• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Aubergine - opskrifter, fakta og næringsindhold

Aubergine - opskrifter, fakta og næringsindhold

Billede med aubergine.
Del gerne:
3
SHARES
FacebookMessenger3PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  30. april 2025 - Udgivet:  30. april 2025

Indhold

  1. Aubergine er en af de flotteste frugter vi har. Her kan du læse alt om den, få fakta, næringsindhold og opskrifter på hvad du kan bruge den til i køkkenet.
  2. Fakta
  3. Sæson
  4. Aubergine i ovn
  5. Holdbarhed
  6. På engelsk
  7. Næringsindhold
  8. Sundhedsfordele
  9. Værd at vide
  10. Opskrifter
  11. Verdens bedste ratatouille
  12. Mørbrad med couscous, tomater og aubergine - sundt og godt
  13. Pasta med aubergine - nem pastaret uden kød
  14. Baba Ganoush - lækker auberginedip
  15. Moussaka
  16. Pasta alla Norma
  17. Fyldte auberginer - vegetarisk hverdagsmad
  18. Kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat - nem opskrift
  19. Italiensk mørbrad i fad med aubergine og tomater
  20. Salsiccia ragù med italiensk pølse, pasta og aubergine

Aubergine er en af de flotteste frugter vi har. Her kan du læse alt om den, få fakta, næringsindhold og opskrifter på hvad du kan bruge den til i køkkenet.

Jeg elsker aubergine, og det skyldes både de flotte farve, men også fordi den er nem at bruge og samtidig meget sund.

Auberginerne anvendes til mange forskellige retter, herunder en del retter fra området ved Middelhavet.

Eller prøv blot at bage den i ovnen, opskriften er lidt længere nede.

Fakta

Auberginerne vokser på planter, der kan blive op til halvanden meter høje.

Blomsterne er meget smukke og lavendel-farvede, og frugterne er normalt aflange. de kan dog også købes som mere ægformede.

Farven er smuk og nærmest bordeaux eller lilla, mens den indre er lyst. Som du kan se på billedet.

Den er i øvrigt i familie med tomater og kartofler, og måske er du ikke klar over det, men den er faktisk en frugt. Og altså ikke en grøntsag, som man måske skulle tro.

Sæson

Auberginerne importeres, og derfor kan de købes året rundt i supermarkedet.

Aubergine i ovn

En af de populære opskrifter på aubergine er ved at bage den i ovnen.

Her flækkes den på den lange led, hvorefter kødet pensles med olie.

Krydr med salt og lidt peber, og bag den i ovnen ved 175 grader, hvor den cirka skal have 40 minutter.

Auberginen kan også tilføres lidt timian eller hvidløg, og den serveres som tilbehør.

Holdbarhed

En aubergine kan opbevares enten i køleskabet eller på køkkenbordet. Men holdbarheden er bedst på køl.

Her er det min erfaring, at den kan holde sig i 5-6 dage.

Husk dog at man ikke skal opbevare dem sammen med eksempelvis tomater eller æbler, da de ethylen, der vil nedbryde den hurtigere.

På engelsk

På engelsk hedder en aubergine eggplant, og det er  også forklaringen på, hvorfor du indimellem støder på den danske betegnelser ægplante.

Det skyldes altså en direkte oversættelse, men det er altså stadig de bordeaux-farvede auberginer, som du er ved at putte ned i kurven.

Næringsindhold

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 25
Fedt: <1 gram
Kulhydrater: 6 gram
Protein: 1 gram

Sundhedsfordele

  • Få kalorier og fedt – ideel til kalorielet kost.
  • Høj i fibre – godt for fordøjelsen og mæthed.
  • Antocyaniner (særligt i den lilla farve) virker som antioxidanter.
  • Kan hjælpe med blodsukkerregulering og hjertesundhed.

Værd at vide

  • Aubergine bør tilberedes før spisning – den smager bitter og er svær at fordøje rå.
  • Ældre opskrifter anbefaler at salte auberginen før brug for at fjerne bitterhed – men det er sjældent nødvendigt med moderne sorter.
  • Navnet "ægplante" kommer af ældre, hvide sorter som lignede hønseæg.

Opskrifter

Auberginen er fremragende i blandt andet gryderetter. Men er også fantastisk i den græske moussaka.

