• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Brød › Scones - nem opskrift med eller uden chokolade

Scones - nem opskrift med eller uden chokolade

scones med chokolade
4.7 fra 111 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
286
SHARES
FacebookMessenger286PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  16. februar 2025 - Udgivet:  17. oktober 2023

Disse scones er bagt med en god, mørk chokolade, som giver dem en helt fantastisk smag, men de kan også laves uden chokolade.

Fordelen ved scones er, at de er meget hurtige at bage. De laves nemlig med bagepulver, og derfor skal de ikke hæve. Så på den måde kan du meget hurtigt bage noget lækkert til kaffen.

Opskriften giver cirka 12 stk. Skal du bruge flere, ja så ganger du bare opskriften op ved at skrue på mængde-knappen.

Oversigt
  • Scones
  • Tips
  • Frysning
  • Hvad er scones?
  • Smag og konsistens
  • Bagning
  • Serveringsidéer
  • Værd at vide
  • Scones i airfryer (med eller uden chokolade)
  • Chokoladeboller opskrift - svampede og nemme
  • Chokoladebrud
  • Søndagshorn
  • Fødselsdagsboller
  • Hjemmebagte boller med smør
  • FAQ
  • Kommentarer
scones med chokolade
holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen

Scones

4.68 fra 111 stemmer
Nem og hurtig opskrift på engelske scones med eller uden chokolade. En hævefri bolle, fordi dejen laves med bagepulver i stedet for gær.
Forb. tid 8 minutter min
Tilb. tid 17 minutter min
Samlet tid 25 minutter min
Antal: 12 stk.
Ret: Brød
Køkken: Engelsk
Kalorier: 239
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere

Ingredienser
  

  • 400 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver - med en top på
  • 20 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 100 g smør
  • 285 g mælk
  • 75 g mørk chokolade - hakkes groft

Fremgangsmåde
 

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  2. Kom hvedemel, bagepulver, sukker og salt i en skål, og bland det sammen.
  3. Kom smør (koldt smør) ned i skålen, og smuldr det godt med melblandingen. Når smørret er smuldret godt ind, kommer du mørk chokolade (grofthakket) ned i skålen.
  4. Tilsæt mælk og bland det hele rundt med en spiseske. Dejen skal samles, men IKKE æltes sammen, som vi normalt gør med en gærdej. Hvis dejen ikke er fugtig nok, kan du eventuelt tilsætte en smule mere mælk, men det plejer at passe fint.
  5. Kom lidt mel ud på bordet, og vælt dejen ud på det. Drys en lille smule mel på dejen, og rul den forsigtigt med en kagerulle.
  6. Rul dejen ud til et rektangel på ca. 30 gange 14 centimeter. Dejen er meget nem at arbejde med, men husk mel på over- og underside.
  7. Skær dejen ud til 12 stykker, der er 7 gange 5 centimeter hver. Størrelsen kommer sig dog ikke så nøje.
    chokoladescones dej
  8. Læg dine scones op på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg dem ikke for tæt, da de jo hæver/vokser en del under bagningen. Pensl dem med lidt vand. Har du ikke lige en bagepensel i nærheden, kan du benytte et stykke køkkenrulle, som bare dypper i vand, og pensler med. Det er et godt husmodertrick.
  9. Bag dine scones med chokolade i cirka 15-17 minutter ved 200 grader varmluft.
  10. Tag de færdigbagte boller ud af ovnen, og lad dem hvile 10 minutter inden servering.

Næringsindhold

Kalorier: 239kcalKulhydrater: 31gProtein: 5gFedt: 11gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 0.5gEnkelumættet fedt: 3gTransfedt: 0.3gKolesterol: 21mgNatrium: 441mgKalium: 118mgKostfibre: 2gSukker: 4gVitamin A: 249IUCalcium: 41mgJern: 2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Scones er bedst som nybagte. De kan sagtens holde sig et døgn i en plasticpose, men den største nydelse får du, når du spiser dem kort efter bagning.

