Her finder du alle opskrifter med marcipan pรฅ Madens Verden. Lรฆs ogsรฅ hvordan den laves og fรฅ inspiration til de bedste marcipanopskrifter.
Marcipan โ krรฆs til den sรธde tand รฅret rundt. Sรฅ kort kan marcipanen vel beskrives, og jeg elsker den. Indrรธmmer jeg gerne.
Har du ogsรฅ stรฅet og rullet marcipankugler til jul i dit barndomshjem, sรฅ kan du med garanti nรฆsten genkalde dig den sรธde liflige duft af mandler blot ved tanken.
De fleste forbinder marcipanen med julekonfekt ogย kransekage, men ofte kan man blive i tvivl om de mange forskellige varianter og ย handelsnavne.
Hvad er marcipan?
Marcipan bestรฅr primรฆrt af maledeย mandlerย og sukker, men der er forskellige slags af den.
Rรฅ marcipan
For at fรฅ betegnelsen โrรฅ marcipanโ skal produktet indeholde min. 60% mandler.
Dette skal fremgรฅ af varedeklarationen.
Bagemarcipan
Konfektmarcipan og bagemarcipan kan indeholde forskellige mรฆngder af mandler, men skal have mandler som den karakteristikgivende ingrediens, ifรธlge Fรธdevarestyrelsen, for at kunne kalde sig marcipan.
Bagemarcipan er tilsat abrikoskerner og evt. kerner fra ferskner, da dette giver en bedre bagefasthed og da det er billigere ingredienser, kan udsalgsprisen sรฆttes lavere end den rรฅ marcipanmasse.
I Tyskland er dette udbredt og gรฅr under betegnelsen percipan. Det er du mรฅske stรธdt pรฅ i grรฆnsebutikkerne.
Eller kast dig over enย hjemmelavet marcipan. Den er nem at lave.
Nรฆringsindhold
Marcipanen har et hรธjt energiindhold fra henholdsvis sukker og de olieholdige mandler. Mandler indeholder ogsรฅ jern, kalcium, fosfor og B-vitaminer.
Nogle argumenterer endda for, at rรฅ marcipan med sit hรธje indhold af de gode fedtstoffer fra mandler ikke er sรฅ syndigt endda. Og det er da en rar tanke, at vi kan nyde julekonfekt med lidt bedre samvittighed.
Skal dinย risalamandeย have et ekstra pift, sรฅ prรธv at rive lidt marcipan i - det fremhรฆver sรธdmen og smagen fra mandelsplitterne. Skal du lave en lรฆkker dessert i sommermรฅnederne, sรฅ er is med marcipan eller en parfait en sikker vinder.
Fakta
Er du i tvivl om betegnelserne, sรฅ kan du altid se pรฅ varedeklarationen. Det er nemlig sรฅdan, at ingredienserne skal stรฅ opfรธrt i rรฆkkefรธlge i forhold til mรฆngde.
Det vil sige, at stรฅr mandler efter sukker og abrikoskerner, sรฅ kan du vรฆre sikker pรฅ, at indholdet af mandler ikke er sรฅ hรธjt.
Det er i dag ogsรฅ muligt at fรฅ bรฅde รธkologisk og sukkerfri marcipan fra de stรธrre producenter. Dog indeholder sukkerfri marcipanmasse naturligt sukker fra mandlerne, og kan derfor ikke anbefales til diabetikere.
Hvem opfandt marcipanen?
Hvem der egentlig opfandt marcipanen, er der lidt tvivl om, da bรฅde italienerne og tyskerne hรฆvder at vรฆre ophavsmรฆnd.
Men ogsรฅ det gamle Persien ynder at pรฅtage sig รฆren sรฅ langt tilbage som i 700-tallet, og marcipanen menes at vรฆre bragt til Europa med korsfarerne.
Uanset hvem, der har ret, sรฅ tager vi taknemmeligt imod gaven fra syd.
Opskrifter
Her fรฅr nogle af de bedste opskrifter med marcipan.
Nem รฆblekage med marcipan i bradepande - lรฆkker opskrift
Kransekage - nem og lรฆkker opskrift
Rabarbercrumble med marcipan og havregryn
Pรฆretรฆrte
Hjemmelavede marcipansnitter
Marcipanbolde
Hjemmelavet marcipan
Hjemmebagt kringle
Napoleonshatte
Hjemmelavet trรฆstamme
Kajkage - nem opskrift pรฅ lรฆkre Kaj-kager
Othello lagkage
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments