• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad

Mørbradgryde - klassisk opskrift med svinemørbrad

billede med mørbradgryde
Mørbradgryde med ris er en nem aftensmad, der virkelig smager godt. Laves blandt andet med svinemørbrad, bacon og champignon. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  27. februar 2025 - Udgivet:  23. marts 2020

Del gerne:
1.6k
SHARES
FacebookMessenger1.6kPinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Bedste luksus mørbradgryde
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Video
  7. Serveringsforslag
  8. Med kartoffelmos
  9. Hvad er mørbradgryde?
  10. Typisk indhold
  11. Variationer
  12. Tips
  13. Værd at vide
  14. Typiske spørgsmål
4.8 fra 523 stemmer
Gå til opskrift

Mørbradgryde er en god, mættende aftensmad til hele familien – og det er en ret, som alle vil elske. Det er en af de absolut mest populære gryderetter i det danske køkken, og det forstår man jo godt.

Den klassiske gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon smager nemlig forrygende godt, og så er den nem at lave.

Den populære luksus mørbradgryde er også fantastisk når du har gæster og skal lave mad til mange mennesker.

Kan serveres som aftensmad med ris eller kartoffelmos, og opskriften er til fire personer.

Se også disse opskrifter:

  • Oksemørbradgryde
  • One pot mørbrad
  • Mormors madgryde
  • Mørbrad i fad

Opskrift

billede med mørbradgryde

Bedste luksus mørbradgryde

Mørbradgryde - en populær og velsmagende dansk klassiker med svinemørbrad, bacon og champignon. Nem at lave og perfekt til aftensmad.
Bedømmelse
4.8 fra 523 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 30 minutter minutter
Tilberedning: 30 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 200 g bacon - i tern
  • 1 svinemørbrad - skåret i grove stykker
  • 2 spsk hvedemel
  • 250 g champignon - i skiver
  • 1 stort løg - hakkes groft
  • 3 tsk paprika
  • 4 dl piskefløde
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 2 spsk tomatpasta
  • 2 spsk engelsk sauce
  • salt og friskkværnet peber
  • 1 håndfuld persille
  • 3 pølser - skåret i mindre stykker

Fremgangsmåde

  • Kom bacon i tern i en kold stegegryde, og varm op ved en jævn varme. Steg bacon sprødt og læg til side.
  • Svinemørbrad soigneres for sølvsene og fedt, og skæres grove tern. Kom lidt hvedemel i en tallerken og vend kødet i det.
  • Ved en god varme brunes mørbradskiverne nu i lidt olie og smør, og gør det gerne ad to omgange, så kødet til din mørbradgryde får en god stegeskorpe. Lægges til side.
  • Champignon børstes rene for jord, roden skæres fra og champignonerne skæres derefter i tynde skiver. Sauteres grundigt i gryden.
  • Tilsæt så hakket løg og lad det sautere et lille minuts tid, hvorefter paprika kommes ved sammen med piskefløde. For en mere kalorielet version anvendes madlavningsfløde eller mælk. Lad det koge hurtigt op.
  • Derefter tilsættes hakkede tomater, tomatpasta og engelsk sauce sammen med stegt bacon og mørbradstykkerne.
  • Lad mørbradgryden simre i cirka 15 minutter under låg.
  • Imens koges risene, og jeg foretrækker basmatiris til min mørbradgryde med ris, men du bruger jo bare de ris du synes.
  • Smag mørbradgryden til med salt og friskkværnet peber, og der kan også tilsættes mere paprika. Er sovsen for tyk, kan du komme lidt mere vand i.
  • Lige inden servering vendes pølser (delt i mindre stykker) i sammen med hakket persille, og pølserne varmes igennem i et par minutter.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
840
% Daglig værdi*
Fedt
 
61
g
94
%
Mættet fedt
 
31
g
194
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
5
g
Enkelumættet fedt
 
19
g
Kolesterol
 
256
mg
85
%
Natrium
 
2418
mg
105
%
Kalium
 
1454
mg
42
%
Kulhydrater
 
17
g
6
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
10
g
11
%
Protein
 
57
g
114
%
Vitamin A
 
1970
IU
39
%
Vitamin C
 
24
mg
29
%
Calcium
 
137
mg
14
%
Jern
 
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Video

Kom med din mening

Serveringsforslag

Tilbehør til mørbradgryde er typisk kogte ris eller en blød kartoffelmos. Begge dele smager fremragende til gryderetten.

Du skal som sagt også bruge ris til fire personer, og her kan du anvende ris som du synes. Personligt holder jeg meget af basmatiris eller brune ris.

Vil du gøre retten lidt sundere, kan du servere fuldkornsris til. Og den fede piskefløde kan som sagt erstattes med en mere mager madlavningsfløde.

Inspiration til serveringen:

  • Kartoffelmos eller kogte kartofler
  • Pasta (fx brede båndpasta) eller ris
  • Brød til at suge saucen op (eks. flute)
  • Grønt som dampede grøntsager eller en sprød salat

Med kartoffelmos

Er du mere til kartoffelmos? Så serverer du blot en god omgang mos til mørbradgryden.

Kartoffelmos laver du ved koge 1,2 kilo skrællede kartofler, og det skal ske i usaltet vand. Hæld vandet fra og lad de kogte kartofler dampe af.

Mos derefter kartoflerne med 150 gram smør og lidt varm mælk, og smag kartoffelmosen til med salt og friskkværnet peber. Brug mindre smør for en mere kaloriefattig udgave.

Mangler du et grønt indspark til mørbradgryden? Så anbefaler jeg f.eks. vores grønne salat, der går til alt eller en spidskålssalat. Søg dem frem i søgefeltet øverst på siden.

Gryderetter kan typisk holde sig 2-3 dage i køleskabet. Det er dog vigtigt at få resterne på køl forholdsvis hurtigt, efter du er færdig med at spise for at forlænge holdbarheden. 

Du kan også sagtens fryse resterne af mørbradgryden ned – så har du nem aftensmad til en dag hvor tiden er knap.

Hvad er mørbradgryde?

  • En cremet gryderet med skiver eller tern af svine‑ eller oksemørbrad, der simrer i en smagfuld sauce.
  • Ofte kaldet “mørbradgryde” eller “svinemørbrad i flødesovs” afhængig af om det er svin eller okse.
  • Klassiker i dansk husmandskost – hurtig at lave, men alligevel “festlig” med sin fyldige sauce.

Typisk indhold

  1. Mørbrad
    • Svinemørbrad (400–600 g) eller oksemørbrad (mindre mængde, da okse er dyrere)
    • Skæres i skiver eller tern på ca. 1–2 cm
  2. Fløde eller cremefraiche
    • Giver saucen sin fylde og cremethed
  3. Løg og champignon
    • Klassisk kombi – løg svitses først, champignon giver umami
  4. Bouillon eller fond
    • Gerne hønse- eller oksebouillon til at spæde saucen op
  5. Krydderier & smagsgivere
    • Salt, peber, lidt dijonsennep eller sennepspulver, evt. paprika
    • Friske krydderurter som timian eller persille til at runde af
  6. Evt. ekstrafyld
    • Bacontern for røget dybde
    • Purløg eller forårsløg for friskhed
    • Ærter eller spinat for farve og vitaminer

Variationer

  • Svampe‑frisk twist: Bland forskellige svampe (kantareller, østershatte) for dybere smag.
  • Vintwist: Erstat halvdelen af bouillonen med et skvæt hvidvin eller rødvin.
  • Let version: Brug madlavningsfløde eller cremefraiche 18 % og tilsæt lidt mælkeprodukt for at spare på kalorierne.
  • Eksotisk: Krydr med karry eller garam masala for karrygryde‑vibe.

Tips

  1. Brun kødet hurtigt ved høj varme, så det får stegeskorpe uden at koge vand.
  2. Svits løg og champignon i det samme fedtstof – smagsrester fra kødet giver ekstra dybde.
  3. Skru ned for varmen når fløde tilsættes, så saucen ikke skiller.
  4. Lad retten simre kort (10–15 min), så mørbraden forbliver saftig og ikke bliver sej.
  5. Smag altid til sidst – tilføj evt. en lille skefuld sennep eller et nip sukker for balance.

Værd at vide

  • “Mørbrad” betyder bogstaveligt “det møre stykke kød ved ryggen” – og det er netop dét, du får i gryden!
  • Retten blev en dansk favorit i midten af 1900‑tallet, da fløde og champignon blev hverdagsvare i butikkerne.
  • Mørbradgryde er en af de gryderetter, der bedst tåler genopvarmning – smagene udvikler sig og bliver endnu rundere dagen efter.

