Boller i karry er nærmest også blevet en dansk nationalret, trods det noget asiatiske præg og navn i retten.
I hvert fald er det en af de retter, som vi spiser hyppigt ved middagsbordene som aftensmad, og det er da også en skøn ret med masser af smag.
Opskriften er beregnet til 4 personer, og du kan også se min video, hvor jeg viser hvordan man laver den populære ret helt fra bunden.
Indhold

Boller i karry
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Start med kødbollerne. Hakket svine- og kalvekød røres godt sammen med salt og friskkværnet peber. Kom løgpulver i farsen sammen med æg, hvedemel og mælk. Rør eller ælt farsen lind. Løgpulver kan udskiftet med et fintsnittet løg.
- Kog vand op sammen med bouillonterninger.
- Form farsen til kødboller på størrelse med en lille golfbold, og kog kødbollerne cirka 8 minutter i det kogende vand. Kogetiden er fra når den sidste kødbolle er lagt i vandet, men skru lidt ned for varmen, da vandet ikke skal bulderkoge. Jeg plejer at bruge en teske til at forme kødbollerne. Dyp hver gang skeen i den varme bouillon.
- Fisk de færdigkogte kødboller op af vandet med en hulske, og læg til side. Gem fire deciliter af kogevandet til karrysovs til karryretten.
- Kom smør i gryden. Når det er smeltet, piskes hvedemel i sammen med karry og gurkemeje. Lad det bage af i et minut, så du også får brændt karryen af.
- Pisk derefter gradvist suppe fra kogningen af kødbollerne i sovsen, og derefter lidt mælk indtil passende konsistens er opnået. Lad karrysovsen simre i fem minutter for at fjerne smagen af mel.
- Smag karrysovsen til med lidt friskpresset citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber. Der kan også kommes mere karry i.
- Læg kødbollerne i sovsen, og lad dem lige varme igennem.
- Boller i karry serveres med kogte ris og en dampede ærter. Kog risene som anvist på pakken, men pas ikke at overkoge dem. Jeg foretrækker selv basmati ris. Serveringsforslag:
Næringsindhold
Video
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Mængden af karry kan du selv smage dig frem til, for det afhænger selvfølgelig af hvor stærk du ønsker retten. Jeg kommer også gerne lidt gurkemeje i, da det giver en smukkere og mere dyb gul farve, men det kan udelades.
En del af kogevandet til sovsen kan erstattes med mælk eller fløde, hvis du ønsker en fyldigere karrysovs, men det er jo smag og behag.
Retten er dog stadig børnevenlig, men styrken kan justeres med mere eller mindre karry.
Med kokosmælk
Du kan også lave boller i karry med kokosmælk, der giver en lidt mere eksotisk smag til karrysovsen. Her skal du bruge en dåse kokosmælk, og sådan gør du:
Hak et løg og to hvidløgsfed fint, og svits det i to spiseskefulde smør i en gryde. Et æble i tern kommes også ved sammen med lidt revet ingefær og tre teskefulde karry. Drys en spiseskefuld hvedemel i, og kom så en dåse kokosmælk ved.
Lad karrysovsen koge langsomt op, og spæd nu til med kogevand fra kødbollerne indtil du har rette konsistens. Smag sovsen til med salt, peber og eventuelt mere karry.
Sundere version
Du kan også lave en lidt sundere opskrift den klassiske karryret, hvor du blandt andet serverer den med blomkålsris. Samtidig er kødbollerne lavet med lidt havregryn.
400 gram hakket kalv og svin røres med en teskefuld salt, og derefter røres et æg i. Kom også 75 gram grovvalsede havregryn i farsen sammen med friskkværnet peber. Tilsæt nu mælk indtil farsen er lind og har den rette konsistens. Stil på køl i 30 minutter.
Kog kødbollerne i vandet som anvist længere oppe i grundopskriften.
Karrysovs laves af et finthakket løg, der svitses i lidt smør uden at tage farve. Tilsæt to spiseskefulde karry eller hvad du nu synes. Kom en dåse kokosmælk i og kog sovsen igennem. Smag til med salt og peber.
Kom kødbollerne med havregryn i karrysovsen og server den med blomkålsris. Eller med kogte kartofler. Søg opskrifterne frem i søgefeltet øverst på siden.
Der findes også en vegansk version: Flere laver i dag "boller i karry" med plantefars eller linseboller – og karrysovsen kan sagtens laves uden animalske produkter.
Flere inspirerende opskrifter:
Verdens bedste karrykødsovs
Kylling i karry
Frikadeller
Bedste luksus mørbradgryde
Forloren hare med bacon
Koteletter med ananas og karry i fad
FAQ
På trods af navnet og referencen til karry, der jo er et mere eksotisk krydderi eller krydderiblanding, så den populære ret en dansk opfindelse. Det vides dog ikke hvem ophavsmanden til boller i karry er. Men man ved, at retten blev bredere kendt op gennem 1930erne, og opskriften optræder blandt andet i den kendte Frøken Jensens kogebog. Dog findes der forskellige udgaver af retten fra den tid.
Normalt anvendes der en blanding af hakket svine- og kalvekød til boller i karry, men du kan også anvende en ren svinekød eller udelukkende oksekød. Fremgangsmåden er den samme.
Klassisk og traditionelt tilbehør til boller i karry er kogte ris. Gerne basmatiris. Dertil kan der serveres kogte grøntsager som eks. ærter eller broccoli.
Den klassiske version serveres med hvide ris, men man kan også bruge fuldkornsris eller blomkålsris, hvis man ønsker et sundere tilbehør.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Erik Jakobsen
Smager godt, super lækkert faktisk og nem opskrift