Stegt kylling i ovn: Hvordan steger man en hel kylling, så den bliver helt perfekt? Her får du den bedste opskrift på ovnstegt kylling med stegetid.
Stegt kylling i ovn lyder svært, men det er faktisk ganske simpelt at stege kyllingen lige præcist så den bliver saftig og mør.
For intet er jo næsten værre end en tør kylling, man næsten ikke kan bide fra hinanden.
Med denne simple opskrift er du dog sikker på et godt resultat hver gang, når du steger en kylling i ovn.
Opskriften er beregnet som en hovedret til aftensmad til fire personer.
Opskrift på helstegt kylling i ovn

Kylling i ovn
Ingredienser
- 1 kylling - gerne på ca. 1,5 kilo
- citronsaft - friskpresset, fra 1 citron
- 1 håndfuld timian
- paprika
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen ved 235 grader (varmluft). Vi starter nemlig ud med en god varme til ovnstegt kylling.
- Tjek at kyllingen er ren inden i, og skyl den godt med vand. Dup den tør med køkkenrulle, og sørg for at den er helt tør.
- Dryp kyllingen med citronsaft og krydr den derefter med lidt paprika, salt og friskkværnet peber.
- Læg en håndfuld timian ind i kyllingen sammen med citronbåde.
- Læg kyllingen i et fad, og sæt den i ovnen i 15 minutter ved 235 grader varmluft. Skru derefter ovnen ned på 180 grader varmluft, og lad kyllingen stege videre i yderligere 35 - 40 minutter.
- Den kraftige varme sikrer en god bruning af kyllingen - og den lidt lavere varme giver et meget saftigt og mørt stykke fjerkræ, når du laver kylling i ovn.
- Lad så kyllingen hvile i 20 minutter inden du skærer eller klipper den ud. Så simpelt er det.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Serveringsforslag
Den ovnstegte kylling skæres ud og serveres straks sammen med valgt tilbehør.
Klassisk er det kartofler, brun sovs og en agurkesalat, eller eventuelt med risotto og en salat med pære og tranebær. Men mange slags tilbehør kan anvendes her.
Se også disse opskrifter:
Kernetemperatur
Husk, at kernetemperaturen i en stegt kylling minimum bør være 75 grader.
Dermed er du sikker på, at kyllingen ikke indeholder salmonella bakterier.
Brystkødet opnår hurtigere en kernetemperatur på 75 grader end eks. lårene. Derfor skal du måle kernetemperaturen ved et kyllingelår, men uden at stegetermometeret rører en knogle.
Har du ikke et stegetermometer, kan du prøve et andet trick. Drej forsigtigt et lår rundt, og hvis det nemt slipper kyllingen, ja så er den klar og færdig.
Hel kylling i ovn med brun sovs
En af de populære varianter af den helstegte kylling er denne. Med brun sovs og agurkesalat. Det er en af mine favoritter, og det hele laves fra bunden.
Jeg har her valgt udelukkende at krydre den med salt og paprika, men du kan jo sagtens tilføje andre krydderier, hvis du synes det. Opskriften er til fire personer.
1 kylling - på cirka 1400 gram
salt
paprika
4 dl vand
1 hønsebouillonterning
Brun sovs laves af
2 spsk smør
2 spsk hvedemel
2 dl sky - fra kyllingen
3 dl mælk
1 spsk æbleeddike - eller lignende
salt og friskkværnet peber
madkulør
1 portion agurkesalat - som anvist i linket
- Start med at lave en portion agurkesalat som anvist i linket længere oppe, da den skal trække cirka en time.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft, og stil et ildfast fad eller en stegeso derind. Lad den varme godt igennem.
- Imens gøres kyllingen klar, og eventuel indmad fjernes. Krydr den godt med groft salt og paprika på alle sider.
- Tag fadet ud af ovnen, og kom lidt olivenolie i bunden af fadet, så kyllingen ikke brænder fast. Læg kyllingen på den ene side, altså på det ene lår, og steg den 15 minutter i ovnen.
- Tag kyllingen ud, vend den om på den anden side, og giv den nu 15 minutter mere. Hvis kyllingen har brændt sig lidt fast, anvendes en paletkniv til at løsne den.
- Tag så kyllingen ud igen, og læg den nu med brystsiden opad. Hæld vand i fadet, og smuldr hønsebouilloterning i. Tilbage i ovnen med kyllingen, der nu steges færdig i 30 minutter.
- Så skal kyllingen ud og hvile utildækket på et skærebræt, mens du laver den brune sovs.
- Smelt smør i en kasserolle, og pisk hvedemel i, Pisk derefter sky fra kyllingen i, og derefter mælk indtil den rette konsistens nås.
- Smag sovsen til med salt og friskkværnet peber og lidt æbleeddike (eventuelt lidt gastrik), og justér farven med lidt madkulør. Lad den småkoge i fem minutter.
Kyllingen med brun sovs er nu klar til servering.
Klip eller skær kyllingen ud, og anret med kartofler, gulerødder, brun sovs og hjemmelavet agurkesalat.
Spørgsmål og svar
En hel kylling i ovn skal steges i cirka 50 minutter. Måske lidt længere, men stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen.
Det bedste resultat får du ved at give kyllingen 15 minutter ved 235 grader, og derefter skrue ned på 180 grader, hvor kyllingen steges færdig i cirka 35-40 minutter.
Kernetemperaturen i en kylling skal være på 75 grader. Så er kyllingen gennemstegt.
Et simpelt trick er, at du vrider den ene lår på kyllingen, og hvis den giver sig let, ja så er din ovnstegte kylling mør og klar til at komme ud af ovnen. Eller prik i kyllingen, og hvis væsken er klar er kyllingen færdig.
Det korte og klare svar er nej. Kylling skal altid gennemsteges til en kernetemperatur på 75 grader for at undgå risiko for bakterier. Andre kødtyper kan rosasteges, men aldrig kylling.
Ja, du kan godt opvarme en i forvejen tilberedt kylling, men resultat bliver aldrig rigtig godt på grund af sammensætningen af protein i kyllingen. Kødet bliver mere tørt og sejt. Hvis du alligevel gør det, så husk at kødet skal gennemvarmes til minimum 75 grader. Men endnu bedre er det altså at bruge den kolde kylling til salater og lignende.
Du kan sagtens fryse en hel kylling, hvis du eksempelvis alligevel ikke ønsker at stege den nu. Eller finder et godt tilbud i supermarkedet. Holdbarheden på frost er op til et år. Tø altid den frosne kylling op i køleskabet.

- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Wie
Hvorfor bruger du ikke persille lagt ind i kyllingen? Det brugte man altid førhen. Skal kyllingen ikke smøres med olie eller smør?
Christina Hansen
Kære Holger
Jeg er lidt i panik! Jeg har søgt og søgt efter en specifik opskrift, som du plejer at have på hel ovnstegt kylling med sovs og kartofler.
Kyllingen vejede 13-1400 gr og skulle have en time i ovnen.
Først 15 min på den ene side - så 15 min på den anden side.
Derefter 30 min med brystet opad samt vand + bouillon i fadet på dette tidspunkt.
Den opbagte sovs blev lavet på denne bouillon og med noget æbleeddike i. Og blev bare perfekt hver gang! Og ligeledes blev kyllingen, som vistnok var krydret med paprika.
Er denne opskrift blevet fjernet?
...så tuder jeg..
Hvis den stadig er tilgængelig, kan du så linke til den? Så vil jeg være meget taknemmelig.
Jeg har set, at du har en anden opskrift på sovs til kylling, men jeg vil helst have den anden, som jeg plejer at lave.
Bedste hilsner, Christina
Holger Rørby Madsen
Hej Christina
Tak for de pæne ord, og det er også en særdeles populær opskrift 🙂
Du finder den lige her: https://madensverden.dk/hel-kylling-i-ovn-med-brun-sovs/
Jeg ved ikke lige hvad der er sket, men den er her i hvert fald. Så ingen grund til at græde 🙂
God fornøjelse
Holger
Dorthe
Altid perfekt efter opskriften
Marianne
Super lækker og mør og på ingen måde tør - Rigtig god opskrift 😊
Kjeld
Altid vellykket
Annie Thomsen
Dejlig mør og velsmagende
Mariann Willumsen
Jeg skal tilberede kylling i ovn til 28 personer. Det kan knibe med at have så mange kyllinger i ovnen på en gang. Kan jeg evt. stegt godt halvdelen næsten færdige, tage dem ud og derefter færdigstege resten - og så til sidst stege de første færdige...
Jeg deler kyllingerne i halve, så jeg kan fjerne rygraden og lave en god sovs heraf evt. dagen før.
Jeg vil gerne høre din kommentar eller gode råd. På forhånd tak.
Mariann Willumsen
Jeres opskrift på en lækker ovnstegt kylling er bare perfekt. Jeg har ofte benyttet jeres råd, men min udfordring her og nu (i morgen) er, at jeg skal stege 7 kyllinger i ovnen. Derfor kunne jeg godt bruge jeres råd til håndtering af kyllingerne, så de bliver sprøde og færdige på nogenlunde samme tid. Måske lidt forskudt.
Chris David Bonde Henriksen
Hvor høj varme skal ovnen sættes til, når man ikke har en varmluftsovn, men en "almindelig" ovn?
Laerke Bertelsen
Absolut fantastisk skål til gæster!
Lasse
Hej Holger. Det med de 75 grader gælder vel kun på overfladen af kødet- ikke indeni. Der er vel ikke salmonella?. Og 75 grader kommer der jo let udenpå hvis man bare steger til feks 65 indeni?
RSH
Kan det passe denne opskrift ikke er at finde i appen, synes jeg har oplevet det flere gange?🤔
Tina hauerberg
Hej skal der ikke noget i fad som vand eller oil til kylling
Madensverden.dk
Hej Tina
Jo, det kan du sagtens gøre hvis du vil have en sky eller sovs til kyllingen. Men for at stege kyllingen behøver du ikke væde ved.
Væden giver damp i ovnen, og derfor bliver skindet mere sprødt uden.
Men skal du have sovs til den, så tilføj meget gerne lidt vand eller bouillon, og jævn den med lidt Maizena 🙂
Håber det giver mening.
De bedste hilsner
Holger
Helle
Hejsa ! Er det varmluft eller alm. ovntemeratur ? Tak for dine skønne opskrifter !!!
Holger Rørby Madsen
Hej Helle
Mange tak - det er jeg glad for at høre. Jeg ovnsteger altid kylling ved varmluft 🙂
Alt det bedste til dig
Holger
Berit
Skal til at lave kylling. Skal den dækkes over når den hviler
Madensverden.dk
Hej Berit
Nej, det plejer jeg aldrig at gøre. Men hvis kyllingen skal hvile i længere tid, kan du sagtens gøre det 🙂
Bedste hilsner
Holger
Freja
Hej
Jeg skal lave denne kylling i aften og vil lige høre ang. timian:
Du skriver, der skal rosmarin eller timian i retten, men det står ikke i fremgangsmåden -skal det bare drysses udover kyllingen sammen med de andre krydderier?
Mvh Freja
Madensverden.dk
Hej Freja
Tak for det - og det er min fejl. Opskriften er rettet nu. Kviste af rosmarin eller timian skal lægges ind i kyllingen for at give smag. Så det er meget nemt.
God fornøjelse - og god weekend.
De bedste hilsner
Holger
caja Trier
Lyder godt