En nem opskrift på traditionel æggekage med bacon på pande. Æggekagen er en dansk klassiker, og her får du også kokkens bedste æggekagetips.
Æggekage er en af de mest klassiske opskrifter, og den er samtidig meget nem at lave til både frokost og som hovedret til aftensmad.
Udover den bedste opskrift på æggekagen, får du her også kokkens vejledning til at lave den helt perfekt, plus svarene på de oftest stillede spørgsmål omkring tilberedningen af æggekagen.
Du kan blandt andet læse hvorfor hvedemel ikke hører hjemme i æggekagen, om der skal bagepulver i, hvad forskellen er på æggekage og omelet, om salmonella, kartoffelæggekage og meget mere.
Dette er med andre ord den komplette opskrift og vejledning til verdens bedste æggekage.
Og du har aldrig fået en bedre æggekage end denne, der steges i fedtet fra den stegte bacon. Så det er den helt rigtige og gammeldags opskrift.
Opskriften er beregnet til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på æggekage
Verdens bedste æggekage
Ingredienser
- 10 æg
- 2 dl mælk
- 3 tsk majsstivelse - (Maizena)
- 8 skiver bacon
- 2 pølser - i skiver
- 8 cherrytomater - i både
- 1 potte purløg - finthakket
- Lidt muskatnød - reven
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Slå de 10 æg til din æggekage ud i en skål, og pisk dem let sammen med et piskeris eller el-pisker.
- Tag lidt af mælken fra, og rør majsstivelse ud i den.
- Resten af mælken piskes ind i æggene, og derefter tilsætter du den udrørte majsstivelse.
- Pisk det godt igennem, og kom salt og lidt friskkværnet peber ved. Du kan eventuelt også tilsætte lidt reven muskatnød, der giver æggekagen en god smag.
- Find en god teflonpande frem, og steg baconskiverne ved middel varme. Ikke for høj varme, da fedtet ikke må branke! Jeg plejer at stege fire skiver bacon ad gangen. Læg dem til side på en tallerken.
- Rist også pølserne forsigtigt, tag dem af, og del dem i mindre stykker.
- Hæld så æggemassen op i panden med baconfedtet, og lad den langsomt stivne. Ryst undervejs panden i forsigtige cirkler, men brug IKKE spartel eller andet til at røre rundt i din æggekage. Den skal have lov til at stivne uden.
- Bagetiden ved en middel varme (jeg bager æggekagen ved 5 på en skala fra 1-9) er cirka 25-30 minutter. Så hav tålmodighed, det tager lidt tid - men er det hele værd!
- Når æggekagen er ved at være fin, kommer du pølser, bacon, tomater i halve og friskhakket purløg på, og giv også gerne æggekagen en lille tur med peberkværnen.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Æggekage med eller uden hvedemel?
Opskriften er ovenover, og jeg vil gerne dele et par gode råd om hvordan du laver den bedste æggekage. Og rådene kommer efter flere års eksperimenter med forskellige måder at lave æggekage på.
For det første: Brug ALDRIG hvedemel! Uanset hvad. Og hvorfor må man så ikke bruge hvedemel i æggekagen? Jo, for at fjerne smagen af melklister, skal den opvarmes til 100 grader i nogle minutter. Blandt andet som du gør i en hvid sovs.
Men æggekage når aldrig op i nærheden af den temperatur. I bedste fald når æggekagen omkring 70 grader, og derfor vil æggekage med hvedemel altid smage lidt klistret, og det er ikke lækkert.
Så drop hvedemelet, og brug i stedet enten Maizena eller kartoffelmel.
Æggekagen bager du i øvrigt i fedtet fra baconstegningen - der skal ikke tilsættes yderligere fedtstof. Og fedtet fra baconskiverne er med til at give æggekagen den helt rigtige smag.
Flæskeæggekage
Du kan også lave æggekagen med gammeldags flæsk, hvor flæskeskiver først steges sprøde på en pande.
Til sidst fordeles de sprøde flæskeskiver ovenpå æggekagen, og det er mindst lige så godt som med bacon. Og mindre saltet.
Æggekage med ost
Æggekagen kan også nemt laves med ost, og her er der flere muligheder.
Du kan enten vende et par håndfulde feta ost (tern) i æggemassen, som derefter steges på panden.
Du kan også anvende en almindelig revet ost, som røres ind i æggemassen inden den kommer på panden.
Mængden af ost kan jo varieres, men du skal nok bruge 75-100 gram revet ost til denne opskrift.
En tredje mulighed er hytteost, der ligeledes passer fint sammen med æggene, og her får også et godt resultat.
Så skal der bruges ost, kan du anvende feta ost, revet ost eller en hytteost.
Æggekage med skinke
En anden mulighed er æggekage med skinke, hvor du bruger skinke i stedet for bacon.
Her kan du enten anvende skinke i tern eller skiver, og skinken steges først let på panden.
Når æggekagen så er stivnet, kan du lægge den stegte skinke ovenpå den sammen med blandt andet tomater og drysset purløg.
Tip: Hvis du anvender skinke, kan du også komme lidt broccoli i æggekagen. Her skæres broccoli ud i mindre buketter (de må ikke være store), hvorefter de dampes et minut i letsaltet vand og dryppes tørre.
Den dampede broccoli tilsættes æggekagen inden den stivner, så broccolistykkerne bages med i æggekagen.
Til sidst lægges skinken ovenpå. Har du en pande, der kan tåle at komme i ovnen, kan du med fordel lave denne udgave i ovnen, hvor den skal bages i cirka 25-30 minutter ved 180 grader varmluft.
Spinatæggekage
Æg og spinat er et fremragende makkerpar, så selvfølgelig kan du også lave en æggekage med spinat.
Brug 3-4 store håndfulde spinat, som først hakkes groft.
Derefter sauteres spinaten på en varm pande, og den skal blot lige falde sammen.
Så hældes æggemassen over, og panden rystes let rundt, så æggemasse og spinat fordeles jævnt.
Hvis du laver spinatæggekage, kan der også tilsættes skinke eller bacon i små tern, der dog skal være stegt af først.
Du kan også blot pynte æggekagen med baconskiver når den er færdigstegt på panden.
Spinat er jo super sundt, så det er bestemt en god tilsætning.
Æggekage med svampe
Det er også nemt lave en super lækker æggekage med svampe. Her vil jeg anbefale dig kantareller.
Rist 300 gram rensede kantareller på en varm pande med en smule smør, og læg derefter svampene til side.
Svits et par grofthakkede løg møre og blanke, hvorefter du tilsætter 400 gram kogte, kolde kartofler i mundrette stykker.
Tilsæt så de stegte kantareller.
Pisk otte æg og tre deciliter mælk sammen, og hæld det på panden. Giv æggekagen lidt salt og peber.
Steg æggekagen færdig på panden, eller stil den i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, hvor den skal have mellem 10 og 15 minutter.
Æggekage med røget makrel
Har du prøvet æggekage med røget makrel? Ellers er opskriften her.
400 gram skrællede kartofler (vægt efter skrælning) koges møre i saltet vand. Køles af og skæres i mindre stykker.
To løg hakkes groft og sauteres let på en pande med lidt smør. Kartoflerne tilsættes sammen med et bundt grønne asparges, der er skåret i mundrette stykker. Krydres med salt og friskkværnet peber.
Otte æg piskes sammen med tre deciliter mælk, og hældes derefter over grøntsagerne i panden.
Stil æggekagen i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, hvor den skal have 10-15 minutter.
Tag æggekagen ud af ovnen, men HUSK, at håndtaget er VARMT!!! Jo, jeg har prøvet at glemme det.
Pynt nu æggekagen med cirka 200 gram røget makrel, der rives i mundrette stykker og placeres på æggekagen. Drys også med lidt hakket purløg.
