Min opskrift på brunkål med hvidkål eller spidskål som klassisk tilbehør. Karamelliseret kål du nemt både kan lave i gryde eller ovn.
Brunkål er en gammel, dansk ret, som stadig smager godt. På trods af et blakket ry om, at kål giver luft i maven. Mormor lavede den, og brunkålen er heldigvis aldrig forsvundet ud af det danske køkken.
Retten kan laves på forskellige måder, og her får du både den mere klassiske opskrift i gryde, men også en opskrift på hvordan du laver den i ovnen. Her anvendes blandt andet sirup.
Personligt foretrækker jeg at lave retten med spidskål, men den traditionelle version er med hvidkål, og den kan du også bruge. Fremgangsmåden er den samme. Kålen passer fortrinlig til blandt andet en medisterpølse og hamburgerryg.
Opskriften er beregnet til fire personer som tilbehør. Der kan lægges et stykke kød i gryden sammen med kålen, og så er tilberedningstiden længere, som det også fremgår af opskriften.
Indhold
- Min opskrift på brunkål med hvidkål eller spidskål som klassisk tilbehør. Karamelliseret kål du nemt både kan lave i gryde eller ovn.
- Brunkål - nem opskrift
- Ingredienser 1x2x3xVælg
- Fremgangsmåde
- Næringsindhold
- Servering
- Brunkål i ovn
- Hakket oksekød med hvidkål i fad (i ovn)
- Stuvet hvidkål - nem opskrift
- Gisou - lækker hvidkålsgryde med oksekød og ris
- Hvidkålsrouletter - kåldolmere
- Hvidkålsgryde
- Gammeldags hvidkålssuppe
- FAQ
- Kommentarer

Brunkål - nem opskrift
Ingredienser
- 75 g sukker
- 25 g smør
- 500 g spidskål - eller hvidkål, snittet
- 1 dl vand - gerne kogende
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Til brunkål starter med du med at snitte 500 gram spidskål nogenlunde fint. Du kan enten bruge hvidkål eller spidskål.
- Kom 75 gram sukker i en gryde og smelt det ved en middel varme. Du skal ikke røre i det, men blot lade det smelte. Når sukkeret er næsten smeltet kan du ryste gryden lidt rundt.
- Kom 25 gram smør ved og lad sukker- og smørmassen karamellisere let.
- Tilsæt den snittede kål og vend rundt. Brun kålen godt af, men uden den brænder på.
- Tilsæt 1 deciliter vand (kogende), og vend rundt igen.
- Ønskes kød tilberedt sammen med kålen kan du lægge den ved nu. Et stykke svinebryst eller bacon passer fint til.
- Læg låg på og lad brunkålen simre ved svag varme i ca. 30 minutter, hvis ikke der er kød i gryden, og brunkålen kun skal bruges som tilbehør. Har du kød i gryden er tilberedningstiden ca. 1,5 time. Måske lidt mere afhængig af tykkelsen på kødet. Krydres med salt og friskkværnet peber.
Næringsindhold
Få tilsendt opskriften på mail
Servering
Den færdige brunkål serveres straks som tilbehør til medister, hamburgerryg eller en kogt skinke.
Brunkål i ovn
Brunkålen kan også laves i ovn, og her skal du bruge disse ingredienser:
1 lille hvidkål
2 skalotteløg
1 laurbærblad
2 spiseskefulde lys sirup
5 deciliter kalvefond
Salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde:
- Fjern de yderste blade på hvidkålen, og snit den derefter i tynde strimler. Undgå stokken. Skalotteløg pilles og hakket fint.
- Smelt lidt smør i en stor stegegryde, der kan tåle at gå i ovnen.
- Svits så hvidkål og skalotteløg så det tager farve. Krydr med friskkværnet peber. Fordel lidt lys sirup ud over den brunede kål, og hæld så kalvefonden ved. Tilsæt også et laurbærblad.
- Vend det rundt, og stil så gryden i ovnen ved 170 grader varmluft. Der skal ikke være låg på gryden.
- Nu skal brunkålen steges færdig i ovnen og det tager cirka en times tid. Vend den gerne rundt et par gange undervejs. Tag den færdige brunkål ud af ovnen, og smag den til med lidt salt.
Flere inspirerende opskrifter:
Hakket oksekød med hvidkål i fad (i ovn)
Stuvet hvidkål - nem opskrift
Gisou - lækker hvidkålsgryde med oksekød og ris
Hvidkålsrouletter - kåldolmere
Hvidkålsgryde
Gammeldags hvidkålssuppe
FAQ
Brunkål er en dansk ret lavet med hvidkål, som karamelliseres og simrer i smør, sukker og evt. svinefedt – ofte med flæsk, medister eller røget kød. Den er kendt for sin sød-salte smag og mørke farve. Kan også laves med spidskål.
Ja, karamelliseringen af sukkeret er det, der giver retten navn og karakter. Kålen skal ikke være brændt, men godt brunet for at opnå en dybere smag.
Ja, du kan sagtens fryse brunkål. Køl den helt ned og frys brunkålen i passende portioner. Holder ca. 3 måneder på frost. Bliver kun bedre ved genopvarmning.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Christian Klüver
Jeg har skrevet et paar gange til jer for at komme paa jeres nyheds- mail ( den ville ikke modtage min email-adresse ) .... men har ikke hört noget fra jer .... hvorfor ikke ? er i ikke intereseret i at blive brugt ???