Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Lam

Lam (fakta og opskrifter med lammekød)

Billede med lam og lammekød.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er lammekød?
  • Oprindelse og anvendelse
  • Ernæring
  • Økologisk og græsfodret lam
  • Kendte lammeudskæringer
  • Opskrifter med lam
  • Kommentarer

Herhjemme er lam også blevet en populær spise, selvom vi ikke producerer lige så meget lammekød som for eksempel New Zealand.

Af den grund finder du oftest udenlandske lamme-udskæringer i supermarkeder, men det er muligt at købe dansk lam, som er usædvanligt lækkert.

Her får du fakta og de bedste lammeopskrifter, hvor vi danskere jo har en særlig tradition med stegt lammekød til påske.

Hvad er lammekød?

  • Lammekød kommer fra får, der er under 1 år gamle.
  • Kød fra får over 1 år kaldes ofte fårekød eller mutton (på engelsk), og det har en kraftigere smag end lammekød.

Oprindelse og anvendelse

  • Lammekød er populært i Mellemøsten, Middelhavslandene, Indien, Australien og New Zealand.
  • I Danmark spises det især til påske, men det er også populært i form af grillretter, gryderetter og stege.

Ernæring

  • Lammekød er en god kilde til:
    • Protein
    • Jern
    • Zink
    • Vitamin B12
  • Det indeholder også mættet fedt, så det anbefales at spise det med måde, især hvis man følger en hjertevenlig kost.

Økologisk og græsfodret lam

Økologisk lam og lam, der er opdrættet på græs, betragtes ofte som mere smagfuldt og bæredygtigt.

Mange foretrækker græsfodrede lam for en mere naturlig opvækst og lavere miljøpåvirkning.

Kendte lammeudskæringer

Lammekød har typisk en mør og saftig tekstur, og samtidig har det en let sødlig smag. Mange kan lide, nogle kan ikke. Det er jo smag og behag.

Lammekølle: Fra lammets bagben, som både kan spises udbenet og med ben. Da der både er muskler og sener i køllerne, skal de steges i længere tid, gerne ved langtidsstegning.

Lammemørbrad: Lige som med mørbrad fra oksen og svinet, er lammemørbrad magert og delikat. Til gengæld er de meget mindre ned oksens. Så de kan sagtens steges på panden eller grillen i kort tid over høj varme.

Lammekrone: Ribbene, som både kan steges hel og skæres op i koteletter. Det er en virkelig lækker udskæring, og steger du den hel, skal den mindst have et par timer.

Lammeryg: Ryggen er mager og  mør, og skal ikke stege lige så længe som for eksempel en lammekølle.

Her finder du hvad den korrekte kernetemperatur er på lam (lammekølle og lammefilet).

Opskrifter med lam

Se vores opskrifter med lam og lad dig inspirere til at lave en eller flere af dem. De er blandt andet populære til påskebordet.

Lammekølle med flødekartofler som gæstemad
Lammekølle med flødekartofler er lækker gæstemad, Lammekøllen bliver perfekt når du steger det i ovnen ved 165 grader, og krydrer det med ramsløg.
Se opskriften her
lammekølle med flødekartofler
Marinade til lammekølle og andre udskæringer af lam
Her er opskriften på marinade til lammekølle, og den stammer fra Newyorker By Heart. Marinaden kan naturligvis også anvendes til andre stykker lam.
Se opskriften her
billede til marinade til lammekølle
Italiensk lammesteg - opskrift på udbenet lammekølle
Opskrift på italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen. Udbenet lammekølle, tilberedt i fad med kartofler og tomater. God gæstemad.
Se opskriften her
Italiensk lammesteg a la Elsebeth Gerner Nielsen
Lammekølle i fad med kartofler og lammesky
Her er min opskrift på lammekølle i ovn. Lammekøllen steges i et fad sammen med kartofler, gulerødder, rødløg og en dejlig lammesky. Med tid og temperatur.
Se opskriften her
billede med lammekølle
Udbenet lammekølle med marinade og rødvinssauce
Udbenet lammekølle er lækkert lammekød, og her får du en opskrift på grillet lammekølle uden ben i rødvinsmarinade og med rødvinssauce til.
Se opskriften her
udbenet lammekølle
Lammeculotte
Se her hvordan du steger den perfekte lammeculotte. En nem opskrift med stegetid på lammesteg i pande eller ovn. Med hvidløg og rosmarin.
Se opskriften her
lammeculotte på pande eller i i ovn
Lammeskank i rødvin
Nem opskrift på lammeskank i rødvin, og den giver noget helt fantastisk mørt kød. Lammeskankerne langtidssteges i to en halv time i gryde.
Se opskriften her
lammeskank i rødvin
Marineret lammemørbrad med citron og rosmarin
Opskrift på marineret lammemørbrad, inkl stegetid, så mørbraden tilberedes perfekt. Marinaden laves med olie, citron, rosmarin og hvidløg.
Se opskriften her
marineret lammemørbrad
Lammekrone med rosmarin og hvidløg
Se den lækre opskrift på lammekrone med rosmarin og hvidløg. Lammekronen steges i ovnen, hvor stegetiden er cirka 25 minutter.
Se opskriften her
lammekrone med rosmarin
Lammegyros med hvidløg - lækker gryderet med lam
Se opskriften her
lammegyros
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.