Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Paprika (fakta og opskrifter med den pulveriserede peberfrugt)

Paprika (fakta og opskrifter med den pulveriserede peberfrugt)

Billede med paprika.
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS
Opdateret: 14. april 2025 - Udgivet: 14. april 2025
Oversigt over indhold
  • Verdens bedste paprika
  • Paprika og sundhed
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Fakta om paprika som krydderi
  • Opskrifter og anvendelse
  • Bedste luksus mørbradgryde
  • Ungarsk kylling (opskrift på chicken paprikash)
  • Paprikagryde
  • Paprikasovs
  • Bøf Stroganoff
  • Ungarsk gullasch med kartoffelmos
  • Sigøjnerschnitzel
  • Krydret blomkål i ovn - nem opskrift
  • Koteletter i fad
  • Paprikasuppe - nem suppe med peberfrugter og paprika
  • Kommentarer

Paprika er et krydderi, der er fremstillet af tørrede og pulveriserede peberfrugter uden kerner fra forskellige sorter under planteslægten Capsicum Annuum.

Mange forbinder paprika med Ungarn, som producerer tonsvis af krydderiet. Og så er deres nationalret jo gullasch, som får sin dybe røde farve herfra.

Peberfrugterne, som spanierne bragte med til Europa fra Amerika i 1600-tallet, nåede dog først til Ungarn langt senere gennem tyrkerne.

Hvornår man første gang begyndte at tørre og knuse peberfrugterne, fortaber sig lidt i det uvisse.

Verdens bedste paprika

Det er et faktum er, at Ungarns regioner er yderst velegnede til at dyrke de peberfrugter, som er perfekte til paprika.

Krydderiet dyrkes i andre lande. For eksempel findes der tre slags i Spanien, som blandt andet giver chorizoen sin fine farve og smag. Ungarerne regnes alligevel for at være verdensmestre udi paprika-produktion.

Krydderiet findes i mange forskellige variationer, blandt andet stærk, mild, sød og røget.

Gør dig selv en tjeneste at skaffe en god ungarsk paprika og en spansk røget som Pimentón de la Vera. Så har du to vidunderkrydderier klar til at blive brugt. Læs også mere om Piment d'Espelette her.

Og det skal nok blive brugt, for det kan bruges i alt fra gryderetter til saucer, stege og grøntsager. Du finder opskrifter med det dybrøde krydderi nederst i artiklen. Husk også den klassiske paprikasovs.

Paprika og sundhed

Udover at paprikaen er en uundværlig ingrediens i mange retter, siges det røde krydderi også at have en anden række gode egenskaber.

Det røde krydderi indeholder både A-vitamin og C-vitamin. Og så indeholder det både stoffet Salicylsyre og Capsaicin

Salicylsyren menes at have en generel anti-inflammatorisk effekt og være med til at dæmpe lidelser som gigt.

Capsaicin kan stimulere vores fordøjelse og hævdes også at kunne skubbe til forbrændingen.

Opbevaring og holdbarhed

Paprikaen er et krydderi, som skal opbevares tørt, lufttæt og mørkt, da smagen ellers kan blive ødelagt.

Generelt kan tørre og pulveriserede krydderier optage kondensvandet fra madlavningen, og de bør derfor ikke placeres ved siden af komfuret i et skab i stedet for ovenpå emhætten.

Så find et andet sted til opbevaring af krydderierne, selvom det for mange er oplagt at anvende den lille hylde over emhætten. Læs også: Kan krydderier blive for gamle eller farlige at spise?

Fakta om paprika som krydderi

Fremstilling: Tørrede og malede paprika (ofte røde) bruges som krydderi - især i Ungarn, Spanien og Østeuropa.

Smagsvarianter: Fås i flere varianter - sød, stærk og røget.

Brug i mad: Almindeligt i gryderetter, supper, marinader og rubs til kød.

Capsaicin: Stærkere paprikaer indeholder capsaicin - en forbindelse med smertelindrende og anti-inflammatorisk effekt.

Farvestof: Paprika bruges også som naturligt farvestof i fødevarer, fx i ost og pølser.

Opskrifter og anvendelse

Røget paprika har en helt anden smag end sød paprika. Den røgede er super i en rub til grillkød og stege. Den har nærmest en røgagtig barbecuesmag i sig selv.

En sød paprika leder mere tankerne hen mod en blanding af tomater og milde chilifrugter.

De fleste krydderier frigiver smag og duft, når de ristes på en brandvarm pande, før de bruges i en ret. Det dur ikke med paprika. Den skal først i en sauce eller simre-ret kort før servering - eller når retten står og simrer.

Her får du en række udvalgte opskrifter med paprika fra Madens Verden:

Bedste luksus mørbradgryde

4.8 fra 525 stemmer
Opskrift på mørbradgryde og paprikagryde, der er en populær gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon. Himmelsk lækker og nem at lave.
Gå til opskrift
billede med mørbradgryde

Ungarsk kylling (opskrift på chicken paprikash)

4.9 fra 21 stemmer
Ungarsk kylling eller chicken paprikash. Få min opskrift på den populære gryderet med kylling, paprika, bacon og peberfrugt. Nydes med ris eller mos.
Gå til opskrift
ungarsk kylling

Paprikagryde

4.8 fra 133 stemmer
Her er min opskrift på paprikagryde, der er en af de mest populære gryderetter. En rigtig familieret, som her laves uden champignon.
Gå til opskrift
billederesultat for paprikagryde

Paprikasovs

4.8 fra 70 stemmer
Paprikasovs er en klassiker, som er både hurtig og nem at lave. Du kan bruge paprikasovs til både svinekød og fjerkræ, og styrken justerer du selv med paprika.
Gå til opskrift
billederesultat for paprikasovs paprikasauce

Bøf Stroganoff

4.8 fra 60 stemmer
Min bedste opskrift på bøf stroganoff. En nem gryderet med strimler af oksekød, champignon, paprika og fløde. Serveres med ris eller mos.
Gå til opskrift
billede med Bøf Stroganoff

Ungarsk gullasch med kartoffelmos

4.7 fra 78 stemmer
Her er min opskrift på en klassisk og gammeldags gullasch (gullash) med kartoffelmos. En populær gryderet med oksekød, paprika og champignon.
Gå til opskrift
billede med gullasch med kartoffelmos

Sigøjnerschnitzel

4.5 fra 9 stemmer
Sigøjnerschnitzel (eller zigeunerschnitzel) er en populær ret i Tyskland og Østrig, og her er den bedste opskrift med paprika, løg og peberfrugt.
Gå til opskrift
billederesultat for sigøjnerschnitzel

Krydret blomkål i ovn - nem opskrift

4.8 fra 80 stemmer
Min opskrift på blomkål i ovn, hvor skiver af blomkål krydres med paprikaolie. Det giver blomkålen en delikat smag og det er nemt tilbehør.
Gå til opskrift
billede med blomkål i ovn

Koteletter i fad

4.7 fra 256 stemmer
Koteletter i fad er en af de mest populære retter i det danske køkken, og her får du min opskrift med bacon, peberfrugt og fløde.
Gå til opskrift
billederesultat for gammeldags koteletter i fad

Paprikasuppe - nem suppe med peberfrugter og paprika

5 fra 3 stemmer
Her får du min opskrift på en god paprikasuppe. Det er en nem og lækker suppe med peberfrugter og paprika, som er god at varme sig på.
Gå til opskrift
billederesultat for paprikasuppe
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.