Her får du opskrifter med rosenkål er små kål, der indeholder masser af sunde ting. Alligevel overser vi tit rosenkålen, og her er fakta om den lille kål.
Rosenkål. De små rose-lignende kålhoveder, menes at stamme fra Bruxelles i Belgien, og af samme årsag kaldes de derfor også Brussel sprouts på engelsk.
De er i familie med resten af kålfamilien, som blandt andet består af broccoli, blomkål og grønkål.
Rosenkålen kan være en yderst lækker spise, men er som mange andre kål desværre en anelse overset.
Dette er synd, da disse små kålhoveder gemmer på en masse gode næringsstoffer, og så kan de tilmed tilberedes på uendeligt mange måder.
Rosenkål i køkkenet
Rosenkålene kan spises rå, og bruges i f.eks. salater, og som tilbehør.
Prøv eksempelvis at lave en salat af dampede blade af rosenkål, en oliedressing af olivenolie og æbleeddike, salt og peber, og tilsæt derefter fintsnittede æbler, lidt rødløg eller skalotteløg, og hakkede valnødder – denne salat kan eventuelt også toppes med små stykker af en fed ost.
Ligeledes kan de små rosenkåle dampes, koges, blancheres, steges og bages i ovnen.
Hvis du koger dine rosenkål, så sørg for ikke at give dem for meget, da de på den måde hurtigt kommer til at smage en anelse uheldigt.
Læs vores artikel her om kogning af rosenkålen.
Tip! For at undgå den lidt bitre smag rosenkål kan have, så sørg for at der i retten tilsættes noget sødt, som eksempelvis frugt, honning eller saft.
Så sunde er de små kål
Rosenkålen indeholder større mængder af antioxidanter, B-vitaminer, C-vitaminer og E-vitaminer.
Ligeledes har de højt indhold af mineralerne magnesium, folat og kalium.
De er meget rige på kostfibre, og indeholder per 100 gram 4,1 gram af de sunde fibre.
Til sidst indeholder de stoffet glucosinolat, som sammen med kostfibrene er med til at bevare en god og sund fordøjelse.
Rosenkålen er i sæson fra oktober til februar, men kan hele året rundt findes og købes på frost.
Opskrifter med rosenkål
Her får du nogle gode opskrifter med den sunde rosenkål.
Rosenkålsgryde med nakkefilet, knoldselleri og lækker sovs
Farserede rosenkål
Rosenkål i ovn - nem opskrift
Farserede rosenkål
Pasta med rosenkål
Koteletter med rosenkål - nem opskrift på lækker ret
Opskrift på rosenkål med bacon bagt i ovn
Verdens bedste rosenkålssalat
Kogetid for rosenkål
Kylling med rosenkål
Hvad er rosenkål?
- Rosenkål er en kåltype, der tilhører korsblomstfamilien – samme som broccoli, blomkål og hvidkål.
- Den vokser som små, kompakte hoveder langs en høj stængel og minder lidt om miniaturekål.
- Smagen er karakteristisk: let bitter og nøddeagtig, især når de er dampet, bagt eller stegt.
Sundhed og næring
Rosenkål er en rigtig vitaminbombe og kaldes tit en superfood:
- Rig på C-vitamin – styrker immunforsvar og hud
- K-vitamin – vigtigt for blodets koagulation og knoglesundhed
- Fibre – godt for fordøjelsen
- Indeholder folat, jern og antioxidanter
- Lavt kalorieindhold: ca. 40 kcal pr. 100 g
Tilberedningstips
- Kan spises rå i salater (fint snittet), men mest kendt kogt, dampet, bagt eller stegt
- Bitterheden dæmpes ved:
- Må ikke overkoges – så får de en ubehagelig lugt og smag
Køkkenklare tips
- Skær en smule af bunden og fjern de yderste blade
- Skær dem evt. i halve for hurtigere tilberedning
- Bag dem i ovn ved ca. 200 °C i 20–25 min – evt. med honning, balsamico eller parmesan
Opbevaring
- I køleskab: op til 1 uge i en lufttæt pose
- Kan fryses – blanchér dem først i et par minutter
- Fås også frosne og klar til brug i supermarkedet
Historie og sjove facts
- Oprindeligt fra Belgien, og navnet "Brussels sprouts" stammer netop derfra
- De blev populære i hele Europa i 1500-tallet
- Tidligere forhadte af mange – men har fået et comeback de sidste 10 år i nyere, smagfulde opskrifter
- I Storbritannien er rosenkål klassisk tilbehør til julemiddagen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments