Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Det tredje krydderi (fakta om den særlige smagsforstærker)

Det tredje krydderi (fakta om den særlige smagsforstærker)

Det tredje krydderi
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Indhold
  • Det tredje krydderi er en smagsforstærker, som især bliver brugt i det kinesiske køkken. Men hvad er det? Og hvad bruges det til. Læs her.
  • Hvad er Det tredje krydderi
  • Allergiske reaktioner
  • Kommentarer

Det tredje krydderi er en smagsforstærker, som især bliver brugt i det kinesiske køkken. Men hvad er det? Og hvad bruges det til. Læs her.

Det tredje krydderi er et mærkeligt navn til en smagsforstærker, men det rigtige navn Mononatriumglutaminat er endnu værre.

Det lyder som en farlig kemisk forbindelse, men Det tredje krydderi er ikke sundhedsskadeligt. Det er en smagsforstærker, som tilsættes maden for at give et spark til de smage, der er i forvejen.

Så vi kan altså ikke smage dette "krydderi" i sig selv - men det giver en mere fyldig umami-smag i for eksempel kødretter og supper.

Hvad er Det tredje krydderi

Det er en salttype, Mononatriumglutaminat, som også kendes under navnet MSG eller blot Det 3. krydderi.

Det ligner salt eller sukker, da det er krystallisk, og så bruges det ofte som smagsforstærker dels i fødevareindustrien, dels i asiatiske retter.

Det var faktisk en japansk biokemiker, Kikunae Ikeda, der opdagede natriumsaltets egenskaber i mad tilbage i 1908. den samme mand, som opfandt udtrykket umami om den femte grundsmag.

Det 3. krydderi fremstilles ved at fermentere majs, sukkerrør og/eller rødder. Men Mononatriumglutaminat findes også naturligt i en lang række fødevarer som modne tomater og faste oste som parmesan.

Allergiske reaktioner

Fødevarestyrelsen oplyser, at Det tredje krydderi kan give allergiske reaktioner som trykken for brystet, hovedpine og kvalme hos nogle.

Pudsigt nok kaldes denne form for allergi 'Det kinesiske restaurantsyndrom'. Hvorfor? Fordi den først blev bemærket af gæster, der havde spist på en kinesisk restaurant.

Og da det særligt er i det asiatiske køkken, man tilsætter smagsforstærkeren, giver øgenavnet jo mening.

Hvis du har oplevet de tre symptomer samtidig, kan det skyldes dette 'krydderi', selvom det er et fåtal, som reagerer på saltet.

Vil du undgå mad med Det tredje krydderi, kan du tjekke, om der står E-nummer E621 eller betegnelsen MSG på varedeklarationen, når du køber ind.

Vil du have flere fakta? Se disse artikler

Myter og fakta om antioxydanter

Kan krydderier blive for gamle?

Fakta om proteiner

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.