• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Agurk - wiki, næringsindhold og opskrifter

Agurk - wiki, næringsindhold og opskrifter

Billede med agurk.

Opdateret:  28. april 2025 - Udgivet:  28. april 2025

Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMS

Indhold

  1. Er agurk sundt, hvor meget vand indeholder agurken og hvor kommer den fra? Her får du svarene på alt om agurken, som faktisk slet ikke er en grøntsag.
  2. Agurk i køkkenet
  3. Er agurken sund?
  4. Opbevaring
  5. Næringsindhold i agurk pr. 100 gram
  6. Sjove fakta
  7. Opskrifter
  8. Agurkesalat
  9. Tzatziki
  10. Kold agurkesuppe med mynte og dild
  11. English Garden Cocktail
  12. Salat med nye ærter, agurk, ærteskud og dressing
  13. Agurkesandwich
  14. Ginger beer med hyldeblomst og agurk (sommerdrink)
  15. Græsk salat - den ægte opskrift
  16. Simpel edamamesalat med tomat
  17. Raita

Er agurk sundt, hvor meget vand indeholder agurken og hvor kommer den fra? Her får du svarene på alt om agurken, som faktisk slet ikke er en grøntsag.

En agurk ser og betragter vi som værende en grøntsag, men botanisk set er agurken faktisk et bær med mange kerner/frø.

Agurken stammer oprindeligt fra Indien, hvor den har været dyrket i over 3.000 år, så det er en gammel og velkendt sag.

I Danmark har vi kendt agurken siden 1700-tallet, da den kom hertil fra Sydeuropa. Men først fra 1900-tallet, hvor dyrkningen i drivhuse blev mere omfattende, begyndte vi først rigtigt at dyrke vores egne agurker herhjemme.

Agurkeplanten kræver nemlig et varmt og solrigt klima, og den trives derfor bedst i drivhuse i Danmark.

Agurk er blandt andet i familie med squash, græskar og melon.

Den vokser på en slyngplante og findes i mange varianter – fra de lange slanke salatagurker til små, buttede sylteagurker.

Agurk i køkkenet

Agurken kan anvendes på et utal af måder. Dog normalt ikke i varm tilstand, hvor den ikke fungerer så godt.

Derimod kan den spises rå som en snack, som pynt på et stykke højt belagt smørrebrød, i salater, tzatziki, relish, smoothies, som fyld i sandwich og pitabrød, og i kolde supper.

Desuden kan agurken syltes som agurkesalat, så vi kan få agurkesalaten til forskellige middagsretter, som eksempelvis grydestegt kylling.

Tip! Hvis du vil undgå at din agurk afgiver for meget vand i din hjemmelavede tzaziki eller i din salat, så kan du flække agurken på langs, og skrabe indmaden ud.

  • Spises mest rå – i:
    • Salater
    • Sandwiches
    • Dip og tzatziki
    • Sushi
  • Bruges også til:
    • Syltning (cornichoner, drueagurker, asier)
    • Kolde supper (eks. gazpacho)

Er agurken sund?

Selve agurken består 95% vand, men på trods af det, så gemmer den stadig på nogle sunde og vigtige vitaminer og mineraler.

Som sagt består det meste af agurken af vand, så hvis du er én af dem, der har svært ved at få drukket nok væske i løbet af en dag, så se om du kan klemme et par stænger af agurk ned i stedet for.

Agurk indeholder magnesium, som er med til at berolige dit nervesystem, og det kan samtidig virke blodtrykssænkende.

Agurken indeholder kun 15 kalorier per 100 gram, så du kan med god samvittighed bare gnaske løs af den.

I agurken gemmer der sig også K-vitamin. K-vitamin er blandt andet godt for din knoglesundhed, da vitaminet hjælper kroppen med at optage kalk fra kosten.

Opbevaring

  • Agurker trives bedst ved ca. 10–12 °C – altså lidt køligere end stuetemperatur, men ikke alt for koldt.
  • I køleskabens grøntsagsskuffe holder de sig bedst i flere dage.
  • Hvis de bliver meget kolde, kan de få vandskader (bløde pletter).

Næringsindhold i agurk pr. 100 gram

Kalorier: 15
Protein: 0,7 gram
Kulhydrat: 3,6 gram
Fedt: 0,1 gram

  • Indeholder lidt C-vitamin, K-vitamin og kalium.
  • Indeholder også antioxidanter, især i skallen.

Sjove fakta

  • Den længste agurk, der er målt, var over 1 meter lang!
  • Agurk har været kendt i over 3000 år og var allerede populær i det gamle Egypten.
  • Mange bruger agurkeskiver på øjnene i skønhedsbehandlinger – fordi de køler og dæmper hævelse.

Opskrifter

Her får du en række populære opskrifter med agurk.

Agurkesalat

4.6 fra 79 stemmer
Den bedste opskrift på agurkesalat. God, gammeldags og hjemmelavet med agurkeskiver, syltet med eddike, vand og sukker til syltede agurker.
Gå til opskrift
Den bedste agurkesalat opskrift er den, som mormor altid lavede den. Helt simpelt og nemt. Her er agurken skåret ud med et bølgeskær, men du kan også bruge en almindelig kniv. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Tzatziki

4.8 fra 13 stemmer
Få en nem opskrift på tzatziki. Hjemmelavet græsk agurkesalat med græsk yoghurt, agurk og hvidløg. Kan også laves med alm. yoghurt.
Gå til opskrift
tzatziki græsk agurkesalat

Kold agurkesuppe med mynte og dild

5 fra 1 stemme
Her får du en nem opskrift på kold agurkesuppe med mynte og dild. En lækker suppe med agurk, der spises som en forfriskning eller hovedret.
Gå til opskrift
kold agurkesuppe

English Garden Cocktail

5 fra 5 stemmer
Sådan laver du en English Garden Cocktail. En populær engelsk drink, der bla. shakes sammen med gin, hyldeblomst og limesaft. Pyntes med agurk.
Gå til opskrift
English Garden Cocktail drink

Salat med nye ærter, agurk, ærteskud og dressing

5 fra 2 stemmer
Få en lækker opskrift på salat med nye ærter. En skøn sommersalat, der laves med friskbælgede ærter, agurk og en nem olie- og eddikedressing.
Gå til opskrift
salat med nye ærter og agurk

Agurkesandwich

4.8 fra 18 stemmer
Agurkesandwich er en britisk sandwich, som bliver serveret til high tea eller som en snack i løbet af dagen. De smager virkelig godt.
Gå til opskrift
Agurkesandwich

Ginger beer med hyldeblomst og agurk (sommerdrink)

5 fra 6 stemmer
Her er den klassiske opskrift på ginger beer med hyldeblomst. Det er en super skøn sommerdrink, som tilmed er alkoholfri. Drinken serveres med lidt agurk.
Gå til opskrift
billede med ginger beer med hyldeblomst saft

Græsk salat - den ægte opskrift

4.9 fra 17 stemmer
Græsk salat er en klassisk salat. Her er min opskrift med tomater, agurk, oliven og feta ost. Den græske salat er perfekt som tilbehør.
Gå til opskrift
billederesultat for græsk salat

Simpel edamamesalat med tomat

5 fra 4 stemmer
Her er min opskrift på en simpel edamamesalat med tomat, agurk, peberfrugt og æble. Vendes med en god dressing, og er lækker som tilbehør.
Gå til opskrift
edamamesalat med tomat og dressing

Raita

4.7 fra 11 stemmer
Her får du en nem opskrift på lækker raita. Det er en indisk dressing, som du nemt laver af yoghurt, agurk, tomat og mynte.
Gå til opskrift
raita indisk dressing
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med kager der kan bages dagen før.

Kollegakage: Nemme kager du kan bage dagen før

Billede med stegt hornfisk.

Stegt hornfisk i ovn, på pande eller grill

Uge21-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 21: 20 vinkøb til en fest på budget

bilelde med dansk mad krebinetter

Dansk mad: Opskrifter på mad fra det danske køkken

Billede til rødtunge med svampestuvning.

Rødtunge med svampestuvning og ristede kartofler

Ugens madplan uge 21

Ugens madplan uge 21 med skøn aftensmad til hele ugen

Forsiden lige nu

hurtig aftensmad
Hurtig aftensmad - prøv disse 10 hurtige retter→ Se opskriften
sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater
Sommerfuglepasta med hakket kylling og tomater→ Se opskriften
billede til ærtesalat med spidskål
Nem og sund ærtesalat med spidskål og agurk→ Se opskriften
Den lækre sommerkage laves på en bund af vandbakkelser, og derefter pyntes med jordbærmarmelade, flødeskum, friske jordbær og chokolade. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Sommerkage (nem opskrift med jordbær og flødeskum)→ Se opskriften
billederesultat for skyrboller proteinboller
Skyrboller - opskrift på nemme og glutenfrie proteinboller med skyr→ Se opskriften
grøn aftensmad
Grøn aftensmad - opskrifter på udvalgte grønne retter→ Se opskriften
billede til kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat
Kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat - nem opskrift→ Se opskriften
Jordbærmad på grovbolle
Jordbærmad - smagen af dansk sol og sommer→ Se opskriften
stegt spinat
Stegt spinat→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
Billede med kyllingegyros.
Nem kyllingegyros med bulgur og spidskål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
Som medlem slipper du for reklamer, og du kan gemme og printe opskrifter. Så vær med nu i Danmarks store fællesskab om mad. På forhånd tak.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her