Blommer

Blommer ikke kun smager godt, men blommerne er også meget sunde. Her får du fakta om den lækre blomme, opskrifter, de forskellige sorter og meget mere.
Blommer er vist elsket af de fleste, og de er da også utrolig sunde. Som du kan læse mere om her, hvor du også får opskrifter med blommerne.
Især når sommeren går på hæld, er det blommetid. Uanset om de er gule, blåviolette, grønne eller røde, så er et træ fyldt med smukke og modne blommer svært at gå forbi uden at man får lyst til en gang ”blommerov”.
Blommer er lig med sommer og sol, så hvis du ikke ligefrem er til blommerov, så find blommerne i gårdbutikkerne, ved vejboderne eller i dit supermarked.
Blommen er kun overgået af æbler, når vi taler om den mest dyrkede frugt i verden – så der skulle være en chance for at få fat på den aromatiske velsmagende frugt.
Mest almindelige blommesorter
Opal
Små og middelstore, runde blommer med rød-blå farve og saftigt, gult kød med sødme og aroma. Velegnede som frugt og til marmelade.
Reine Claude
Store, runde/ovale, rødlige/blålige frugter med saftigt, gult frugtkød med masser af sødme. Velegnet til desserter og regnes for en af de fineste blommer.
Jubilæum
Meget store ovale/aflange rødviolette blommer med fast frugtkød, sødme og masser af saft. Stenen slipper let frugtkødet.
Kirkes
Store, runde blå blommer med klart, grøngult frugtkød, som er saftigt med en let syrlig, men dog sødmefyldt smag og aroma. Stenen løsner desuden let fra frugtkødet.
Reine Claude Noir
Middelstore, runde til ovale frugter med rødbrun grundfarve ved modenhed og mørk violet dækfarve på solsiden. Skindet er tykt, sejt og surt og frugtkødet gulligt, blødt og saftigt med fin smag og god aroma.
Victoria
Store, ovale frugter med rød-orange dækfarve og gult kød, der har en svag sød/syrlig smag og en god aroma. Kaldes også Kopatte-blommer.
Ive
Store runde blårøde frugter - saftige og søde.
Valor
Meget store mørkeblå blommer, som er meget faste med god balance mellem sød og syrlig smag. Stenen slipper let fra frugtkødet.
Excalibur
Meget stor rødviolet blomme med fast frugtkød, sødme og saft med en god aroma. Stenen løsner let fra frugtkødet.
Sådan anvender du blommer
Blomme kan bruges både i det søde og det salte køkken.
Du kan f.eks. forsøge dig med en blommechutney eller kompot, der smager skønt tilbehør til ost, fisk eller kødretter.
Opskrift på blommechutney
500 gram blommer vaskes og stenen fjernes. Skær derefter blommerne i mindre stykker.
Et skalotteløg hakkes fint, og det samme gøres med en lille rød chili. Husk at fjerne alle frø!
Kog blommer, skalotteløg og chili langsomt op i en gryde sammen med en deciliter æbleeddike (eller blommeeddike hvis du kan skaffe det). Når det koger kommes 125 gram sukker i sammen med en en lille teske salt. Riv også lidt frisk ingefær i.
Kog blommechutneyen i en halv times tid, så din chutney får en tyk konsistens. Rør i den undervejs.
Hældes på skoldede glas (eventuelt med Atamon).
Blommer kan også bruges rå i salater eller som en saftig snack. De er desuden meget velegnede i desserter, især i tærter og kager.
Du kan også forlænge glæden ved sommerens blommer ved at koge dem til grød, marmelade eller sylte dem i f.eks. portvin eller rom.
Industrielt bliver der lavet svesker af blommer, og brændevinen Slivowitch indeholder blommesaft.
Opbevaring og holdbarhed
Opbevares i køleskab. Holdbarhed 4-6 dage.
Vær opmærksom på, at blommer producerer ethylen, som kan få bl.a. tomater til at modne for hurtigt eller give gulerødder en bitter smag.
Derfor bør en blomme ikke opbevares sammen med grøntsager.
Blommerne kan fryses og tilberedes ved en senere lejlighed. Frugtkødet kan blive blødt, når blommerne tør op, så derfor kan det være en fordel at tage stenene ud, før du fryser dem.
Husk altid at skylle frugt og grønt inden du spiser det råt eller bruger det i madlavning.
Næringsindhold i blommer
Amerikanske forskere har udnævnt blommer til at være en ny ”superfood”, som kan matche solbærs, brombærs og tranebærs store indhold af sygdomsforebyggende antioxidanter.
Blommer er en god kilde til vitamin C, vitamin A, vitamin K, vitamin B1, B2, B3, B6, B9 og vitamin E.
Indeholder mineraler som magnesium, jern, calcium og zink.
Næringsindhold pr. 100g blomme
Kalorier: 45
Protein: 0,5 gram
Kulhydrat: 10 gram
Fedt: 0,3 gram
Kostfibre: 1,6 gram
Sæson for blommer
Blommerne er i sæson august og september.
Så sæsonen er ikke så lang for de danske blommer.
Resten af året kan man købe udenlandske blommer.
Gode for fordøjelsen
Både tørrede og friske blommer hjælper med at forebygge og afhjælpe forstoppelse pga. af det høje fiberindhold.
Tilsæt nogle tørrede blommer til din yoghurt, skyr eller havregryn, eller spis dem friske for et sundt tarmsystem.
Lad de bløde ligge
Når du køber blommer, skal du være opmærksom på, om blommerne har en pæn overflade og en behagelig duft.
Hvis der er en intakt, hvid voksfilm på skallen, har frugten indtil for ret kort tid siden hængt på et træ.
Denne film beskytter blommen mod udtørring og sygdomskim. Vask den først af, lige før du skal spise blommen.
Fakta om blommen
Danmarks klima egner sig godt til blommer, da de kræver både sol og regn for at blive søde og saftige. Så du kan roligt give dig i kast med at plante blommetræer hjemme i haven.
Blommen stammer oprindeligt fra Asien.
Blommetræer gror på alle kontinenter – undtagen Antarktis.
Det er en saftig stenfrugt, der kan være blåviolet, gul eller grøn og som findes i forskellige størrelser.
Blommen er i familie med fersken, abrikos og kirsebær. En moden blomme skal give efter for et let tryk ved enden af stilken.
Svesker er tørrede blommer.
Kina er verdens førende producent af blommer, da de står for ca. halvdelen af verdensproduktionen. Andre store producentlande er Rumænien, Serbien og Iran.
Blommerne bliver ikke sødere eller modner efter at være blevet plukket, de bliver blot blødere.