Disse scones er bagt med en god, mørk chokolade, som giver dem en helt fantastisk smag, men de kan også laves uden chokolade.
Fordelen ved scones er, at de er meget hurtige at bage. De laves nemlig med bagepulver, og derfor skal de ikke hæve. Så på den måde kan du meget hurtigt bage noget lækkert til kaffen.
Opskriften giver cirka 12 stk. Skal du bruge flere, ja så ganger du bare opskriften op ved at skrue på mængde-knappen.
Oversigt

Scones
Ingredienser
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Kom hvedemel, bagepulver, sukker og salt i en skål, og bland det sammen.
- Kom smør (koldt smør) ned i skålen, og smuldr det godt med melblandingen. Når smørret er smuldret godt ind, kommer du mørk chokolade (grofthakket) ned i skålen.
- Tilsæt mælk og bland det hele rundt med en spiseske. Dejen skal samles, men IKKE æltes sammen, som vi normalt gør med en gærdej. Hvis dejen ikke er fugtig nok, kan du eventuelt tilsætte en smule mere mælk, men det plejer at passe fint.
- Kom lidt mel ud på bordet, og vælt dejen ud på det. Drys en lille smule mel på dejen, og rul den forsigtigt med en kagerulle.
- Rul dejen ud til et rektangel på ca. 30 gange 14 centimeter. Dejen er meget nem at arbejde med, men husk mel på over- og underside.
- Skær dejen ud til 12 stykker, der er 7 gange 5 centimeter hver. Størrelsen kommer sig dog ikke så nøje.
- Læg dine scones op på en bageplade beklædt med bagepapir. Læg dem ikke for tæt, da de jo hæver/vokser en del under bagningen. Pensl dem med lidt vand. Har du ikke lige en bagepensel i nærheden, kan du benytte et stykke køkkenrulle, som bare dypper i vand, og pensler med. Det er et godt husmodertrick.
- Bag dine scones med chokolade i cirka 15-17 minutter ved 200 grader varmluft.
- Tag de færdigbagte boller ud af ovnen, og lad dem hvile 10 minutter inden servering.
Næringsindhold
Få tilsendt opskriften på mail
Tips
Scones er bedst som nybagte. De kan sagtens holde sig et døgn i en plasticpose, men den største nydelse får du, når du spiser dem kort efter bagning.
Du kan selvfølgelig sagtens undvære chokoladen, men den rene kakaosmag giver dem en god smag.
Det vigtige ved de engelske scones er, at du bruger koldt smør, der smuldres i melet. Du skal kun smuldre indtil smørret er findelt - jo mindre tid dine varme hænder i smørret, jo bedre.
Tilsvarende når du vælter dejen ud på bordet. Saml dejen hurtigt, og rul den lige så hurtigt ud.
Frysning
Kan man fryse scones? Spørgsmålet dukker indimellem op, og svaret er, at det kan du godt, men...
Det er jo brød, der er hævet med bagepulver, og derfor bliver det aldrig rigtig godt at fryse en scone ned. Min erfaring er, at de bliver mere tørre og triste, og at de derfor smuldrer let.
Derfor vil jeg ikke anbefale frysning, men hvis du alligevel gør det, så tø dem op i mikroovnen ved ikke en alt for høj effekt. Men det er så nemt og hurtigt at bage en scone, at du skal lave dem friske hver gang.
Hvad er scones?
Scones stammer oprindeligt fra Skotland, men er blevet en tradition i hele det britiske køkken, hvor man ofte nyder dem til en god kop te.
Der er faktisk blot tale om en bolle. Men til forskel fra almindelige boller, så laves scones med bagepulver i stedet for gær. Netop derfor er de hurtige at bage, fordi de ikke skal hæve. De har en smuldret og let konsistens.
Du kan eventuelt servere dem med syltetøj og fløde - eller en hjemmelavet clotted cream.
Smag og konsistens
- Har en let og luftig struktur, men ikke som gærbrød
- Sprøde udenpå og bløde indeni
- Smager mildt og smøragtigt – perfekt med syltetøj og clotted cream.
