• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Opsamlinger › Thailandsk mad - nemme opskrifter på lækker thaimad

Thailandsk mad - nemme opskrifter på lækker thaimad

billede med thailandsk mad
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  17. oktober 2024 - Udgivet:  19. februar 2024

Indhold

  1. Thailandsk mad er baseret på landets friske råvarer. Og så er der tænkt på alle grundsmagene, når der tilberedes thaimad fra det thailandske køkken.
  2. Populære opskrifter med thailandsk mad
  3. 1. De vigtige pastaer
  4. 2. Saucer der giver smag
  5. 3. Grønt og frugt
  6. 4. Kød og fisk
  7. 5. Ris og nudler

Thailandsk mad er baseret på landets friske råvarer. Og så er der tænkt på alle grundsmagene, når der tilberedes thaimad fra det thailandske køkken.

Thailandsk mad er et vidt begreb, da der er regionale forskelle.  Generelt er thaimad inspireret af alle de rejsende, der er ankommet gennem tiden. Chilierne kom fra portugiserne, nudlerne fra Kina og karryblandingen fra Indien.

Det hele er integreret i mad, som kilder vores sanser, og som dufter mindst lige så godt, som det smager.

Nogen tænker på stærke retter, der nærmest får tungen til at svulme op og øjnene til at løbe i vand. Andre får minder om en mild thaisuppe med kylling.

Det thailandske køkken spænder over begge, så det er ikke mærkeligt, at vi får forskellige associationer.

Populære opskrifter med thailandsk mad

  • Kylling med cashewnødder
  • Pad Thai - nudler og peanuts
  • Panang curry med oksekød 
  • Thai beef salat
  • Mango sticky rice
  • Pad krapow

1. De vigtige pastaer

Karrypasta er en essentiel ingrediens i samtlige karryretter. Der findes flere forskellige, fra den korianderduftende grønne til den meget stærke røde.

Pastaerne mikses af forskellige krydderier og urter alt efter, hvilken smag de skal have. Det kan være chilifrugter, frisk ingefær, citrongræs og frisk koriander. Her finder du opskriften på grøn karrypasta.

Fælles for disse pastaer er, at de først skal svitses i olie, før de tilsættes for eksempel kokosmælk.

Rejepasta bruges også som smagsgiver. Rejepastaen er lavet af tørrede, knuste rejer, som er fermenterede. Den giver en stærk salt- og umamismag og bruges ofte i saucer, karryretter og supper.

Tamarindpasta er en pasta lavet af tamarindens bælg. Den har en syrlig-sød smag og bruges blandt andet i supper og den populære Pad Thai med tofu.

2. Saucer der giver smag

Det thailandske køkken er verdensmestre i at sammensætte et måltid. I hjemmene serveres flere retter, som er afstemt efter hinanden, og som tilsammen giver alle fem grundsmage.

Her er saucerne lige så vigtige som krydderier og pastaer.

Fiskesauce, nam pla, bruges overalt i Thailand. Den er lige så vigtig for det thailandske køkken, som salt er for det danske. Fiskesauce har en særlig salt umamismag, og der findes et utal af slagsen.

Østerssauce, namman hoi, minder om fiskesauce. I modsætning til fiskesaucen, er østerssaucen ikke fermenteret. Smagen er mildere og mindre salt.

Chilisauce, nam phrik, findes i mange forskellige udgaver, lige fra den knaldhamrende stærke til den mere søde.

Sojasauce er også en sauce, som findes i mange variationer. Her er både sur-sød, sød, mørk, lys og tyktflydende. Bruges til mange wokretter og som dip.

Satay stammer fra Indonesien, men det thailandske køkken har taget peanutsaucen til sig. God til blandt andet grillet kylling og tofu. Her er en opskrift på kyllingesatay.

Sriracha er en chilisauce lavet af chilifrugter, eddike, hvidløg, sukker og salt. Den bruges ofte til at hælde over retter, du vil have mere bid i.

3. Grønt og frugt

Thailand bugner af friske råvarer, fra kokosnødder, mango og bananer til skaldyr, fisk og kød. Fra krydderurter og ris til grøntsager over jorden og rødder under.

Der findes også mange råvarer, som vi endnu ikke er blevet dagligdags i Danmark, blandt andet kaffir-limeblade, hellig basilikum, ærteauberginer og korianderrødder.

Salater indeholder ofte en tropisk frugt som papaya og mango, og her er en typisk dressing både syrlig, sød og krydret. Men de kan også indeholde kød.

En enkel salatsauce består af fiskesauce, chili, limesaft og palmesukker.

Langt de fleste thairetter er skåret i mundrette bidder. Der er ikke mange stege i dette køkken, tværtimod.

Hvis man forbinder thaimad med hurtig stir fry-mad, er det kun en lille del af sandheden. Der findes masser af retter, som skal have tid, for eksempel den kendte Tom Yum-suppe og kokos-karryretter.

4. Kød og fisk

Kyllinger, ænder, grise, køer, lam... lige som i vores danske køkken bruger thailændere gerne kød i deres retter. Lige så med skaldyr og fisk.

Her kan både lynsteges, dampes, grilles og frituresteges. Bruger du kød i retter, er reglen: Først svitses krydderier, rødder og eventuelt karrypasta, derefter steges kødtern og til sidst grøntsagerne.

5. Ris og nudler

Jasminris er den allerbedste rissort til thailandsk mad. De har en skøn duft, og så klistrer de en smule. Det betyder, at de er gode til at samle sauce op, når du spiser.

Man kan bruge jasminris eller grødris til at lave en dessert som mango sticky rice, men i Thailand bruger de ægte sticky rice, som klæber sig sammen, når de dampes eller koges.

Når risene klistrer sammen, er de lettere at forme i desserter. Og i Nordthailand foretrækkes de til måltider fremfor almindelige jasminris.

Nudler er en hilsen fra Kina og blandt andet ingrediens i Pad Thai.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her