• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Lam - fakta og opskrifter med lammekød

Lam - fakta og opskrifter med lammekød

Billede med lam og lammekød.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  15. april 2025 - Udgivet:  15. april 2025

Indhold

  1. Lam er et af de dyr, som alle kan og må spise på tværs af religioner og kulturer. Derfor findes der mange lækre opskrifter med lammekød.
  2. Fakta om lam og lammekød
  3. Kendte lammeudskæringer
  4. Opskrifter med lam
  5. Lammekølle med flødekartofler som gæstemad
  6. Marinade til lammekølle og andre udskæringer af lam
  7. Italiensk lammesteg - opskrift på udbenet lammekølle
  8. Lammekølle i fad med kartofler og lammesky
  9. Udbenet lammekølle med marinade og rødvinssauce
  10. Lammeculotte
  11. Lammeskank i rødvin
  12. Marineret lammemørbrad med citron og rosmarin
  13. Lammekrone med rosmarin og hvidløg
  14. Lammegyros med hvidløg - lækker gryderet med lam

Lam er et af de dyr, som alle kan og må spise på tværs af religioner og kulturer. Derfor findes der mange lækre opskrifter med lammekød.

Herhjemme er lam også blevet en populær spise, selvom vi ikke producerer lige så meget lammekød som for eksempel New Zealand.

Af den grund finder du oftest udenlandske lamme-udskæringer i supermarkeder, men det er muligt at købe dansk lam, som er usædvanligt lækkert.

Her får du fakta og de bedste lammeopskrifter, hvor vi danskere jo har en særlig tradition med stegt lammekød til påske.

Fakta om lam og lammekød

🐑 Hvad er lammekød?

  • Lammekød kommer fra får, der er under 1 år gamle.
  • Kød fra får over 1 år kaldes ofte fårekød eller mutton (på engelsk), og det har en kraftigere smag end lammekød.

📍 Oprindelse og anvendelse

  • Lammekød er populært i Mellemøsten, Middelhavslandene, Indien, Australien og New Zealand.
  • I Danmark spises det især til påske, men det er også populært i form af grillretter, gryderetter og stege.

🍽️ Ernæring

  • Lammekød er en god kilde til:
    • Protein
    • Jern
    • Zink
    • Vitamin B12
  • Det indeholder også mættet fedt, så det anbefales at spise det med måde, især hvis man følger en hjertevenlig kost.

🌿 Økologisk og græsfodret lam

  • Økologisk lam og lam, der er opdrættet på græs, betragtes ofte som mere smagfuldt og bæredygtigt.
  • Mange foretrækker græsfodrede lam for en mere naturlig opvækst og lavere miljøpåvirkning.

Kendte lammeudskæringer

Lammekød har typisk en mør og saftig tekstur, og samtidig har det en let sødlig smag. Mange kan lide, nogle kan ikke. Det er jo smag og behag.

Lammekølle: Fra lammets bagben, som både kan spises udbenet og med ben. Da der både er muskler og sener i køllerne, skal de steges i længere tid, gerne ved langtidsstegning.

Lammemørbrad: Lige som med mørbrad fra oksen og svinet, er lammemørbrad magert og delikat. Til gengæld er de meget mindre ned oksens. Så de kan sagtens steges på panden eller grillen i kort tid over høj varme.

Lammekrone: Ribbene, som både kan steges hel og skæres op i koteletter. Det er en virkelig lækker udskæring, og steger du den hel, skal den mindst have et par timer.

Lammeryg: Ryggen er mager og  mør, og skal ikke stege lige så længe som for eksempel en lammekølle.

Her finder du hvad den korrekte kernetemperatur er på lam (lammekølle og lammefilet).

Opskrifter med lam

Se vores opskrifter med lam og lad dig inspirere til at lave en eller flere af dem. De er blandt andet populære til påskebordet.

Lammekølle med flødekartofler som gæstemad

5 fra 3 stemmer
Lammekølle med flødekartofler er lækker gæstemad, Lammekøllen bliver perfekt når du steger det i ovnen ved 165 grader, og krydrer det med ramsløg.
Gå til opskrift
lammekølle med flødekartofler

Marinade til lammekølle og andre udskæringer af lam

5 fra 5 stemmer
Her er opskriften på marinade til lammekølle, og den stammer fra Newyorker By Heart. Marinaden kan naturligvis også anvendes til andre stykker lam.
Gå til opskrift
billede til marinade til lammekølle

Italiensk lammesteg - opskrift på udbenet lammekølle

4.5 fra 6 stemmer
Opskrift på italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen. Udbenet lammekølle, tilberedt i fad med kartofler og tomater. God gæstemad.
Gå til opskrift
Italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen

Lammekølle i fad med kartofler og lammesky

4.8 fra 18 stemmer
Her er min opskrift på lammekølle i ovn. Lammekøllen steges i et fad sammen med kartofler, gulerødder, rødløg og en dejlig lammesky. Med tid og temperatur.
Gå til opskrift
billede med lammekølle

Udbenet lammekølle med marinade og rødvinssauce

4.7 fra 3 stemmer
Udbenet lammekølle er lækkert lammekød, og her får du en opskrift på grillet lammekølle uden ben i rødvinsmarinade og med rødvinssauce til.
Gå til opskrift
udbenet lammekølle

Lammeculotte

5 fra 11 stemmer
Se her hvordan du steger den perfekte lammeculotte. En nem opskrift med stegetid på lammesteg i pande eller ovn. Med hvidløg og rosmarin.
Gå til opskrift
lammeculotte på pande eller i i ovn

Lammeskank i rødvin

4.9 fra 8 stemmer
Nem opskrift på lammeskank i rødvin, og den giver noget helt fantastisk mørt kød. Lammeskankerne langtidssteges i to en halv time i gryde.
Gå til opskrift
lammeskank i rødvin

Marineret lammemørbrad med citron og rosmarin

4.8 fra 24 stemmer
Opskrift på marineret lammemørbrad, inkl stegetid, så mørbraden tilberedes perfekt. Marinaden laves med olie, citron, rosmarin og hvidløg.
Gå til opskrift
marineret lammemørbrad

Lammekrone med rosmarin og hvidløg

5 fra 4 stemmer
Se den lækre opskrift på lammekrone med rosmarin og hvidløg. Lammekronen steges i ovnen, hvor stegetiden er cirka 25 minutter.
Gå til opskrift
lammekrone med rosmarin

Lammegyros med hvidløg - lækker gryderet med lam

Gå til opskrift
lammegyros
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her