Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Brød › Brioche

Hvad er brioche brød? Her er opskrift og forklaring

brioche brød
4.8 fra 10 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
59
SHARES
FacebookMessenger59PinterestEmailSMS
Indhold
  • Brioche brød
  • Opskrift på brioche brød
  • Hvad er brioche?
  • Teknik til bagning af brioche
  • Tips
  • Kommentarer

Brioche brød

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 10 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 25 minutter min
Tilb. tid: 30 minutter min
Hævetid: 5 timer t
Samlet tid: 5 timer t 55 minutter min
Hvad er brioche brød og hvordan bager man det? Her er den bedste og nemme opskrift på fransk brioche, der laves med masser af æg og smør.
Antal: 1 stk.
Ret: Brød
Køkken: Fransk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 100 g mælk skal være kold mælk
  • 30 g gær
  • 1 spsk sukker
  • 4 æg
  • 450 g hvedemel
  • 8 g salt
  • 200 g smør skal være blødt smør
  • 1 æg til pensling

Fremgangsmåde

  1. Kom kold mælk i en skål sammen med gær og sukker, og rør det godt ud. Kom det derefter i din røremaskine med påmonteret dejkrog.
  2. Rør æggene i gærvæsken.
  3. Bland hvedemel med salt, og ælt det gradvist ind i væsken. Kør ca. 10 minutter ved lav hastighed.
  4. Tilsæt derefter det bløde smør, og kører videre i et par minutter indtil smørret er æltet ind i dejen. Derefter æltes ca. 10 minutter ved middel hastighed. Tip: Husk at tage smør ud af køleskabet i god tid, så det når at blive rigtig blødt.
  5. Tag dejen til dit brioche brød ud på køkkenbordet og virk det op. I denne artikel kan du se hvordan du nemt virker dej op.
  6. Del dejen i 16 lige store stykker, der hver skal veje knap 60 gram. Trilles til boller. Bemærk hvor nem dejen er at arbejde med. Det er typisk for en god brioche dej, og det skyldes naturligvis mængden af smør og æg.
  7. Find en god brødform frem. Jeg bruger min Eva professionel rugbrødsform, der er på ca. 3 liter og med Slip-Let.
  8. Læg otte boller i bunden af fadet, to side om side i en række med fire. Og der er lidt plads mellem bollerne, men sådan skal det være. De skal nok vokse helt sammen til et brød. Læg derefter de resterende otte boller oven på disse, og du kan se, hvordan det ser ud på billedet her.
    brioche dej i form
  9. Stil formen i køleskabet, hvor den gerne må stå i fire timer med et viskestykke over.
  10. Tag derefter formen ud af køleskabet, og lad den stå en times tid på køkkenbordet.
  11. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  12. Pensl dejen med sammenpisket æg, men pas på du ikke pensler mere end nødvendigt. Der må ikke ligge søer af æg i fordybningerne!
  13. Bagetiden for et godt brioche brød er ca. 30 minutter ved 200 grader varmluft. Måske et par minutter mindre - måske et minut mere. Afhængig af, hvor meget din ovn varmer.
    færdigbagt briochebrød

Næringsindhold

Kalorier3524kcalKulhydrater367gProtein82gFedt191gMættet fedt112gFlerumættet fedt12gEnkelumættet fedt51gTransfedt7gKolesterol1260mgNatrium4755mgKalium1164mgKostfibre15gSukker19gVitamin A6348IUVitamin C0.03mgCalcium369mgJern26mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på brioche brød

Her får du en nem og skudsikker opskrift på hjemmebagt brioche brød, og det brød bliver du glad for.

Fransk brioche er blevet en populær klassiker, og heldigvis er brødet faktisk ikke så svært at lave selv.

Du skal bare bruge lidt tid og meget smør og en del æg. Så er du godt på vej med en fransk bagesucces, som kan bruges på forskellige måder.

Hvad er brioche?

Helt kort fortalt, så er brioche et sødt hvedebrød, der bages med rigelige mængder af både smør og æg. Der bruges faktisk 200 gram smør til dette brioche brød og fire hele æg.

Som så meget andet godt, så stammer brioche brødet fra Frankrig, og selve navnet udtales [bʁiˈʌɕə] - altså 'bri' ligesom i osten 'brie' bare uden e'et til sidst og 'osj', som i 'os' bare med en j-lyd til sidst.

Brioche kommer af det franske brier, og frit oversat kan man nærmest kalde det et smuldrebrød.

Franskmændene spiser det gerne i skiver med marmelade eller foie gras på, men du kan også bruge skiverne til en sandwich, altså som et lækkert toastbrød. Eller bare som et luksus morgenbrød.

