Er agurk sundt, hvor meget vand indeholder agurken og hvor kommer den fra? Her får du svarene på alt om agurken, som faktisk slet ikke er en grøntsag.
En agurk ser og betragter vi som værende en grøntsag, men botanisk set er agurken faktisk et bær med mange kerner/frø.
Agurken stammer oprindeligt fra Indien, hvor den har været dyrket i over 3.000 år, så det er en gammel og velkendt sag.
I Danmark har vi kendt agurken siden 1700-tallet, da den kom hertil fra Sydeuropa. Men først fra 1900-tallet, hvor dyrkningen i drivhuse blev mere omfattende, begyndte vi først rigtigt at dyrke vores egne agurker herhjemme.
Agurkeplanten kræver nemlig et varmt og solrigt klima, og den trives derfor bedst i drivhuse i Danmark.
Agurk er blandt andet i familie med squash, græskar og melon.
Den vokser på en slyngplante og findes i mange varianter – fra de lange slanke salatagurker til små, buttede sylteagurker.
Agurk i køkkenet
Agurken kan anvendes på et utal af måder. Dog normalt ikke i varm tilstand, hvor den ikke fungerer så godt.
Derimod kan den spises rå som en snack, som pynt på et stykke højt belagt smørrebrød, i salater, tzatziki, relish, smoothies, som fyld i sandwich og pitabrød, og i kolde supper.
Desuden kan agurken syltes som agurkesalat, så vi kan få agurkesalaten til forskellige middagsretter, som eksempelvis grydestegt kylling.
Tip! Hvis du vil undgå at din agurk afgiver for meget vand i din hjemmelavede tzaziki eller i din salat, så kan du flække agurken på langs, og skrabe indmaden ud.
- Spises mest rå – i:
- Salater
- Sandwiches
- Dip og tzatziki
- Sushi
- Bruges også til:
- Syltning (cornichoner, drueagurker, asier)
- Kolde supper (eks. gazpacho)
Er agurken sund?
Selve agurken består 95% vand, men på trods af det, så gemmer den stadig på nogle sunde og vigtige vitaminer og mineraler.
Som sagt består det meste af agurken af vand, så hvis du er én af dem, der har svært ved at få drukket nok væske i løbet af en dag, så se om du kan klemme et par stænger af agurk ned i stedet for.
Agurk indeholder magnesium, som er med til at berolige dit nervesystem, og det kan samtidig virke blodtrykssænkende.
Agurken indeholder kun 15 kalorier per 100 gram, så du kan med god samvittighed bare gnaske løs af den.
I agurken gemmer der sig også K-vitamin. K-vitamin er blandt andet godt for din knoglesundhed, da vitaminet hjælper kroppen med at optage kalk fra kosten.
Opbevaring
- Agurker trives bedst ved ca. 10–12 °C – altså lidt køligere end stuetemperatur, men ikke alt for koldt.
- I køleskabens grøntsagsskuffe holder de sig bedst i flere dage.
- Hvis de bliver meget kolde, kan de få vandskader (bløde pletter).
Næringsindhold i agurk pr. 100 gram
Kalorier: 15
Protein: 0,7 gram
Kulhydrat: 3,6 gram
Fedt: 0,1 gram
- Indeholder lidt C-vitamin, K-vitamin og kalium.
- Indeholder også antioxidanter, især i skallen.
Sjove fakta
- Den længste agurk, der er målt, var over 1 meter lang!
- Agurk har været kendt i over 3000 år og var allerede populær i det gamle Egypten.
- Mange bruger agurkeskiver på øjnene i skønhedsbehandlinger – fordi de køler og dæmper hævelse.
Opskrifter
Her får du en række populære opskrifter med agurk.
Agurkesalat
Tzatziki
Kold agurkesuppe med mynte og dild
English Garden Cocktail
Salat med nye ærter, agurk, ærteskud og dressing
Agurkesandwich
Ginger beer med hyldeblomst og agurk (sommerdrink)
Græsk salat - den ægte opskrift
Simpel edamamesalat med tomat
Raita
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Comments
No Comments