Oversigt over indhold
Bedste luksus mørbradgryde
Ingredienser
- 200 g bacon - i tern
- 1 svinemørbrad - skåret i grove stykker
- 2 spsk hvedemel
- 250 g champignon - i skiver
- 1 stort løg - hakkes groft
- 3 tsk paprika
- 4 dl piskefløde
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 spsk tomatpasta
- 2 spsk engelsk sauce
- salt og friskkværnet peber
- 1 håndfuld persille
- 3 pølser - skåret i mindre stykker
Fremgangsmåde
- Kom bacon i tern i en kold stegegryde, og varm op ved en jævn varme. Steg bacon sprødt og læg til side.
- Svinemørbrad soigneres for sølvsene og fedt, og skæres grove tern. Kom lidt hvedemel i en tallerken og vend kødet i det.
- Ved en god varme brunes mørbradskiverne nu i lidt olie og smør, og gør det gerne ad to omgange, så kødet til din mørbradgryde får en god stegeskorpe. Lægges til side.
- Champignon børstes rene for jord, roden skæres fra og champignonerne skæres derefter i tynde skiver. Sauteres grundigt i gryden.
- Tilsæt så hakket løg og lad det sautere et lille minuts tid, hvorefter paprika kommes ved sammen med piskefløde. For en mere kalorielet version anvendes madlavningsfløde eller mælk. Lad det koge hurtigt op.
- Derefter tilsættes hakkede tomater, tomatpasta og engelsk sauce sammen med stegt bacon og mørbradstykkerne.
- Lad mørbradgryden simre i cirka 15 minutter under låg.
- Imens koges risene, og jeg foretrækker basmatiris til min mørbradgryde med ris, men du bruger jo bare de ris du synes.
- Smag mørbradgryden til med salt og friskkværnet peber, og der kan også tilsættes mere paprika. Er sovsen for tyk, kan du komme lidt mere vand i.
- Lige inden servering vendes pølser (delt i mindre stykker) i sammen med hakket persille, og pølserne varmes igennem i et par minutter.
Video til opskriften
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Opskrift på mørbradgryde
Opskrift på mørbradgryde, der er god og mættende aftensmad til hele familien - og det er en ret, som alle elsker. Det er en af de absolut mest populære gryderetter i det danske køkken, og det forstår man jo godt.
Den klassiske gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon smager nemlig forrygende godt, og så er den nem at lave. Den er også kendt som paprikagryde.
Luksus mørbradgryde
Den populære luksus mørbradgryde er også fantastisk når du har gæster og skal lave mad til mange mennesker.
Kan serveres som aftensmad med ris eller kartoffelmos, og opskriften er til fire personer.
Andre populære opskrifter:
- Mørbrad i fad med bacon og fløde
- Nem boller i karry opskrift med ris
- Oksemørbradgryde med champignon
Billeder
Her er nogle billeder fra tilberedningen af mørbradgryden:
Serveringsforslag
Tilbehør til mørbradgryde og paprikagryde er typisk kogte ris eller en blød kartoffelmos. Begge dele smager fremragende til gryderetten.
Du skal som sagt også bruge ris til fire personer, og her kan du anvende ris som du synes. Personligt holder jeg meget af basmatiris eller brune ris.
Vil du gøre retten lidt sundere, kan du servere fuldkornsris til. Og den fede piskefløde kan som sagt erstattes med en mere mager madlavningsfløde.
Værd at vide
"Mørbrad" betyder bogstaveligt "det møre stykke kød ved ryggen" - og det er netop dét, du får i gryden!
Retten blev en dansk favorit i midten af 1900‑tallet, da fløde og champignon blev hverdagsvare i butikkerne.
Mørbradgryden er en af de gryderetter, der bedst tåler genopvarmning - smagene udvikler sig og bliver endnu rundere dagen efter.
Flere inspirerende opskrifter:
FAQ
Helt klassisk laves en mørbradgryde af svinemørbrad i mindre stykker, bacon, champignon, fløde og paprika. Men gryderetten kan varieres på et utal af måder.
En hel svinemørbrad vejer typisk mellem 500 og 600 gram før den afpudses. Men de kan godt variere en del i vægt.
Svinemørbraden er en muskel, der findes inde i grisen. Men da den ikke bruges til noget af grisen, er det et meget mørt stykke kød. Derfor skal den også tilberedes nænsomt og ikke koges for længe. Tidligere var mørbraden ikke en eftertragtet udskæring, men i dag er den en af de mere populære.
Til mørbradgryden skal du beregne ca. 150 gram kød pr. person. En svinemørbrad vejer typisk omkring 600 gram, og derfor passer den fint til fire personer som i denne opskrift.
Til mørbradgryden kan der serveres en let rødvin. Personligt foretrækker jeg en pinot noir, som en rødvin på en drue du kan finde i de fleste supermarkeder.
Tilberedningstiden på en mørbradgryde er typisk 20-30 minutter. Det afhænger blandt andet af hvor stykker mørbraden er skåret ud i, men generelt kræver en mørbrad ikke lang tilberedningstid.
Gryderetter kan typisk holde sig 2-3 dage i køleskabet, og dette gælder også mørbradgryden. Det er dog vigtigt at få resterne på køl forholdsvis hurtigt, efter du er færdig med at spise for at forlænge holdbarheden.
Du kan sagtens fryse resterne af mørbradgryden ned - så har du nem aftensmad til en dag hvor tiden er knap. Varm den op i mikroovn eller gryde, hvor der eventuelt kan tilsættes lidt mere væske.
En frossen svinemørbrad tager ca. 1 døgn om at blive tøet op. Det bedste er at lægge den i køleskabet. Lad være med at tø mørbraden op i mikroovn eller en skål med varmt vand, da det kan gøre kødet lidt mere sejt.
Nej, trods de forskellige navne, så er der tale om samme gryderet.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
poul thomsen skriver