Retter med okra som gumbo får en særlig konsistens og smag. Her får du viden om den eksotiske grøntsag samt ideer til, hvad du kan bruge den til.
Der skal fantasi til for at forestille sig ligheden mellem en okra og en kvindes finger. Ikke desto mindre er det, hvad den lille, spidse grøntsag kaldes på engelsk: lady's finger.
Okra kan bruges til de fleste supper og gryderetter, men gumbo er en af de kendte retter med okra. Det er den amerikanske sydstat Louisianas nationalret. Da gumbo ligefrem er det nordafrikanske navn for okra, hænger retten og grøntsagen uværgerligt sammen.
Og hvad er en okra så? Den er populær i afrikanske, indiske og mellemøstlige køkkener, men knap så brugt herhjemme.
Grøntsagen med masser af stivelse
I nordafrikanske lande har de vidst det i hundrede af år: Man behøver ikke bruge mel til at jævne retter med okra, for det klarer den. Den umodne frugt af hibiscus-slægten indeholder en geleagtig saft, der er perfekt som stivelse.
Af den grund foretrækker jeg at bruge okra i hele stykker - når de er halveret, risikerer man, at geleen gør retten for tyk.
De kan ikke spises rå, her er bitterheden for stor, men i en gryderet eller suppe har det en mild, fin smag. Og så ser det flot ud med de grønne "fingre" i retten.
Næringsindhold
Der er 149 kJ svarende til 35 kalorier i 100 gram okra. Energien fordeler sig således:
Kulhydrater: 6,1 gram.
Protein: 2 gram.
Fedt: 0,1 gram.
En okra er rig på vitaminer, navnlig A og C-vitaminer, samt mineralerne calcium, kalium, magnesium og fosfor.
Kilde: Frida Fooddata.dk
Ideer til anvendelse
Du kan tilføje noget ekstra til din suppe eller gryderet, hvis du kommer hele okra i. Blot skal du være opmærksom på stivelses-faktoren i den lille, grønne sag. Hvis du vil være sikker på, at retter med okra ikke bliver slimede, skal du lægge dem i en skål med eddike en halv times tid før tilberedningen.
Friturestegt bhindi: Inderne skærer okra i aflange skiver, dypper dem i dej og friterer dem. De bliver helt sprøde og smager fantastisk med citronsaft.
Gumbo: En herlig kreolsk gryderet med skaldyr, kød, grøntsager og okra som stjernen. Du finder en opskrift her: Klassisk gumbo med danske krebs.
Bamia: Tyrkisk ret med citronsaft, okra, tomater, hvidløg og løg, der svitses og simrer en halv times tid.
På grillen: Hvis okra bliver sat direkte på spyd på en varm grill, bliver de virkelig lækre, nærmest fløjsbløde indeni med en mild, lidt nøddeagtig smag.
Alfred
Fine opskrifter