Mynte

Mynte er elsket af mange blandt andet som tilbehør til lam, smagsgiver i en kande vand og ingrediens i mojitos. Her er de bedste opskrifter med mynten.
Mynte er en krydderurt, som vi bruger en række retter og drikke. Hvem kan forestille sig drinken mojito uden knuste mynteblade? Nej vel. Og en lammesteg smager bare ekstra godt med en skefuld myntegele til.
I mange mellemøstlige retter og drikke har mynten også en helt central placering. Duften og smagen er krydret og sød, men sundhedsværdien er endnu en fordel ved krydderurten.
En grøn mynte er særlig god ved maven. Den kan blandt andet bruges, når man har diarré, mavekramper eller luft i maven.
Siden oldtiden har mynte og pebermynte været brugt til fordøjelsesproblemer, og stadig bliver patienter med luft i maven anbefalet at spise mynte eller drikke pebermyntete.
Lige som honning har urten også en antibiotisk virkning, så den kan dulme symptomer på feber, hoste og snue.
Fakta om krydderurten
Der findes mere end 25 forskellige mynte-arter, fra grøn mynte til krusemynte og pebermynte. Alle tilhører de slægten mentha i læbeblomstfamilien.
Fælles for dem er aromastoffet mentol, som giver denne særlige "tandpastaduft". Både mynte og pebermyntes olie bliver brugt i kosmetik, tandpasta, slik og som æterisk olie.
Mynte gror verden over. Den er hårdfør og spreder sig hurtigt, så længe den får vand nok.
Køber du en lille plante i supermarkedet, vil du kunne plante den i en større potte og have rigeligt med mynte i lang tid fremover.
Drikke med mynte
Myntete: Koffeinfri urtete, som er verdens nemmeste at lave. Du koger bare et par deciliter vand, tilsætter otte mynteblade, hvorefter drikken koger videre i fire-fem minutter.
Lemonade med mynte: Varm en halv deciliter sukker op i en deciliter vand, så sukkeret bliver opløst. Blend det med to deciliter citronsaft og 25-30 mynteblade. Smag til med ekstra vand, ca. to deciliter. Server med isterninger i.
Mojito: Madens Verden har både opskrift på en klassisk mojito og en uden alkohol. Dem kan du finde her: Mojitos med og uden alkohol.
Mynte i madlavningen
I Grækenland, Tyrkiet, Mellemøsten og Asien bliver den aromatiske krydderurt brugt flittigt. Fra fyldte vinblade, dolmades, til dressinger som tzatziki og raita, i salater som tabbouleh og thaisalat med oksekød og chili.
Her bruger vi mest bladene som smagsgiver og dekoration i en kande vand og i drinks. Et par mynteblade frosset med vand til isterninger ser flot ud i en drink, og hakkede blade giver salaten en frisk smag.
Tre-fire hakkede blade i en smoothie eller i koldskål, løfter også smagen, især hvis den serveres med jordbær.
Næringsindhold
Mynten har et virkelig højt indhold af A-vitaminer og C-vitaminer samt mineraler som jern og calcium.
Her er næringsindholdet for 100 gram:
Energi: 226 kJ/54 kcal.
Proteiner: 3,3 gram.
Kulhydrater: 8,4 gram.
Fedt: 0,7 gram.
Opbevaring
Mynte kan opbevares i en lukket pose i køleskabet i en uges tid.
Har du købt en buket, holder den ca. fem dage i et glas vand.
Du kan også ompotte planten, hvis du har købt den med rødder.
Her kan du enten sætte den udenfor eller have den stående i vindueskarmen i køkkenet, så du altid har grønt drys ved hånden.