Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Marcipan

Marcipan (fakta, fremstilling og de bedste opskrifter)

Billede med marcipan.
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er marcipan?
  • Næringsindhold
  • Fakta
  • Hvem opfandt marcipanen?
  • Opskrifter med marcipan
  • Kommentarer

Marcipan - kræs til den søde tand året rundt. Så kort kan marcipanen vel beskrives, og jeg elsker den. Indrømmer jeg gerne.

Har du også stået og rullet marcipankugler til jul i dit barndomshjem, så kan du med garanti næsten genkalde dig den søde liflige duft af mandler blot ved tanken.

De fleste forbinder marcipanen med julekonfekt og kransekage, men ofte kan man blive i tvivl om de mange forskellige varianter og  handelsnavne.

Hvad er marcipan?

Marcipan består primært af malede mandler og sukker, men der er forskellige slags af den.

Rå marcipan

For at få betegnelsen "rå marcipan" skal produktet indeholde min. 60% mandler.

Dette skal fremgå af varedeklarationen.

Se også: Marcipanhorn

Bagemarcipan

Konfektmarcipan og bagemarcipan kan indeholde forskellige mængder af mandler, men skal have mandler som den karakteristikgivende ingrediens, ifølge Fødevarestyrelsen, for at kunne kalde sig marcipan.

Bagemarcipan er tilsat abrikoskerner og evt. kerner fra ferskner, da dette giver en bedre bagefasthed og da det er billigere ingredienser, kan udsalgsprisen sættes lavere end den rå marcipanmasse.

I Tyskland er dette udbredt og går under betegnelsen percipan. Det er du måske stødt på i grænsebutikkerne.

Eller kast dig over en hjemmelavet marcipan. Den er nem at lave.

Se også: Marcipan med nutella og hvid chokolade

Næringsindhold

Marcipanen har et højt energiindhold fra henholdsvis sukker og de olieholdige mandler. Mandler indeholder også jern, kalcium, fosfor og B-vitaminer.

Nogle argumenterer endda for, at rå marcipan med sit høje indhold af de gode fedtstoffer fra mandler ikke er så syndigt endda. Og det er da en rar tanke, at vi kan nyde julekonfekt med lidt bedre samvittighed.

Skal din risalamande have et ekstra pift, så prøv at rive lidt marcipan i - det fremhæver sødmen og smagen fra mandelsplitterne. Skal du lave en lækker dessert i sommermånederne, så er is med marcipan eller en parfait en sikker vinder.

Fakta

Er du i tvivl om betegnelserne, så kan du altid se på varedeklarationen. Det er nemlig sådan, at ingredienserne skal stå opført i rækkefølge i forhold til mængde.

Det vil sige, at står mandler efter sukker og abrikoskerner, så kan du være sikker på, at indholdet af mandler ikke er så højt.

Det er i dag også muligt at få både økologisk og sukkerfri marcipan fra de større producenter. Dog indeholder sukkerfri marcipanmasse naturligt sukker fra mandlerne, og kan derfor ikke anbefales til diabetikere.

Hvem opfandt marcipanen?

Hvem der egentlig opfandt marcipanen, er der lidt tvivl om, da både italienerne og tyskerne hævder at være ophavsmænd.

Men også det gamle Persien ynder at påtage sig æren så langt tilbage som i 700-tallet, og marcipanen menes at være bragt til Europa med korsfarerne.

Uanset hvem, der har ret, så tager vi taknemmeligt imod gaven fra syd.

Opskrifter med marcipan

Her får nogle af de bedste opskrifter med marcipan.

Nem æblekage med marcipan
Her får du min nemme opskrift på den bedste æblekage med marcipan og kanel, som du bager i en lille bradepande. En lækker kage til kaffen.
Se opskriften her
Billede med æblekage med marcipan
Kransekage opskrift
Det er nemt at lave kransekage selv. Her er den bedste opskrift på kransekagestykker til Nytårsaften og andre festlige lejligheder.
Se opskriften her
billede med kransekage
Rabarbercrumble med marcipan og havregryn
Nem opskrift på lækker rabarbercrumble med marcipan og havregryn. Kagen kan laves med både friske og frosne rabarber, og den skal blot bages i 22 min.
Se opskriften her
billederesultat for rabarbercrumble med marcipan
Pæretærte
Min opskrift på en gammeldags pæretærte med mørdej og halve pærer. Tærte med pærer, creme, chokolade og en smule marcipan. Let at lave.
Se opskriften her
pæretærte lavet med mørdej og halve pærer
Hjemmelavede marcipansnitter
Hjemmelavede marcipansnitter med nougat er verdens nemmeste konfekt at lave til jul - her kan alle være med.
Se opskriften her
Hjemmelavede marcipansnitter er verdens nemmeste konfekt. Her er de skåret ud i den klassiske harlekin-form, men de kan skæres som du ønsker - kun fantasien sætter grænser. Foto: Charlotte Mithril
Marcipanbolde
Her får du min opskrift på hjemmelavede marcipanbolde. Lækre og sprøde kugler med marcipan, der overtrækkes med chokolade og vendes i flormelis.
Se opskriften her
billederesultat for hjemmelavede marcipanbolde
Hjemmelavet marcipan
Hjemmelavet marcipan med kun tre ingredienser, så bliver det altså ikke lettere. Her er opskriften på verdens bedste marcipan.
Se opskriften her
Hjemmelavet marcipan
Hjemmebagt kringle
Min opskrift på hjemmebagt kringle. Et lækkert stykke bagværk med en dejlig remonce med marcipan og pyntet med mandler. Kringlen er fryseegnet.
Se opskriften her
billederesultat for hjemmebagt kringle med marcipan
Napoleonshatte
Her får du min bedste opskrift på napoleonshatte, der er en mørdejskage med kugle af marcipan, som derefter dyppes i chokolade.
Se opskriften her
billederesultat for napoleonshatte
Hjemmelavet træstamme
En hjemmelavet træstamme behøver ikke at være svær at lave. Her er verdens nemmeste opskrift på marcipan roulade med marcipan og blød nougat.
Se opskriften her
En hjemmelavet træstamme er utrolig nem at lave og smager skønt. Her er den pyntet med frysetørrede hindbær og hakkede mandler, der giver både smag og sprødhed. Foto: Charlotte Mithril
Kajkage - nem opskrift på lækre Kaj-kager
Her er en nem opskrift på kajkage. Hjemmelavede Kaj-kager med lagkagebund, lækker hindbærcreme og grøn marcipan. Pyntes med sukkerøjne.
Se opskriften her
billederesultat for kajkage Kaj-kager
Othello lagkage
Her er min opskrift på hjemmelavet Othello lagkage. Opskriften er både nem og nogenlunde hurtig, så du kan faktisk lave kagen på rimelig tid.
Se opskriften her
billede med Othello lagkage
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.