Denne opskrift på gammeldags og hjemmelavet koldskål her består af kærnemælk, æg, sukker, vanille og citron.
Helt simpelt og sådan her laver du sommerens bedste kærnemælkskoldskål! Ja, måske verdens bedste direkte fra mormors køkken.
Opskriften er beregnet til fire personer, og det er den gode, gammeldags opskrift denne populære klassiker. Se også min video med fremgangsmåde.
Oversigt
- Koldskål
- Med kammerjunkere
- Holdbarhed og opbevaring
- En gammel ret
- Populær sommerspise
- Med blåbær
- Hjemmelavet kærnemælkskoldskål med vanilje og citron - Opskrift
- Koldskålsfromage
- Koldskålsmousse med bær og kammerjunker
- Gammeldags citronfromage
- Koldskålsis - dejlig let sommerdessert
- Rabarberkoldskål
- FAQ
- Kommentarer

Koldskål
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Hæld æggeblommer, sukker og vaniljekorn op i en stor skål og pisk indtil æggesnapsen bliver lys og luftig.
- Pisk derefter lidt kærnemælk i, og derefter lidt mere inden resten af kærnemælken piskes let i din koldskål.
- Tilsæt herefter citronsaften og rør rundt. Brug 1-2 spiseskefuld friskpresset citronsaft, afhængig af hvor syrlig du ønsker koldskålen. Jeg synes to spiseskefulde passer perfekt.
- Hæld så tykmælk i og rør forsigtigt rundt med en grydeske, så din koldskål ikke sprøjter ud til alle sider.
Næringsindhold
Video
Få tilsendt opskriften på mail
Med kammerjunkere
Lav gerne din kærnemælkskoldskål i god tid inden servering. Den har godt af at stå og trække lidt, så smagen samler sig.
Server koldskålen med kammerjunkere - eller evt. med friske jordbær.
Holdbarhed og opbevaring
- Opbevar koldskål i en ren, lufttæt beholder
- Sæt den på det koldeste sted i køleskabet
- Brug ren ske hver gang du tager af den
- Frys ikke koldskål – den skiller og mister konsistens.
En gammel ret
I gamle dage var koldskål faktisk noget helt andet. Koldskålen kendes helt tilbage fra 1700-tallet.
Dengang var der dog ikke kærnemælk i koldskålen. Den bestod af øl eller vin og brød, der var blødt op i væsken og blandet med frugt og citron.
Populær sommerspise
I dag er koldskål en udbredt sommerspise, som danskerne elsker mest først på sæsonen.
Salget stiger til vejrs samtidig med det gode vejr i maj måned, er størst i juni og juli og falder herefter igen. Især børnefamilier er glade for den friske dessert, som oftest serveres med de små kager, kammerjunkere.
De fleste køber i dag koldskålen færdiglavet. Men det er faktisk et forholdsvis nyt fænomen. For det var først i 1979, at det første danske mejeri, Esbjerg Mejeri, satte koldskålen i produktion.
Men det er meget nemt selv at lave sin kærnemælkskoldskål. Det tager kun fem minutter - og så er det bare lækkert med en hjemmelavet koldskål.
Med blåbær
Blåbærkoldskål smager fantastisk! Kom blåbær i koldskålen i stedet for kammerjunker - det giver en skøn og frisk smag og færre kalorier.
Der er flere fordele ved en blåbærkoldskål: De friske blåbær giver masser af lækker smag og struktur, så du kan spare på kammerjunkerne og få en mere kalorielet koldskål. Blåbær giver ikke kun masser af smag til din koldskål, de giver også en dejlig struktur, så der er noget at bide i.
Normalt tilføjes kammerjunker for at give smag og noget sprødt til koldskålen, så der er forskellige konsistenser og noget at tygge i. En koldskål uden topping, kan være en lidt tam oplevelse.
Men kammerjunker indeholder lige så mange kalorier som småkager, og en portion koldskål med kammerjunker kan derfor være en kalorieholdig dessert.
Kommer du friske blåbær eller anden frugt i din koldskål i stedet for alle eller en del af kammerjunkerne, vil du derfor spare en del kalorier, og gøre din koldskål mere kalorielet. Det smager skønt på en varm sommerdag. Velbekomme!
Flere inspirerende opskrifter:
Hjemmelavet kærnemælkskoldskål med vanilje og citron - Opskrift
Koldskålsfromage
Koldskålsmousse med bær og kammerjunker
Gammeldags citronfromage
Koldskålsis - dejlig let sommerdessert
Rabarberkoldskål
FAQ
Koldskål er en klassisk dansk sommerret – en kold, sød og syrlig mælkesuppe, som traditionelt spises som dessert eller let måltid. Den er især populær i de varme måneder og nydes ofte med kammerjunkere eller friske bær.
Den mest almindelige version er lavet med kærnemælk, æg (dog ikke altid i moderne versioner), sukker, citronsaft og/eller vanilje.
Nogle opskrifter bruger også tykmælk eller ymer for en tykkere konsistens.
Koldskål serveres iskold, typisk med:
- Jordbær, blåbær eller andre friske bær
- Drysset med lidt revet citronskal eller myntesukker.
Koldskål stammer tilbage fra 1700-tallet, hvor det blev lavet som en slags øl- eller vinbaseret suppe. Den version vi kender i dag – med kærnemælk – blev først rigtig populær i 1900-tallet, da kærnemælk blev almindeligt tilgængeligt.
Koldskål holder typisk 2–3 dage i køleskab (ved maks. 5 grader). Det afhænger dog af, hvilke ingredienser du bruger og hvor god hygiejnen er under tilberedningen.
Smid koldskålen ud hvis den lugter surt eller gæret, har skilt sig unormalt eller har mærkelig konsistens eller farve. Så bør den kasseres.
Nej, man kan ikke fryse koldskål, da den så vil skille. Så spis den inden.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Det er en RIGTIG mormor-koldskål. Sådan lavede både min mormor og min mor den med nyplukkede jordbær fra haven. Vi unger elskede det ❤ min mormor lavede også selv tykmælk. Det smagte skønt.
Kirsten
Jeg har før skrevet ang undertekster på din video. Når jeg klikker ind på stjernen står der: undertekster- FRA og jeg kan ikke få den til at stå: TIL
Hvordan gør jeg for at se undertekster
Tina Christensen
Hej
Jeg er ikke "til" vaniljestang så vil gerne bruge vaniljesukker i denne lækre koldskål. Hvor meget skal jeg ca. bruge????
Holger Rørby Madsen
Hej Tina
Du kan sagtens bruge vaniljesukker til koldskål. Brug en stor teskefuld, og kom en anelse mindre sukker i. Ønskes mere vaniljesmag kan du komme mere vaniljesukker i. Eller smag dig frem 🙂
Alt det bedste
Holger