• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kikærter - fakta, kogning, næringsindhold og opskrifter

Kikærter - fakta, kogning, næringsindhold og opskrifter

Billede med kikærter.
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  30. april 2025 - Udgivet:  30. april 2025

Indhold

  1. Her finder du alt du skal vide om kikærter, der også kaldes garbanzobønner. Kikærterne er sunde og indeholder både masser af vitaminer og protein.
  2. Hvad er kikærter?
  3. Sundhedsfordele
  4. Tørrede eller på dåse
  5. Udblødning
  6. Kikærter på dåse
  7. Næringsindhold
  8. Opskrifter
  9. Kogning af kikærter - nem opskrift
  10. Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo
  11. Kartofler med kikærter i fad
  12. Laks med kikærter
  13. Bagte kikærter - opskrift på sprøde kikærter i ovn
  14. Toscansk gryde
  15. Hummus opskrift
  16. Vegetar pita - kødfri pita med kikærter og gulerødder
  17. Kikærtesalat
  18. Mørbradbøf med kikærter og spinat på 20 min.

Her finder du alt du skal vide om kikærter, der også kaldes garbanzobønner. Kikærterne er sunde og indeholder både masser af vitaminer og protein.

Her kigger vi nærmere på kikærter, hvad de egentlig er for en størrelse, næringsindhold og på hvordan du skal udbløde og koge de tørrede kikærter.

For kikærterne er bestemt noget du bør tage med i kosten, da de er meget sunde og nærende.

Kikærterne smager lidt af nødder, men de er meget milde i smagen.

Ernæringsmæssigt indeholder de gode mængder protein og kostfibre, og derudover gode mængder A-, B- og C-vitaminer.

Hvad er kikærter?

Kikærter (Cicer arietinum) er bælgfrugter, der stammer fra Mellemøsten og er blandt de ældst dyrkede afgrøder i verden.

De er kendt for deres nøddeagtige smag, den faste konsistens og bruges i mange retter over hele verden – især i vegetarisk og vegansk mad.

Der dyrkes mange kikærter i Tyrkiet, landene omkring Middelhavet, men også i store dele af Asien.

Kikærter findes i mange forskellige arter, men de mest almindelige i butikkerne i Danmark er de lidt større ærter, der er op til 15 millimeter i tykkelsen og så er de gullige i farven.

I Asien er de typisk noget mindre, ofte halvt så store og de er mere mørkebrune i farven.

Men der findes som sagt mange forskellige arter af kikærterne.

Se hvordan du laver den bedste kikærtesalat med kylling.

Her er også opskriften på en vegetarisk kikærtesalat med avocado.

Sundhedsfordele

  • Højt proteinindhold – godt for vegetarer og veganere.
  • Rig på fibre – støtter fordøjelsen og giver lang mæthed.
  • Stabilt blodsukker – lavt glykæmisk indeks.
  • Kan bidrage til hjertesundhed og kolesterolkontrol.

Tørrede eller på dåse

Kikærter kan både købes tørrede og på dåse.

De tørrede ærter sælges som hele eller flækkede, men her skal du være opmærksom på, at kikærterne skal udblødes før brug.

Og det tager altså noget tid, så det er ikke noget man bare lige anvender i madlavningen. I hvert fald ikke den tørrede udgave.

Aquafaba, der er væsken fra dåsekikærter, kan bruges som æggeerstatning i bagning.

Udblødning

Typisk skal de tørrede kikærter udblødes i minimum 12 timer, og gerne et helt døgn.

Derefter skal de koges, hvilket typisk tager 30-40 minutter. Her kan du læse mere om iblødsætning og kogning af kikærter.

Du kan også koge kikærterne direkte, men her skal de så have mellem en og to timer.

Vil du have mere bid i kikærterne, eksempelvis i en salat, kan du nøjes med at opbløde dem, og derefter blot give dem et hurtigt opkog.

Kikærter på dåse

Men det nemmeste er altså at købe kikærter på dåse. Og jeg vil være ærlig og sige, at det ofte er sådan jeg gør det.

