Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Mørbradgryde

Mørbradgryde med bacon (klassisk opskrift med svinemørbrad)

billede med mørbradgryde
4.8 fra 525 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
1.6k
SHARES
FacebookMessenger1.6kPinterestEmailSMS
Indhold
  • Bedste luksus mørbradgryde
  • Opskrift på mørbradgryde
  • Luksus mørbradgryde
  • Billeder
  • Serveringsforslag
  • Værd at vide
  • FAQ
  • Kommentarer

Bedste luksus mørbradgryde

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 525 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 30 minutter min
Tilb. tid: 30 minutter min
Samlet tid: 1 time t
Opskrift på mørbradgryde og paprikagryde, der er en populær gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon. Himmelsk lækker og nem at lave.
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 200 g bacon i tern
  • 1 svinemørbrad skåret i grove stykker
  • 2 spsk hvedemel
  • 250 g champignon i skiver
  • 1 stort løg hakkes groft
  • 3 tsk paprika
  • 4 dl piskefløde
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 spsk tomatpasta
  • 2 spsk engelsk sauce
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 håndfuld persille
  • 3 pølser skåret i mindre stykker

Fremgangsmåde

  1. Kom bacon i tern i en kold stegegryde, og varm op ved en jævn varme. Steg bacon sprødt og læg til side.
  2. Svinemørbrad soigneres for sølvsene og fedt, og skæres grove tern. Kom lidt hvedemel i en tallerken og vend kødet i det.
  3. Ved en god varme brunes mørbradskiverne nu i lidt olie og smør, og gør det gerne ad to omgange, så kødet til din mørbradgryde får en god stegeskorpe. Lægges til side.
  4. Champignon børstes rene for jord, roden skæres fra og champignonerne skæres derefter i tynde skiver. Sauteres grundigt i gryden.
  5. Tilsæt så hakket løg og lad det sautere et lille minuts tid, hvorefter paprika kommes ved sammen med piskefløde. For en mere kalorielet version anvendes madlavningsfløde eller mælk. Lad det koge hurtigt op.
  6. Derefter tilsættes hakkede tomater, tomatpasta og engelsk sauce sammen med stegt bacon og mørbradstykkerne.
  7. Lad mørbradgryden simre i cirka 15 minutter under låg.
  8. Imens koges risene, og jeg foretrækker basmatiris til min mørbradgryde med ris, men du bruger jo bare de ris du synes.
  9. Smag mørbradgryden til med salt og friskkværnet peber, og der kan også tilsættes mere paprika. Er sovsen for tyk, kan du komme lidt mere vand i.
  10. Lige inden servering vendes pølser (delt i mindre stykker) i sammen med hakket persille, og pølserne varmes igennem i et par minutter.

Næringsindhold

Kalorier840kcalKulhydrater17gProtein57gFedt61gMættet fedt31gFlerumættet fedt5gEnkelumættet fedt19gTransfedt0.2gKolesterol256mgNatrium2418mgKalium1454mgKostfibre3gSukker10gVitamin A1970IUVitamin C24mgCalcium137mgJern5mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video til opskriften

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på mørbradgryde

Opskrift på mørbradgryde, der er god og mættende aftensmad til hele familien - og det er en ret, som alle elsker. Det er en af de absolut mest populære gryderetter i det danske køkken, og det forstår man jo godt.

Den klassiske gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon smager nemlig forrygende godt, og så er den nem at lave. Den er også kendt som paprikagryde.

Luksus mørbradgryde

Den populære luksus mørbradgryde er også fantastisk når du har gæster og skal lave mad til mange mennesker.

Kan serveres som aftensmad med ris eller kartoffelmos, og opskriften er til fire personer.

Andre populære opskrifter:

  • Mørbrad i fad med bacon og fløde
  • Nem boller i karry opskrift med ris
  • Oksemørbradgryde med champignon

Billeder

Her er nogle billeder fra tilberedningen af mørbradgryden:

svinemørbrad til mørbradgryde skæres ud
tilberedning af mørbradgryde
den færdige mørbradgryde
pølser tilsættes mørbradgryden

Serveringsforslag

Tilbehør til mørbradgryde og paprikagryde er typisk kogte ris eller en blød kartoffelmos. Begge dele smager fremragende til gryderetten.

Du skal som sagt også bruge ris til fire personer, og her kan du anvende ris som du synes. Personligt holder jeg meget af basmatiris eller brune ris.

Vil du gøre retten lidt sundere, kan du servere fuldkornsris til. Og den fede piskefløde kan som sagt erstattes med en mere mager madlavningsfløde.

Værd at vide

"Mørbrad" betyder bogstaveligt "det møre stykke kød ved ryggen" - og det er netop dét, du får i gryden!

Retten blev en dansk favorit i midten af 1900‑tallet, da fløde og champignon blev hverdagsvare i butikkerne.

Mørbradgryden er en af de gryderetter, der bedst tåler genopvarmning - smagene udvikler sig og bliver endnu rundere dagen efter.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Gammeldags frikadeller
  • Forloren hare med bacon
  • Lasagne bolognese

FAQ

Hvad indeholder en mørbradgryde?

Helt klassisk laves en mørbradgryde af svinemørbrad i mindre stykker, bacon, champignon, fløde og paprika. Men gryderetten kan varieres på et utal af måder.

Hvad vejer en svinemørbrad?

En hel svinemørbrad vejer typisk mellem 500 og 600 gram før den afpudses. Men de kan godt variere en del i vægt.

Hvad er en svinemørbrad?

