Her fรฅr du alle de bedste opskrifter med fisk. Se hvordan du laver de nemme og sunde fiskeretter, og fรฅ masser af fakta og viden om fisken.
Fisk er sundt og vi bรธr spise fisken et par gange om ugen. Sรฅdan lyder rรฅdet, men hvor sundt er fisken egentlig, og hvordan laver man lรฆkker mad med fisk?
Her fรฅr du bรฅde fakta og lรฆkre fiskeopskrifter, sรฅ det altid er nemt og inspirerende at sรฆtte fisk pรฅ bordet. Ogsรฅ til dem, der normalt ikke er sรฅ glade for fiskeretter.
Hvor meget fisk skal jeg spise?
Fรธdevarestyrelsen anbefaler, at du spiser 350 gram fisk om ugen, hvoraf omkring 200 gram helst skal vรฆre fed fisk. Hvis du รธnsker at spise mere end 350 gram om ugen, sรฅ kan du vรฆlge mellem disse magre fiskearter:
Rรธdspรฆtte, rรธdtunge, skrubbe,ย torskย (ikke torskelever), kuller,ย kulmule, sej (lys- og mรธrksej), fiskerogn og opdrรฆttede fisk, f.eks. รธrred ogย laks.
Fisk er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, og derfor er det vigtigt at spise de sunde fiskeretter.
Almindelige spisefisk i Danmark
- Torsk
- En klassiker i dansk madlavning.
- Lever i kolde farvande som รstersรธen og Nordsรธen.
- Har fast, hvidt kรธd og er populรฆr i retter som fiskefilet og stegt torsk.
- Rรธdspรฆtte
- En fladfisk og danskernes favorit til panering og stegning.
- Fanges isรฆr i Nordsรธen og Skagerrak.
- Kendt for sit milde og fine kรธd.
- Sild
- Meget udbredt i Danmark โ isรฆr i marineret form pรฅ rugbrรธd.
- Spises ofte til frokost og i hรธjtider som jul og pรฅske.
- Kan bรฅde steges, syltes og rรธges.
- Laks
- Oprindeligt en vild ferskvandsfisk, men mest opdrรฆttet i dag.
- Spises bรฅde rรฅ (f.eks. i sushi), rรธget eller bagt.
- Meget rig pรฅ omega-3-fedtsyrer.
- Makrel
- Olieholdig fisk med kraftig smag.
- Ofte spist rรธget โ populรฆr pรฅ rugbrรธd.
- Indeholder masser af sunde fedtsyrer.
Generelle fakta om spisefisk
- Fisk er en god kilde til protein, D-vitamin og sunde fedtstoffer.
- Nogle fisk kan indeholde miljรธgifte som kviksรธlv โ derfor anbefales det at variere sin kost.
- Bรฆredygtigt fiskeri er vigtigt for at beskytte havmiljรธet og fremtidige fiskebestande.
Fisk i madlavning โ Fakta og tips
Sundhed og ernรฆring
- Fisk er meget sundt og en god kilde til protein, omega-3-fedtsyrer, D-vitamin og jod.
- Det anbefales at spise fisk 2 gange om ugen, gerne bรฅde fede og magre fisk.
- Fede fisk: Laks, makrel, sild โ rige pรฅ sunde fedtstoffer.
- Magre fisk: Torsk, sej, rรธdspรฆtte โ gode til lette retter.
Tilberedningsmetoder
- Fisk kan tilberedes pรฅ mange mรฅder:
- Stegt โ fx fiskefilet med citron og remoulade.
- Bagte i ovn โ skรฅnsomt og bevarer smagen.
- Grillet โ isรฆr godt til fede fisk som laks og makrel.
- Dampet โ sundt og skรฅnsomt, godt til sarte fisk.
- Rรฅ โ bruges i sushi og ceviche (skal vรฆre helt frisk og helst frossen fรธrst).
Madlavningstips
- Fisk skal ikke have for lang tid โ det bliver hurtigt tรธrt.
- Brug citronsaft eller eddike for at fremhรฆve smagen.
- Panering giver sprรธd overflade og beskytter det mรธre fiskekรธd.
- Fisk kan godt kombineres med urter, smรธr, hvidvin, hvidlรธg, chili og citrusfrugter.
Opbevaring og friskhed
- Fisk skal lugte frisk og havagtigt, ikke "fisket".
- Holdbarhed: Frisk fisk holder 1-2 dage pรฅ kรธl.
- Frossen fisk kan holde sig flere mรฅneder, men bรธr optรธs langsomt i kรธleskab.
Opskrifter med fisk
Du finder masser af spรฆndende og inspirerende opskrifter med fisk her pรฅ Madens Verden, og her kan du sรธge flere frem:
Og ellers er her nogle af de mest populรฆre fiskeretter:
Ovnbagt laks - laks i ovn
Fiskefilet - klassisk opskrift pรฅ paneret rรธdspรฆttefilet
Fiskefrikadeller - fiskehandlerens egen opskrift
Helstegt rรธdspรฆtte
Fisk i fad
Laks med porrer og spidskรฅl
Laksesalat
Fish and chips
Torskekrebinetter med grรธntsagsfrikassรฉ
Butterfly laks
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments