Svesker er tørrede blommer, som bla, anvendes i andesteg. Her er fakta, næringsindhold, holdbarhed, opbevaring og meget mere om sveskerne.
Bruger du kun svesker som fyld i juleanden, og fylder du sveskerne med marcipan og overtrækker med chokolade til juleskålen? Eller har du opdaget de mange andre gavnlige sider af den lille brune sag – svesken?
Her får du inspiration til at bruge svesker i din madlavning og samtidig finder du ud af mere om sveskens gavnlige indvirkning på din sundhed.
Hvad er en sveske?
Sveske er en fælles betegnelse for en række blommearter, som er sol- eller ovntørrede.
Oftest er det blommer fra Sydeuropa og Californien, der bruges til den type svesker, som vi finder i supermarkederne i dag.
Hvad kan svesker bruges til?
Svesker er mere alsidige til dit køkken end du måske umiddelbart regner med. Det er en lækker ingrediens i mange retter – både søde og salte.
Den dybe sødme og fiberfylden gør den perfekt i både fristende desserter og simreretter. Brug den også som et sundt fibertilskud i salater og smoothies.
Brug dem også som sød og lækker snack til ostebordet eller en hurtig snack som erstatning for f.eks. slik. Den søde og frugtrige smag tilfredsstiller den lille lækkersult på en sundere måde.
Du skal dog være opmærksom på kalorieindholdet, hvis du er på kaloriefattig kost.
Brug den også som smørepålæg på et stykke ristet brød. Dette gør du ved f.eks. selv at blende sveskerne eller køb den færdig som sveskepuré, mos eller fiberpålæg.
Sveskepuré kan også bruges som erstatning for smør. Frugten med dens karamelagtige smag og overtoner af vanilje passer særligt godt til opskrifter med chokolade.
Udskift smørret med sveskepure i samme vægtforhold – og du vil næsten kunne høre englene synge!
Opskrifter med svesker
Gavnlige egenskaber
Svesken er gennem generationer blevet rost for sine gavnlige egenskaber – bl.a. for dit tarmsystem.
Sveskerne byder nemlig på en række vitaminer og mineraler, især kalium, K-vitamin og B6.
De er også en kilde til mangan, kobber og antioxidante næringsstoffer, som spiller en rolle i at beskytte cellerne i kroppen mod oxidative skader.
Bare tre svesker tæller for et af de anbefalede seks stykker frugt og grønt om dagen.
Indvirkning på kroppen
Sveskers indhold af sorbitol virker afførende og kan bruges til at behandle fordøjelsesrelaterede problemer og er historisk blevet brugt til behandling af forstoppelse.
Sorbitol er et sukkeralkohol, der trækker vand fra tarmen og medvirker til den afførende virkning.
Svesker indeholder en stor mængde fenoler, der har betydelige antioxidante egenskaber, som er gavnlige for ens helbred.
Opbevaring og holdbarhed
Sveskerne opbevares i en lufttæt beholder på et køligt, tørt og mørkt sted, hvor de holde sig i op til 12 måneder.
For at maksimere holdbarheden på svesker efter åbning, skal du placere dem i tæt forseglet lufttæt beholder eller kraftig plastpose.
Næringsindhold
Næringsindhold pr. 100 gram sveske
Kalorier: 240
Fedt: 0,4 gram
Kulhydrater: 65 gram
Protein: 2,3 gram
Fakta om svesken
Det latinske navn er Prunus domestica.
I det centrale og østlige Europa bruges svesker til at fremstille alkohol, f.eks. brandyen Slivovitz.
Processen med tørring af blommer til at fremstille svesker siges at være tusinder af år gammel og muligvis opstået i området omkring Det Kaspiske Hav.
Det kan tage op til seks år for et blommetræ at bære frugt. Men derefter giver det frugt i op til 30 år.
Svesker er en af de få kommercielle frugter, der får lov til at modne på træet, inden de høstes.
Sidst på sommeren er frugtens fasthed og sukkerindhold perfekt. De plantagemodne blommer høstes direkte fra træet og rører aldrig jorden. Inden for 24 timer bliver de vasket i kildevand og lægges i træbakker. De tørres omhyggeligt, hvilket koncentrerer deres smag og konsistens.
Del dine ideer og tanker med os andre her: