• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Dessert › Sådan laver du koldskål som mormor - nem opskrift

Sådan laver du koldskål som mormor - nem opskrift

billede med koldskål
4.7 fra 27 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
84
SHARES
FacebookMessenger84PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  17. september 2024 - Udgivet:  29. juni 2023

Denne opskrift på gammeldags og hjemmelavet koldskål her består af kærnemælk, æg, sukker, vanille og citron.

Helt simpelt og sådan her laver du sommerens bedste kærnemælkskoldskål! Ja, måske verdens bedste direkte fra mormors køkken.

Opskriften er beregnet til fire personer, og det er den gode, gammeldags opskrift denne populære klassiker. Se også min video med fremgangsmåde.

Oversigt
  • Koldskål
  • Med kammerjunkere
  • Holdbarhed og opbevaring
  • En gammel ret
  • Populær sommerspise
  • Med blåbær
  • Hjemmelavet kærnemælkskoldskål med vanilje og citron - Opskrift
  • Koldskålsfromage
  • Koldskålsmousse med bær og kammerjunker
  • Gammeldags citronfromage
  • Koldskålsis - dejlig let sommerdessert
  • Rabarberkoldskål
  • FAQ
  • Kommentarer
billede med koldskål
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Koldskål

4.71 fra 27 stemmer
Her er sommerens bedste koldskål. En super nem og lækker opskrift på kærnemælkskoldskål med vanilje, tykmælk, sukker og lidt citron. Mums.
Forb. tid 5 minutter min
Samlet tid 5 minutter min
Antal: 4 personer
Ret: Dessert
Køkken: Dansk
Kalorier: 233
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • 50 g sukker - lidt mere hvis du ønsker en sødere koldskål
  • 0,5 vaniljestang - korn fra en halv stang
  • 5 dl kærnemælk - evt. økologisk
  • 2 spsk citronsaft
  • 5 dl tykmælk

Fremgangsmåde
 

  1. Hæld æggeblommer, sukker og vaniljekorn op i en stor skål og pisk indtil æggesnapsen bliver lys og luftig.
  2. Pisk derefter lidt kærnemælk i, og derefter lidt mere inden resten af kærnemælken piskes let i din koldskål.
  3. Tilsæt herefter citronsaften og rør rundt. Brug 1-2 spiseskefuld friskpresset citronsaft, afhængig af hvor syrlig du ønsker koldskålen. Jeg synes to spiseskefulde passer perfekt.
  4. Hæld så tykmælk i og rør forsigtigt rundt med en grydeske, så din koldskål ikke sprøjter ud til alle sider.

Næringsindhold

Kalorier: 233kcalKulhydrater: 25gProtein: 10gFedt: 11gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 1gEnkelumættet fedt: 3gKolesterol: 127mgNatrium: 193mgKalium: 380mgKostfibre: 0.02gSukker: 25gVitamin A: 460IUVitamin C: 4mgCalcium: 307mgJern: 0.4mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Video

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Med kammerjunkere

Lav gerne din kærnemælkskoldskål i god tid inden servering. Den har godt af at stå og trække lidt, så smagen samler sig.

Server koldskålen med kammerjunkere - eller evt. med friske jordbær.

Holdbarhed og opbevaring

  • Opbevar koldskål i en ren, lufttæt beholder
  • Sæt den på det koldeste sted i køleskabet
  • Brug ren ske hver gang du tager af den
  • Frys ikke koldskål – den skiller og mister konsistens.

En gammel ret

I gamle dage var koldskål faktisk noget helt andet. Koldskålen kendes helt tilbage fra 1700-tallet.

Dengang var der dog ikke kærnemælk i koldskålen. Den bestod af øl eller vin og brød, der var blødt op i væsken og blandet med frugt og citron.

Populær sommerspise

I dag er koldskål en udbredt sommerspise, som danskerne elsker mest først på sæsonen.

Salget stiger til vejrs samtidig med det gode vejr i maj måned, er størst i juni og juli og falder herefter igen. Især børnefamilier er glade for den friske dessert, som oftest serveres med de små kager, kammerjunkere.

De fleste køber i dag koldskålen færdiglavet. Men det er faktisk et forholdsvis nyt fænomen. For det var først i 1979, at det første danske mejeri, Esbjerg Mejeri, satte koldskålen i produktion.

Men det er meget nemt selv at lave sin kærnemælkskoldskål. Det tager kun fem minutter - og så er det bare lækkert med en hjemmelavet koldskål.

Med blåbær

Blåbærkoldskål smager fantastisk! Kom blåbær i koldskålen i stedet for kammerjunker - det giver en skøn og frisk smag og færre kalorier.

Der er flere fordele ved en blåbærkoldskål: De friske blåbær giver masser af lækker smag og struktur, så du kan spare på kammerjunkerne og få en mere kalorielet koldskål. Blåbær giver ikke kun masser af smag til din koldskål, de giver også en dejlig struktur, så der er noget at bide i.

Normalt tilføjes kammerjunker for at give smag og noget sprødt til koldskålen, så der er forskellige konsistenser og noget at tygge i. En koldskål uden topping, kan være en lidt tam oplevelse.

Men kammerjunker indeholder lige så mange kalorier som småkager, og en portion koldskål med kammerjunker kan derfor være en kalorieholdig dessert.

Kommer du friske blåbær eller anden frugt i din koldskål i stedet for alle eller en del af kammerjunkerne, vil du derfor spare en del kalorier, og gøre din koldskål mere kalorielet. Det smager skønt på en varm sommerdag. Velbekomme!

Flere inspirerende opskrifter:

Hjemmelavet kærnemælkskoldskål med vanilje og citron - Opskrift

5 fra 2 stemmer
Her er opskriften på hjemmelavet kærnemælkskoldskål med vanilje og citron. Er nem at lave og smager skønt.
Gå til opskrift
Billede af kærnemælkskoldskål

Koldskålsfromage

4.8 fra 29 stemmer
Koldskålsfromage med rabarber og friske jordbær er en dessert, som bare smager af sommer. Den kan laves i forvejen, så der er ingen stress.
Gå til opskrift
Koldskålsfromage med kompot

Koldskålsmousse med bær og kammerjunker

5 fra 2 stemmer
Koldskålsmousse er en frisk sommerdessert, som serveres portionsanrettet i glas. I bunden har du knuste kammerjunker og på toppen bærcoulis.
Gå til opskrift
Koldskålsmousse

Gammeldags citronfromage

4.7 fra 31 stemmer
Citronfromage er en skøn klassiker fra det danske køkken lavet med masser af friskpresset citronsaft og citronskal og piskede æggehvider.
Gå til opskrift
billede med citronfromage anrettet med flødeskum på toppen

Koldskålsis - dejlig let sommerdessert

4 fra 4 stemmer
Koldskålsis er en is med den lækreste smag af citron og vanilje. En ægte sommerdessert med kammerjunkere, kærnemælk og flødeskum.
Gå til opskrift
Koldskålsis med kammerjunkere

Rabarberkoldskål

5 fra 2 stemmer
Rabarberkoldskål med jordbær og et luftigt æggehvideskum er en luksus-spise. Bland kompot med koldskål, server med jordbær, skum og drys.
Gå til opskrift
Rabarberkoldskål

FAQ

Hvad er koldskål?

Koldskål er en klassisk dansk sommerret – en kold, sød og syrlig mælkesuppe, som traditionelt spises som dessert eller let måltid. Den er især populær i de varme måneder og nydes ofte med kammerjunkere eller friske bær.

Hvad består koldskål af?

Den mest almindelige version er lavet med kærnemælk, æg (dog ikke altid i moderne versioner), sukker, citronsaft og/eller vanilje.
Nogle opskrifter bruger også tykmælk eller ymer for en tykkere konsistens.

Hvad serverer man til koldskål?

Koldskål serveres iskold, typisk med:
- Jordbær, blåbær eller andre friske bær
- Drysset med lidt revet citronskal eller myntesukker.

Hvor gammel er koldskål?

Koldskål stammer tilbage fra 1700-tallet, hvor det blev lavet som en slags øl- eller vinbaseret suppe. Den version vi kender i dag – med kærnemælk – blev først rigtig populær i 1900-tallet, da kærnemælk blev almindeligt tilgængeligt.

Hvor længe holder koldskål?

Koldskål holder typisk 2–3 dage i køleskab (ved maks. 5 grader). Det afhænger dog af, hvilke ingredienser du bruger og hvor god hygiejnen er under tilberedningen.

Hvornår er koldskål dårlig?

Smid koldskålen ud hvis den lugter surt eller gæret, har skilt sig unormalt eller har mærkelig konsistens eller farve. Så bør den kasseres.

Kan man fryse koldskål?

Nej, man kan ikke fryse koldskål, da den så vil skille. Så spis den inden.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Lone Mathilde Marie Jørgensen

    maj 30, 2024 at 11:11 am

    Det er en RIGTIG mormor-koldskål. Sådan lavede både min mormor og min mor den med nyplukkede jordbær fra haven. Vi unger elskede det ❤ min mormor lavede også selv tykmælk. Det smagte skønt.

    Svar
  2. Kirsten

    juni 29, 2023 at 2:36 pm

    Jeg har før skrevet ang undertekster på din video. Når jeg klikker ind på stjernen står der: undertekster- FRA og jeg kan ikke få den til at stå: TIL
    Hvordan gør jeg for at se undertekster

    Svar
  3. Tina Christensen

    september 23, 2020 at 11:39 pm

    Hej
    Jeg er ikke "til" vaniljestang så vil gerne bruge vaniljesukker i denne lækre koldskål. Hvor meget skal jeg ca. bruge????

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      juni 07, 2022 at 12:25 pm

      Hej Tina
      Du kan sagtens bruge vaniljesukker til koldskål. Brug en stor teskefuld, og kom en anelse mindre sukker i. Ønskes mere vaniljesmag kan du komme mere vaniljesukker i. Eller smag dig frem 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Billede af kalv med æblecider.

Kalv med æblecider, sennep og timian

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften
billede med boller
Boller (bedste opskrift på den hjemmebagte bolle)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required