Lam er et af de dyr, som alle kan og må spise på tværs af religioner og kulturer. Derfor findes der mange lækre opskrifter med lammekød.
Herhjemme er lam også blevet en populær spise, selvom vi ikke producerer lige så meget lammekød som for eksempel New Zealand.
Af den grund finder du oftest udenlandske lamme-udskæringer i supermarkeder, men det er muligt at købe dansk lam, som er usædvanligt lækkert.
Her får du fakta og de bedste lammeopskrifter, hvor vi danskere jo har en særlig tradition med stegt lammekød til påske.
Fakta om lam og lammekød
🐑 Hvad er lammekød?
- Lammekød kommer fra får, der er under 1 år gamle.
- Kød fra får over 1 år kaldes ofte fårekød eller mutton (på engelsk), og det har en kraftigere smag end lammekød.
📍 Oprindelse og anvendelse
- Lammekød er populært i Mellemøsten, Middelhavslandene, Indien, Australien og New Zealand.
- I Danmark spises det især til påske, men det er også populært i form af grillretter, gryderetter og stege.
🍽️ Ernæring
- Lammekød er en god kilde til:
- Protein
- Jern
- Zink
- Vitamin B12
- Det indeholder også mættet fedt, så det anbefales at spise det med måde, især hvis man følger en hjertevenlig kost.
🌿 Økologisk og græsfodret lam
- Økologisk lam og lam, der er opdrættet på græs, betragtes ofte som mere smagfuldt og bæredygtigt.
- Mange foretrækker græsfodrede lam for en mere naturlig opvækst og lavere miljøpåvirkning.
Kendte lammeudskæringer
Lammekød har typisk en mør og saftig tekstur, og samtidig har det en let sødlig smag. Mange kan lide, nogle kan ikke. Det er jo smag og behag.
Lammekølle: Fra lammets bagben, som både kan spises udbenet og med ben. Da der både er muskler og sener i køllerne, skal de steges i længere tid, gerne ved langtidsstegning.
Lammemørbrad: Lige som med mørbrad fra oksen og svinet, er lammemørbrad magert og delikat. Til gengæld er de meget mindre ned oksens. Så de kan sagtens steges på panden eller grillen i kort tid over høj varme.
Lammekrone: Ribbene, som både kan steges hel og skæres op i koteletter. Det er en virkelig lækker udskæring, og steger du den hel, skal den mindst have et par timer.
Lammeryg: Ryggen er mager og mør, og skal ikke stege lige så længe som for eksempel en lammekølle.
Her finder du hvad den korrekte kernetemperatur er på lam (lammekølle og lammefilet).
Opskrifter med lam
Se vores opskrifter med lam og lad dig inspirere til at lave en eller flere af dem. De er blandt andet populære til påskebordet.
Lammekølle med flødekartofler som gæstemad
Marinade til lammekølle og andre udskæringer af lam
Italiensk lammesteg - opskrift på udbenet lammekølle
Lammekølle i fad med kartofler og lammesky
Udbenet lammekølle med marinade og rødvinssauce
Lammeculotte
Lammeskank i rødvin
Marineret lammemørbrad med citron og rosmarin
Lammekrone med rosmarin og hvidløg
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: