Kartoffelmel

Kartoffelmel er egentlig ikke mel, selvom vi kalder det. Her kan du læse om stivelsen, og hvornår den er god at anvende i madlavningen.
Kartoffelmel har intet med mel at gøre. Det ligner, men det er i virkeligheden lavet af kartofler, hvor man har udvundet stivelsen fra dem.
Det er ikke en nutidig ide at bruge kartoffelstivelse. I Andesbjergene brugte indianerne en metode med at frysetørre deres kartofler.
Kartoflerne kom først til Danmark i begyndelsen af 1700-tallet, og i slutningen af 1800-tallet begyndte små fabrikker at fremstille kartoffelmel.
I dag er det en kæmpe industri herhjemme, da "melet" ikke kun bruges i vores husholdninger men til alt fra slik, piller, papir og fødevarer.
Hvad kan vi bruge stivelsen til?
Først og fremmest er det smart at bruge kartoffelmel som stivelse i retter til folk, der ikke tåler gluten. Det er 100 procent glutenfrit i modsætning til for eksempel hvedemel.
Men der er en række retter, som har fordel af kartoffelmelet, da stivelsen binder vand. Desuden er der stort set ingen fedt eller proteiner i - og så er der ingen smag eller farve i denne stivelse.
Bager du lagkagebunde, er det en god ide at udskifte en tredjedel af melet med kartoffelmel, da de får en mere fast konsistens. Du kan også bruge det i kagecreme.
Det samme gælder med fiskefars og frikadellefars samt rødgrød og andre grødtyper, der er baseret på frugt som eks. stikkelsbærgrød.
Kartofler som pletfjerner
Spilder vi rødvin eller andre former for farvet væske på gulvet, er kartoffelmelet vores ven. Da det har en enorm sugeevne, kan det suge væsken op fra gulvtæppet eller trægulvet.
Derefter støvsuger man det nu farvet kartoffelmel op, og pletten er nærmest forsvundet.
Sådan laver du kartoffelmel
Da kartoffelmel er et billigt produkt, er det de færreste, som gider at kaste sig over et projekt, hvor man laver det selv.
Men det er faktisk muligt at fremstille stivelsen i sit eget køkken. Her er Karup Kartoffelmelfabriks anvisning på at lave den selv:
1. Skræl kartofler og riv dem på et rivejern.
2. Put dem i en skål med vand og rør godt rundt, så du rører stivelsen ud af dem.
3. Lad stivelsen falde ned til bunden af skålen og si de revne kartofler fra.
4. Vask stivelsen flere gange og hæld den til sidst ud på et rent viskestykke, så den kan tørre. Voila: Nu har du dit eget kartoffelmel.