Den bedste opskrift på verdens bedste vandbakkelser, og de falder med garanti ikke sammen i ovnen. Vandbakkelserne er meget nemme at lave.
Hvordan laver man vandbakkelser, og falder de ikke altid bare sammen?
Det er faktisk ret nemt at lave dem, og når blot du følger denne opskrift falder de ikke sammen under bagning i ovnen. Så bare rolig.
Samtidig er det en nem opskrift, fordi vandbakkelserne jo blot indeholder fire ingredienser. Grundprincippet er en dej, der nemt koges sammen, hvorefter der piskes æg i. Husk lige at lade dejen køle lidt af, inden du kommer æggene i.
På fransk hedder en vandbakkelsesdej i øvrigt en choux, og det lyder da også lidt finere. Men kunsten er, at få lavet en klistret dej, der giver den sprøde skorpe og fyldige boller, som derefter kan fyldes med creme.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på vandbakkelser
Vandbakkelser
Ingredienser
- 2,5 dl vand
- 125 g smør
- 125 g hvedemel - almindeligt mel
- 3 store æg
Fremgangsmåde
- Kom vand og smør i en kasserolle og kog det op. Når det koger, sigter du hurtigt hvedemel ned i gryden. På den måde undgår du klumper i dejen.
- Pisk det hurtigt sammen mens kasserollen stadig står på kogepladen, og tag så gryden af.
- Jeg plejer at lave dejen til vandbakkelser ved hjælp af et piskeris, fordi det på den måde er nemmest at få pisket dejen godt sammen. Men det kræver nogle kræfter i armen. Du kan også bruge en elpisker, det er nemmere.
- Lad nu dejen køle af i 15 minutter.
- Pisk så æg i dejen et ad gangen, så du får en let og glat vandbakkelsesdej, der dog heller ikke må være for tynd. Men denne opskrift plejer at passe helt præcist. Brug gerne piskeris eller elpisker.
- Til sidst kan du røre dejen sammen med en grydeske af træ, så dejen samles let.
- Nu kan du så putte din dej til vandbakkelse over i en sprøjtepose, eller en frysepose, hvor du klipper hul i det ene hjørne.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig luft (over- og undervarme), og læg et stykke bagepapir på en bageplade. Sprøjt så dejen ud på bagepapiret i den form du ønsker. Du kan jo bage en kagemand, eller bare bage små, lækre vandbakkelser, som du så kan fylde med en lækker flødecreme.
- Du kan også smøre en bageplade, og bage vandbakkelserne direkte på bagepladen. Det fungerer også godt.
- Husk at holde god afstand, da vandbakkelser hæver rigtig meget under bagning. Du skal regne med, at de vokser ud til dobbelt størrelse på alle led. Mindst.
- Bagetiden varierer selvfølgelig meget, afhængig af hvor stor en vandbakkelse du vil bage. Almindelige "boller" af vandbakkelsesdej tager cirka 30 minutter.
- Generelt er din vandbakkelse færdig, når den er flot og gylden (se billedet). De må IKKE blive for mørke.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Ikke åbne lågen
Når du har vandbakkelser i ovnen, skal du ikke åbne lågen til ovnen før vandbakkelserne er HELT færdige.
Ved at åbne lågen risikerer du, at din vandbakkelse falder sammen.
Du kan i øvrigt med fordel lade vandbakkelserne køle af i ovnen. Det gør du ved at åbne ovnlågen halvt når de er færdigbagte - og IKKE før - hvorefter de køles af derinde i ovnen.
Dette trick er med til at mindske risikoen for, at vandbakkelserne falder sammen.
Konsistens
Konsistensen af dejen til vandbakkelserne er meget afgørende.
Følg denne opskrift nøje, og stop først med at røre dejen sammen når den er smidig og glat. Og jo, en vandbakkelsesdej er klistret og våd - og sådan skal den være.
Så opnår du et perfekt resultat hver gang. Skal du bruge fingrene til at arbejde med dejen, så dyp hurtigt hænderne i koldt vand inden. så klistrer dejen ikke fast.
Vandbakkelser med flødeskum
Jeg må indrømme, at jeg elsker vandbakkelse med flødeskum. En ret ukompliceret kage, der samtidig er nem at lave.
Grundopskriften er naturligvis, at du blot skærer vandbakkelserne over, og derefter fylder dem med flødeskum. Det er super lækkert.
Men du kan også variere dem. Kom eks. lidt hindbærmarmelade i bunden af vandbakkelserne, og derefter flødeskum. Eller bland halv mængde flødeskum med halv mængde creme til en lækker konditorcreme. Den er også altid populær.
Og der er helt sikkert mange andre måder at lave fyldte vandbakkelser på.
1 portion vandbakkelser
3 dl piskefløde
- Følg opskriften på dej til vandbakkelser. Den er nem at lave.
- Pisk fløden til en god flødeskum - se eventuelt her hvordan du pisker den perfekt flødeskum.
- Kom flødeskum i en sprøjtepose med stjernetyl.
- De afkølede vandbakkelser skæres over og fyldes derefter med flødeskum. Læg låget på.
Vandbakkelse med flødeskum serveres straks, men de kan opbevares på køl til dagen efter. Men heller ikke længere.
Det gode er dog, at du helt sikkert har spist dem længe inden. De smager nemlig forrygende godt.
Du kan også lave den lækre walesstang, waleskrans og fastelavnsboller af vandbakkelse.
Kagemand af vandbakkelser
Hvis du ønsker at bage en kagemand af vandbakkelser, er bagetiden selvfølgelig lidt længere.
En kagemand (afhængig af størrelse), skal nok bage i alt 40-45 minutter - men hold øje med overfladen.
Når vandbakkelsen er gylden og lækker, ja så er den færdig. Du kan også bage lækre fastelavnsboller af vandbakkelser.
Overfyld ikke ovnen
Et sidste godt råd er altid kun, at bage én plade med vandbakkelse ad gangen i ovnen.
For fyldt en ovn giver for meget damp, og det kan ødelægge konsistensen.
Lad altid vandbakkelser køle af i 5-10 minutter før du begynder at fylde dem creme, eller pynte som kagemand.
Endnu bedre er det at fylde kagerne med en konditorcreme eller vanlijecreme. Her anvendes lige stor mængde kagecreme og flødeskum, eksempelvis 200 gram creme og 200 gram flødeskum.
Det vendes forsigtigt sammen og kommes i en sprøjtepose eller frysepose, hvorefter vaniljecremen er nem at sprøjte ud.
Hvad er vandbakkelser?
- Vandbakkelser (på fransk: pâte à choux eller "choux-dej") er en let og luftig dej, som hæver uden bagepulver eller gær.
- Navnet kommer af, at dejen koges med vand (eller mælk) og fedtstof, inden æggene piskes i – deraf vand-bakkelser.
- Når de bages, puffes de op og bliver hule indeni – perfekte til at fylde.
Typiske ingredienser
- Vand (eller mælk)
- Smør
- Hvedemel
- Æg
- Evt. en smule salt eller sukker
Ingen hævemidler – det er æg og damp under bagning, der får dem til at løfte sig.
Bagetips
- Bag ved høj varme (ca. 200–210 °C) for at danne damp → hævning
- Åbn aldrig ovnen under bagning! De falder sammen, hvis dampen slipper ud
- Bag i ca. 25–30 min, til de er gyldne og tørre – lyder de hule, når man banker på dem, er de klar
Fyld og anvendelse
- Klassisk: Fyldt med flødeskum eller vaniljecreme og glasur
- Fastelavnsboller laves ofte som vandbakkelser
- Eclairs – aflange franske vandbakkelser med creme og chokoladeglasur
- Profiteroles – små, fyldte og evt. overhældt med chokolade
- Croquembouche – fransk bryllupstårn af vandbakkelser i pyramideform
Opbevaring
- Bedst samme dag, så de forbliver sprøde
- Kan fryses uden fyld – lun dem i ovnen for at få sprødheden tilbage
- Med fyld bør de spises inden for få timer, ellers bliver de bløde
Tekstur og karakter
- Sprød udenpå, luftig og hul indeni
- Meget mild i smagen – derfor perfekt base til søde og salte fyld
- Kan også bruges til fx ostevandbakkelser (gougères) som snack
Sjove facts
- Vandbakkelser går helt tilbage til 1500-tallets Frankrig – skabt af en italiensk kok ved det franske hof
- Ordet choux betyder faktisk "kål" – fordi formen på små vandbakkelser kan ligne små rosenkål
- Den danske klassiker “flødeskumsvandbakkelse” er stadig fast inventar på mange konditorier
- Et “vandbakkelsesfejl” er nærmest et bagemæssigt mareridt – men også en god læringsproces.
Typiske spørgsmål
Åbn aldrig ovnlågen mens vandbakkelserne er i ovnen, og lad dem gerne køle af i ovnen.
Nej, for det øger dampmængden i ovnen, og dermed øger du risikoen for at vandbakkelserne klasker sammen.
Choux er det franske navn på dejen til vandbakkelser. Vandbakkelserne er en fransk opfindelse, og den anvendes til en række konditorkager som eks. eclairs og profiteroles.
Det betyder ikke det store. Du kan således både anvende varmluft eller den almindelige over- og undervarme.
200 grader almindelig over- og undervarme, eller ved 180 grader varmluft.
Kom de afkølede vandbakkelser i en lufttæt beholder eller en pose, hvor de holder et par dage.
Du kan sagtens fryse rå vandbakkelsesdej. Når du skal bage dem tages dejen op og kan anvendes direkte fra frost. Beregn dog lidt længere bagetid, da dejen jo er noget koldere end normalt.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Marianne Wedell Djørup
Super nem opskrift og lækre vandbakkelser…. Tak for opskrift 😊
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Mange tak - det er jeg glad for at høre. Og man skal jo heller aldrig gøre tingene mere besværelige end nødvendigt 🙂
Alt det bedste
Holger
Randi
Dej blev total tynd da jeg kom sidste æg i 😩 brugte 2 store og 1 lille så endda mindre end beskrevet. Ærgerligt man ikke kan give netop denne opskrift ⭐️ for så fik den kun 1 ⭐️ Gjorde præcist som beskrevet på nær str på æg, og var 1 æg for meget.
Annette
Hejsa. Kan man bruge smørbar smør til vandbakkelser
Sidsel Lee Winthrop
Hej. Du skriver i opskriften, at du pisker melet i mens gryden mens den står på blusset, fordi det giver det bedste resultat. Men i filmen bliver melet pisket i på køkkenbordet. Hvilken er nemmest? Eller er det ligegyldigt?
Holger Rørby Madsen
Hej Sidsel
Det er et godt spørgsmål og tak for det 🙂
Jeg har prøvet begge dele, og jeg synes resultatet er det samme. Så gør hvad du synes er nemmest.
Rigtig god fornøjelse - vandbakkelser smager fantastisk 🙂
Alt det bedste
Holger
Tina
Virkede helt perfekt! Og for en gangs skyld faldt de ikke sammen!
Sonja
Tak for denne utrolig gode opskrift,jeg ha fulgt den præcis,og har i dag bagt de lækreste vandbaksler,alle som en,er store og flotte,havde dog ikke en sprøjteposer,så brugte en spiseske,men de er rigtig flotte,selvom,størrelserne ikke er helt ens,og ikke så fine,glæder mig til,at nyde en med fyld til eftermiddagskaffen i morgen,flere vil dog havne i fryseren
Farid
Super dejligt opskrift mange tak
Diana
Hej Holger.
Jeg har lige prøvet din opskrift på vandbakkelser, hvor jeg har dobbelt den op. Min dej blev også tynd, jeg har brugt det der står, men måtte nøjes med 3 æg.
Jeg ved ikke hvad jeg har gjort forkert, men andre opskrifter jeg har prøvet har ikke været sådan.
Men jeg tror at de kommer til at smage godt.🤗🤗
Vh Diana
Anne
Fin opskrift, der er nem at følge.. Det blev de flotteste vandbakkelser, jeg nogensinde har bagt… Og jeg har bagt rigtig mange 😄 Tak 🌼
Inge Jørgensen
den bedste opskrift af vandbakkelser 😍
Holger Rørby Madsen
Hej Inge
Tusind tak, og jo - de her vandbakkelser plejer at være fine 🙂
De bedste hilsner med ønsket om en god sommer
Holger
Inger
Kom lidt bagepulver i dejen, så falder de ikke sammen 😉
Jørgen
Hvis man kommer bagepulver i, risikerer man, at hullet i midten, hvor fyldet skal være, fyldes med krumme. Så får man en bolle i stedet for en skal.
Zofie
Ca. hvor mange bliver der?
Pia
HUSK ikke at åbne ovnen imens de bager, så falder de sammen 😊
Evi
Jeg skal bage 45 vandbakkelser d.14😘😘
Aase
Hej jeg skulle bage vandbakkelser men har kun smørbar Kærgården. Kan det bruges?????
andeers
Jeg skulle kun have brugt 2 små æg. Så huske det med konsistensen frem for at stole blindt på ingridienslisten 🙂