Brioche bages i mange forskellige former, og det er alt fra de elskede brioche burgerboller, til dette hele brød, eller den fra Paris så kendte brioche á tête, som kan oversættes til 'brioche med hoved'. Det er en særlig parisisk bagetradition.

I øvrigt er det især populært at bage boller i de særlige briocheforme, så det kan du også prøve.

Teknik til bagning af brioche

Et par gode råd og tips, inden du går i gang med at bage dine egne brioche brød eller burgerboller derhjemme.

Der er som sagt en stor mængde smør i brioche, og derfor er det bedst at ælte dejen i maskine. Brug gerne røremaskine med dejkrog. Det tager nemlig noget tid at ælte en god briochedej.

Hvis du ælter en briochedej i hånden, bliver dejen mere fedtet, fordi smørret så at sige vil smelte mere og mere, mens du håndælter. Derfor jeg anbefale maskinæltning.

Den færdige dej kan med fordel stå på køl i en del timer. Det gør kun brødet bedre. I denne opskrift har jeg skrevet fire timer, og det er fint, men du kan med fordel sagtens give den seks eller otte timer på køl.

Skal du bruge brioche brødet til morgenbordet eller en brunch, kan du sagtens blot lave dejen om aftenen, og gøre den klar i formen. Så skal den blot ud en time før om morgenen, hvorefter du kan bage det lækre brød.

I stedet for brød, kan du sagtens blot bage briocheboller af denne opskrift, men her er bagetiden så lidt kortere.

Se også disse opskrifter:

  • Luftigt franskbrød
  • Ciabattabrød med store huller
  • Pølsebrød

Tips

Det færdigbagte brioche brød lader du køle lidt af i formen, hvor det gerne må stå 10-15 minutter.

Derefter køles brødet af på en rist.

Nu kan du så skære brødet i skiver, og her kan det som sagt anvendes til mange forskellige ting.

Jeg bruger det til en god marmelade - eller Nutellamad, men brioche er også perfekt til en brioche sandwich.

Her kan du med fordel lige riste brødskiverne, eventuelt på grillen, så skiverne lige når at blive sprøde.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Tove skriver

    maj 04, 2025 at 10:23 am

    Jeg vil meget gerne bage Brioche boller, men kan ikke tåle gluten, kan jeg bruge den røde Finax mel i stedet, og vil de blive lige så gode?

    Svar
  2. Lone Mathilde Marie Jørgensen skriver

    maj 04, 2025 at 7:48 am

    Jeg har flere gange brugt din opskrift. Både som brød og små brioche-boller. Jeg har ikke de specielle forme men bruger amerikanske muffinsforme. De bliver en succes hver gang. De smager fantastisk. Det er skøn luksus en søndag til morgenkaffen. Jeg har også brugt dem på et brunch-bord til en fødselsdag. Der var ikke en krumme tilbage. Søndags-hilsen fra det skønne Nordjylland. 🤗

    Svar
  3. Lene Olsen skriver

    oktober 17, 2024 at 6:22 pm

    Har, i 35 år, bagt ALT mit brød selv, udviklet en del opskrifter- og efterhånden gjort mig en del erfaringer med hvad der "virker" (for mig, red.!)
    Har imidlertid aldrig lavet briochedej før, så har to spørgsmål før jeg går igang!

    1) I betragtning af, at dejen skal koldhæves- lyder det som en MEGET stor mængde gær man skal anvende pr. ml./gr. væske/mel?
    Bliver smagen ikke meget "gæret"?

    2) har du nogen erfaring med, hvordan resultatet bliver hvis man bytter noget af hvedemelet ud med fuldkornshvedemel?

    Svar
  4. Jolanda skriver

    april 28, 2024 at 4:02 pm

    For mere end 30 år siden havde jeg en opskrift på brioche boller som desværre gik tabt. Men den var god. Nu vil jeg prøve din opskrift og håber den er lige så god.
    Jolanda

    Svar
  5. Peter P. Dahl skriver

    februar 08, 2023 at 2:42 pm

    Det smager godt! Det er dejligt, luftigt og saftigt!

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af koldthævet brød i gryde med surdej.
    Koldhævet brød i gryde med surdej (brød uden gær)
  • Billede med havregrynsbrød.
    Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)
  • billede med pølsehorn bagt med fuldkornsmel
    Verdens bedste pølsehorn med fuldkorn
  • Billede af sandwichboller.
    Sandwichboller (lækre og nemme brød til sandwich)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required