Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Bladselleri

Bladselleri (fakta, opbevaring og opskrifter med blegselleri)

Billede med bladselleri.
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMS
Indhold
  • Hop med på superfood-bølgen
  • Anvendelse
  • Sæson
  • Opbevaring
  • Næringsindhold
  • Forskel på bladselleri og blegselleri?
  • Fakta
  • FAQ
  • Kommentarer

Er du en af dem, der er gået langt uden om bladselleri? Den lidt markante smag og lidt prikkende fornemmelse på tungen kan nemlig godt afskrække lidt… men der er al mulig grund til at give den en chance.

Ikke blot har bladsellerien et godt "bid", knasende og sprød og fuld af aroma  - men den er også sprængfyldt med gode vitaminer og egenskaber, som gavner dig på mange måder.

Hop med på superfood-bølgen

Bladselleri har i tidligere tider været anvendt som medicinsk urt, men også i dag har man fået øjnene op for alle de gode sider af de grønne stængler.

Bladsellerien har den særlige egenskab, at den indeholder phthalides, der fungerer som et naturligt vanddrivende middel.

Det samme stof styrker kredsløbet, og det kan være med til at reducere forhøjet blodtryk. Desuden har bladsellerien et lavt indhold af kalorier, kun omkring 10 kalorier i en hel stængel, og mange bruger den derfor som en frisk snack.

Den grønne vitaminbombe menes også at være både udrensende, mættende, god for fordøjelse og kredsløb, antiinflammatorisk og indgår i dag i mange slankekure og kostplaner.

Anvendelse

Bladselleri blev først almindelig kendt i Danmark for små 100 år siden, da Waldorfsalat - inspireret af USA - blev et hit på de danske borde til Mortensaften og til juleanden.

Her kan du finde opskrifter på bl.a. waldorfsalaten, men brug også bladselleri i supper, og ovnretter og frisk i salater i tyndtskårne skiver.

Passer også fortrinligt til ostebordet og som en sund snack eller prøv den i din grøntsagsjuice. Bruges også ofte til en omgang pasta med kødsovs. Og selvfølgelig også i en italiensk lasagne.

Sæson

Sæson for bladselleri er august-september.

Du kan fint selv dyrke bladselleri i haven og endda også eksperimentere med gen-dyrkning, da den med lidt held vil spire i vindueskarmen og snart levere friske grønne skud.

Den kræver dog en del opmærksomhed og må ikke tørre ud eller få frost.

Opbevaring

Bladselleri opbevares bedst i en plastpose i køleskabet. Den kan holde sig ca. en uges tid. Mister den lidt af sprødheden, kan du trylle den tilbage ved at lægge den i isvand.

Den kan i øvrigt også fryses. Her skal den dog lige blancheres et par minutter inden. Du kan ikke bevare sprødheden, men smag, aroma og vitaminer bevares.

Du kan fint bruge den frosne bladselleri i tærter, supper med mere. Holdbarheden i fryser er cirka 10 måneder.

Næringsindhold

Bladselleri indeholder B- og C-vitamin og mineralerne kalium, kalcium, fosfor og magnesium.

Næringsindhold pr. 100 gram
Energi: 22 kalorier
Fedt: 0,2 gram
Kulhydrater: 5 gram
Protein: 0,7 g
Kostfibre 1,6 gram

Forskel på bladselleri og blegselleri?

Hvad er forskellen på bladselleri, blegselleri og knoldselleri? Bladselleri er en grøntsag i familie med knoldselleri - nemlig skærmblomstfamilien.

Bladsellerien er en sommergrøntsag med grønne, sprøde og saftige stængler. Den danner ikke knold som knoldselleri. Hele grøntsagen på nær bunden spises rå.

Knoldselleri er en vintergrøntsag - også med stængler. Det er dog knolden, der primært anvendes. Dog kan stænglerne også bruges som suppevisk. Spises ikke rå, men bl.a. som smagsgiver i eks. hønsekødssuppe.

Blegselleri er næsten det samme som bladselleri, dog dyrket på en måde, der gør den blegere, mere sprød, men mindre grøn end bladsellerien. Den beskyttes mod lys eller dyrkes som en selvblegende art. I Danmark er denne udgave ikke særlig udbredt.