Du kan selvfølgelig sagtens undvære chokoladen, men den rene kakaosmag giver dem en god smag.

Det vigtige ved de engelske scones er, at du bruger koldt smør, der smuldres i melet. Du skal kun smuldre indtil smørret er findelt - jo mindre tid dine varme hænder i smørret, jo bedre.

Tilsvarende når du vælter dejen ud på bordet. Saml dejen hurtigt, og rul den lige så hurtigt ud.

Frysning

Kan man fryse scones? Spørgsmålet dukker indimellem op, og svaret er, at det kan du godt, men...

Det er jo brød, der er hævet med bagepulver, og derfor bliver det aldrig rigtig godt at fryse en scone ned. Min erfaring er, at de bliver mere tørre og triste, og at de derfor smuldrer let.

Derfor vil jeg ikke anbefale frysning, men hvis du alligevel gør det, så tø dem op i mikroovnen ved ikke en alt for høj effekt. Men det er så nemt og hurtigt at bage en scone, at du skal lave dem friske hver gang.

Hvad er scones?

Scones stammer oprindeligt fra Skotland, men er blevet en tradition i hele det britiske køkken, hvor man ofte nyder dem til en god kop te.

Der er faktisk blot tale om en bolle. Men til forskel fra almindelige boller, så laves scones med bagepulver i stedet for gær. Netop derfor er de hurtige at bage, fordi de ikke skal hæve. De har en smuldret og let konsistens.

Du kan eventuelt servere dem med syltetøj og fløde - eller en hjemmelavet clotted cream.

Smag og konsistens

  • Har en let og luftig struktur, men ikke som gærbrød
  • Sprøde udenpå og bløde indeni
  • Smager mildt og smøragtigt – perfekt med syltetøj og clotted cream.

Bagning

  • Ingen gær – hæver med bagepulver
  • Dejen må ikke æltes for meget, ellers bliver de tunge
  • Formes hurtigt, skæres ud (ofte i trekanter eller runde), og bages i ca. 10–15 min.

Serveringsidéer

Klassisk engelske scones:

  • Serveres lune med:
    • Syltetøj (jordbær, hindbær eller appelsinmarmelade)
    • Clotted cream (eller flødeskum/creme fraiche som alternativ)
    • En god kop sort te.

Andre varianter:

  • Ostescones – med cheddar og krydderurter
  • Chokoladescones – med chokolade og vanilje
  • Veganske scones – med plantebaseret mælk og smør

Værd at vide

  • Ordet scone udtales forskelligt: "skon" i England og "skåwn" i Skotland og USA
  • Nogle mener navnet stammer fra "Stone of Scone", en skotsk kroningssten
  • Scones var oprindeligt flade og bagt over ild – i dag oftest i ovn
  • Er i familie med shortcake og biscuits (amerikanske).

Flere inspirerende opskrifter:

Scones i airfryer (med eller uden chokolade)

5 fra 1 stemme
Sådan bager du lækre scones i airfryer. De nemme kageboller kan laves med eller uden chokolade, og dejen skal jo ikke hæves. Bagetid: 12 min.
Gå til opskrift
scones i airfryer

Chokoladeboller opskrift - svampede og nemme

4.7 fra 41 stemmer
Min opskrift på de bedste og hjemmebagte chokoladeboller med stykker af mørk chokolade, og bollerne bliver både store, lækre og meget bløde.
Gå til opskrift
chokoladeboller

Chokoladebrud

4.9 fra 29 stemmer
Her er min opskrift på chokoladebrud, der er nemme og luftige boller med masser af chokolade. De laves på en lidt speciel måde, og smager fantastisk godt.
Gå til opskrift
chokoladebrud

Søndagshorn

4.8 fra 6 stemmer
Her er en meget nem opskrift på søndagshorn, der er fyldt med en skøn mandelremonce. Hornene bage smed bagepulver, og skal derfor ikke hæve.
Gå til opskrift
søndagshorn

Fødselsdagsboller

4.7 fra 700 stemmer
Opskrift på klassiske fødselsdagsboller, der er lette, luftige og nemme at lave. Perfekte til enhver festlig anledning eller hverdag.
Gå til opskrift
billede med fødselsdagsboller

Hjemmebagte boller med smør

4.8 fra 667 stemmer
Få min bedste opskrift på hjemmebagte boller. Nemme at bage og lige så lækre som hos bageren. Fryseegnet og lækre at servere med smør.
Gå til opskrift
billede med boller

FAQ

Hvad er forskellen på boller og scones?

Forskellen på boller og scones er især, at bollerne laves af en gærdej, det gør scones ikke. Her anvendes i stedet bagepulver som hævemiddel.

Kan man bage scones dagen før?

Det kan du godt, men scones er bedst som nybagte og til at spise samme dag, da de er bagt med bagepulver.

Kan man fryse scones?

Du kan sagtens fryse scones ned. Tø dem gerne op ved stuetemperatur, og frys dem ned strak de er nogenlunde afkølet efter bagning.

Hvad kommer man på scones?

En klassisk servering til scones er enten clotted cream, lemoncurd eller marmelade.

Er scones en kage?

Scones er i virkeligheden en mellemting mellemting mellem en kage og en bolle. Så det er en krydsning mellem brød og kage - og den smager i øvrigt fremragende.

Kan man komme blåbær i scones?

Ja, en anden populær variant er blåbærscones. Her tilsættes friske blåbær til dejen, og du kan bruge 100-150 gram til denne opskrift. Du kan enten vende bærrene forsigtigt i dejen, eller trykke dejen ud først, og derefter forsigtigt folde dem ind i dejen. Bagetiden er den samme.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Susanna

    november 12, 2024 at 6:25 pm

    Hvordan vejer man 285 g. mælk af 🤭🤭😄😄😄

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 12, 2024 at 8:36 pm

      Hej Susanna
      Frem med vægten - vægt er mere præcist end mål 🙂
      God bagelyst.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
  2. Kirsten Juul

    november 11, 2024 at 10:30 am

    Skal der tilsættes dobbelt så meget bagepulver ved en dobbeltportion? Jeg har tidligere erfaring med at diverse kagedeje hæver voldsomt op.
    Dbh Kirsten

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 11, 2024 at 10:33 am

      Hej Kirsten
      Tak for det gode spørgsmål, og nej, så ville jeg nok komme lidt mindre bagepulver i.
      Jeg plejer dog at holde fast i mængderne - og i stedet blot lave to separate portioner - altså med fuld mængde bagepulver i hver. Det synes jeg bliver bedst.
      God bagelyst
      Holger

      Svar
  3. Lone Mathilde Marie Jørgensen

    oktober 15, 2024 at 4:13 pm

    Har lige taget en plade ud af ovnen. MUMS. Det er vigtig , som du siger Holger at man skal have fingrene så lidt i dejen som muligt. Så hæver de flot. Jeg elsker scones. Med smør og engelsk orangemarmelade på. Så har det været en dejlig dag.
    God efterårsferie til alle Jer, der læser med.🎃🎃🎃

    Svar
  4. Claus

    maj 20, 2024 at 10:12 am

    Skøn opskrift! Tak! 🙂
    Min hemmelige ingrediens i chokoladescones er 1 tsk vanillesukker.
    Så smager de akkurat som dem vi købte ved bageren i 80'erne.

    Prøv det 😉
    Claus fra Herning

    Svar
    • Josephine Marie

      november 26, 2024 at 10:10 pm

      Hej! De ser fantastiske ud. To spørgsmål.
      1. Hvilken type mælk anvendes?
      2. Hvis der laves dobbelt portion, skal der da tilsættes dobbelt bagepulver?

      Dbh JM

      Svar
  5. Søren

    december 03, 2022 at 3:05 pm

    god opskrift på scones, men de hæver ikke rart meget - hvad kan jeg have gjort forkert?

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required