• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Det tredje krydderi - fakta om den særlige smagsforstærker

Det tredje krydderi - fakta om den særlige smagsforstærker

Det tredje krydderi
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  12. januar 2022 - Udgivet:  13. januar 2022

Det tredje krydderi er et mærkeligt navn til en smagsforstærker, men det rigtige navn Mononatriumglutaminat er endnu værre.

Det lyder som en farlig kemisk forbindelse, men Det tredje krydderi er ikke sundhedsskadeligt. Det er en smagsforstærker, som tilsættes maden for at give et spark til de smage, der er i forvejen.

Så vi kan altså ikke smage dette "krydderi" i sig selv - men det giver en mere fyldig umami-smag i for eksempel kødretter og supper.

Hvad er Det tredje krydderi

Det er en salttype, Mononatriumglutaminat, som også kendes under navnet MSG eller blot Det 3. krydderi.

Det ligner salt eller sukker, da det er krystallisk, og så bruges det ofte som smagsforstærker dels i fødevareindustrien, dels i asiatiske retter.

Det var faktisk en japansk biokemiker, Kikunae Ikeda, der opdagede natriumsaltets egenskaber i mad tilbage i 1908. den samme mand, som opfandt udtrykket umami om den femte grundsmag.

Det 3. krydderi fremstilles ved at fermentere majs, sukkerrør og/eller rødder. Men Mononatriumglutaminat findes også naturligt i en lang række fødevarer som modne tomater og faste oste som parmesan.

Allergiske reaktioner

Fødevarestyrelsen oplyser, at Det tredje krydderi kan give allergiske reaktioner som trykken for brystet, hovedpine og kvalme hos nogle.

Pudsigt nok kaldes denne form for allergi 'Det kinesiske restaurantsyndrom'. Hvorfor? Fordi den først blev bemærket af gæster, der havde spist på en kinesisk restaurant.

Og da det særligt er i det asiatiske køkken, man tilsætter smagsforstærkeren, giver øgenavnet jo mening.

Hvis du har oplevet de tre symptomer samtidig, kan det skyldes dette 'krydderi', selvom det er et fåtal, som reagerer på saltet.

Vil du undgå mad med Det tredje krydderi, kan du tjekke, om der står E-nummer E621 eller betegnelsen MSG på varedeklarationen, når du køber ind.

Vil du have flere fakta? Se disse artikler

Myter og fakta om antioxydanter

Kan krydderier blive for gamle?

Fakta om proteiner

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften
vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her