Grøntsager på grill er lækkert tilbehør til grillet kød. Her får du overblik over, hvordan du griller alt fra peberfrugt til majs.
Her får du en samlet oversigt over de grøntsager, som jeg mener er rigtig gode at grille.
Husk, at man griller grøntsager over direkte varme, og det gælder selvfølgelig både i kuglegrill og gasgrill.
Pas generelt på med alt for høj varme - en temperatur i grillen på omkring 200 grader er perfekt.
Her får du listen over grøntsager, som jeg synes er rigtig gode at grille:
Peberfrugt
En klassiker at putte på en varm grill. Skær peberfrugt ud i mindre stykker, del den i kvarte, som du igen deler i to, så du har otte stykker.
Du kan selvfølgelig sagtens grille peberfrugterne i større stykker.
Grill dem rå, og drys med salt, peber og eventuelt lidt olie efterfølgende.
Grill peberfrugt et par minutter på hver side - de skal ikke være for sorte.
Forårsløg
Skær det yderste af toppen af, og det samme med bunden på forårsløgene.
Læg dem på den varme grillrist, og grill dem et par minutter på hver side.
Majs
Jeg plejer at pille bladene af, og forkoge majsene i letsaltet vand i fem minutter. Så kan de grilles uden at blive alt for sorte.
Kom så majs på den varme grill - og giv dem i alt ti minutter - vend dem løbende, så de bliver grillet på alle sider.
Du kan læse endnu mere om, hvordan du griller majs - både med og uden blade.
Grønne asparges
Asparges er fantastiske på grillen. De skal kun grilles meget kort tid, for ellers mister de deres sprødhed.
Et lækkert trick med asparges på grill er, at pakke dem ind i en skive bacon, så du får grillede grønne asparges med bacon.
Rul en god baconskive rundt om fire grønne asparges, og grill indtil baconen er gyldent og sprødt. Det tager cirka en 8-10 minutter.
Du kan også lave grønne asparges med parmaskinke.
Blomkål og broccoli
Du kan sagtens grille både blomkål og broccoli.
Skær dem ud i buketter, og grill dem ved direkte varme, indtil de begynder at tage lidt farve. Så har de stadig masser af sprødhed og vitalitet.
Hvis du ønsker blomkål og broccoli med mindre bid kan du koge dem 2-3 minutter, inden du smider dem på grillen. Krydr med salt efter grillning.
Tomater
Smagfulde og sommermodne tomater er et hit på grillen. Men de kan være svære at grille, fordi de meget nemt smatter ud på grillristen.
Der er dog to ting du kan gøre. Sæt dem på et spyd, krydr med lidt god olivenolie og flagesalt, og grill dem et minut på hver side - fire sider - over direkte varme.
Eller du kan komme dine tomater op i en lille alubakke, krydr med salt, olie og frisk oregano - og grill dem i bakken over direkte varme i 6-8 minutter.
De skal ikke grilles helt ud - der skal være friskhed og sprødhed tilbage i tomaterne.
Kartofler
Kartofler er gode at grill, men de skal have (for) lang tid i grillen.
Derfor er det en god idé at forkoge dem i saltet vand først. Kog dem gerne 10-12 minutter - eventuelt sammen med lidt løvstikke, der giver dine kartofler en smag af bouillon.
Læg dem så i en alubakke, og kom lidt hjemmelavet persillesmør ved. Grill dem cirka 30 minutter - afhængig selvfølgelig af kartoflernes størrelse.
Gulerødder
Du kan også sagtens grille gulerødder.
Skær dem ud i mindre stænger og grill dem direkte i et par minutter på hver side.
Hvis du ønsker grillede gulerødder med mindre bid kan du med fordel forkoge dem 4-5 minutter i letsaltet vand.
Squash
De grønne squash er meget taknemmelige at komme på grillen.
Skær dem i skiver eller "bøffer" på 2-3 centimeters tykkelse, dryp med lidt olie og krydr med salt og frisk timian, og grill indtil de tager farve.
Det tager få minutter, og så er de lækre og møre.
Ananas
Grillet ananas er en fin dessert direkte fra grillen.
Skær skræl og stok fra din ananas og del den i mindre både. Drys med lidt rørsukker, og grill din ananas ved direkte varme, indtil den begynder at tage farve.
Se flere opskrifter til grill:
Svinemørbrad på grill med stegetid og kernetemperatur
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: