De grønne bønner er sunde og nærende, og bønnerne indeholder masser af gode vitaminer og næringsstoffer. Her er fakta, opskrifter og lidt om lektin.
De grønne bønner stammer oprindeligt fra Mellem- og Sydamerika. Grønne bønner er umodne, friske bælge med frø.
Bønnerne går også under navnet haricot verts, og det er som oftest det, der står på poserne i supermarkedet.Haricot verts er blot betegnelsen for spæde og nye bønner.
Indhold på siden
- De grønne bønner er sunde og nærende, og bønnerne indeholder masser af gode vitaminer og næringsstoffer. Her er fakta, opskrifter og lidt om lektin.
- Forskellige sorter
- Vigtig viden
- I køkkenet
- Sundhed
- Næringsindhold
- Opskrifter
- Hofgryde
- Kylling med grønne bønner
- Vegetarret med grønne bønner
- Bønnesalat
- Sådan koger du stangbønner
- Spidskålssalat med kylling og bønner
- Stuvede bønner - opskrift på grønne bønner i hvid sovs
- Kogning af grønne bønner
- Kartoffelsalat med grønne bønner og radiser
- Laks med grønne bønner og kartofler - nem opskrift
- FAQ
- Kommentarer
Forskellige sorter
Foruden de grønne bønner, så findes der blandt andet også:
Kidneybønner: Disse er gode til eksempelvis salater og sammenkogte retter. Herunder chili con carne.
Limabønner: Som er almindelige hvide bønner, og som anvendes i en minestrone.
Butterbeans: Som er store hvide bønner. Bruges meget i lande som blandt andet Italien. Som limabønner.
Pintobønner: Disse egner sig ligeledes godt i blandt andet chili con carne.
Her kan du læse mere om stangbønner.
Vigtig viden
De grønne bønner indeholder stoffet lektin, og du bør derfor ikke spise bønnerne rå, da det kan give mavepine, opkast og diarre.
Når bønnerne bliver opvarmet, bliver dette stof uskadeligt – så giv dem et hurtigt opkog, eller varm dem på anden måde inden servering.
Læs også: Okra (fakta og tips til at lave retter med okra)
I køkkenet
Du kan bruge bønnerne til næsten alt i køkkenet – og de kan nydes i både kolde og varme retter (husk dog et opkog af bønnerne inden servering, hvis du vil bruge dem kolde).
De grønne bønner gør sig blandt andet godt f.eks. i en fyldig wok med masser af grønt, i en lækker bønnesalat, stegt på panden i lidt olivenolie eller smør, i en gryderet, eller i en suppe.
Sundhed
Mulighederne er mange, hvad angår tilberedningen af bønnerne, og der er god grund til at bruge dem – de er nemlig fyldt med sunde og nærende stoffer, vitaminer og mineraler.
I bønnerne kan du blandt andet finde: A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin og K-vitamin, samt mineralerne, magnesium, jern, kalium, selen, zink og kalk.
Og ikke nok med det, så har de et højt indehold af kostfibre og proteiner, som gør dig mæt for ganske få kalorier.
Næringsindhold
Mængde per 100 gram bønner:
Kalorier ca. 30
Kulhydrater 7 gram
Kostfibre 3,4 gram
Protein 1,9 gram
Fedt 0,2 gram
Opskrifter
Her er nogle udvalgte opskrifter med de grønne bønner:
Hofgryde
Kylling med grønne bønner
Vegetarret med grønne bønner
Bønnesalat
Sådan koger du stangbønner
Spidskålssalat med kylling og bønner
Stuvede bønner - opskrift på grønne bønner i hvid sovs
Kogning af grønne bønner
Kartoffelsalat med grønne bønner og radiser
Laks med grønne bønner og kartofler - nem opskrift
FAQ
Grønne bønner er umodne bælge fra bønneplanten (typisk Phaseolus vulgaris). De spises hele, mens de stadig er møre og grønne. Der findes både buskbønner og stangbønner med grønne bælge.
Nej! Rå grønne bønner indeholder lektiner (især phasin), som er let giftige. De skal koges i minimum 3 minutter for at blive sikre at spise.
Friske: I køleskab i en plastpose eller bøtte – holder 3–5 dage.
Kogte: I tætsluttende beholder i køleskab – op til 3 dage.
Frosne: Blanchér først – så holder de sig 8–10 måneder.
Ja, det kan du sagtens, men så skal de grønne bønner blancheres først. Nip og skyl bønnerne. Blancher i kogende vand i 2 minutter og køl dem hurtigt ned i isvand. Afdryp og frys i fryseposer.
Ja – så længe de er kogt. Det er vigtigt at undgå rå bønner, især for gravide og små børn, og det skyldes indholdet af lektin.
Ja, de grønne bønner er både kalorielette og fyldt med kostfibre, C-vitamin, folat, kalium og antioxidanter. Bønnerne er gode for fordøjelsen og blodsukkeret.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments