Her finder du alle opskrifter med kartofler. Nemme kartoffelopskrifter som eks. flødekartofler, kartoffelmos, brunede kartofler og mange flere.
Kartofler, også kaldet Solanum tuberosum, hører til blandt verdens mest dyrkede afgrøder, og har omkring siden 1700-tallet, også hørt til på bordene rundt omkring i de danske hjem.
Vores indtag og brugen af kartofler i hverdagens opskrifter, er dog faldet drastisk de sidste mange år, da kartoflen har været en udskældt spise, grundet dens indhold af kulhydrater.
Men kartoflen er nu ikke så slem endda.
Tværtimod, er den en utrolig sund spise, også til hverdag, da den er spækket med mange gode næringsstoffer, vitaminer og mineraler.
Så skal vi ikke se, om vi kan gøre kartoflen ”heldig” igen, og få den ned i kurven, inden vi forlader supermarkedet næste gang?
Derfor er kartofler gode
Kartoflerne er rige på kostfibre, og er derfor en god kilde til at få de anbefalede 25 gram ind i den daglige kost på.
De har et lavt kalorieindhold, og indeholder færre kalorier, end de alternativer som vi ellers sætter på bordet, som eksempelvis ris og pasta.
Grundet det høje indhold af fibre, har kartoflerne også i flere måltidsforsøg vist sig at være den mest mættende, og dette altså for færrest kalorier.
Derudover indeholder kartofler ikke fedt, og de vil derfor oftest være medvirkende til, at trække måltidet ned i en mere kaloriefattig og let retning.
Kartofler indeholder en stor mængde C-vitamin, faktisk en femtedel af den anbefalede daglige dosis, fås ved blot at indtage én mellemstor kartoffel.
C-vitamin er blandt andet med til at styrke vores immunforsvar, og øge optagelsen af jern i blandt andet det kød vi spiser.
Udover C-vitamin gemmer kartoflen også på B- og K-vitamin, folat, kobber, fosfor, jern, zink, kalium, magnesium og calcium, som alle spiller en stor og vigtig rolle for vores helbred.
Nyttig viden om kartoflen
Kartofler bør altid opbevares mørkt og køligt.
Kartoflerne må ikke blive grønne, da de så kan indeholde giftstoffet solanin. Du kan læse mere om grønne kartofler her.
Hvis de er blevet grønne, er det nødvendigt at smide hele kartoflen ud, og ikke blot skære det grønne væk. Læs også om du kan bruge spirede kartofler.
Du kan i øvrigt ret nemt selv dyrke kartoflerne derhjemme i din egen have, og i dag findes der mange kartoffelsorter, der er resistente mod de mange sygdomme, der kan true planterne. Og intet slår jo nyopgravede kartofler.
Vidste du det om kartoffel?
Her er nogle fun facts om kartoflen. Vidste du det?
Kartoflen stammer fra Sydamerika
Den blev først dyrket af inkaerne i Andesbjergene for over 7.000 år siden og blev bragt til Europa af spanske opdagelsesrejsende i 1500-tallet.
Der findes over 4.000 sorter
Ja, du læste rigtigt! Der findes tusindvis af kartoffelsorter i alverdens farver, former og størrelser – fra lilla og blå til de helt klassiske gule.
Kartofler indeholder masser af næring
De er rige på kulhydrater, fibre, C-vitamin, B6-vitamin og kalium. Når de tilberedes rigtigt (eks. kogt eller bagt), er de faktisk ret sunde.
De kan gro igen, hvis du gemmer dem for længe
Hvis kartofler får lys og ligger for længe, begynder de at spire. De grønne dele indeholder solanin, som kan være giftigt i store mængder – så skær dem væk!
Verdens største kartoffelvejning
Den tungeste kartoffel, der nogensinde er fundet, vejede over 5 kilo – svarende til en stor nyfødt baby!
Næringsindhold i kartofler
Mængde pr. 100 gram kartofler:
Kalorier: 78
Fedt: 0,1 gram
Kulhydrat: 17 gram
Kostfibre: 2,2 gram
Protein: 2 gram
Opskrifter med kartofler
Her får du de mest populære kartoffelopskrifter på Madens Verden - det er sikkert også dine favoritter.
Flødekartofler
Kartoffelmos
Hasselback kartofler
Pommes frites i ovn
Pommes Anna kartofler
Brunede kartofler
Kold kartoffelsalat
Kartoffelrøsti
Brasede kartofler
Bagekartofler - bagte kartofler uden sølvpapir
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: