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Brunkål - nem opskrift

5 fra 7 stemmer
Min opskrift på brunkål med hvidkål eller spidskål som klassisk tilbehør. Karamelliseret kål du nemt både kan lave i gryde eller ovn.
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 45 minutter min
Samlet tid 1 time t
Antal: 4 personer
Ret: Tilbehør
Køkken: Dansk
Kalorier: 147
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 75 g sukker
  • 25 g smør
  • 500 g spidskål - eller hvidkål, snittet
  • 1 dl vand - gerne kogende
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde
 

  1. Til brunkål starter med du med at snitte 500 gram spidskål nogenlunde fint. Du kan enten bruge hvidkål eller spidskål.
  2. Kom 75 gram sukker i en gryde og smelt det ved en middel varme. Du skal ikke røre i det, men blot lade det smelte. Når sukkeret er næsten smeltet kan du ryste gryden lidt rundt.
  3. Kom 25 gram smør ved og lad sukker- og smørmassen karamellisere let.
  4. Tilsæt den snittede kål og vend rundt. Brun kålen godt af, men uden den brænder på.
  5. Tilsæt 1 deciliter vand (kogende), og vend rundt igen.
  6. Ønskes kød tilberedt sammen med kålen kan du lægge den ved nu. Et stykke svinebryst eller bacon passer fint til.
  7. Læg låg på og lad brunkålen simre ved svag varme i ca. 30 minutter, hvis ikke der er kød i gryden, og brunkålen kun skal bruges som tilbehør. Har du kød i gryden er tilberedningstiden ca. 1,5 time. Måske lidt mere afhængig af tykkelsen på kødet. Krydres med salt og friskkværnet peber.

Næringsindhold

Kalorier: 147kcalKulhydrater: 25gProtein: 2gFedt: 5gMættet fedt: 3gFlerumættet fedt: 0.3gEnkelumættet fedt: 1gTransfedt: 0.2gKolesterol: 13mgNatrium: 645mgKalium: 309mgKostfibre: 3gSukker: 19gVitamin A: 314IUVitamin C: 53mgCalcium: 62mgJern: 1mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Servering

Den færdige brunkål serveres straks som tilbehør til medister, hamburgerryg eller en kogt skinke.

Brunkål i ovn

Brunkålen kan også laves i ovn, og her skal du bruge disse ingredienser:

1 lille hvidkål
2 skalotteløg
1 laurbærblad
2 spiseskefulde lys sirup
5 deciliter kalvefond
Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

  1. Fjern de yderste blade på hvidkålen, og snit den derefter i tynde strimler. Undgå stokken. Skalotteløg pilles og hakket fint.
  2. Smelt lidt smør i en stor stegegryde, der kan tåle at gå i ovnen.
  3. Svits så hvidkål og skalotteløg så det tager farve. Krydr med friskkværnet peber. Fordel lidt lys sirup ud over den brunede kål, og hæld så kalvefonden ved. Tilsæt også et laurbærblad.
  4. Vend det rundt, og stil så gryden i ovnen ved 170 grader varmluft. Der skal ikke være låg på gryden.
  5. Nu skal brunkålen steges færdig i ovnen og det tager cirka en times tid. Vend den gerne rundt et par gange undervejs. Tag den færdige brunkål ud af ovnen, og smag den til med lidt salt.

Flere inspirerende opskrifter:

Hakket oksekød med hvidkål i fad (i ovn)

4.8 fra 21 stemmer
Super god opskrift på hakket oksekød med hvidkål og gulerødder, der laves i et fad i ovnen. Kan serveres med kogte ris.
Gå til opskrift
billederesultat for oksekød med hvidkål

Stuvet hvidkål - nem opskrift

5 fra 3 stemmer
Her er den bedste opskrift på stuvet hvidkål, hvor hvidkål vendes i en hvid sovs. Den stuvede hvidkål er god som tilbehør til frikadeller.
Gå til opskrift
stuvet hvidkål

Gisou - lækker hvidkålsgryde med oksekød og ris

4.6 fra 21 stemmer
Her får en god opskrift på gisou, der er en lækker hvidkålsgryde. Det er nem hverdagsmad med hvidkål, hakket oksekød og ris i samme gryde.
Gå til opskrift
billederesultat for gisou hvidkålsgryde

Hvidkålsrouletter - kåldolmere

4.7 fra 25 stemmer
Hvidkålsrouletter eller kåldolmer? Kært barn har mange navne, men her er opskriften på de bedste hvidkålsrouletter med fars og en vidunderlig sovs.
Gå til opskrift
billederesultat for hvidkålsrouletter og kåldolmere

Hvidkålsgryde

4.6 fra 10 stemmer
Her er en skøn opskrift på hvidkålsgryde. En lækker gryderet med hvidkål, hakket svinekød og karry. God og nem aftensmad til hele familien.
Gå til opskrift
hvidkålsgryde

Gammeldags hvidkålssuppe

4.9 fra 39 stemmer
Her får du min opskrift på gammeldags hvidkålssuppe med nakkefilet, masser af hvidkål og andre grøntsager. Nem at lave og meget mættende.
Gå til opskrift
gammeldags hvidkålssuppe

FAQ

Hvad er brunkål?

Brunkål er en dansk ret lavet med hvidkål, som karamelliseres og simrer i smør, sukker og evt. svinefedt – ofte med flæsk, medister eller røget kød. Den er kendt for sin sød-salte smag og mørke farve. Kan også laves med spidskål.

Skal kålen være brun?

Ja, karamelliseringen af sukkeret er det, der giver retten navn og karakter. Kålen skal ikke være brændt, men godt brunet for at opnå en dybere smag.

Kan man fryse brunkål?

Ja, du kan sagtens fryse brunkål. Køl den helt ned og frys brunkålen i passende portioner. Holder ca. 3 måneder på frost. Bliver kun bedre ved genopvarmning.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Christian Klüver

    december 08, 2023 at 8:27 pm

    Jeg har skrevet et paar gange til jer for at komme paa jeres nyheds- mail ( den ville ikke modtage min email-adresse ) .... men har ikke hört noget fra jer .... hvorfor ikke ? er i ikke intereseret i at blive brugt ???

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required