Æggekage med makrel serveres selvfølgelig med et stykke rugbrød til.
Hvad er en æggekage?
Æggekagen tilhører kategorien af mad, der defineres som husmandskost.
Udtrykket husmandskost kommer fra Tyskland, og det dækker over retter, som typisk både er simple og ret billige, Noget husmændene havde råd til i gamle dage, hvor der blev spist finere og dyrere mad på herregårdene.
Æg var en fødevare, der var til at skaffe for billige penge, og derfor stod den ofte på bordet i forskellige varianter. Man kender også retten bondeomelet.
Typisk var der heller ikke mange krydderier i disse retter med husmandskost, for krydderierne kostede også en del penge dengang.
Ovnbagt æggekage
Opskriften her på siden er er den gammeldags æggekage på pande, men du kan sagtens bage en æggekage i ovn, og det er faktisk rigtig godt. Og i øvrigt også nemt. Klik bare på linket og se opskriften.
Det er en klassisk og gammeldags æggekage i ovn.
Kartoffelæggekage
Et spørgsmål er også, om der nødvendigvis skal kartofler i en rigtig æggekage? Og nej, det er der altså ikke nogen naturlov omkring.
Men du kan sagtens lave en super god kartoffelæggekage, og kartoffelæggekage har jeg en rigtig god opskrift på her.
Æggekage som aftensmad
Kan man spise æggekage til aftensmad, og mætter den nok?
Ja da, det kan du sagtens, og her kan du blandt andet tilføre mere fyld til æggekagen.
Jeg synes nu i forvejen, at æggekagen med bacon og pølser allerede mætter en del, og dertil kommer så et par skiver groft rugbrød.
Men du kan med fordel også tilsætte mere fyld. Som sagt kan det være kartofler, men prøv også med grønne asparges, peberfrugter eller andre grøntsager.
Du kan også komme lidt pasta i æggekagedejen, eller måske røget makrel, der jo også passer fint i en æggekage til aftensmad.
Mulighederne er mange, og du skal ikke være bange for at prøve dig frem.
Spørgsmål og svar
En omelet laves uden stivelse i form af hvedemel, majsmel eller lignende. Modsat æggekagen, eksempelvis som i denne opskrift, der indeholder stivelse til æggene. Deraf navnet æggekage.
Det gør også at tilberedningstiden er længere i æggekagen, modsat omeletten, der jo er klar på få minutter når æggemassen er stivnet.
Du skal ikke være bange for salmonella i en æggekage. Eller for den sags skyld i blødkogt æg. Risikoen for at blive ramt af salmonella forgiftning er i det hele taget meget lille i Danmark, og æggene i æggekagen bliver jo varmet op.
Salmonella dør ved temperaturer på over 60 grader, og æggekagen når en temperatur noget over dette. Fødevarestyrelsen oplyser, at man faktisk endda i dag kan spise rå, danske æg uden at være alt for bekymret.
Når du laver en god, gammeldags æggekage som denne, så skal du ikke bruge bagepulver eller andet mærkeligt. En gammeldags æggekage laves af masser af æg, en smule mælk og lidt stivelser - her i form af Maizena.
Og så er der det med at røre i æggekagen eller ej. Som du kan se i denne opskrift, kan du sagtens lade paletkniven blive i køkkenskuffen. Giv den en fridag, og lad i stedet æggekagen blive koncentreret i konsistensen. Ryst panden rundt i små cirkelbevægelser under bagningen, og det behøver du ikke gøre hele tiden. Men hvis du ryster panden rundt med 3-5 minutters mellemrum, ja så samler æggekagen sig flot og fin. Husk dog at bruge en god pande, hvor æggemassen ikke brænder fast.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Per
Æggekagen blev brændt på bunden 😔 overholdt ellers alle forskrifter
Holger Rørby Madsen
Hej Per
Kogeplader varmer ikke ens, og din varme har været for høj. Øv da.