Fakta

Bladselleri menes at stamme fra Vestasien og har været dyrket helt tilbage til 600-tallet. Den kom dog først til Danmark for et par hundrede år siden.

Bladsellerien fik først noget senere sit gennembrud i det danske køkken, og er i dag nok mere brugt og populær end nogensinde. I dag dyrkes det meste bladselleri i Middelhavslandene og i Storbritannien.

Brug den også gerne i en minestrone, sellerijuice og min italienske kødgryde.

Lasagne
Nem og lækker opskrift på lasagne bolognese med pasta, kødsovs og bechamelsauce. Klassisk italiensk ret, der er blevet en dansk nationalret.
Se opskriften her
billede med lasagne
Pasta med kødsovs
Opskrift på pasta med kødsovs, der er en af de mest populære retter i Danmark. En klassisk spaghetti bolognese til både børn og voksne.
Se opskriften her
billede med pasta med kødsovs
Sellerijuice med æble og citroner
Sellerijuice er en sundhedstrend, fordi bladselleri er fuld af gode næringsstoffer. Se, hvordan du laver juicen helt uden uden juicemaskine.
Se opskriften her
Sellerijuice med citron
Kålpande
Her får du en nem opskrift på kålpande. En hurtig panderet med spidskål, hakket oksekød og bladselleri, som kan laves på 20 minutter.
Se opskriften her
kålpande med spidskål og oksekød
Minestrone
Minestrone er en fyldig grøntsagssuppe fra Italien, og her er mit bud på suppen. Den indeholder bla. gulerødder, hvidløg og bladselleri.
Se opskriften her
billederesultat for minestrone
Maskintorsk
Her får min opskrift på maskintorsk, der er en traditionel ret med torsk i fad med selleri. Fiskeretten er nem at lave med benfrie torskefileter.
Se opskriften her
billede med maskintorsk
Italiensk kødgryde
En af de opskrifter, som jeg er mest glad for, er denne på italiensk kødgryde med himmelsk sauce. En fantastisk simreret, som du skal prøve.
Se opskriften her
Billede af italiensk kødgryde.
Waldorfsalat
Waldorfsalat med valnødder og vindruer er en velkendt og elsker klassiker, der oprindeligt stammer fra USA. Waldorfsalaten er nem at lave.
Se opskriften her
billede med waldorfsalat
Coq au vin
Min opskrift på coq au vin, der er en klassisk fransk ret med unghane i rødvin. Du kan dog også bruge en kylling, og retten er god gæstemad.
Se opskriften her
Coq au vin er en skøn, fransk klassiker på unghane eller kylling i rødvin. En god og nem gryderet med masser af grøntsager og smag. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Hønsekødssuppe - nem opskrift
Her får du en nem opskrift på gammeldags hønsekødssuppe, der koges på en høne eller stor kylling. Kan laves med eller uden kød- og melboller.
Se opskriften her
billede med gammeldags hønsekødssuppe

FAQ

Hvad er bladselleri?

Bladselleri er en grøntsag, der består af lange, sprøde, fiberrige stængler og grønne blade. Den bruges både rå og tilberedt i madlavning.

Hvordan smager bladselleri?

Den har en frisk, let bitter og let salt smag med en karakteristisk aromatisk tone. Smagen bliver mildere, når den tilberedes.

Hvordan opbevarer man bladselleri?

Pak den ind i fugtigt køkkenrulle og læg den i en plastpose eller lufttæt beholder i køleskabets grøntsagsskuffe. Holder typisk 1-2 uger.

Kan man spise bladene på bladselleri?

Ja. Bladselleriblade kan bruges som krydderurt - eks. i salater, supper, pesto eller som pynt. De smager kraftigere og mere krydret end stænglerne.

Kan man fryse bladselleri?

Ja, men bedst efter blanchering (kort kogning og afkøling). Frossen selleri mister sin sprødhed og egner sig bedst til supper og gryderetter.

Hvordan renser man bladselleri?

Skyl grundigt mellem rillerne på stænglerne, da der kan gemme sig jord og snavs. Brug evt. en grøntsagsbørste.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer, der støtter op om vores store madunivers.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.