• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Rosenkål - fakta og opskrifter med den lille og sunde kål

Rosenkål - fakta og opskrifter med den lille og sunde kål

Billede med rosenkål.
Del gerne:
104
SHARES
FacebookMessenger104PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  19. april 2025 - Udgivet:  19. april 2025

Indhold

  1. Her får du opskrifter med rosenkål er små kål, der indeholder masser af sunde ting. Alligevel overser vi tit rosenkålen, og her er fakta om den lille kål.
  2. Rosenkål i køkkenet
  3. Så sunde er de små kål
  4. Opskrifter med rosenkål
  5. Rosenkålsgryde med nakkefilet, knoldselleri og lækker sovs
  6. Farserede rosenkål
  7. Rosenkål i ovn - nem opskrift
  8. Farserede rosenkål
  9. Pasta med rosenkål
  10. Koteletter med rosenkål - nem opskrift på lækker ret
  11. Opskrift på rosenkål med bacon bagt i ovn
  12. Verdens bedste rosenkålssalat
  13. Kogetid for rosenkål
  14. Kylling med rosenkål
  15. Hvad er rosenkål?
  16. Sundhed og næring
  17. Tilberedningstips
  18. Køkkenklare tips
  19. Opbevaring
  20. Historie og sjove facts

Her får du opskrifter med rosenkål er små kål, der indeholder masser af sunde ting. Alligevel overser vi tit rosenkålen, og her er fakta om den lille kål.

Rosenkål. De små rose-lignende kålhoveder, menes at stamme fra Bruxelles i Belgien, og af samme årsag kaldes de derfor også Brussel sprouts på engelsk.

De er i familie med resten af kålfamilien, som blandt andet består af broccoli, blomkål og grønkål.

Rosenkålen kan være en yderst lækker spise, men er som mange andre kål desværre en anelse overset.

Dette er synd, da disse små kålhoveder gemmer på en masse gode næringsstoffer, og så kan de tilmed tilberedes på uendeligt mange måder.

Rosenkål i køkkenet

Rosenkålene kan spises rå, og bruges i f.eks. salater, og som tilbehør.

Prøv eksempelvis at lave en salat af dampede blade af rosenkål, en oliedressing af olivenolie og æbleeddike, salt og peber, og tilsæt derefter fintsnittede æbler, lidt rødløg eller skalotteløg, og hakkede valnødder – denne salat kan eventuelt også toppes med små stykker af en fed ost.

Ligeledes kan de små rosenkåle dampes, koges, blancheres, steges og bages i ovnen.

Hvis du koger dine rosenkål, så sørg for ikke at give dem for meget, da de på den måde hurtigt kommer til at smage en anelse uheldigt.

Læs vores artikel her om kogning af rosenkålen.

Tip! For at undgå den lidt bitre smag rosenkål kan have, så sørg for at der i retten tilsættes noget sødt, som eksempelvis frugt, honning eller saft.

Så sunde er de små kål

Rosenkålen indeholder større mængder af antioxidanter, B-vitaminer, C-vitaminer og E-vitaminer.

Ligeledes har de højt indhold af mineralerne magnesium, folat og kalium.

De er meget rige på kostfibre, og indeholder per 100 gram 4,1 gram af de sunde fibre.

Til sidst indeholder de stoffet glucosinolat, som sammen med kostfibrene er med til at bevare en god og sund fordøjelse.

Rosenkålen er i sæson fra oktober til februar, men kan hele året rundt findes og købes på frost.

Opskrifter med rosenkål

Her får du nogle gode opskrifter med den sunde rosenkål.

Rosenkålsgryde med nakkefilet, knoldselleri og lækker sovs

5 fra 1 stemme
Få en nem og lækker opskrift på rosenkålsgryde med nakkefilet i tern, knoldselleri og en virkelig lækker sovs, der smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billede med rosenkålsgryde

Farserede rosenkål

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på farserede rosenkål, hvor de små og meget sunde rosenkål pakkes ind i en krydret fars og steges på panden.
Gå til opskrift
billede med farserede rosenkål

Rosenkål i ovn - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på rosenkål i ovn, der er en meget nem måde at tilberede de sunde rosenkål helt perfekt på.
Gå til opskrift
billede med rosenkål i ovn

Farserede rosenkål

5 fra 2 stemmer
Her får du min opskrift på farserede rosenkål, hvor de små og meget sunde rosenkål pakkes ind i en krydret fars og steges på panden.
Gå til opskrift
billede med farserede rosenkål

Pasta med rosenkål

5 fra 1 stemme
Få min opskrift på pasta med rosenkål og stegte champignon. Super simpel og hurtig pastaret uden kød, men i stedet med de sunde rosenkål.
Gå til opskrift
billede med pasta med rosenkål

Koteletter med rosenkål - nem opskrift på lækker ret

5 fra 7 stemmer
Nem og lækker opskrift på koteletter med rosenkål, gulerødder og grønne bønner. Skøn og nem ret i bradepande med masser af smag.
Gå til opskrift
billede til koteletter med rosenkål

Opskrift på rosenkål med bacon bagt i ovn

4.9 fra 12 stemmer
Se her hvordan du laver lækre rosenkål med bacon, hvor de sunde rosenkål omvikles med baconskiver og bages sprøde i ovnen. Nemt tilbehør.
Gå til opskrift
billederesultat for rosenkål med bacon på bageplade

Verdens bedste rosenkålssalat

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på en nem rosenkålssalat. En sund og nem salat med snittet rosenkål, æble, mandler og en lækker dressing.
Gå til opskrift
billede med rosenkålssalat

Kogetid for rosenkål

5 fra 1 stemme
Den korrekte kogetid for rosenkål er cirka syv minutter, og med denne metode undgår du, at rosenkålen kommer til at smage af prut.
Gå til opskrift
rosenkål kogetid

Kylling med rosenkål

5 fra 3 stemmer
Her får du min opskrift på kylling med rosenkål, der er en nem og lys gryderet. Retten er rimelig hurtig at lave og serveres med kogte ris.
Gå til opskrift
billede til kylling med rosenkål

Hvad er rosenkål?

  • Rosenkål er en kåltype, der tilhører korsblomstfamilien – samme som broccoli, blomkål og hvidkål.
  • Den vokser som små, kompakte hoveder langs en høj stængel og minder lidt om miniaturekål.
  • Smagen er karakteristisk: let bitter og nøddeagtig, især når de er dampet, bagt eller stegt.

Sundhed og næring

Rosenkål er en rigtig vitaminbombe og kaldes tit en superfood:

  • Rig på C-vitamin – styrker immunforsvar og hud
  • K-vitamin – vigtigt for blodets koagulation og knoglesundhed
  • Fibre – godt for fordøjelsen
  • Indeholder folat, jern og antioxidanter
  • Lavt kalorieindhold: ca. 40 kcal pr. 100 g

Tilberedningstips

  • Kan spises rå i salater (fint snittet), men mest kendt kogt, dampet, bagt eller stegt
  • Bitterheden dæmpes ved:
    • Ristning i ovn (f.eks. med olie, honning og citron)
    • Kogning i kort tid i letsaltet vand
    • Kombination med sødme eller fedme: bacon, nødder, smør, balsamico
  • Må ikke overkoges – så får de en ubehagelig lugt og smag

Køkkenklare tips

  • Skær en smule af bunden og fjern de yderste blade
  • Skær dem evt. i halve for hurtigere tilberedning
  • Bag dem i ovn ved ca. 200 °C i 20–25 min – evt. med honning, balsamico eller parmesan

Opbevaring

  • I køleskab: op til 1 uge i en lufttæt pose
  • Kan fryses – blanchér dem først i et par minutter
  • Fås også frosne og klar til brug i supermarkedet

Historie og sjove facts

  • Oprindeligt fra Belgien, og navnet "Brussels sprouts" stammer netop derfra
  • De blev populære i hele Europa i 1500-tallet
  • Tidligere forhadte af mange – men har fået et comeback de sidste 10 år i nyere, smagfulde opskrifter
  • I Storbritannien er rosenkål klassisk tilbehør til julemiddagen.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her