Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opsamlinger › Thailandsk mad

Thailandsk mad (nemme opskrifter på lækker thaimad)

billede med thailandsk mad
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMS
Indhold
  • 1. De vigtige pastaer
  • 2. Saucer der giver smag
  • 3. Grønt og frugt
  • 4. Kød og fisk
  • 5. Ris og nudler
  • Populære opskrifter med thailandsk mad
  • Kommentarer

Thailandsk mad er et vidt begreb, da der er regionale forskelle.  Generelt er thaimad inspireret af alle de rejsende, der er ankommet gennem tiden. Chilierne kom fra portugiserne, nudlerne fra Kina og karryblandingen fra Indien.

Det hele er integreret i mad, som kilder vores sanser, og som dufter mindst lige så godt, som det smager.

Nogen tænker på stærke retter, der nærmest får tungen til at svulme op og øjnene til at løbe i vand. Andre får minder om en mild thaisuppe med kylling.

Det thailandske køkken spænder over begge, så det er ikke mærkeligt, at vi får forskellige associationer.

1. De vigtige pastaer

Karrypasta er en essentiel ingrediens i samtlige karryretter. Der findes flere forskellige, fra den korianderduftende grønne til den meget stærke røde.

Pastaerne mikses af forskellige krydderier og urter alt efter, hvilken smag de skal have. Det kan være chilifrugter, frisk ingefær, citrongræs og frisk koriander. Her finder du opskriften på grøn karrypasta.

Fælles for disse pastaer er, at de først skal svitses i olie, før de tilsættes for eksempel kokosmælk.

Rejepasta bruges også som smagsgiver. Rejepastaen er lavet af tørrede, knuste rejer, som er fermenterede. Den giver en stærk salt- og umamismag og bruges ofte i saucer, karryretter og supper.

Tamarindpasta er en pasta lavet af tamarindens bælg. Den har en syrlig-sød smag og bruges blandt andet i supper og den populære Pad Thai med tofu.

2. Saucer der giver smag

Det thailandske køkken er verdensmestre i at sammensætte et måltid. I hjemmene serveres flere retter, som er afstemt efter hinanden, og som tilsammen giver alle fem grundsmage.

Her er saucerne lige så vigtige som krydderier og pastaer.

Fiskesauce, nam pla, bruges overalt i Thailand. Den er lige så vigtig for det thailandske køkken, som salt er for det danske. Fiskesauce har en særlig salt umamismag, og der findes et utal af slagsen.

Østerssauce, namman hoi, minder om fiskesauce. I modsætning til fiskesaucen, er østerssaucen ikke fermenteret. Smagen er mildere og mindre salt.

Chilisauce, nam phrik, findes i mange forskellige udgaver, lige fra den knaldhamrende stærke til den mere søde.

Sojasauce er også en sauce, som findes i mange variationer. Her er både sur-sød, sød, mørk, lys og tyktflydende. Bruges til mange wokretter og som dip.

Satay stammer fra Indonesien, men det thailandske køkken har taget peanutsaucen til sig. God til blandt andet grillet kylling og tofu. Her er en opskrift på kyllingesatay.

Sriracha er en chilisauce lavet af chilifrugter, eddike, hvidløg, sukker og salt. Den bruges ofte til at hælde over retter, du vil have mere bid i.

3. Grønt og frugt

Thailand bugner af friske råvarer, fra kokosnødder, mango og bananer til skaldyr, fisk og kød. Fra krydderurter og ris til grøntsager over jorden og rødder under.

Der findes også mange råvarer, som vi endnu ikke er blevet dagligdags i Danmark, blandt andet kaffir-limeblade, hellig basilikum, ærteauberginer og korianderrødder.

Salater indeholder ofte en tropisk frugt som papaya og mango, og her er en typisk dressing både syrlig, sød og krydret. Men de kan også indeholde kød.

En enkel salatsauce består af fiskesauce, chili, limesaft og palmesukker.

Langt de fleste thairetter er skåret i mundrette bidder. Der er ikke mange stege i dette køkken, tværtimod.

Hvis man forbinder thaimad med hurtig stir fry-mad, er det kun en lille del af sandheden. Der findes masser af retter, som skal have tid, for eksempel den kendte Tom Yum-suppe og kokos-karryretter.

4. Kød og fisk

Kyllinger, ænder, grise, køer, lam... lige som i vores danske køkken bruger thailændere gerne kød i deres retter. Lige så med skaldyr og fisk.

Her kan både lynsteges, dampes, grilles og frituresteges. Bruger du kød i retter, er reglen: Først svitses krydderier, rødder og eventuelt karrypasta, derefter steges kødtern og til sidst grøntsagerne.

5. Ris og nudler

Jasminris er den allerbedste rissort til thailandsk mad. De har en skøn duft, og så klistrer de en smule. Det betyder, at de er gode til at samle sauce op, når du spiser.

Man kan bruge jasminris eller grødris til at lave en dessert som mango sticky rice, men i Thailand bruger de ægte sticky rice, som klæber sig sammen, når de dampes eller koges.

Når risene klistrer sammen, er de lettere at forme i desserter. Og i Nordthailand foretrækkes de til måltider fremfor almindelige jasminris.

Nudler er en hilsen fra Kina og blandt andet ingrediens i Pad Thai.

Populære opskrifter med thailandsk mad

Pad krapow - opskrift på thailandsk streetfood
Få en nem og lækker opskrift på pad krapow, der er en thailandsk ret med hakket svinekød, krapow sauce, kogte jasmin ris og fritterede æg.
Se opskriften her
billede med pad krapow
Pad thai fra Thailand
Pad thai er ægte street food. Grøntsager, krydderier og kylling lynsteges, saucen er fantastisk mild og sød, og så er den nem at skovle ind med pinde.
Se opskriften her
Pad Thai
Mango sticky rice
Mango sticky rice lavet på grødris er den lækreste dessert fra Thailand. Det er virkelig svært ikke at blive afhængig af den.
Se opskriften her
Mango sticky rice
Verdens bedste thaisuppe
Thaisuppe er en en skøn suppe, der samtidig kan laves på under 30 minutter. Thaisuppen koges med kylling, risnudler og friske grøntsager.
Se opskriften her
thaisuppe
Thai beef salad - bøfsalat med flanksteak og grønt
Thai beef salad er en nem salat, der anvendes som hovedret. Med flanksteak og inspireret af det thailandske køkken. Smagt til med blandt andet fish sauce.
Se opskriften her
thai beef salad
Panang karry med kylling - thailandsk curry
Panang karry med kylling og kogte jasminris smager, så englene synger. Elsker du thailandsk mad, vil du være vild med denne ret.
Se opskriften her
Panang karry med kylling
Panang Curry med oksekød
Panang Curry har alle de dejlige smage, vi kender fra thaikøkkenet. Her er opskriften på en ret, som simpelthen smager af Thailand.
Se opskriften her
Panang Curry
Thaikylling
Thaikylling er nem aftensmad, der er inspireret af det thailandske køkken. Bedste opskrift med karry, kokosmælk og andre asiatiske lækkerier.
Se opskriften her
billederesultat for thaikylling
Kylling cashew - lækker opskrift på cashew chicken
Få den lækre opskrift på kylling cashew. En nem ret til wok eller pande med kylling, cashewnødder, masser af peberfrugt og kinesisk sovs.
Se opskriften her
kylling cashew
Thai fiskefrikadeller med chili, ingefær og koriander
Thai fiskefrikadeller med krydderier er en let måde at forvandle en almindelig torskefars til eksotiske fiskefrikadeller fulde af smag.
Se opskriften her
Thai fiskefrikadeller
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Mere inspiration

  • Billede med kager der kan bages dagen før.
    Kollegakage (nemme kager du kan bage dagen før)
  • bilelde med dansk mad krebinetter
    Dansk mad (opskrifter på mad fra det danske køkken)
  • Billede af nem aftensmad.
    Nem aftensmad (nemme og lækre retter på kort tid)
  • billederesultat for smørrebrød
    Smørrebrød (de bedste opskrifter på en dansk klassiker)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.