Rosenkål

Her får du opskrifter med rosenkål er små kål, der indeholder masser af sunde ting. Alligevel overser vi tit rosenkålen, og her er fakta om den lille kål.
Rosenkål. De små rose-lignende kålhoveder, menes at stamme fra Bruxelles i Belgien, og af samme årsag kaldes de derfor også Brussel sprouts på engelsk.
De er i familie med resten af kålfamilien, som blandt andet består af broccoli, blomkål og grønkål.
Rosenkålen kan være en yderst lækker spise, men er som mange andre kål desværre en anelse overset.
Dette er synd, da disse små kålhoveder gemmer på en masse gode næringsstoffer, og så kan de tilmed tilberedes på uendeligt mange måder.
Rosenkål i køkkenet
Rosenkålene kan spises rå, og bruges i f.eks. salater, og som tilbehør.
Prøv eksempelvis at lave en salat af dampede blade af rosenkål, en oliedressing af olivenolie og æble eddike, salt
og peber, og tilsæt derefter fintsnittede æbler, lidt rødløg eller skalotteløg, og hakkede valnødder – denne salat kan eventuelt også toppes med små stykker af en fed ost.
Ligeledes kan de små rosenkåle dampes, koges, blancheres, steges og bages i ovnen.
Hvis du koger dine rosenkål, så sørg for ikke at give dem for meget, da de på den måde hurtigt kommer til at smage en anelse uheldigt.
Læs vores artikel her om kogning af rosenkålen.
Tip! For at undgå den lidt bitre smag rosenkål kan have, så sørg for at der i retten tilsættes noget sødt, som eksempelvis frugt, honning eller saft.
Så sunde er de små kål
Rosenkålen indeholder større mængder af antioxidanter, B-vitaminer, C-vitaminer og E-vitaminer.
Ligeledes har de højt indhold af mineralerne magnesium, folat og kalium.
De er meget rige på kostfibre, og indeholder per 100 gram 4,1 gram af de sunde fibre.
Til sidst indeholder de stoffet glucosinolat, som sammen med kostfibrene er med til at bevare en god og sund fordøjelse.
Rosenkålen er i sæson fra oktober til februar, men kan hele året rundt findes og købes på frost.
Opskrifter med rosenkål
Her får du nogle gode opskrifter med den sunde rosenkål.