• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Kartofler - fakta, næringsindhold og opskrifter

Kartofler - fakta, næringsindhold og opskrifter

Billede med kartofler.
Del gerne:
9
SHARES
FacebookMessenger9PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  12. april 2025 - Udgivet:  12. april 2025

Kartofler, også kaldet Solanum tuberosum, hører til blandt verdens mest dyrkede afgrøder, og har omkring siden 1700-tallet, også hørt til på bordene rundt omkring i de danske hjem.

Vores indtag og brugen af kartofler i hverdagens opskrifter, er dog faldet drastisk de sidste mange år, da kartoflen har været en udskældt spise, grundet dens indhold af kulhydrater. Men kartoflen er nu ikke så slem endda.

Tværtimod, er den en utrolig sund spise, også til hverdag, da den er spækket med mange gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Så skal vi ikke se, om vi kan gøre kartoflen ”heldig” igen, og få den ned i kurven, inden vi forlader supermarkedet næste gang?

Oversigt
  • Sundhed
  • Nyttig viden
  • Så mange spiser vi
  • Næringsindhold
  • I madlavning
  • Opskrifter
  • Flødekartofler
  • Kartoffelmos
  • Hasselback kartofler
  • Pommes frites i ovn
  • Pommes Anna kartofler
  • Brunede kartofler
  • Kold kartoffelsalat
  • Kartoffelrøsti
  • Brasede kartofler
  • Bagekartofler - bagte kartofler uden sølvpapir
  • FAQ
  • Kommentarer

Sundhed

Kartoflerne er rige på kostfibre, og er derfor en god kilde til at få de anbefalede 25 gram ind i den daglige kost på. De har et lavt kalorieindhold, og indeholder færre kalorier, end de alternativer som vi ellers sætter på bordet, som eksempelvis ris og pasta.

Grundet det høje indhold af fibre, har kartoflerne også i flere måltidsforsøg vist sig at være den mest mættende, og dette altså for færrest kalorier.

Derudover indeholder kartofler ikke fedt, og de vil derfor oftest være medvirkende til, at trække måltidet ned i en mere kaloriefattig og let retning.

Kartofler indeholder en stor mængde C-vitamin, faktisk en femtedel af den anbefalede daglige dosis, fås ved blot at indtage én mellemstor kartoffel. C-vitamin er blandt andet med til at styrke vores immunforsvar, og øge optagelsen af jern i blandt andet det kød vi spiser.

Udover C-vitamin gemmer kartoflen også på B- og K-vitamin, folat, kobber, fosfor, jern, zink, kalium, magnesium og calcium, som alle spiller en stor og vigtig rolle for vores helbred.

Nyttig viden

Kartofler bør altid opbevares mørkt og køligt.

Kartoflerne må ikke blive grønne, da de så kan indeholde giftstoffet solanin. Du kan læse mere om grønne kartofler her.

Hvis de er blevet grønne, er det nødvendigt at smide hele kartoflen ud, og ikke blot skære det grønne væk. Læs også om du kan bruge spirede kartofler.

Du kan i øvrigt ret nemt selv dyrke kartoflerne derhjemme i din egen have, og i dag findes der mange kartoffelsorter, der er resistente mod de mange sygdomme, der kan true planterne. Og intet slår jo nyopgravede kartofler.

Så mange spiser vi

Ifølge tal fra Danmarks Statistik og Landbrugsstyrelsen er vi generelt meget glade for kartoflerne:

  • En dansker spiser ca. 35–40 kilo kartofler om året (inkl. rå, kogte, frosne, pommes frites osv.).
  • Det svarer til ca. 700–800 gram om ugen, eller ca. 2–3 kartoffelportioner (a 250 gram) om ugen.

Men vi spiser færre kartofler i dag end tidligere:

  • I 1960’erne spiste danskerne over 80 kilo kartofler om året.
  • Forbruget er halveret siden da – især på grund af mere varieret kost, hurtige alternativer som pasta, ris og brød, samt ændrede madvaner.
grafik fakta kartofler

Næringsindhold

Mængde pr. 100 gram kartofler:
Kalorier: 78
Fedt: 0,1 gram
Kulhydrat: 17 gram
Kostfibre: 2,2 gram
Protein: 2 gram

I madlavning

Hvilke kartoffeltyper er så bedst til de enkelte retter? Her er et kort overblik:

Mos: melede kartofler (eks. Sava, Folva)

Bagning: store melede kartofler

Kogning: faste kartofler (eks. Aspargeskartofler, Charlotte)

Pommes frites: kartofler med højt tørstofindhold (eks. Bintje)

Opskrifter

Her får du de mest populære kartoffelopskrifter på Madens Verden - det er sikkert også dine favoritter.

Flødekartofler

4.7 fra 180 stemmer
Forkæl dine smagsløg med denne nemme opskrift på flødekartofler. Skab den perfekte balance mellem kartofler, fløde og løg.
Gå til opskrift
billede med flødekartofler

Kartoffelmos

4.8 fra 98 stemmer
Lær hvordan du laver verdens bedste kartoffelmos med denne nemme opskrift. Få gode råd og undgå fejl for den perfekte mos.
Gå til opskrift
billede med kartoffelmos

Hasselback kartofler

4.8 fra 104 stemmer
Nem opskrift på hasselback kartofler (hasselbagte kartofler). Se også hvordan man laver kartoflerne med ost, bacon, på grill eller med rasp.
Gå til opskrift
hasselback kartofler

Pommes frites i ovn

4.7 fra 65 stemmer
Min opskrift på pommes frites i ovn, der er et sundere alternativ til friturestegte pommes frites. Her får du sprøde og ovnbagte fritter uden friture.
Gå til opskrift
billede til pommes frites i ovn

Pommes Anna kartofler

4.8 fra 87 stemmer
Få min bedste opskrift på Pommes Anna. En fransk klassiker med skivede kartofler, smør og timian der passer perfekt til festlige lejligheder.
Gå til opskrift
billede med pommes anna

Brunede kartofler

4.7 fra 213 stemmer
Min opskrift på brunede kartofler i ovn eller på pande. En nem og sikker metode til de perfekte karamelliserede og brune kartofler til jul.
Gå til opskrift
billederesultat for brunede kartofler

Kold kartoffelsalat

5 fra 3 stemmer
Min opskrift på klassisk, kold kartoffelsalat. En dansk kartoffel salat med cremefraiche og mayonnaise, som passer perfekt til mange retter.
Gå til opskrift
billede med kartoffelsalat

Kartoffelrøsti

4.8 fra 45 stemmer
Se hvordan du laver de bedste hjemmelavede kartoffelrøsti. Røsti brunes på panden, inden de steges færdige i ovnen. Opskriften er uden æg.
Gå til opskrift
billederesultat for kartoffelrøsti

Brasede kartofler

4.8 fra 77 stemmer
Brasede kartofler kan være drilske at lave, men med denne opskrift får du altid et perfekt resultat. Jeg bruger bagekartofler til brasede kartofler.
Gå til opskrift
billede med brasede kartofler

Bagekartofler - bagte kartofler uden sølvpapir

4.8 fra 123 stemmer
Min opskrift på bagekartofler uden sølvpapir. Se også hvordan du laver bagte kartofler med ost, bacon, fyld eller i mikroovn.
Gå til opskrift
billede med bagekartofler og bagte kartofler

FAQ

Er kartofler sunde?

Kartofler er rige på kulhydrater, fibre, C-vitamin, B6-vitamin og kalium. Når de tilberedes rigtigt (eks. kogt eller bagt), er de faktisk ret sunde.

Hvor kommer kartofler fra?

Kartoflen blev først dyrket af inkaerne i Andesbjergene for over 7.000 år siden og blev bragt til Europa af spanske opdagelsesrejsende i 1500-tallet.

Hvor mange kartoffelsorter findes der?

Der findes over 4.000 kartoffelsorter. Ja, du læste rigtigt! Der findes tusindvis af kartoffelsorter i alverdens farver, former og størrelser – fra lilla og blå til de helt klassiske gule.

Hvor stor er verdens største kartoffel?

Den tungeste kartoffel, der nogensinde er fundet, vejede over 5 kilo – svarende til en stor nyfødt baby!

Hvordan opbevarer man kartofler?

Kartofler skal opbevares mørkt. Hvis de får lys og ligger for længe, begynder de at spire. De grønne dele indeholder solanin, som kan være giftigt i store mængder – så skær dem væk!

Kan man spise spirerede kartofler?

Nej, spirede kartofler skal kasseres, da de kan have højt indhold af solanin, der er et giftstof.

Er kartofler en grøntsag?

Kartofler er botanisk set en rodfrugt, men de bliver ikke betragtet som en grøntsag ernæringsmæssigt på grund af et højere stivelseindhold og lavere indhold af plantestoffer. De betragtes i stedet som stivelsesholdige fødevarer på linje med ris og pasta.

Tæller kartofler med i 6 om dagen?

Nej, kartofler tæller ikke med i de "6 om dagen"-anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen giver. De indgår i stedet i kosten på linje med andre stivelsesholdige fødevarer som ris, pasta og brød. Kartofler er dog stadig sunde, og de bør indgå i kosten flere gange om ugen.

Hvad er forskellen på nye og gamle kartofler?

Nye kartofler er høstet tidligt på sæsonen og har en tynd, skrøbelig skræl. De smager friskere og sødere. Gamle kartofler (vinterkartofler) har tykkere skræl, og de er bedre til længere tilberedning som bagning og mos.

Er grønne kartofler farlige?

Ja. Grønne områder eller spirer kan indeholde solanin, som er giftigt. Skær det væk – og kassér kartoflen, hvis den er meget grøn eller bitter.

Skal man koge kartofler med eller uden skræl?

Med skræl: Bevarer smag og næringsstoffer bedre.
Uden skræl: Hurtigere tilberedning, men mister noget smag og vitaminer.

Hvornår ved man om kartoflerne er kogte?

Stik i dem med en lille kniv – de er færdige, når den glider let igennem.

Kan man spise kartofler kolde?

Ja, kogte kartofler er gode i f.eks. kartoffelsalat. De danner også resistent stivelse ved afkøling, som er godt for fordøjelsen.

Kan man fryse kartofler?

Rå kartofler: Nej, de bliver vandede.
Kogte kartofler: Ja, men de kan ændre tekstur. Bedst i gryderetter, supper eller mos.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her