Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Grønne bønner - næringsindhold, sorter og fakta om bønnerne

Grønne bønner - næringsindhold, sorter og fakta om bønnerne

Billede med grønne bønner.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS

De grønne bønner er sunde og nærende, og bønnerne indeholder masser af gode vitaminer og næringsstoffer. Her er fakta, opskrifter og lidt om lektin.

De grønne bønner stammer oprindeligt fra Mellem- og Sydamerika. Grønne bønner er umodne, friske bælge med frø.

Bønnerne går også under navnet haricot verts, og det er som oftest det, der står på poserne i supermarkedet.Haricot verts er blot betegnelsen for spæde og nye bønner.

Indhold
  • De grønne bønner er sunde og nærende, og bønnerne indeholder masser af gode vitaminer og næringsstoffer. Her er fakta, opskrifter og lidt om lektin.
  • Forskellige sorter
  • Vigtig viden
  • I køkkenet
  • Sundhed
  • Næringsindhold
  • Opskrifter
  • Hofgryde
  • Kylling med grønne bønner
  • Vegetarret med grønne bønner
  • Bønnesalat
  • Sådan koger du stangbønner
  • Spidskålssalat med kylling og bønner
  • Stuvede bønner - opskrift på grønne bønner i hvid sovs
  • Kogning af grønne bønner
  • Kartoffelsalat med grønne bønner og radiser
  • Laks med grønne bønner og kartofler - nem opskrift
  • FAQ
  • Kommentarer

Forskellige sorter

Foruden de grønne bønner, så findes der blandt andet også:

Kidneybønner: Disse er gode til eksempelvis salater og sammenkogte retter. Herunder chili con carne.

Limabønner: Som er almindelige hvide bønner, og som anvendes i en minestrone.

Butterbeans: Som er store hvide bønner. Bruges meget i lande som blandt andet Italien. Som limabønner.

Pintobønner: Disse egner sig ligeledes godt i blandt andet chili con carne.

Her kan du læse mere om stangbønner.

Vigtig viden

De grønne bønner indeholder stoffet lektin, og du bør derfor ikke spise bønnerne rå, da det kan give mavepine, opkast og diarre.

Når bønnerne bliver opvarmet, bliver dette stof uskadeligt - så giv dem et hurtigt opkog, eller varm dem på anden måde inden servering.

Læs også: Okra (fakta og tips til at lave retter med okra)

I køkkenet

Du kan bruge bønnerne til næsten alt i køkkenet - og de kan nydes i både kolde og varme retter (husk dog et opkog af bønnerne inden servering, hvis du vil bruge dem kolde).

De grønne bønner gør sig blandt andet godt f.eks. i en fyldig wok med masser af grønt, i en lækker bønnesalat, stegt på panden i lidt olivenolie eller smør, i en gryderet, eller i en suppe.

Sundhed

Mulighederne er mange, hvad angår tilberedningen af bønnerne, og der er god grund til at bruge dem - de er nemlig fyldt med sunde og nærende stoffer, vitaminer og mineraler.

I bønnerne kan du blandt andet finde: A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin og K-vitamin, samt mineralerne, magnesium, jern, kalium, selen, zink og kalk.

Og ikke nok med det, så har de et højt indehold af kostfibre og proteiner, som gør dig mæt for ganske få kalorier.

Næringsindhold

Mængde per 100 gram bønner:

Kalorier ca. 30
Kulhydrater 7 gram
Kostfibre 3,4 gram
Protein 1,9 gram
Fedt 0,2 gram

Opskrifter

Her er nogle udvalgte opskrifter med de grønne bønner:

Hofgryde

4.4 fra 11 stemmer
Gå til opskrift

Kylling med grønne bønner

5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Vegetarret med grønne bønner

5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Bønnesalat

4.6 fra 5 stemmer
Gå til opskrift

Sådan koger du stangbønner

5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Spidskålssalat med kylling og bønner

5 fra 5 stemmer
Gå til opskrift

Stuvede bønner - opskrift på grønne bønner i hvid sovs

4.7 fra 3 stemmer
Gå til opskrift

Kogning af grønne bønner

5 fra 1 stemme
Gå til opskrift

Kartoffelsalat med grønne bønner og radiser

4.5 fra 4 stemmer
Gå til opskrift

Laks med grønne bønner og kartofler - nem opskrift

5 fra 4 stemmer
Gå til opskrift

FAQ

Hvad er grønne bønner?

Grønne bønner er umodne bælge fra bønneplanten (typisk Phaseolus vulgaris). De spises hele, mens de stadig er møre og grønne. Der findes både buskbønner og stangbønner med grønne bælge.

Kan man spise grønne bønner rå?

Nej! Rå grønne bønner indeholder lektiner (især phasin), som er let giftige. De skal koges i minimum 3 minutter for at blive sikre at spise.

Hvordan opbevarer man grønne bønner?

Friske: I køleskab i en plastpose eller bøtte - holder 3-5 dage.
Kogte: I tætsluttende beholder i køleskab - op til 3 dage.
Frosne: Blanchér først - så holder de sig 8-10 måneder.

Kan man fryse grønne bønner?

Ja, det kan du sagtens, men så skal de grønne bønner blancheres først. Nip og skyl bønnerne. Blancher i kogende vand i 2 minutter og køl dem hurtigt ned i isvand. Afdryp og frys i fryseposer.

Kan børn og gravide tåle grønne bønner?

Ja - så længe de er kogt. Det er vigtigt at undgå rå bønner, især for gravide og små børn, og det skyldes indholdet af lektin.

Er grønne bønner sunde?

Ja, de grønne bønner er både kalorielette og fyldt med kostfibre, C-vitamin, folat, kalium og antioxidanter. Bønnerne er gode for fordøjelsen og blodsukkeret.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.