Typiske spørgsmål

Hvad indeholder en mørbradgryde?

Helt klassisk laves en mørbradgryde af svinemørbrad i mindre stykker, bacon, champignon, fløde og paprika. Men gryderetten kan varieres på et utal af møder.

Hvad vejer en svinemørbrad?

En hel svinemørbrad vejer typisk mellem 500 og 600 gram før den afpudses. Men de kan godt variere en del i vægt.

Hvad er en svinemørbrad?

Svinemørbraden er en muskel, der findes inde i grisen. Men da den ikke bruges til noget af grisen, er det et meget mørt stykke kød. Derfor skal den også tilberedes nænsomt og ikke koges for længe. Tidligere var mørbraden ikke en eftertragtet udskæring, men i dag er den en af de mere populære.

Hvilken vin til mørbradgryden?

Til mørbradgryden kan der serveres en let rødvin. Personligt foretrækker jeg en pinot noir, som en rødvin på en drue du kan finde i de fleste supermarkeder.

Hvor lang tid skal en mørbradgryde simre?

Tilberedningstiden på en mørbradgryde er typisk 20-30 minutter. Det afhænger blandt andet af hvor stykker mørbraden er skåret ud i, men generelt kræver en mørbrad ikke lang tilberedningstid.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ib teute

    april 06, 2025 at 11:58 am

    5 stjerner

    Svar
  2. Jane Jensen

    marts 22, 2025 at 9:35 am

    Når man bruger din ‘udregner’ og ganger opskriften op, så bliver det lidt forvirrende, at der i beskrivelsen så ikke bare står fx fløde og pølser, men et antal, der ikke svarer til det, man nu har ganget den op med. Jeg har sat den til 8 personer, hvor der bl.a. skal bruges 8 dl fløde og 6 pølser, men teksten siger noget andet. Der kunne bare udelades mængden i selve teksten.

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 22, 2025 at 6:11 pm

      Hej Jane
      Tak for tilbagemeldingen - og du har fuldstændig ret. Jeg har opdateret opskriften, og nu giver den mere mening ved opskalering. Tak.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  3. Terene

    januar 22, 2025 at 7:57 pm

    Lækker opskrift. Kan den laves dagen inden man skal bruge den, uden at kødet bliver tørt?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 23, 2025 at 9:42 am

      Hej Terene
      En mørbradgryde kan sagtens laves dagen før - ja, jeg synes næsten den er bedre dagen efter 🙂
      God fornøjelse.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  4. Inge Kilde

    juli 09, 2024 at 8:48 pm

    Smager pragtfuldt. Opskriften vil jeg lave til gæster.

    Svar
    • Else Baun

      november 02, 2024 at 8:08 am

      Smager pragtfuldt og nem at lave 🙂kan varmt anbefales

      Svar
  5. Reidun Bredstrup

    juni 12, 2024 at 6:35 pm

    Meget meget lækkert. Kom en grøn peberfrugt og 3 tsk. Syltede peberkorn, en lille smule gastrik i.

    Svar
  6. kent persson

    marts 19, 2024 at 7:02 pm

    Super😋

    Svar
  7. Marie

    marts 15, 2024 at 2:34 pm

    Har brugt den her opskrift så mange gange så det er bare man skal bruge

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 15, 2024 at 5:46 pm

      Hej Marie
      Tak for det - det er jeg super glad for at høre. Og mørbradgryde er altså godt en gang imellem 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  8. Lis

    marts 10, 2024 at 1:01 pm

    Kan man lave mørbrad gryde færdig og fryse den?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      marts 10, 2024 at 1:58 pm

      Hej Lis
      Det kan du tro, det kan du sagtens. Mørbradgryde er fryseegnet 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  9. Kate Norling

    december 10, 2023 at 7:13 pm

    Hej Holger
    Tak for skønne opskrifter som jeg ofte bruger, kan man tilberede mørbradgryde til gæster dagen før og varme den op?
    Mine gæster kommer om eftermiddagen og har små børn med, så jeg skulle ikke stå i køkkenet for længe, jeg serverer ris til.
    Eller har du et andet forslag.
    Har lige tilberedt glaseret hamburgerryg med karrysauce, ris og glaserede perleløg.
    Alt dine opskrifter.
    Eller har du en anden ide.
    Mvh Kate Norling

    Svar
« Ældre kommentarer

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required