Her finder du alt du skal vide om kikærter, der også kaldes garbanzobønner. Kikærterne er sunde og indeholder både masser af vitaminer og protein.
Her kigger vi nærmere på kikærter, hvad de egentlig er for en størrelse, næringsindhold og på hvordan du skal udbløde og koge de tørrede kikærter.
For kikærterne er bestemt noget du bør tage med i kosten, da de er meget sunde og nærende.
Kikærterne smager lidt af nødder, men de er meget milde i smagen.
Ernæringsmæssigt indeholder de gode mængder protein og kostfibre, og derudover gode mængder A-, B- og C-vitaminer.
Hvad er kikærter?
Kikærter (Cicer arietinum) er bælgfrugter, der stammer fra Mellemøsten og er blandt de ældst dyrkede afgrøder i verden.
De er kendt for deres nøddeagtige smag, den faste konsistens og bruges i mange retter over hele verden – især i vegetarisk og vegansk mad.
Der dyrkes mange kikærter i Tyrkiet, landene omkring Middelhavet, men også i store dele af Asien.
Kikærter findes i mange forskellige arter, men de mest almindelige i butikkerne i Danmark er de lidt større ærter, der er op til 15 millimeter i tykkelsen og så er de gullige i farven.
I Asien er de typisk noget mindre, ofte halvt så store og de er mere mørkebrune i farven.
Men der findes som sagt mange forskellige arter af kikærterne.
Se hvordan du laver den bedste kikærtesalat med kylling.
Her er også opskriften på en vegetarisk kikærtesalat med avocado.
Sundhedsfordele
- Højt proteinindhold – godt for vegetarer og veganere.
- Rig på fibre – støtter fordøjelsen og giver lang mæthed.
- Stabilt blodsukker – lavt glykæmisk indeks.
- Kan bidrage til hjertesundhed og kolesterolkontrol.
Tørrede eller på dåse
Kikærter kan både købes tørrede og på dåse.
De tørrede ærter sælges som hele eller flækkede, men her skal du være opmærksom på, at kikærterne skal udblødes før brug.
Og det tager altså noget tid, så det er ikke noget man bare lige anvender i madlavningen. I hvert fald ikke den tørrede udgave.
Aquafaba, der er væsken fra dåsekikærter, kan bruges som æggeerstatning i bagning.
Udblødning
Typisk skal de tørrede kikærter udblødes i minimum 12 timer, og gerne et helt døgn.
Derefter skal de koges, hvilket typisk tager 30-40 minutter. Her kan du læse mere om iblødsætning og kogning af kikærter.
Du kan også koge kikærterne direkte, men her skal de så have mellem en og to timer.
Vil du have mere bid i kikærterne, eksempelvis i en salat, kan du nøjes med at opbløde dem, og derefter blot give dem et hurtigt opkog.
Kikærter på dåse
Men det nemmeste er altså at købe kikærter på dåse. Og jeg vil være ærlig og sige, at det ofte er sådan jeg gør det.
Her er kikærterne både udblødte og kogte, og dermed klar til brug. Det bliver ikke nemmere, og kvaliteten er fin.
Kikærterne kommes i dåser sammen med vand og lidt salt, og her har de en lang holdbarhed.
Her kan du se hvordan du bager kikærterne i ovnen.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 360
Fedt: 6 gram
Kulhydrater: 60 gram
Protein: 20 gram
Kostfibre: 17 gram
Opskrifter
Kikærter kan bruges til mange ting, herunder i salater og sammenkogte retter, men her får du lige en række gode forslag.
For det første er kikærterne selvfølgelig uundgåelige i en hjemmelavet hummus.
Du kan også bruge kikærter som tilbehør - eksempelvis til mørbradbøf, hvor der her også er anvendt spinat og majs.
Eler prøv at tilsætte kikærterne i denne opskrift på svinemørbrad med fennikel.
- Hummus – blendede kikærter med tahin, citron og hvidløg.
- Falafel – fritterede kugler lavet på kikærter og krydderurter.
- I grøntsagsretter, salater, gryderetter, supper og curryretter.
- Ristede som snack (med krydderier).
- Kan moses til en plantebaseret fars.
Kogning af kikærter - nem opskrift
Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo
Kartofler med kikærter i fad
Laks med kikærter
Bagte kikærter - opskrift på sprøde kikærter i ovn
Toscansk gryde
Hummus opskrift
Vegetar pita - kødfri pita med kikærter og gulerødder
Kikærtesalat
Mørbradbøf med kikærter og spinat på 20 min.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments