Her får min opskrift på maskintorsk, der er en traditionel ret med torsk i fad med selleri. Fiskeretten er nem at lave med benfrie torskefileter.
Maskintorsk er ret sjovt navn til denne fiskeret, men faktisk er der en rigtig god forklaring på det løjerlige navn.
Forklaringen er nemlig, at fiskerne tidligere satte en gryde med torsk, selleri, fløde og salt over på fiskekutterens motor, og så stod retten der, indtil fiskerne var sultne.
Det havde flere fordele, herunder at maden passede sig selv, men også at der kunne laves mad ude på havet uden brug af gasblus. Og torsk havde fiskerne jo som regel nok af.
Se også: Glaseret torsk med ris, broccoli og grønkål
Selve retten maskintorsk kan varieres på mange måder, og der findes da også utallige udgaver landet over. Både fordi der er regionale forskelle, og så afhang det jo også af, hvad fiskerne havde taget med ud på havet.
Min udgave her er med bladselleri og løg, men du kan også bruge knoldselleri. Tynde skiver af porre kan også anvendes.
Maskintorsk kan med fordel laves i ovn, men du kan også sagtens tilberede den i en gryde med låg. Kogetiden er her ca. 30 minutter ved en svag varme, hvor retten blot står og simrer.
Opskriften er beregnet til fire personer, og længere nede er der forslag til tilbehør.
Opskrift på maskintorsk
Maskintorsk
Ingredienser
- 600 gram torsk - fileter uden skind og ben
- 3 spiseskefulde hvedemel
- 1 spiseskefuld karry
- salt og friskkværnet peber
- 400 gram bladselleri - eller knoldselleri
- 1 stort løg - halveret og i skiver
- 2 deciliter æblemost
- 2 deciliter madlavningsfløde
- 75 gram smør - i tynde skiver
Sådan gør du
- Til maskintorsk starter du med at tænde din ovn på 225 grader varmluft.
- Tjek at dine torskefileter er helt fri for skind og ben, og skær dem derefter ud i mindre stykker.
- Bruger du bladselleri skæres de i tynde skiver, mens knoldselleri skæres i mindre stykker, der ikke må være for store, da de skal kunne nå at blive møre under turen i ovnen. Løg pilles, halveres og skæres i tynde skiver. Brug et stort løg eller to mindre.
- Fordel nu halvdelen af selleri og løg i bunden af et ildfast fad.
- Kom hvedemel i dyb tallerken, og vend melet rundt med en spiseskefuld karry, salt og friskkværnet peber.
- Vend torskestykkerne i melblandingen, og læg dem derefter i fad ovenpå grøntsagerne.
- Fordel den sidste halvdel af selleri og løg ovenpå torsken, og hæld æblemost og madlavningsfløde ved.
- Krydr med lidt mere salt og peber, og eventuelt også lidt mere karry. Læg tynde skiver smør øverst.
- Fadet med maskintorsk dækkes til med sølvpapir, så det lukker tæt.
- Bag nu din maskintorsk ved 225 grader varmluft i 30 minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tips
Den færdige maskintorsk tages ud af ovnen, og sølvpapiret fjernes. Pas på dampen!
Lad gerne fadet stå 10 minutter inden servering, da retten er meget varm.
Torskeretten kan serveres med kogte kartofler eller kogte ris - og en lækker broccolisalat. Velbekomme.
Lis
Jeg rettede mig helt og fuldt efter opskriften, men jeg er slet ikke tilfreds med retten. Sovsen skilte og det kan ikke give mere end 3 stjerner. Laver ikke retten igen og så er det jo heldigt, der er mange andre gode opskrifter på madensverden 😊