Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Opskrifter med fisk - nemme fiskeretter og fakta

Opskrifter med fisk - nemme fiskeretter og fakta

Billede med fisk
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS

Her får du alle de bedste opskrifter med fisk. Se hvordan du laver de nemme og sunde fiskeretter, og få masser af fakta og viden om fisken.

Fisk er sundt og vi bør spise fisken et par gange om ugen. Sådan lyder rådet, men hvor sundt er fisken egentlig, og hvordan laver man lækker mad med fisk?

Her får du både fakta og lækre fiskeopskrifter, så det altid er nemt og inspirerende at sætte fisk på bordet. Også til dem, der normalt ikke er så glade for fiskeretter.

Hvor meget fisk skal jeg spise?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser 350 gram fisk om ugen, hvoraf omkring 200 gram helst skal være fed fisk. Hvis du ønsker at spise mere end 350 gram om ugen, så kan du vælge mellem disse magre fiskearter:

Rødspætte, rødtunge, skrubbe, torsk (ikke torskelever), kuller, kulmule, sej (lys- og mørksej), fiskerogn og opdrættede fisk, f.eks. ørred og laks.

Fisk er med til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, og derfor er det vigtigt at spise de sunde fiskeretter.

Almindelige spisefisk i Danmark

  1. Torsk
    • En klassiker i dansk madlavning.
    • Lever i kolde farvande som Østersøen og Nordsøen.
    • Har fast, hvidt kød og er populær i retter som fiskefilet og stegt torsk.
  2. Rødspætte
    • En fladfisk og danskernes favorit til panering og stegning.
    • Fanges især i Nordsøen og Skagerrak.
    • Kendt for sit milde og fine kød.
  3. Sild
    • Meget udbredt i Danmark - især i marineret form på rugbrød.
    • Spises ofte til frokost og i højtider som jul og påske.
    • Kan både steges, syltes og røges.
  4. Laks
    • Oprindeligt en vild ferskvandsfisk, men mest opdrættet i dag.
    • Spises både rå (f.eks. i sushi), røget eller bagt.
    • Meget rig på omega-3-fedtsyrer.
  5. Makrel
    • Olieholdig fisk med kraftig smag.
    • Ofte spist røget - populær på rugbrød.
    • Indeholder masser af sunde fedtsyrer.

Generelle fakta om spisefisk

  • Fisk er en god kilde til protein, D-vitamin og sunde fedtstoffer.
  • Nogle fisk kan indeholde miljøgifte som kviksølv - derfor anbefales det at variere sin kost.
  • Bæredygtigt fiskeri er vigtigt for at beskytte havmiljøet og fremtidige fiskebestande.

Fisk i madlavning - Fakta og tips

Sundhed og ernæring

  • Fisk er meget sundt og en god kilde til protein, omega-3-fedtsyrer, D-vitamin og jod.
  • Det anbefales at spise fisk 2 gange om ugen, gerne både fede og magre fisk.
    • Fede fisk: Laks, makrel, sild - rige på sunde fedtstoffer.
    • Magre fisk: Torsk, sej, rødspætte - gode til lette retter.

Tilberedningsmetoder

  • Fisk kan tilberedes på mange måder:
    • Stegt - fx fiskefilet med citron og remoulade.
    • Bagte i ovn - skånsomt og bevarer smagen.
    • Grillet - især godt til fede fisk som laks og makrel.
    • Dampet - sundt og skånsomt, godt til sarte fisk.
    • Rå - bruges i sushi og ceviche (skal være helt frisk og helst frossen først).

Madlavningstips

  • Fisk skal ikke have for lang tid - det bliver hurtigt tørt.
  • Brug citronsaft eller eddike for at fremhæve smagen.
  • Panering giver sprød overflade og beskytter det møre fiskekød.
  • Fisk kan godt kombineres med urter, smør, hvidvin, hvidløg, chili og citrusfrugter.

Opbevaring og friskhed

  • Fisk skal lugte frisk og havagtigt, ikke "fisket".
  • Holdbarhed: Frisk fisk holder 1-2 dage på køl.
  • Frossen fisk kan holde sig flere måneder, men bør optøs langsomt i køleskab.

Opskrifter med fisk

Du finder masser af spændende og inspirerende opskrifter med fisk her på Madens Verden, og her kan du søge flere frem:

Og ellers er her nogle af de mest populære fiskeretter:

Ovnbagt laks - laks i ovn
Opskrift på ovnbagt laks, der er nem og lækker mad. Her er den korrekte stegetid for laksesteaks og laks i ovn. Laksen krydres med paprika og er nem at lave.
Se opskriften her
billede med laks i ovn og ovnbagt laks
Fiskefilet - paneret rødspættefilet
Sådan steges en fiskefilet perfekt på panden. Det er ikke svært, når blot du følger denne opskrift, inkl. tips til panering og stegetid.
Se opskriften her
billede med fiskefilet
Fiskefrikadeller - fiskehandlerens egen opskrift
Opskrift på hjemmelavede fiskefrikadeller som din fiskehandler laver dem. En nem fiskefars med grovhakket torsk, der giver en luftig fiskefrikadelle.
Se opskriften her
billede med fiskefrikadeller
Helstegt rødspætte
Helstegt rødspætte er en dansk klassiker, der servers med kartofler og persillesovs. Se her hvordan du laver flået rødspætte på panden med stegetid og tips.
Se opskriften her
helstegt rødspætte med kartofler og persillesovs
Fisk i fad
Lækker opskrift på fisk i fad med porrer og gulerødder. Du kan bruge brosme, torsk eller kuller, og sovsen laves med lidt hvidvin og fløde.
Se opskriften her
billede med fisk i fad
Laks med porrer og spidskål
Laks med porrer er en af de mest populære retter med fisk. Her med spidskål og gulerødder. Retten laves i fad, der stilles i ovnen i 25 min.
Se opskriften her
laks med porrer i fad
Laksesalat
Laksesalat er både sund og nem aftensmad, som du laver med laks, der er bagt i ovnen. Anrettes på en frisk salat med tomater og sprød bacon.
Se opskriften her
laksesalat
Fish and chips
Verdens bedste fish and chips. Opskrift på Indbagt fisk i beignetdej, der serveres med sprøde pommes frites og nydes med en kold øl.
Se opskriften her
Billede af fish and chips.
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Her får du min opskrift på torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé. Nemme og panerede fiskekrebinetter serveret med en grøn frikassé.
Se opskriften her
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Butterfly laks
Nem og lækker opskrift på butterfly laks med stegevejledning. Se hvordan du nemt laver den perfekte lakseudskæring, der er nemmere at stege.
Se opskriften her
billede med butterfly laks
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.