Bagning
- Ingen gær – hæver med bagepulver
- Dejen må ikke æltes for meget, ellers bliver de tunge
- Formes hurtigt, skæres ud (ofte i trekanter eller runde), og bages i ca. 10–15 min.
Serveringsidéer
Klassisk engelske scones:
- Serveres lune med:
- Syltetøj (jordbær, hindbær eller appelsinmarmelade)
- Clotted cream (eller flødeskum/creme fraiche som alternativ)
- En god kop sort te.
Andre varianter:
- Ostescones – med cheddar og krydderurter
- Chokoladescones – med chokolade og vanilje
- Veganske scones – med plantebaseret mælk og smør
Værd at vide
- Ordet scone udtales forskelligt: "skon" i England og "skåwn" i Skotland og USA
- Nogle mener navnet stammer fra "Stone of Scone", en skotsk kroningssten
- Scones var oprindeligt flade og bagt over ild – i dag oftest i ovn
- Er i familie med shortcake og biscuits (amerikanske).
Flere inspirerende opskrifter:
Scones i airfryer (med eller uden chokolade)
Chokoladeboller opskrift - svampede og nemme
Chokoladebrud
Søndagshorn
Fødselsdagsboller
Hjemmebagte boller med smør
FAQ
Forskellen på boller og scones er især, at bollerne laves af en gærdej, det gør scones ikke. Her anvendes i stedet bagepulver som hævemiddel.
Det kan du godt, men scones er bedst som nybagte og til at spise samme dag, da de er bagt med bagepulver.
Du kan sagtens fryse scones ned. Tø dem gerne op ved stuetemperatur, og frys dem ned strak de er nogenlunde afkølet efter bagning.
En klassisk servering til scones er enten clotted cream, lemoncurd eller marmelade.
Scones er i virkeligheden en mellemting mellemting mellem en kage og en bolle. Så det er en krydsning mellem brød og kage - og den smager i øvrigt fremragende.
Ja, en anden populær variant er blåbærscones. Her tilsættes friske blåbær til dejen, og du kan bruge 100-150 gram til denne opskrift. Du kan enten vende bærrene forsigtigt i dejen, eller trykke dejen ud først, og derefter forsigtigt folde dem ind i dejen. Bagetiden er den samme.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemærk: Ingen bindingsperiode
Susanna
Hvordan vejer man 285 g. mælk af 🤭🤭😄😄😄
Holger Rørby Madsen
Hej Susanna
Frem med vægten - vægt er mere præcist end mål 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Kirsten Juul
Skal der tilsættes dobbelt så meget bagepulver ved en dobbeltportion? Jeg har tidligere erfaring med at diverse kagedeje hæver voldsomt op.
Dbh Kirsten
Holger Rørby Madsen
Hej Kirsten
Tak for det gode spørgsmål, og nej, så ville jeg nok komme lidt mindre bagepulver i.
Jeg plejer dog at holde fast i mængderne - og i stedet blot lave to separate portioner - altså med fuld mængde bagepulver i hver. Det synes jeg bliver bedst.
God bagelyst
Holger
Lone Mathilde Marie Jørgensen
Har lige taget en plade ud af ovnen. MUMS. Det er vigtig , som du siger Holger at man skal have fingrene så lidt i dejen som muligt. Så hæver de flot. Jeg elsker scones. Med smør og engelsk orangemarmelade på. Så har det været en dejlig dag.
God efterårsferie til alle Jer, der læser med.🎃🎃🎃
Claus
Skøn opskrift! Tak! 🙂
Min hemmelige ingrediens i chokoladescones er 1 tsk vanillesukker.
Så smager de akkurat som dem vi købte ved bageren i 80'erne.
Prøv det 😉
Claus fra Herning
Josephine Marie
Hej! De ser fantastiske ud. To spørgsmål.
1. Hvilken type mælk anvendes?
2. Hvis der laves dobbelt portion, skal der da tilsættes dobbelt bagepulver?
Dbh JM
Søren
god opskrift på scones, men de hæver ikke rart meget - hvad kan jeg have gjort forkert?