Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Fish sauce - fakta, ingredienser og opskrifter med fiskesauce

Fish sauce - fakta, ingredienser og opskrifter med fiskesauce

Billede med fish sauce fiskesauce.
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMS
Opdateret: 23. april 2025 - Udgivet: 23. april 2025

Fish sauce er uundværlig i bla. det asiatiske køkken, og fiskesaucen fremstilles faktisk af fisk (ansjoser), der fermenteres og giver den særlige smag.

Fish sauce er en del af hemmeligheden bag de helt særlige smagsnuancer i Østens spændende køkken., og det kan du læse mere om her.

I Vietnam og Thailand anvendes fish sauce ofte i stedet for salt i madlavningen.

Saucen er fremstillet af fermenterede, saltede ansjoser og dette giver den naturlige salte smag.

Fiskesauce giver det helt særlige eksotiske pift i dit køkken til f.eks. dine wokretter.

Umami giver smagsoplevelser

Vores smagssanser kan registrere fem grundsmage: surt, sødt, bitter, salt og så den 5., som kaldes "umami".

Umami betyder på japansk velsmag og blev første gang nedfældet på skrift t i starten af 1900-tallet af en japansk forsker i forbindelse med beskrivelse af tangsuppe.

Siden da har udtrykket vundet indpas i den danske køkken- og madlitteratur og kan bedst omskrives til en slags smagsforstærker.

Fish sauce er sammen med f.eks. soja, soltørrede tomater og tang nogle af hemmelighederne bag de allerbedste smagsoplevelser.

Hvordan er fish sauce fremstillet?

Den er faktisk.. ja, lavet af fisk og lever fuldt ud op til navnet.

Det meste af smagen stammer fra fisk, men der ligger meget mere bag end bare ansjoser på flaske.

Den ægte dybe smag kommer fra fermenteringsprocessen, som varer alt fra et par måneder til et par år.

Ansjoserne lagres i salt i store tønder. De naturlige bakterier begynder at nedbryde fisken i denne proces og ender op med det, vi kender som fiskesauce eller fish sauce.

Fermentering har været brugt som konservering og udvikling af smag gennem årtusinder - og anvendes i dag også i forbindelse med både grøntsager, kød, bønner osv.

Eksempelvis er den japanske miso fremstillet af fermenterede sojabønner.

Anvendelse

Smagen af fish sauce er ikke kraftig fiskeagtig,  som man skulle tro. Den har mere en sød, lidt karamelagtig underspillet fiskesmag, som bringer dybde og velsmag til bl.a. marinader og wokretter.

Vi forbinder typisk fish sauce med de asiatiske retter, og helt oplagt. Men prøv også at bruge lidt fish sauce, når du sauterer dine grøntsager, koger din fond eller griller din kylling.

Det tilfører en fin salt smag, som fremhæver de andre smagsnuancer i maden.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram fiskesauce:

Energi (kJ)/(kcal): 193 / 46
Fedt: 0,0 g
- heraf mættede fedtsyrer: 0,0 g
Kulhydrat: 3,0 g
- heraf sukkerarter: 3,0 g
Kostfiber: 0,0 g
Protein: 6,0 g
Salt: 22,00 g

Fakta om fish sauce

Det tidligste kendskab til fish sauce går tilbage til romertiden, hvor krydderiet var kendt som "garum".

Den italienske arkæolog Claudio Giardino bemærker, at garum blev nævnt i romersk litteratur helt tilbage til 4. århundrede f.Kr., og rester af garumfabrikker er udgravet i Spanien, Portugal og Nordafrika.

I det moderne køkken er fiskesovsen næsten fuldstændig udelukket fra italiensk mad med undtagelse af "colatura di alici", en fiskesauce, der stadig fremstilles i fabrikker i landsbyen Cetara i Italiens Salermo-region.

Nogle mener, at garum gik af mode, fordi salt var for svært at anskaffe efter det romerske imperiums sammenbrud.

Der er forskellige meninger om, hvorvidt fish sauce blev "opfundet" uafhængigt af hinanden i henholdsvis Europa og Asien.

Men enkelte madforskere mener, at den italienske garum blev ført til Asien via handelsrejsende på ruterne fra vest mod øst - bl.a. Silkevejen.

I dag er det uanset oprindelse en noget mere anvendt ingrediens i bl.a. det vietnamesiske og thailandske køkken end i det europæiske køkken.

Hvad er fish sauce?

  • Fish sauce (på thai: nam pla, på vietnamesisk: nước mắm) er en gæret sauce lavet af fisk og salt
  • Bruges som en smagsgiver i mange asiatiske køkkener - især thai, vietnamesisk, laotisk og filippinsk mad
  • Har en saltet, dyb og intens smag, der tilføjer masser af umami

Hvordan laves fishsauce?

  • Laves ved at fermentere små fisk (typisk ansjoser) med havsalt
  • Lægges i store krukker eller fade og fermenterer i måneder eller op til 2 år
  • Væsken, der trækker ud under gæringen, er den reneste fish sauce
  • Jo længere gæring, jo mere kompleks og mild smag

Hvordan bruges det?

  • Bruges som smagsbooster, lidt ligesom sojasauce
  • Tilføjes i små mængder i:
    • Wokretter
    • Dressinger og dips (som vietnamesisk nuoc cham)
    • Marinader til kød og fisk
    • Supper og nudelretter
    • Kan også bruges i vestlig mad for dybde, f.eks. i gryderetter og kødsauce

Smag & duft

  • Duften kan være ret kraftig og "fisket", men i små mængder forsvinder det i maden og giver en fantastisk dybde og rundhed
  • Tilføjer salt, umami og kompleksitet uden nødvendigvis at smage "fisket"

Ernæring & sundhed

  • Meget saltet, så bruges i små mængder
  • Kan være rig på aminosyrer og protein fra fiskegæringen
  • Nogle varianter er naturligt fermenterede uden tilsætningsstoffer
  • Der findes glutenfri varianter (vær opmærksom, hvis du spiser glutenfrit)

Værd at vide

  • Har været brugt i over 2000 år - også i antikke Rom (kendt som garum)
  • I Sydøstasien betragtes fish sauce som det vigtigste krydderi
  • En god fish sauce indeholder få ingredienser: fisk og salt - og ikke tilsætningsstoffer
  • Ofte jo mørkere og klarere, jo bedre kvalitet

Tips i køkkenet

  • Brug det i stedet for salt i asiatisk mad
  • Tilsæt lidt i supper, dressinger eller kødretter for ekstra dybde
  • Bland med lime, sukker, hvidløg og chili for en klassisk asiatisk dressing

Opskrifter med fish sauce

Her får du de bedste opskrifter og retter med fishsauce på Madens Verden.

Pad krapow - opskrift på thailandsk streetfood

5 fra 1 stemme
Få en nem og lækker opskrift på pad krapow, der er en thailandsk ret med hakket svinekød, krapow sauce, kogte jasmin ris og fritterede æg.
Gå til opskrift
billede med pad krapow

Verdens bedste thaisuppe

4.8 fra 66 stemmer
Thaisuppe er en en skøn suppe, der samtidig kan laves på under 30 minutter. Thaisuppen koges med kylling, risnudler og friske grøntsager.
Gå til opskrift
thaisuppe

Kylling med kokosmælk - nem opskrift

4.9 fra 13 stemmer
Se her hvordan du laver kylling med kokosmælk. En hurtig opskrift til pande eller wok, med kylling, nudler, kokosmælk og friske grøntsager.
Gå til opskrift
kylling med kokosmælk

Kimchi - fermenteret kål med chili som i Korea

4.4 fra 12 stemmer
Kimchi er en koreansk opskrift på fermenteret kål godt med med chili. Her indeholder opskriften også gulerødder, hvidløg og forårsløg.
Gå til opskrift
Kimchi i glas

Nudler med spidskål og sesam

4.5 fra 4 stemmer
Denne lækre ret med nudler og spidskål, peberfrugt og sesamfrø tager ikke mere end et kvarter at lave, og så smager retten super godt.
Gå til opskrift
nudler med spidskål

Forårsruller - den memme opskrift

4.8 fra 87 stemmer
Opskrift på hurtige forårsruller, der laves med hakket oksekød og masser af friske grøntsager. Rulles i filodej og grydesteges i fritureolie.
Gå til opskrift
billederesultat for forårsruller

Kylling og kikærter - nem indisk karryret på 15 minutter

4.9 fra 21 stemmer
Kylling og kikærter er en super nem og lækker opskrift, som både børn og voksne elsker. En meget hurtig indisk karryret, der serveres med kogte ris.
Gå til opskrift
kylling og kikærter - nem indisk karryret med ris

Karrygryde - hurtig aftensmad

4.8 fra 29 stemmer
Karrygryde er en nem opskrift på aftensmad, som alle kan lide. Lavet med kylling, rød karrypasta og masser af grøntsager. En mulig ny livret.
Gå til opskrift
billederesultat for karrygryde

Thai beef salad - bøfsalat med flanksteak og grønt

4.7 fra 19 stemmer
Thai beef salad er en nem salat, der anvendes som hovedret. Med flanksteak og inspireret af det thailandske køkken. Smagt til med blandt andet fish sauce.
Gå til opskrift
thai beef salad

Wok: Ægnudler med kylling

Gå til opskrift
Ægnudler med kylling er en hurtig og dejlig ret til wok eller pande. Du kan selv komme andre grøntsager i, men her er der blandt andet brugt sukkerærter, forårsløg og spidskål. Foto: Guffeliguf.dk.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.