Indhold
Italiensk focaccia brød
Ingredienser
- 400 g vand (lunkent, svarende til 4 dl.)
 - 25 g gær
 - 500 g hvedemel (italiensk hvedemel tipo 00)
 - 3 spsk olivenolie
 - 2 tsk salt
 
- 3 spsk olivenolie
 - 1 spsk flagesalt
 - 2 spsk rosmarin (skal være friske rosmarinblade, eller oregano)
 
- 2 spsk olivenolie
 
Fremgangsmåde
- Kom 400 g vand (lunkent) og 25 g gær op i en skål, og rør det ud med en grydeske.
 - Tilsæt gradvist 500 g hvedemel (italiensk med min. 12% protein)), og rør det godt sammen i et minuts tid.
 - Kom 3 spsk olivenolie og 2 tsk salt ved, og rører dejen i yderligere et lille minut. Nu vil du se, at dejen er lidt tynd i det, men såden skal den være.
 - Smør en form eller ildfast fad (ca. 30 gange 20 centimeter) med rigelig olivenolie, og kom dejen i. Du kan også beklæde formen med bagepapir - det letter rengøringen efterfølgende. Tryk dejen let ud.
 - Lad dejen stå og hæve i 45 minutter, og du behøver ikke dække dejen til med et viskestykker eller lignende. Den skal bare stå der frit fremme på køkkenbordet.
 - Tænd ovnen på 225 grader varmluft.
 - Fordel 3 spsk olivenolie ud over dit focaccia brød, og kom også 1 spsk flagesalt og 2 spsk rosmarin på. Med fingrene trykker du nu forsigtigt huller i dejen.
 - Kom så fadet ind i ovnen, og her skal det italiensk focaccia brød bages i cirka 20-22 minutter. Efter bagning dryppes 2 spsk olivenolie over brødet.
 
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på focaccia
Focaccia er et klassisk italiensk brød, der er meget nem at bage selv, og her får du min opskrift på det. Det er lækkert, luftigt og med store huller. Som et focacciabrød skal være.
Nyd det friskbagt, hvor man virkelig kan smage både olivenolie og rosmarin i brødet. Og det er et fremragende madbrød til mange italienske retter.
Du får et nemt og lækkert focaccia brød her med masser af smag, og der er nok til i hvert fald 8 personer. Jeg plejer i øvrigt at lave dejen i hånden i stedet for røremaskinen, da den er ganske nem at røre sammen. God bagelyst.
Se flere opskrifter:
Billeder
Her er nogle billeder fra min bagning af det luftige focacciabrød:



Mere olie
Tag det ud af ovnen, og straks efter drypper du et par spiseskefulde olivenolie ud over dit focaccia brød, så skorpen ikke bliver sprød, men derimod dejlig blød. Som den skal være.
Lad brødet køle lidt, inden du skærer det ud i generøse stykker. Nyd det til klassiske italienske retter som lasagne, Cacio e Pepe og spaghetti med kødsovs.
Kan man fryse focaccia?
Jeg bliver ofte spurgt, om man kan fryse et færdigbagt focaccia brød ned. Og det kan du sagtens. Brødet tøs op ved stuetemperatur, hvorefter du med fordel lige kan lune det i ovnen.
Inden frysning kan focacciabrødet med fordel skæres ud i passende stykker, og så kan du altid tage et antal brødstykker op. Det italienske brød smager bedst, når det er lunt.
Du finder flere lækre opskrifter på italiensk mad her.
Oprindelse og historie
Focaccia stammer fra det gamle Rom, og er især forbundet med regionen Liguria (hvor det kaldes "fugassa").
Det menes at være forløberen til den moderne pizza. Brødet blev traditionelt bagt på varme sten eller i træfyrede ovne.
Anvendelse
Focaccia er et lækkert brød som tilbehør til supper og salater. Som sandwichbrød, eks. flækket og fyldt med ost, pesto, skinke eller grillede grøntsager.
Serveres også som snack med lidt dyp, eks. hummus, aioli eller balsamico. Kan også bruges til brunch eller tapas.
FAQ
Focacciabrødet serveres til en række italienske retter, herunder selvfølgelig pasta. Hvordan staver man så til focaccia? Jo, det er præcist som anført, og altså ikke foccacia. Ordet er først med et c og dernæst to c'er - og ikke omvendt.
Du kan sagtens fryse focaccia. Optø det ved stuetemperatur.
Focaccia er selvfølgelig et italiensk ord, og det betyder faktisk blot ildsted.
Det er et italiensk brød, som man kan sige er i familie med den italienske pizza. Serveres typisk som madbrød.
Forskellen på en pizza og focaccia er højden på brødet. Og her er forklaringen blandt andet mængden af gær, hvor der anvendes lidt gær til en pizza, men mere til det højere focacciabrød, der får lov til at hæve i højden.
Du kan også sagtens lave en hel bradepande i ovnen med focaccia. Her skal du blot fordoble opskriften, for så passer den til en stor bradepande.
- Ingen reklamer og annoncer
 - Gratis app uden annoncer
 - Mulighed for populært nyhedsbrev
 - 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
 - Adgang til den populære favoritliste
 - Adgang til at printe opskrifter
 - Bemærk: Ingen bindingsperiode
 
        




Maja skriver
Hej, hvor mange gange ville du gange opskriften op med, hvis man laver en bradepande i ovnens str. ?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Maja
Til en hel bradepande kan du blot fordoble mængderne. Fremgangsmåden er ellers den samme - ligeledes med bagetiden 🙂
God bagelyst.
BH Holger
Ella Lind Madsen skriver
Super godt foccaciabrød!
Henriette skriver
lækkert og super nemt
Holger Rørby Madsen skriver
Mange tak, Henriette - det er jeg glad for at høre.
Alt det bedste
Holger