De bedste hilsner
Holger
Hanne Frederiksen
Jeg er forbeholden, når noget kaldes verdens bedste. Her passer det. Vi vil lave den igen og igen. 🙂
Holger Rørby Madsen
Hej Hanne
Tak for det - og jo, man skal jo altid vare sine ord 🙂
Men jeg synes også æggekagen er super god.
Alt det bedste
Holger
Thomas
Super grundopskrift til en æggekage! Jeg har brugt den nogle gange nu og modereret til min egen version. Dog lidt forskellige hver gang, da der ofte ryger lidt rester i af hvad vi lige har. I min version ryger pølser, bacon eller andet kødligt i kort tid efter æggemassen, jeg syntes det bliver bedre. Også lidt god revet ost. De halve tomater kommer jeg på 10 minutter før den er færdig med indersiden opad så de ikke tilføjer væske til massen, jeg syntes de er bedst varme. Desuden bruger jeg altid en pande med låg og giver den lidt længere tid ved svagere varme.
Tak for nogle rigtige gode opskrifter i det hele taget! Jeg bruger dem ofte til inspiration. Håber det er ok med en personlig variant her 🙂
Mvh. Thomas fra Tjekkiet
Holger Rørby Madsen
Hej Thomas
Mange tak for din tilbagemelding, og æggekagen er jo en fantastisk ret. Også til lige at få brugt rester af grøntsager mv.v.
Det er altid godt med personlige præg på opskrifterne - også som inspiration til andre, og det er hermed givet videre 🙂
Alt det bedste til dig i Tjekkiet
Holger
lisbeth bugtrup
hejsa kan du ik lave en liste hvor der står hvor meget æg skal have pr gram, vi har ofte æg på 100g og bøvler lidt med at få dem perfekte,vh beth
Ole
Det er lidt en umulig opgave, da alle kogeplader er forskellige, watt, og hvor meget de varmer, samt hvilken type pande der bliver brugt, da pander også varmer forskelligt, så det er simpelthen noget man er nødt til at eksperimentere med, man kan ALDRIG følge en opskrift 100%, og regne med at den bliver "Den bedste"... Det er derfor en opskrift kun skal bruges som vejledende, en idé, for det bedste værktøj du har i køkkenet, er dine sanner, brug øjnene, brug næsen, brug følingen, og altid bruge smagsløgene 🙂
Gitte
Jeg bruger danskvand, det får den også til at hæve.
Anne Marie
Uhm, lige noget for min mand, som " elsker" æggekage . Dog kun de veltilberedte. 😊
Bent
Smid en halv øl i - får den til at smage endnu bedre og den bliver lige lidt mere luftig
Nikolai
Hej. Jeg bruger iberico chorizo fra netto som pølsen i opskriften. Paprikaen som chorizoen udskiller ved stegning og blander sig med bacon fedtet giver en dejlig smag til æggekagen og konsistensen og smagen af pølsen er bare lækker.
PS super god opskrift på æggekage og det her giver bare et ekstra pust, hvis man har lyst til det.
John
Det er ren guf
Niels
Tænk at ødelægge en god æggekage med pølser😳
Charlotte
Personligt ville jeg aldrig drømme om at komme nogen form for mel i...det er helt unødvendigt!
Simon
okay
Grethe
Hæld en smule bagepulver i så hæver den og blir ekstra lækker
Majbritt
Ingen mel,og det gælder også maizenamel 😱
Svend Aage
Det er altid godt æggekage
Ulla
Jeg laver altid æggekage i ovnen, jeg steger bacon tern i panden og hælder æggemassen over og tomat skiver ovenpå og så i ovnen 200 g. en halv time, derefter godt med frisk purløg på og måske et stykke rugbrød under
tage
Hej Holger savner hvor mange personer opskrifterne er til
Venlig hilsenTage
Holger Rørby Madsen
Hej Tage
Det står som udgangspunkt altid lige over ingredienslisten - i dette tilfælde med æggekagen er det fire personer 🙂
De bedste hilsner
Holger