Her er kikærterne både udblødte og kogte, og dermed klar til brug. Det bliver ikke nemmere, og kvaliteten er fin.

Kikærterne kommes i dåser sammen med vand og lidt salt, og her har de en lang holdbarhed.

Her kan du se hvordan du bager kikærterne i ovnen.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 360
Fedt: 6 gram
Kulhydrater: 60 gram
Protein: 20 gram
Kostfibre: 17 gram

Opskrifter

Kikærter kan bruges til mange ting, herunder i salater og sammenkogte retter, men her får du lige en række gode forslag.

For det første er kikærterne selvfølgelig uundgåelige i en hjemmelavet hummus.

Du kan også bruge kikærter som tilbehør - eksempelvis til mørbradbøf, hvor der her også er anvendt spinat og majs.

Eler prøv at tilsætte kikærterne i denne opskrift på svinemørbrad med fennikel.

  • Hummus – blendede kikærter med tahin, citron og hvidløg.
  • Falafel – fritterede kugler lavet på kikærter og krydderurter.
  • I grøntsagsretter, salater, gryderetter, supper og curryretter.
  • Ristede som snack (med krydderier).
  • Kan moses til en plantebaseret fars.

Kogning af kikærter - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Hvordan koger man kikærter, og hvor længe skal de lægges i blød inden kogning? Her er den hurtige guide til kogning af tørrede kikærter.
Gå til opskrift
billede med kogning af kikærter

Spansk kylling i fad med kikærter, blomkål og chorizo

4.8 fra 8 stemmer
Spansk kylling er en lækker hverdagsret, som laves med bla. kikærter og blomkål. I opskriften indgår også chorizo, der giver det spanske præg på retten.
Gå til opskrift
spansk kylling

Kartofler med kikærter i fad

5 fra 2 stemmer
Få min opskrift på kartofler med kikærter i fad, der nemt laves i ovnen. Sundt tilbehør, som du sagtens også kan servere som en kødfri ret.
Gå til opskrift
kartofler med kikærter i fad

Laks med kikærter

5 fra 2 stemmer
Prøv min opskrift på laks med kikærter og peberfrugt. Det er en sund ret, der kan laves på kort tid, og er uden hverken smør eller fløde.
Gå til opskrift
laks med kikærter og peberfrugt

Bagte kikærter - opskrift på sprøde kikærter i ovn

4.7 fra 18 stemmer
Bagte kikærter er nemme at lave, og her får du min opskrift på sprøde kikærter i ovn. Kikærterne bruges som snack, i salat eller tilbehør.
Gå til opskrift
bagte kikærter

Toscansk gryde

4.8 fra 33 stemmer
Her er min opskrift på toscansk gryde. Let gryderet fra Toscana i Italien, og den indeholder bla. kylling, kikærter, hvide bønner og spinat. Sund aftensmad.
Gå til opskrift
billederesultat for toscansk gryde

Hummus opskrift

4.8 fra 8 stemmer
Hummus stammer fra Mellemøsten, og det er en lækker pure, der blandt andet laves med kikærter. Se de gode tips og tricks til en vellykket hummus her.
Gå til opskrift
Hummus - Mellemøstlig mad

Vegetar pita - kødfri pita med kikærter og gulerødder

4.5 fra 4 stemmer
Her får du min opskrift på en lækker vegetar pita. Den er naturligvis kødfri, og i stedet er det pita med krydrede kikærter og andet lækkert.
Gå til opskrift
vegetar pita med kikærter

Kikærtesalat

4.7 fra 3 stemmer
Her er min opskrift på en sund kikærtesalat med gulerødder og avocado. Den laves med bagte kikærter, og er en nem og meget mættende vegetarret.
Gå til opskrift
kikærtesalat med gulerødder og avocado

Mørbradbøf med kikærter og spinat på 20 min.

5 fra 1 stemme
En nem og hurtig opskrift på mørbradbøf, serveret med lynstegte kikærter, spinat og majs. En sund ret, der er flot at servere. God gæstemad.
Gå til opskrift
mørbradbøf med kikærter og spinat
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her