• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Æg - fakta og nemme æggeopskrifter

Æg - fakta og nemme æggeopskrifter

Billede med æg.
Æg er en af de mest anvendte fødevarer i Danmark, og æggene er da også sunde. Samtidig kan de anvendes til mange forskellige formål. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  2. maj 2025 - Udgivet:  12. april 2025

Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Bedre mæthedsfornemmelse
  2. Vigtige næringsstoffer
  3. Styrker øjnene
  4. Godt for hår og negle
  5. Øger din forbrænding
  6. Nemme at tilberede
  7. Fødevarestyrelsens anbefalinger
  8. Puste rå æg til påske
  9. Opskrifter
  10. Verdens bedste æggekage
  11. Æggekage i ovn (verdens bedste æggekage)
  12. Omelet - nem og klassisk opskrift på omelette
  13. Blødkogt æg
  14. Røræg og scrambled eggs i gryde, ovn og til brunch
  15. Pandekager
  16. Æggemuffins - nem opskrift
  17. Æggesalat - nem og hurtig opskrift
  18. Skidne æg
  19. Smørrebrød med æg og rejer

Der er mange gode grunde til at spise æg, og i denne artikel kigger vi nærmere på æggene og hvad de er for en størrelse.

Æggene har i en længere årrække har fået et ordentligt gok over frygten for salmonella og det arteriekvælende kolesterol, men forskerne er nået til enighed om, at æggene altså er ganske ufarlige, og at de faktisk er rigtig sunde!

Så længe man ellers spiser en varieret kost. Det kan du læse mere om her: Må man spise æg med forhøjet kolesteroltal?

Bedre mæthedsfornemmelse

Æggene indeholder protein af højeste kvalitet, som er med til at holde dig mæt længe.

Dem, der spiser æg til morgenmad, føler sig desuden mindre sultne resten af dagen, da æggene er med til at holde blodsukkeret stabilt længe.

Vigtige næringsstoffer

Æggene indeholder alle de vigtige næringsstoffer som du har brug for.

Desuden er æg én af de få fødevarer der indeholder solskinsvitaminet D-vitamin, som mange af os er i underskud af hen over vintermånederne, og især her i Danmark.

D-vitamin er blandt andet med til at modvirke knogleskørhed.

Styrker øjnene

Blommen i ægget indeholder blandt andet karotenoiderne Lutein og Zeaxanthin, som er med til at beskytte dig mod øjensygdomme som blandt andet forkalkning på nethinden og grå stær.

Godt for hår og negle

De aminosyre og mineraler der findes i æggene, er med til at styrke dit hår og dine negle, og bidrager til en normal vækst.

Øger din forbrænding

Din krop forbrænder flere kalorier på at omdanne de proteiner du indtager til energi, og proteinerne som findes i æggene, er derfor indirekte med til at øge din forbrænding.

Proteiner er nemlig generelt sværere for kroppen at omdanne til energi, end eksempelvis fedt og kulhydrat.

Nemme at tilberede

De er nemme at tilberede, og kan alt efter smag og behag, enten koges (hårdkogt eller blødkogt), steges, eller pocheres. Eller i en lækker æggesnaps.

Du kan bruge dem i mange af hverdagens retter, eller blot som simpel pålæg på et godt stykke brød.

Mulighederne er mange, og de kræver ikke den store tilberedningstid. Og ja, så smager de samtidig jo også godt!

Fødevarestyrelsens anbefalinger

Du kan godt bruge friske rå æg til hjemmelavet is, den røgede sild og til for eksempel desserter og kager, som ikke bliver opvarmet. Sådan lyder vurderingen fra Fødevarestyrelsen.

Modsat tidligere, så er risikoen for at blive syg af salmonella fra danske konsumæg, man køber i butikkerne, i dag meget lille, lyder vurderingen fra myndighederne.

Du bør dog bruge pasteuriserede æg, hvis du vil være helt sikker - eller laver mad til børn, syge eller ældre personer.

Det er så godt som sikkert at spise blødkogte danske konsumæg (dem du køber i butikkerne), men hvis du vil være på den sikre side, når du laver mad til små børn, syge og ældre, bør du servere æggene hårdkogte.

Puste rå æg til påske

Nej. Forekomsten af salmonella i konsumæg er nu så lav, at der ikke bør være nogen risiko for at blive syg af salmonella, når man puster æggene.

Hvis du vil være helt sikker, kan du spritte ægget af. I øvrigt anbefaler Fødevarestyrelsen, at du opbevarer æggene på køl.

Opskrifter

Her får du nogle udvalgte æggeopskrifter fra Madens Verden, og de er allesammen meget populære:

Verdens bedste æggekage

4.7 fra 397 stemmer
En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
Gå til opskrift
billede med æggekage med bacon og tomater

Æggekage i ovn (verdens bedste æggekage)

4.8 fra 248 stemmer
Opskrift på æggekage i ovn, der er verdens bedste æggekage. Æggekagen bages godt af, og pyntes med bacon, tomater og purløg. Bagetiden er cirka 40 minutter.
Gå til opskrift
Billed resultat for æggekage i ovn

Omelet - nem og klassisk opskrift på omelette

4.8 fra 151 stemmer
Prøv denne enkle opskrift på en klassisk omelet. Den er nem at tilberede og perfekt til enhver anledning. Traditionel omelette.
Gå til opskrift
billede med omelet

Blødkogt æg

4.9 fra 102 stemmer
Lær hvordan du koger et blødkogt æg perfekt. Få alle mine tips, tricks og opskrift til at koge et æg, så du med den korrekte kogetid rammer plet.
Gå til opskrift
et billede med blødkogt æg

Røræg og scrambled eggs i gryde, ovn og til brunch

4.7 fra 168 stemmer
Opskrift på røræg. Her kan du se hvordan du laver scrambled eggs, både den almindelige, i ovn, uden mælk, til mange og meget andet.
Gå til opskrift
billederesultat for røræg

Pandekager

4.8 fra 980 stemmer
Lær at lave perfekte pandekager med denne skudsikre opskrift. Få tips og tricks til den bedste pandekagedej og undgå klumper.
Gå til opskrift
billede med pandekager klar til servering

Æggemuffins - nem opskrift

4.8 fra 73 stemmer
Forkæl dig selv med lækre æggemuffins med spinat, bacon og peberfrugt. Perfekte til en hurtig og velsmagende morgen- eller frokostmad.
Gå til opskrift
billede med æggemuffins

Æggesalat - nem og hurtig opskrift

4.6 fra 20 stemmer
Min opskrift på en nem æggesalat, der laves af hårdkogte æg, mayonnaise og karry. Se også hvordan du laver en mere fedtfattig salat med æg.
Gå til opskrift
billede med æggesalat

Skidne æg

4.8 fra 29 stemmer
Skidne æg er en traditionel dansk æggeret, hvor kogte æg serveres i en sennepssovs. Trods navnet er retten et sikkert hit på påskebordet.
Gå til opskrift
billederesultat for skidne æg

Smørrebrød med æg og rejer

4.8 fra 13 stemmer
Her får du min opskrift på smørrebrød med æg og rejer. En klassisk ret fra det danske køkken, som laves med æg i skiver og masser af rejer.
Gå til opskrift
billederesultat for smørrebrød med æg og rejer

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her