Svinemørbraden er en muskel, der findes inde i grisen. Men da den ikke bruges til noget af grisen, er det et meget mørt stykke kød. Derfor skal den også tilberedes nænsomt og ikke koges for længe. Tidligere var mørbraden ikke en eftertragtet udskæring, men i dag er den en af de mere populære.

Hvor meget mørbradgryde pr. person?

Til mørbradgryden skal du beregne ca. 150 gram kød pr. person. En svinemørbrad vejer typisk omkring 600 gram, og derfor passer den fint til fire personer som i denne opskrift.

Hvilken vin til mørbradgryden?

Til mørbradgryden kan der serveres en let rødvin. Personligt foretrækker jeg en pinot noir, som en rødvin på en drue du kan finde i de fleste supermarkeder.

Hvor lang tid skal en mørbradgryde simre?

Tilberedningstiden på en mørbradgryde er typisk 20-30 minutter. Det afhænger blandt andet af hvor stykker mørbraden er skåret ud i, men generelt kræver en mørbrad ikke lang tilberedningstid.

Hvor længe holder en mørbradgryde på køl?

Gryderetter kan typisk holde sig 2-3 dage i køleskabet, og dette gælder også mørbradgryden. Det er dog vigtigt at få resterne på køl forholdsvis hurtigt, efter du er færdig med at spise for at forlænge holdbarheden.

Kan man fryse mørbradgryde? 

Du kan sagtens fryse resterne af mørbradgryden ned - så har du nem aftensmad til en dag hvor tiden er knap. Varm den op i mikroovn eller gryde, hvor der eventuelt kan tilsættes lidt mere væske.

Hvor lang tid er en svinemørbrad om at tø op?

En frossen svinemørbrad tager ca. 1 døgn om at blive tøet op. Det bedste er at lægge den i køleskabet. Lad være med at tø mørbraden op i mikroovn eller en skål med varmt vand, da det kan gøre kødet lidt mere sejt.

Er der forskel på mørbradgryde og paprikagryde?

Nej, trods de forskellige navne, så er der tale om samme gryderet.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. poul thomsen skriver

    juni 26, 2025 at 10:58 am

    Svar
  2. bob skriver

    juni 17, 2025 at 12:53 pm

    Fantastic

    Svar
  3. Ib teute skriver

    april 06, 2025 at 11:58 am

    5 stjerner

    Svar
  4. Jane Jensen skriver

    marts 22, 2025 at 9:35 am

    Når man bruger din ‘udregner’ og ganger opskriften op, så bliver det lidt forvirrende, at der i beskrivelsen så ikke bare står fx fløde og pølser, men et antal, der ikke svarer til det, man nu har ganget den op med. Jeg har sat den til 8 personer, hvor der bl.a. skal bruges 8 dl fløde og 6 pølser, men teksten siger noget andet. Der kunne bare udelades mængden i selve teksten.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      marts 22, 2025 at 6:11 pm

      Hej Jane
      Tak for tilbagemeldingen - og du har fuldstændig ret. Jeg har opdateret opskriften, og nu giver den mere mening ved opskalering. Tak.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  5. Terene skriver

    januar 22, 2025 at 7:57 pm

    Lækker opskrift. Kan den laves dagen inden man skal bruge den, uden at kødet bliver tørt?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      januar 23, 2025 at 9:42 am

      Hej Terene
      En mørbradgryde kan sagtens laves dagen før - ja, jeg synes næsten den er bedre dagen efter 🙂
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  6. Inge Kilde skriver

    juli 09, 2024 at 8:48 pm

    Smager pragtfuldt. Opskriften vil jeg lave til gæster.

    Svar
    • Else Baun skriver

      november 02, 2024 at 8:08 am

      Smager pragtfuldt og nem at lave 🙂kan varmt anbefales

      Svar
  7. Reidun Bredstrup skriver

    juni 12, 2024 at 6:35 pm

    Meget meget lækkert. Kom en grøn peberfrugt og 3 tsk. Syltede peberkorn, en lille smule gastrik i.

    Svar
  8. kent persson skriver

    marts 19, 2024 at 7:02 pm

    Super😋

    Svar
  9. Marie skriver

    marts 15, 2024 at 2:34 pm

    Har brugt den her opskrift så mange gange så det er bare man skal bruge

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      marts 15, 2024 at 5:46 pm

      Hej Marie
      Tak for det - det er jeg super glad for at høre. Og mørbradgryde er altså godt en gang imellem 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  10. Lis skriver

    marts 10, 2024 at 1:01 pm

    Kan man lave mørbrad gryde færdig og fryse den?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      marts 10, 2024 at 1:58 pm

      Hej Lis
      Det kan du tro, det kan du sagtens. Mørbradgryde er fryseegnet 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  11. Kate Norling skriver

    december 10, 2023 at 7:13 pm

    Hej Holger
    Tak for skønne opskrifter som jeg ofte bruger, kan man tilberede mørbradgryde til gæster dagen før og varme den op?
    Mine gæster kommer om eftermiddagen og har små børn med, så jeg skulle ikke stå i køkkenet for længe, jeg serverer ris til.
    Eller har du et andet forslag.
    Har lige tilberedt glaseret hamburgerryg med karrysauce, ris og glaserede perleløg.
    Alt dine opskrifter.
    Eller har du en anden ide.
    Mvh Kate Norling

    Svar
« Ældre kommentarer

Mere inspiration

  • Billede af pasta soffritto.
    Pasta soffritto (klassisk italiensk pastaret uden kød)
  • Billede af pasta med broccoli.
    Pasta med broccoli i cremet flødesauce
  • Billede af grønkålsgryde.
    Grønkålsgryde (hurtig gryderet med grønkål, kylling og gulerod)
  • Billede af okonomiyaki pandekage.
    Okonomiyaki - japansk madpandekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required