Auberginen anvendes også i den klassiske ratatouille og mange andre skønne opskrifter. Her er nogle af de bedste:

Verdens bedste ratatouille

4.8 fra 18 stemmer
Min opskrift på ratatouille, der er en fransk grøntsagsret, som du nemt laver i gryde. God som tilbehør til kødretter - eller som vegetarret.
Gå til opskrift
ratatouille i gryde

Mørbrad med couscous, tomater og aubergine - sundt og godt

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på mørbrad med couscous, tomat og aubergine. En skøn opskrift på stegt svinemørbrad med sundt og anderledes tilbehør.
Gå til opskrift
billede til mørbrad med couscous

Pasta med aubergine - nem pastaret uden kød

5 fra 2 stemmer
Prøv lige denne opskrift på pasta med aubergine og squash. En lækker og kødfri ret til aftensmad, og pastaretten er samtidig både nem og hurtig at lave.
Gå til opskrift
pasta med aubergine

Baba Ganoush - lækker auberginedip

4.8 fra 12 stemmer
Baba Ganoush er en fantastisk dip fra Mellemøsten lavet af auberginer, hvidløg og tahin. Den bruges på lige fod med hummus og smager skønt.
Gå til opskrift
Baba ganoush

Moussaka

5 fra 2 stemmer
Den bedste opskrift på en nem græsk moussaka med auberginer, kødsovs og ostesovs. Moussakaen kan også laves med kartofler eller begge dele.
Gå til opskrift
græsk moussaka i fad

Pasta alla Norma

5 fra 5 stemmer
Pasta alla Norma er den lækreste ret med aubergine og tomatsauce Dette er den helt autentiske opskrift., som stammer fra Sicilien.
Gå til opskrift
Pasta alla norna

Fyldte auberginer - vegetarisk hverdagsmad

5 fra 7 stemmer
Fyldte auberginer er en billig og lækker vegetarisk ret. Her er opskriften på en af mine favorit hverdagsretter med blandt andet kikærter.
Gå til opskrift
Fyldte auberginer

Kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Nem og lækker opskrift på kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat. En skøn ret med hele kyllingelår og serveret med krydret tilbehør.
Gå til opskrift
billede til kyllingelår med kikærter og aubergine i tomat

Italiensk mørbrad i fad med aubergine og tomater

4.7 fra 7 stemmer
Min opskrift på en italiensk mørbrad, der er en virkelig lækker ret i fad. Laves med svinemørbrad, aubergine, tomat og er klar på 25 minutter.
Gå til opskrift
billederesultat for italiensk mørbrad i fad

Salsiccia ragù med italiensk pølse, pasta og aubergine

5 fra 4 stemmer
Salsiccia ragù er en lynhurtig italiensk gryderet med krydrede, italienske pølser, som får saucen til at smage fantastisk. Server med pasta.
Gå til opskrift
Salsiccia ragù
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Billede af kalv med æblecider.

Kalv med æblecider, sennep og timian

Madplan uge 22

Ugens madplan uge 22 med syv lækre retter

Ugens vine, uge 22, 2025

Ugens vine, uge 22: Mange dyre vine er topkøb!

Billede af oksekød i karry.

Oksekød i karry med peberfrugt og asparges

Billede med kyllingegryde med kikærter og blomkål.

Kyllingegryde med kikærter og blomkål - sund hverdagsmad

Forsiden lige nu

broccoligryde
Broccoligryde - hurtig opskrift på gryderet med broccoli→ Se opskriften
billede med bulgur med grøntsager og kylling
Bulgur med grøntsager og kylling (one pot opskrift)→ Se opskriften
billederesultat for speltsalat med bagte tomater
Lækker speltsalat med bagte tomater og mozzarella→ Se opskriften
billede med spidskål med bacon og ærter
Spidskål med bacon→ Se opskriften
Billede med fersken.
Ferskner og nektariner – fakta, forskelle og tips→ Se opskriften
nem aftensmad
Nem aftensmad - nemme og lækre retter på kort tid→ Se opskriften
billederesultat for gulerodslasagne
Gulerodslasagne med masser af gulerødder og uden kød→ Se opskriften
grøntsagsret fra Napoli
Grøntsagsret fra Napoli - som hovedret eller tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for nem jordbærkage
Nem jordbærkage på 10 minutter→ Se opskriften
Speltsalat med bagte gulerødder
Speltsalat med bagte gulerødder, spinat og tørrede tranebær→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her