En rødspætte er en fladfisk, som findes stort set overalt i de danske farvande.
Særligt er rødspætten at finde i Nordsøen, og den foretrækker at opholde sig på steder, hvor bunden primært består af sten, sand og grus.
En rødspætte kan blive helt op til 100 centimeter lang under de rigtige forhold, men i Danmark bliver den sjældent over 50 centimeter.
Rødspætten lever for det meste af muslinger og børsteorme, men kan også tage småfisk og krebsdyr.
De er allermest aktive om natten, og opholder og skjuler sig tæt på bunden om dagen. De skifter i øvrigt farve og struktur alt efter bunden som de opholder sig på og ved, og det gør de for at skjule sig bedst muligt.
Hvad er rødspætter?
Rødspætten (latin: Pleuronectes platessa) er en fladfisk, der lever på havbunden i bl.a. Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.
Den er en af Danmarks mest kendte og spiste fisk – særligt som paneret og stegt.
- Rødspætten har en flad, oval krop og begge øjne på højre side
- Mørk overside med røde/orange pletter – deraf navnet
- Undersiden er hvid
- Bliver typisk 30–50 cm lang, men kan blive over 90 cm
- Lever af smådyr som muslinger, rejer og orme
I madlavning
- Mild, delikat smag og lyst kød
- Populære serveringsformer:
- Paneret og stegt med persillesovs og kartofler
- Som fileter med remoulade og citron
- Grillet, dampet eller bagt
Ernæring (pr. 100 g)
- Kalorier: ca. 85 kcal
- Protein: 18 g
- Fedt: 1–2 g (meget mager fisk)
- God kilde til jod, selen, B12 og D-vitamin
Fiskeri og bæredygtighed
- Fanget med trawl eller bundgarn
- Vælg gerne MSC-mærket for bæredygtigt fanget fisk
- Rødspættebestande er generelt stabile, men lokal overfiskning kan forekomme
Sæson
Rødspætten har som sådan ikke nogen spisesæson, men smagen og kvaliteten af fisken er bedst i august, september, og oktober måned.
Så de bedste rødspætter får man altså sidst på sommeren og hen på efteråret.
Omega-3
Vi har længe fået fortalt, at vi skal spise fisk 2 gange om ugen, og det er der en god grund til.
Fisk, og herunder altså rødspætter, er nemlig sunde, fordi de indeholder en masse vitaminer og næringsstoffer, som er vigtige for os.
Fisk indeholder blandt andet omega-3 fedtsyre, som har stor indflydelse på din hjernes ydeevne, og funktion.
Omega-3 kan være med til at danne og reparere hjerneceller, og beskytter ligeledes den naturlige aldringsproces, som også hjernen gennemgår, og er med til at forebygge demens.
Omega-3 fedtsyrerne kan ligeledes beskytte dig mod hjertekar sygdomme, diabetes, leddegigt, og kroniske betændelsestilstande.
Da rødspætten er en mager fisk, kan den være med til at holde den slanke linje. Den har et højt protein indhold, men samtidig et lavt kalorie og fedtindhold.
Det høje proteinindhold er med til at øge din mæthedsfornemmelse, så du føler dig mindre sulten.
Fisk indeholder D-vitamin. D- vitaminet er med til at styrke dine knogler, og giver dig et bedre immunforsvar.
Opskrifter
Rødspætten er en god og nem fisk at tilberede, og den har et hvidt og fast kød.
Den kan desuden tilberedes på et utal af måder, og kan både steges, koges, grilles, frituresteges, og dampes.
Den er en mager fisk, og indeholder derfor ikke særlig meget fedt.
Helstegt rødspætte
Fiskefilet - klassisk opskrift på paneret rødspættefilet
Rødspætter i fad med spidskål og gulerødder
Ærtesuppe med dampet rødspætte og sprødstegt bacon
Rødspætteruller med parmaskinke og pasta
Stjerneskud - nem og lækker opskrift
Smørrebrød med fiskefilet
Dampede rødspætter med flødestuvet spinat
Nem opskrift på rødspætter i bagepapir
Gå til opskriftRødspætteruller på grill med parmaskinke og citron
Gå til opskrift- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: