Indhold
Rosenkål. De små rose-lignende kålhoveder, menes at stamme fra Bruxelles i Belgien, og af samme årsag kaldes de derfor også Brussel sprouts på engelsk.
De er i familie med resten af kålfamilien, som blandt andet består af broccoli, blomkål og grønkål.
Rosenkålen kan være en yderst lækker spise, men er som mange andre kål desværre en anelse overset.
Dette er synd, da disse små kålhoveder gemmer på en masse gode næringsstoffer, og så kan de tilmed tilberedes på uendeligt mange måder.
Rosenkål i køkkenet
Rosenkålene kan spises rå, og bruges i f.eks. salater, og som tilbehør.
Prøv eksempelvis at lave en salat af dampede blade af rosenkål, en oliedressing af olivenolie og æbleeddike, salt og peber, og tilsæt derefter fintsnittede æbler, lidt rødløg eller skalotteløg, og hakkede valnødder - denne salat kan eventuelt også toppes med små stykker af en fed ost.
Ligeledes kan de små rosenkåle dampes, koges, blancheres, steges og bages i ovnen.
Hvis du koger dine rosenkål, så sørg for ikke at give dem for meget, da de på den måde hurtigt kommer til at smage en anelse uheldigt.
Læs vores artikel her om kogning af rosenkålen.
Tip! For at undgå den lidt bitre smag rosenkål kan have, så sørg for at der i retten tilsættes noget sødt, som eksempelvis frugt, honning eller saft.
Så sunde er de små kål
Rosenkålen indeholder større mængder af antioxidanter, B-vitaminer, C-vitaminer og E-vitaminer.
Ligeledes har de højt indhold af mineralerne magnesium, folat og kalium.
De er meget rige på kostfibre, og indeholder per 100 gram 4,1 gram af de sunde fibre.
Til sidst indeholder de stoffet glucosinolat, som sammen med kostfibrene er med til at bevare en god og sund fordøjelse.
Rosenkålen er i sæson fra oktober til februar, men kan hele året rundt findes og købes på frost.
Opskrifter med rosenkål
Her får du nogle gode opskrifter med den sunde rosenkål.










Hvad er rosenkål?
Rosenkål er en kåltype, der tilhører korsblomstfamilien - samme som broccoli, blomkål og hvidkål.
Den vokser som små, kompakte hoveder langs en høj stængel og minder lidt om miniaturekål.
Smagen er karakteristisk: let bitter og nøddeagtig, især når de er dampet, bagt eller stegt.
Sundhed og næring
Rosenkål er en rigtig vitaminbombe og kaldes tit en superfood:
- Rig på C-vitamin, der styrker immunforsvar og hud
- K-vitamin, der er vigtigt for blodets koagulation og knoglesundhed
- Fibre - godt for fordøjelsen
- Indeholder folat, jern og antioxidanter
- Lavt kalorieindhold: ca. 40 kcal pr. 100 g
Tilberedningstips
Kan spises rå i salater (fint snittet), men mest kendt kogt, dampet, bagt eller stegt.
Bitterheden dæmpes ved:
- Ristning i ovn (f.eks. med olie, honning og citron)
- Kogning i kort tid i letsaltet vand
- Kombination med sødme eller fedme: bacon, nødder, smør, balsamico
- Rosenkål må ikke overkoges, fordi så får de en ubehagelig lugt og smag.
Køkkenklare tips
- Skær en smule af bunden og fjern de yderste blade
- Skær dem evt. i halve for hurtigere tilberedning
- Bag dem i ovn ved ca. 200 grader i 20-25 min, evt. med honning, balsamico eller parmesan.
Opbevaring
- I køleskab: op til 1 uge i en lufttæt pose
- Kan fryses, blanchér dem først i et par minutter
- Fås også frosne og klar til brug i supermarkedet.
Historie og sjove facts
Oprindeligt fra Belgien, og navnet "Brussels sprouts" stammer netop derfra.
De blev populære i hele Europa i 1500-tallet.
Tidligere forhadte af mange, rosenkålen men har fået et comeback de sidste 10 år i nyere, smagfulde opskrifter.
I Storbritannien er rosenkål klassisk tilbehør til julemiddagen.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Comments
No Comments