Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Chili

Chili (tips, fakta og de bedste opskrifter)

Billede med chili.
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS
Indhold
  • Verdens stærkeste
  • Som krydderi
  • Sådan slukker du branden
  • Vitaminer
  • Opskrifter med chili
  • Kommentarer

Kender du Chili-Klaus? Manden, der blev kendt for at spise chili med kendisser og nu har sit eget chili-brand. Særligt YouTube-videoen med Bubber, der kaster op ud ad vinduet efter at have tygget sig gennem en chili, er populær. 2.6 millioner har set videoen indtil nu.

Heldigvis er det ikke alle chilier, som er så stærke, at smagsløgene går i brand. Det vi kender som peberfrugt, har intet med peber at gøre, men er i virkeligheden i familie med chili.

Planterne under et hedder Capsicum. Peberfrugtens milde smag skyldes, at den - som den eneste i familien - ikke indeholder stoffet capsaicin.

Verdens stærkeste

Capsaicin er det stof, der påvirker vores nerver og kan give en brændende fornemmelse, når vi spiser chili. Jo mere capsaicin, der er i frugten, desto stærkere synes den.

Den runde og rynket Carolina Reaper er en af verdens stærkeste chilifrugter og den glatte, aflange, vi ofte kan finde i supermarkeder herhjemme, er meget mild.

Styrken på de forskellige frugter kan måles med den såkaldte Scoville-skala, opkaldt efter en apoteker, der fandt på en metode til at beregne styrken af capsaicin i chili.

Måleenheden kaldes SHU og målene går fra nul - peberfrugter - til millioner. Den sindsygt stærke Carolina Reaper har en SHU på 2.2 millioner.

Altså en frugt, man sjældent vil bruge i en middagsret. Men der er tusinder af chilisorter i forskellige farver, størrelser og former, så hvorfor tage den stærkeste.

Du kan her læse mere om den milde piment d'Espelette.

Som krydderi

Vi kan både bruge friske chilier i maden eller vælge tørrede. En tørret udgave vil som regel smage mere intens. Den skarpe brændende fornemmelse afløses af en fyldig smag.

Jeg vil anbefale at bruge hele, tørrede chilier i retter som chili con carne.

De kan købes i større supermarkeder og i specialbutikker, for eksempel indiske, kinesiske og thailandske. Selvom chilien oprindeligt er sydamerikansk, bliver de nemlig brugt i rigt mål overalt i Asien.

Det er også muligt at købe knust, tørret chili som krydderi. Mange vil finde det nemmere at dosere på den måde, men et par tørrede, hele frugter gør nu noget særligt både for udseendet og smagen.

fakta om chili info grafik

Sådan slukker du branden

Nogle gange kan man gå galt i byen og bruge en art, der er alt for stærk. Munden brænder, det føles som om, at tungen hæver og tårerne står ud af øjnene. Instinktet vil ofte sige, at vi skal drikke vand for at "slukke branden".

Det er ikke en god ide. Tværtimod. Vand fordeler styrken rundt i hele munden i stedet for at mildne. Spis en skefuld sukker, noget chokolade eller andet sødt som en banan i stedet.

Har du en kold øl i nærheden, så tag én ordentlig tår. Alkohol opløser nemlig Capsaicin.

Vitaminer

Der er masser A og C-vitaminer i disse stærke frugter.

Udover det er der rigeligt med kalium, fosfor og magnesium. Alt i alt en vitaminbombe.

Opskrifter med chili

Her får du de bedste opskrifter med chili. Husk altid at smage retterne til, så du opnår den helt rigtige chilismag.

Chili con carne
Lækker opskrift på chili con carne, som du kan lave mild, medium eller hot. En klassisk og familievenlig chiliret, der smager himmelsk godt.
Se opskriften her
Billede af chili con carne.
Chili sin carne
Her er den bedste opskrift på en nem chili sin carne, der er en chili con carne uden kød. Den mexicanske ret laves bla. med chokolade.
Se opskriften her
billederesultat for chili sin carne
Chili con kylling
Her får du min opskrift på chili con kylling. En lækker og nem chiliret med bønner og ris, der minder om en klassisk chili con carne.
Se opskriften her
chili con kylling med bønner og ris
Laks med sød chilisauce
Laks med sød chilisauce er en virkelig nem lakseopskrift, hvor du tilbereder stykker af laks i ovnen sammen med den søde chilisauce.
Se opskriften her
laks med sød chilisauce
Hjemmelavet sød chilisauce
Sød chilisauce er meget nemt at lave selv, og er det perfekte tilbehør til lækre wokretter, forårsruller eller tynde skiver mørbrad.
Se opskriften her
billede med sød chilisauce
Sambal oelek - nem opskrift
Hvad er sambal oelek, og hvordan kan man lave det selv? Her får du både svar og en opskrift på den indonesiske chilipasta, for det er, hvad det handler om.
Se opskriften her
billede med chili til sambal oelek
Stegt spidskål med sød chilisauce
Her får du min opskrift på stegt spidskål med sød chilisauce, som du kan lave på et par minutter. Det er nemt tilbehør til mange retter.
Se opskriften her
stegt spidskål med sød chilisauce
Mexicansk suppe
Her får du en nem opskrift på en lækker mexicansk suppe med græskar og chili. Græskarsuppen mætter godt og laves bla. også med bønner.
Se opskriften her
billederesultat for mexicansk suppe med græskar og chili
Kylling med sød chilisauce
Kylling med sød chilisauce er en lækker og krydret ret, som serveres sammen med ris. I retten indgår også spidskål, gulerødder og karry.
Se opskriften her
billede til kylling med sød chilisauce
Majssalsa - lækker dip til nachos
Her er min opskrift på en varm og lækker majssalsa med mexicansk inspiration. Salsaen er perfekt som dip til nachos og tortillas chips.
Se opskriften her
majssalsa

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Kommentarer Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede (fakta og viden)
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat (fakta og anvendelse af koteletfisk)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Er du glad for opskriften?

madens verden logo opskrifter på god mad

Støt Madens Verden og bliv medlem nu. Du får flere fordele:

✔ Reklamefrie opskrifter

✔ Flot print af opskrifter

✔ Gem dine favoritter

✔ Se næringsindhold

OBS: Vi har ingen bindingsperiode!

Bliv medlem her

Du kan fortsat bruge Madens Verden gratis med reklamer ved at klikke her.