Ribs

Ribs er næsten uundværlige. De giver sødme og syrlighed til saft, kager og gele, og så er de rige på et stof, der gør dem lette at sylte. Her er fakta og ideer til de små bær.
Ribs er i familie med solbær men i modsætning til de sorte bær, hvis duft spreder sig til buskens blade og grene, dufter de næsten ikke, når de hænger på busken.
Smag og duft er en behagelig overraskelse, der gemmer sig under skindet.
Begge bær tilhører planteslægten Ribes eller Grossulariaceae, hvor der er hele 150 arter blandt andet stikkelsbær.
I Danmark har vi brugt ribs siden middelalderen. Frilandsmuseet fortæller, at der er fundet en opskrift på ribssaft i en kogebog så langt tilbage som i 1600-tallet.
Og der er ikke noget at sige til, at vi skatter dette lækre bær. Farven er lysende smuk i en saft eller i gele, dertil er kombinationen af sødt og surt perfekt i tærter og kager.
Derfor er ribs nemme at sylte
De små, røde bær indeholder en fiber, der hedder pektin. Det kan bruges som naturligt stivelsesmiddel, når vi laver ribsgele, fordi fiberen får bærrenes saft til at størkne eller stivne.
Deraf navnet pektin, som er en lille omskrivning af det græske ord for stivne.
Plektin findes hovedsaligt i umodne frugter. Derfor tilsætter vi for det meste købt pektin, når vi sylter.
Ribs' koncentreret indhold af pektin gør dog, at vi kan lave ribsgele helt uden at tilsætte et stivelsesmiddel, så længe vi ikke bruger overmodne bær.
Næringsindhold
Ribs er blandt andet rig på A- og C-vitaminer. De indeholder også mineralerne kalcium, kalium, magnesium og fosfor.
Kalcium er vigtigt for vores knogler, kalium for celler og muskler.
Her er energifordelingen for 100 gram rå ribs ifølge DTU Fødevareinstituttet:
Energi: 265 kJ/63 kalorier
Proteiner: 1,3 gram
Kulhydrater: 9,3 gram
Fedt: 1,7 gram
Opbevaring
Ribs er i sæson fra midten af juli til midten af august. De holder kun et døgn - max. to - i køleskabet, efter de er blevet plukket, så spis dem eller brug dem med det samme.
Du kan også fryse ribs, men her skal du helst tage bær, der ikke er for modne. I fryseren holder bærrene ca. et år.
Opskrifter og tips
Kender du rysteribs? Det er en ældgammel opskrift, som giver en nem dessert eller et lækkert tilbehør til is og yoghurt.
Det eneste, der skal bruges, er sukker og ribs i det rette blandingsforhold: 200 gram sukker, 500 gram ribs.
Du lægger skyllede ribs og sukker i en skål, og så ryster du forsigtigt, så der ikke går hul på bærrene.
Lad bærrene trække i sukker i en times tid, så har du en smuk og velsmagende sommerdelikatesse.
Madens Verden har en række opskrifter, hvor der indgår ribs. Prøv for eksempel vaniljebudding med råsyltede ribs eller en sommersalat med ribs.
Vi har naturligvis også opskriften på en skøn ribsgele og en ribskompot. Eller den fantastiske ribsgrød.
Du kan også servere fantastiske drinks med ribssaft, fordi saften giver en flot farve og smag til alkoholen.