• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Du er her: Forside › Råvareguide › Blommer (fakta, sorter, næringsindhold og opskrifter med blomme)

Blommer (fakta, sorter, næringsindhold og opskrifter med blomme)

Billede med blommer.
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 13. juli 2025 - Udgivet: 3. maj 2025
Oversigt over indhold
  • Blommer ikke kun smager godt, men blommerne er også meget sunde. Her får du fakta om den lækre blomme, opskrifter, de forskellige sorter og meget mere.
  • Mest almindelige blommesorter
  • Anvendelse
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Næringsindhold
  • Sæson
  • Gode for fordøjelsen
  • Lad de bløde ligge
  • Fakta
  • Opskrifter med blommer
  • Blommekage fra Lagkagehuset
  • Blomme crumble
  • Portvinssyltede blommer med en god vaniljeis
  • Blommechutney
  • Blommetærte
  • Nem gryderet med blommer og nakkekoteletter
  • Blommegrød og grød af mirabeller
  • Kommentarer

Blommer ikke kun smager godt, men blommerne er også meget sunde. Her får du fakta om den lækre blomme, opskrifter, de forskellige sorter og meget mere.

Blommer er vist elsket af de fleste, og de er da også utrolig sunde. Som du kan læse mere om her, hvor du også får opskrifter med blommerne.

Især når sommeren går på hæld, er det blommetid. Uanset om de er gule, blåviolette, grønne eller røde, så er et træ fyldt med smukke og modne blommer svært at gå forbi uden at man får lyst til en gang ”blommerov”.

Blommer er lig med sommer og sol, så hvis du ikke ligefrem er til blommerov, så find blommerne i gårdbutikkerne, ved vejboderne eller i dit supermarked.

Blommen er kun overgået af æbler, når vi taler om den mest dyrkede frugt i verden – så der skulle være en chance for at få fat på den aromatiske velsmagende frugt.

Se også: Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Mest almindelige blommesorter

Opal

Små og middelstore, runde blommer med rød-blå farve og saftigt, gult kød med sødme og aroma. Velegnede som frugt og til marmelade.

Reine Claude

Store, runde/ovale, rødlige/blålige frugter med saftigt, gult frugtkød med masser af sødme. Velegnet til desserter og regnes for en af de fineste blommer.

Jubilæum

Meget store ovale/aflange rødviolette blommer med fast frugtkød, sødme og masser af saft. Stenen slipper let frugtkødet.

Kirkes

Store, runde blå blommer med klart, grøngult frugtkød, som er saftigt med en let syrlig, men dog sødmefyldt smag og aroma. Stenen løsner desuden let fra frugtkødet.

Reine Claude Noir

Middelstore, runde til ovale frugter med rødbrun grundfarve ved modenhed og mørk violet dækfarve på solsiden. Skindet er tykt, sejt og surt og frugtkødet gulligt, blødt og saftigt med fin smag og god aroma.

Victoria

Store, ovale frugter med rød-orange dækfarve og gult kød, der har en svag sød/syrlig smag og en god aroma. Kaldes også Kopatte-blommer.

Ive

Store runde blårøde frugter - saftige og søde.

Valor

Meget store mørkeblå blommer, som er meget faste med god balance mellem sød og syrlig smag. Stenen slipper let fra frugtkødet.

Excalibur

Meget stor rødviolet blomme med fast frugtkød, sødme og saft med en god aroma. Stenen løsner let fra frugtkødet.

Anvendelse

Blomme kan bruges både i det søde og det salte køkken.

Du kan f.eks. forsøge dig med en blommechutney eller kompot, der smager skønt tilbehør til ost, fisk eller kødretter.

Opskrift på blommechutney

500 gram blommer vaskes og stenen fjernes. Skær derefter blommerne i mindre stykker.

Et skalotteløg hakkes fint, og det samme gøres med en lille rød chili. Husk at fjerne alle frø!

Kog blommer, skalotteløg og chili langsomt op i en gryde sammen med en deciliter æbleeddike (eller blommeeddike hvis du kan skaffe det). Når det koger kommes 125 gram sukker i sammen med en en lille teske salt. Riv også lidt frisk ingefær i.

Kog blommechutneyen i en halv times tid, så din chutney får en tyk konsistens. Rør i den undervejs. Hældes på skoldede glas (eventuelt med Atamon).

Blommer kan også bruges rå i salater eller som en saftig snack. De er desuden meget velegnede i desserter, især i tærter og kager.

Du kan også forlænge glæden ved sommerens blommer ved at koge dem til grød, marmelade eller sylte dem i f.eks. portvin eller rom.

Industrielt bliver der lavet svesker af blommer, og brændevinen Slivowitch indeholder blommesaft.

Opbevaring og holdbarhed

Opbevares i køleskab. Holdbarhed 4-6 dage.

Vær opmærksom på, at blommer producerer ethylen, som kan få bl.a. tomater til at modne for hurtigt eller give gulerødder en bitter smag.

Derfor bør en blomme ikke opbevares sammen med grøntsager.

Blommerne kan fryses og tilberedes ved en senere lejlighed. Frugtkødet kan blive blødt, når blommerne tør op, så derfor kan det være en fordel at tage stenene ud, før du fryser dem.

Husk altid at skylle frugt og grønt inden du spiser det råt eller bruger det i madlavning.

Næringsindhold

Amerikanske forskere har udnævnt blommer til at være en ny ”superfood”, som kan matche solbærs, brombærs og tranebærs store indhold af sygdomsforebyggende antioxidanter.

Blommer er en god kilde til vitamin C, vitamin A, vitamin K, vitamin B1, B2, B3, B6, B9 og vitamin E.

Indeholder mineraler som magnesium, jern, calcium og zink.

Næringsindhold pr. 100g blomme

Kalorier: 45
Protein: 0,5 gram
Kulhydrat: 10 gram
Fedt: 0,3 gram
Kostfibre: 1,6 gram

Sæson

Blommerne er i sæson august og september.

Så sæsonen er ikke så lang for de danske blommer.

Resten af året kan man købe udenlandske blommer.

Gode for fordøjelsen

Både tørrede og friske blommer hjælper med at forebygge og afhjælpe forstoppelse pga. af det høje fiberindhold.

Tilsæt nogle tørrede blommer til din yoghurt, skyr eller havregryn, eller spis dem friske for et sundt tarmsystem.

Lad de bløde ligge

Når du køber blommer, skal du være opmærksom på, om blommerne har en pæn overflade og en behagelig duft.

Hvis der er en intakt, hvid voksfilm på skallen, har frugten indtil for ret kort tid siden hængt på et træ.

Denne film beskytter blommen mod udtørring og sygdomskim. Vask den først af, lige før du skal spise blommen.

Fakta

Danmarks klima egner sig godt til blommer, da de kræver både sol og regn for at blive søde og saftige. Så du kan roligt give dig i kast med at plante blommetræer hjemme i haven.

Blommen stammer oprindeligt fra Asien.

Blommetræer gror på alle kontinenter – undtagen Antarktis.

Det er en saftig stenfrugt, der kan være blåviolet, gul eller grøn og som findes i forskellige størrelser.

Blommen er i familie med fersken, abrikos og kirsebær. En moden blomme skal give efter for et let tryk ved enden af stilken.

Svesker er tørrede blommer.

Kina er verdens førende producent af blommer, da de står for ca. halvdelen af verdensproduktionen. Andre store producentlande er Rumænien, Serbien og Iran.

Blommerne bliver ikke sødere eller modner efter at være blevet plukket, de bliver blot blødere. Og en af de populære søde sager er selvfølgelig blomme i madeira.

Opskrifter med blommer

Her er udvalgte opskrifter med blommer.

Blommekage fra Lagkagehuset

4.9 fra 7 stemmer
Her er en nem og lækker opskrift på blommekage fra Lagkagehuset, og den laves med friske blommer, en hjemmelavet creme og kanelremonce. God dessertkage.
Gå til opskrift
hjemmebagt blommekage

Blomme crumble

4.3 fra 12 stemmer
Min opskrift på den bedste blomme crumble. En nem kage med blommer og lidt kokos. Bages uden for meget sukker, og den er ikke hvinende sød.
Gå til opskrift
blomme crumble kage

Portvinssyltede blommer med en god vaniljeis

4.5 fra 8 stemmer
Portvinssyltede blommer får den fineste smag, og kan serveres som dessert, så du forlænger sensommeren. Passer godt sammen med vaniljeis.
Gå til opskrift
Portvinssyltede blommer

Blommechutney

4.2 fra 19 stemmer
Blommechutney er en god måde at udnytte efterårets blommehøst på. Chutneyen er krydret og lækker og kan bruges til simremad eller ostebord.
Gå til opskrift
Blomechutney i to glas

Blommetærte

4.7 fra 3 stemmer
Blommetærte med hakkede mandler og havens blommer smager så godt, at man får lyst til at overspise. Server med creme fraiche eller flødeskum.
Gå til opskrift
Blommetærte

Nem gryderet med blommer og nakkekoteletter

5 fra 3 stemmer
Her får du en opskrift på en nem gryderet med blandt andet nakkekoteletter og blommer. Gryderetten er samtidig meget hurtig at tilberede og nydes med ris.
Gå til opskrift
billede til nem gryderet med blommer og nakkekoteletter

Blommegrød og grød af mirabeller

4.8 fra 6 stemmer
Den bedste opskrift på blommegrød med blommer eller mirabeller. Grøden tager få minutter at koge, og den jævnes nemt med majsstivelse.
Gå til opskrift
Billede af blommegrød.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af blommemuffins

Blommemuffins (lækre muffins med blommer)

Billede med havregrynsbrød.

Havregrynsbrød (nemt brød med havregryn og havreklid)

Billede med auberginefad.

Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)

Ugens vine, uge 35, 2025

Ugens vine, uge 35, 2025: Frankrig dominerer med 9 topkøb

Billede af millionsalsiccia.

Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)

Ugens madplan uge 35

Ugens madplan uge 35 - her er lækker aftensmad til hele ugen

Forsiden lige nu

Billede med auberginefad.
Auberginefad (med aubergine, squash og tomatsauce)→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad (nemme og lækre retter)→ Se opskriften
billede til kylling Gong Bao
Kylling Gong Bao - lækker kinesisk mad→ Se opskriften
laks med porrer i fad
Laks med porrer og spidskål - en populære fiskeret→ Se opskriften
syltede citroner saltcitroner
Syltede citroner - nem opskrift på saltcitroner→ Se opskriften
Billede af millionsalsiccia.
Millionsalsiccia (med pasta, grøntsager og tomatsauce)→ Se opskriften
indisk karryret med kylling
Indisk karryret med kylling, kikærter og spinat→ Se opskriften
billede med chokoladekage
Alletiders mumse chokoladekage (nem opskrift)→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
billede med blomkålspure
Blomkålspure: Cremet og lækker pure med blomkål→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her