Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Rosenkål

Rosenkål (fakta og opskrifter med den lille og sunde kål)

Billede med rosenkål.
Del gerne:
104
SHARES
FacebookMessenger104PinterestEmailSMS
Indhold
  • Rosenkål i køkkenet
  • Så sunde er de små kål
  • Opskrifter med rosenkål
  • Hvad er rosenkål?
  • Sundhed og næring
  • Tilberedningstips
  • Køkkenklare tips
  • Opbevaring
  • Historie og sjove facts
  • Kommentarer

Rosenkål. De små rose-lignende kålhoveder, menes at stamme fra Bruxelles i Belgien, og af samme årsag kaldes de derfor også Brussel sprouts på engelsk.

De er i familie med resten af kålfamilien, som blandt andet består af broccoli, blomkål og grønkål.

Rosenkålen kan være en yderst lækker spise, men er som mange andre kål desværre en anelse overset.

Dette er synd, da disse små kålhoveder gemmer på en masse gode næringsstoffer, og så kan de tilmed tilberedes på uendeligt mange måder.

Rosenkål i køkkenet

Rosenkålene kan spises rå, og bruges i f.eks. salater, og som tilbehør.

Prøv eksempelvis at lave en salat af dampede blade af rosenkål, en oliedressing af olivenolie og æbleeddike, salt og peber, og tilsæt derefter fintsnittede æbler, lidt rødløg eller skalotteløg, og hakkede valnødder - denne salat kan eventuelt også toppes med små stykker af en fed ost.

Ligeledes kan de små rosenkåle dampes, koges, blancheres, steges og bages i ovnen.

Hvis du koger dine rosenkål, så sørg for ikke at give dem for meget, da de på den måde hurtigt kommer til at smage en anelse uheldigt.

Læs vores artikel her om kogning af rosenkålen.

Tip! For at undgå den lidt bitre smag rosenkål kan have, så sørg for at der i retten tilsættes noget sødt, som eksempelvis frugt, honning eller saft.

Så sunde er de små kål

Rosenkålen indeholder større mængder af antioxidanter, B-vitaminer, C-vitaminer og E-vitaminer.

Ligeledes har de højt indhold af mineralerne magnesium, folat og kalium.

De er meget rige på kostfibre, og indeholder per 100 gram 4,1 gram af de sunde fibre.

Til sidst indeholder de stoffet glucosinolat, som sammen med kostfibrene er med til at bevare en god og sund fordøjelse.

Rosenkålen er i sæson fra oktober til februar, men kan hele året rundt findes og købes på frost.

Opskrifter med rosenkål

Her får du nogle gode opskrifter med den sunde rosenkål.

Rosenkålsgryde med nakkefilet, knoldselleri og lækker sovs
Få en nem og lækker opskrift på rosenkålsgryde med nakkefilet i tern, knoldselleri og en virkelig lækker sovs, der smager himmelsk godt.
Se opskriften her
billede med rosenkålsgryde
Farserede rosenkål
Her får du min opskrift på farserede rosenkål, hvor de små og meget sunde rosenkål pakkes ind i en krydret fars og steges på panden.
Se opskriften her
Billede af farserede rosenkål.
Rosenkål i ovn - nem opskrift
Her får du min opskrift på rosenkål i ovn, der er en meget nem måde at tilberede de sunde rosenkål helt perfekt på.
Se opskriften her
billede med rosenkål i ovn
Farserede rosenkål
Her får du min opskrift på farserede rosenkål, hvor de små og meget sunde rosenkål pakkes ind i en krydret fars og steges på panden.
Se opskriften her
Billede af farserede rosenkål.
Pasta med rosenkål
Få min opskrift på pasta med rosenkål og stegte champignon. Super simpel og hurtig pastaret uden kød, men i stedet med de sunde rosenkål.
Se opskriften her
billede med pasta med rosenkål
Koteletter med rosenkål - nem opskrift på lækker ret
Nem og lækker opskrift på koteletter med rosenkål, gulerødder og grønne bønner. Skøn og nem ret i bradepande med masser af smag.
Se opskriften her
billede til koteletter med rosenkål
Opskrift på rosenkål med bacon bagt i ovn
Se her hvordan du laver lækre rosenkål med bacon, hvor de sunde rosenkål omvikles med baconskiver og bages sprøde i ovnen. Nemt tilbehør.
Se opskriften her
billederesultat for rosenkål med bacon på bageplade
Verdens bedste rosenkålssalat
Her får du min opskrift på en nem rosenkålssalat. En sund og nem salat med snittet rosenkål, æble, mandler og en lækker dressing.
Se opskriften her
billede med rosenkålssalat
Kogetid for rosenkål
Den korrekte kogetid for rosenkål er cirka syv minutter, og med denne metode undgår du, at rosenkålen kommer til at smage af prut.
Se opskriften her
rosenkål kogetid
Kylling med rosenkål
Her får du min opskrift på kylling med rosenkål, der er en nem og lys gryderet. Retten er rimelig hurtig at lave og serveres med kogte ris.
Se opskriften her
billede til kylling med rosenkål

Hvad er rosenkål?

Rosenkål er en kåltype, der tilhører korsblomstfamilien - samme som broccoli, blomkål og hvidkål.

Den vokser som små, kompakte hoveder langs en høj stængel og minder lidt om miniaturekål.

Smagen er karakteristisk: let bitter og nøddeagtig, især når de er dampet, bagt eller stegt.

Sundhed og næring

Rosenkål er en rigtig vitaminbombe og kaldes tit en superfood:

  • Rig på C-vitamin, der styrker immunforsvar og hud
  • K-vitamin, der er vigtigt for blodets koagulation og knoglesundhed
  • Fibre - godt for fordøjelsen
  • Indeholder folat, jern og antioxidanter
  • Lavt kalorieindhold: ca. 40 kcal pr. 100 g

Tilberedningstips

Kan spises rå i salater (fint snittet), men mest kendt kogt, dampet, bagt eller stegt.

Bitterheden dæmpes ved:

  • Ristning i ovn (f.eks. med olie, honning og citron)
  • Kogning i kort tid i letsaltet vand
  • Kombination med sødme eller fedme: bacon, nødder, smør, balsamico
  • Rosenkål må ikke overkoges, fordi så får de en ubehagelig lugt og smag.

Køkkenklare tips

  • Skær en smule af bunden og fjern de yderste blade
  • Skær dem evt. i halve for hurtigere tilberedning
  • Bag dem i ovn ved ca. 200 grader i 20-25 min, evt. med honning, balsamico eller parmesan.

Opbevaring

  • I køleskab: op til 1 uge i en lufttæt pose
  • Kan fryses, blanchér dem først i et par minutter
  • Fås også frosne og klar til brug i supermarkedet.

Historie og sjove facts

Oprindeligt fra Belgien, og navnet "Brussels sprouts" stammer netop derfra.

De blev populære i hele Europa i 1500-tallet.

Tidligere forhadte af mange, rosenkålen men har fået et comeback de sidste 10 år i nyere, smagfulde opskrifter.

I Storbritannien er rosenkål klassisk tilbehør til julemiddagen.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.