Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Brød › Pitabrød

Pitabrød (opskrift på store og luftige pita)

hjemmebagte pitabrød
4.7 fra 146 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
8.7k
SHARES
FacebookMessenger8.7kPinterestEmailSMS
Opdateret: 1. juli 2024 - Udgivet: 30. april 2020
Oversigt over indhold
  • Pitabrød - hjemmebagte
  • Ingredienser
  • Fremgangsmåde 
  • Video til opskriften
  • Næringsindhold
  • Opskrift på pitabrød
  • Billeder
  • Fyld til pita
  • Fakta
  • Anvendelse
  • Varianter
  • Værd at vide
  • FAQ
  • Kommentarer
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Pitabrød - hjemmebagte

4.74 fra 146 stemmer
Forb. tid 15 minutter min
Tilb. tid 10 minutter min
Samlet hævetid 1 time t 40 minutter min
Samlet tid 2 timer t 5 minutter min
Antal: 8 stk.
Ret: Brød
Køkken: Mellemøsten
Kalorier: 278
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser

  • 400 g vand
  • 20 g gær
  • 575 g manitoba hvedemel - måske en smule mere
  • 7 g salt
  • 5 g sukker
  • 10 g olivenolie
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Fremgangsmåde
 

  1. Vand (koldt) kommes i skålen til røremaskinen, og gær tilsættes. Rør gæren ud i vandet.
  2. Vej manitoba hvedemel af med salt og sukker i en anden skål, og blandt det sammen.
  3. Ælt nu gradvist melet i sammen med olivenolie, og ælt cirka 10-12 minutter ved middel hastighed. Dejen til pitabrød er ret fast, og sådan skal den være.
  4. Tag dejen op af skålen, virk dejen op (se her hvordan man virker brød op), og læg den tilbage i skålen. Overdæk med husholdningsfilm og et viskestykke, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Det tager cirka en times tid.
  5. Dejen virkes derefter op igen, men anvend ikke mere mel end højest nødvendigt på bordet.
  6. Pitabrødsdejen vejer lidt over et kilo, og den skal du nu dele i otte nogenlunde lige stykker, der altså skal veje 125 gram pr. styk.
  7. Tril derefter dejstykkerne til boller, og lad dem hæve 15 minutter.
  8. Rul så bollerne ud til store pitabrød, der er knap en centimeter tykke. Hæv igen 15 minutter.
  9. Forvarm ovnen til 250 grader varmluft.
  10. Rul ud en gang mere til knap en centimeter i tykkelsen, og lad dem nu hæve i 10 minutter.
  11. Pitabrødene bages gerne på bagestål, men en almindelig bageplade med bagepapir kan også gøre det. Bedst resultat får du dog på bagestål. Bag fire pitabrød ad gangen, og de skal have cirka 5 minutter, og er færdige når kanten er gylden og de er blevet store og luftige i ovnen.
  12. Bag de sidste fire, og jeg lærte af en bager i Vestjylland, at man skal lægge en hårdt opvreden visketykke over pitabrødene når de er kommet ud af ovnen. Det gør brødene lækre og bløde, så det vil jeg anbefale dig at gøre.

Video til opskriften

Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Kalorier: 278kcalKulhydrater: 56gProtein: 8gFedt: 2gMættet fedt: 0.3gFlerumættet fedt: 0.4gEnkelumættet fedt: 1gNatrium: 344mgKalium: 92mgKostfibre: 2gSukker: 1gVitamin C: 0.003mgCalcium: 13mgJern: 3mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Opskrift på pitabrød

Pitabrød er utrolig nemme at bage selv, og her er opskriften på verdens bedste pita brød, og så køber du dem aldrig mere.

Selve ordet pita kommer fra det græske sprog (som så meget andet), og det betyder i virkeligheden blot flad. Fladt er da også hvad brødet er indtil det kommer i ovnen, og her bages ved en høj varme. Men så sker der noget.

Jeg plejer at bage pitabrødene ved 250 grader varmluft, hvor de skal have en 4-5 minutters tid. Måske et minut mere, afhængig af hvor meget din ovn varmer. Gerne på bagestål, men det er ikke nødvendigt.

Og her popper de så op, og laver det klassiske hulrum, som vi kan fylde med salat, kylling og hvad vi ellers har lyst til.

Når først du har prøvet denne opskrift, ja så køber du dem aldrig mere. For de her pita brød bliver mere luftige end dem du køber i supermarkedet. Opskriften giver 8 pitabrød. Men du kan også dele dem i 10, hvis du ønsker dem en smule mindre. Se også min video med fremgangsmåde.

Se flere opskrifter:

  • Pitabrød med kylling og spidskål
  • Pita med fyld - nemt og lækkert fyld til dine pitabrød
  • Naanbrød - nem og lækker opskrift på indiske naan

Billeder

Her er lidt billeder fra bagning af pitabrød:

langtidshævet dej til pitabrød
boller til pitabrød
pitabrød udstikkes
pitabrød sat til hævning
nybagte og luftige pitabrød
luftige pitabrød

Fyld til pita

Tag de færdigbagte pitabrød ud af ovnen, og lad dem køle af i ti minutter, inden de er klar til at blive fyldt med salat, tomater, kylling, kebab eller hvad du nu synes.

Fyld i pitabrød kan nemlig blandt andet bestå af salatblade, skiver af tomater og stegt kylling. Eventuelt kan du blot stege kyllingebryst fileter i ovnen. Eller prøv med hjemmelavede falafler.

store luftige pitabrød

Fakta

Pita er et fladt, rundt brød, typisk lavet af hvedemel, vand, gær, salt og lidt olie.

Kendetegnet ved sin lomme (pocket), der opstår, når dejen hæver og dampbager sig i ovnen eller på bagesten ved høj varme.

Anvendelse

Fyld med kød eller grønt: Gyros, falafel, shawarma, kebab, tzatziki og salat, pita-sandwich.

Dyppebrød: Server sammen med hummus, baba ganoush, muhammara eller andre dips.

Brødchip: Skær i trekanter, pensl med olie og krydderier, og bag til sprøde snack-chips.

Minipitas: Bag små versioner til tapas eller børnevenlige snacks.

Varianter

Arabisk khubz: Runde, ofte lidt tykkere pitaer, der også kan laves uden lomme.

Man'oushe-pizza: Libanesisk fladbrød med za'atar, cheese eller kød fyld.

Markabrød (Markook): Yderst tyndt, foldet fladbrød fra den arabiske ørken.

Lahmacun (tyrkisk pizza): Pita-lignende bund toppet med krydret fars.

Værd at vide

En god pita skal 'puffe' sig og danne sin lomme, gør den ikke det, kan du skære den op med kniv.

Pita er kendt under mange navne: pocket bread, Arabic bread, Syrian bread med videre.

I mange lande spiser man pita så dagligt som vi spiser rugbrød i Danmark!

Flere inspirerede opskrifter:

  • Burgerboller - nem opskrift på hjemmebagte brød til burgere
  • Pizzadej - nem opskrift på dej til hjemmelavet pizza
  • Italiensk focaccia brød med rosmarin og olivenolie

FAQ

Hvorfor hæver pitabrød ikke?

Der kan være flere grunde til, at pitabrød ikke hæver, som de skal under bagningen. Typiske årsager er, at ovnen ikke er tilstrækkelig varm når brødene sættes ind. Bag også gerne på bagestål. En anden fejlkilde kan være, at dejen ikke er rullet tilpas tyndt og ensartet ud. Et par andre muligheder kan være en for kort hævetid eller for meget mel i dejen.

Hvordan får man pitabrød til at puffe op?

Forvarm ovn og bageplade/bagesten godt.
Rul dejen jævnt og ret tyndt (ca. 4-5 milimeter).
Læg dem straks på den varme bageplade.Bag dem kort og varmt (4-6 minutter), helst øverst i ovnen.

Hvor kommer pita fra?

Den stammer fra Mellemøsten og det østlige Middelhavsområde for flere tusinde år siden. Ordet "pita" kommer fra græsk (πίτα), som betyder "tærte" eller "kage". I arabisk tales også om khubz (brød), mens bageren kaldes khabbāz.

Kan jeg bage pitabrød uden bagestål og bagesten?

Ja! Brug en bageplade og forvarm den i ovnen, det giver næsten samme effekt som en bagesten.

Hvilket mel er bedst til pitabrød?

Tipo 00 eller hvedemel med høj proteinprocent (mindst 12%) er bedst til bagning af pita, fordi det giver god glutendannelse, som hjælper brødene med at hæve og danne lomme. Du kan erstatte op til 25 % med fuldkornsmel, men pas på, for meget fuldkorn kan gøre brødene tunge og forhindre puffen.

Kan man fryse pitabrød?

Ja, de færdigbagte pitabrød kan fryses. Når de skal bruges,
varmes de direkte fra frost i ovnen eller på brødrister. Du kan også fryse udrullede, ubagte pitabrød med madpapir imellem, bag dem direkte fra frost.

Skal man bruge damp til pitabrød?

Nej, damp er ikke nødvendigt til pita. Den indre damp fra dejen selv er nok, hvis ovnen er varm nok.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. karina skriver

    juni 14, 2025 at 6:34 pm

    Jeg giver også op. Følger man opskriften er dejen er tynd og klistret. Måske er der brugt noget meget tørt vand 🙂

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      juni 15, 2025 at 6:37 am

      Hej Karina
      Det skal nok lykkes 🙂 Der er kan være flere forklaringer - men man kan altid tilsætte lidt mel, hvis man synes det er nødvendigt 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Anne Boutaiba skriver

    april 23, 2025 at 11:46 am

    Hvordan var det du lavede din karry dressing med mayo kan ikke lige se den på din hjemmeside på.
    Venligst Anne

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      april 23, 2025 at 2:09 pm

      Hej Anne
      Tak - er det ikke denne: https://madensverden.dk/karrydressing/
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Bjarne Rasmussen skriver

    april 20, 2025 at 5:50 am

    Jeg har netop prøvet opskriften med samme resultat som en del andre, altså meget klæbrig dej.
    Jeg tilsatte ekstra 100 gr manitobamel, så var dejen til at arbejde med.
    Desværre poppede de ikke op, hvad kan årsagen være?
    Opskriften er fulgt til punkt og prikke.
    Jeg skar så selv lommer, og smagen var udmærket.
    VH
    Bjarne

    Svar
  4. Rasmus skriver

    februar 14, 2025 at 8:43 pm

    Mega gode pitabrød – de smager sygt godt! Dog kræver de lidt tid at lave, især hvis du er nybegynder i madlavning ligesom mig. En god idé er at undgå at lave dem alt for tynde…

    Svar
  5. max skriver

    oktober 08, 2024 at 2:02 am

    Ja en fin fin opskrift. En dag i den ikke så fjerne fremtid, håber jeg bloggere som dig, vil adoptere "bagernes formel" når de udformer opskrifter på bagværk. Det kan godt være det ikke er så "mormor" hyggeligt at bruge procenter i stedet for skefulde, halve og kvarte skefulde, deciliter og lad os ikke glemme de engelske og amerikanske måle enheder.
    Der er ikke noget galt med Manitoba mel, men måske passer det ikke lige til denne recept, her ville en standard brødmel med 11-12% protein være bedre, det vil også være væsentligt billigere. Ved længere hæve tider, kan Manitoba være en fordel, men ofte kan man fint klare sig med standard brødmel. Der er lidt for meget hype omkring de italienske måle enheder for mel og det kan ses på prisen, men det er op til folk selv at vurdere, prisen afspejler ikke kvaliteten.
    Det er blevet populært med små pizza ovne i private hjem og de er ret geniale også til fladbrød, som pita. De bruger væsentligt mindre energi, selvom de blir op til 4-500C grader, så er ovnrummet så lille og ovnene er somme tider godt isolerede, at de rent faktisk leverer optimale forhold, samtidig med at de bruger mindre energi end husholdningsovnen. Fra 800-1.500 kr kan man bage fladbrød som i Mellemøsten eller Indien (tandoti ovn. Fladbrød bagt ved meget høj temperatur, er gennembagte på 1,5-3 minutter, her skal man passe på med sukker i dejen, det gør at de bruner hurtigere, man vil typisk helt droppe sukker i dejen når man bager ved så høje temperaturer. Ved disse temperaturer, vil brødet puffe op, selvom der ikke er gær i dejen, mange fladbrød bages uden gær, der skal gær i pitabrød. En pizza ovn, en god julegave til hele familien, hvis du spørger mig 🙂

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required