• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Rødspætte - fakta og de bedste opskrifter

Rødspætte - fakta og de bedste opskrifter

Billede med rødspætte.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 2. maj 2025 - Udgivet: 2. maj 2025

En rødspætte er en fladfisk, som findes stort set overalt i de danske farvande.

Særligt er rødspætten at finde i Nordsøen, og den foretrækker at opholde sig på steder, hvor bunden primært består af sten, sand og grus.

En rødspætte kan blive helt op til 100 centimeter lang under de rigtige forhold, men i Danmark bliver den sjældent over 50 centimeter.

Rødspætten lever for det meste af muslinger og børsteorme, men kan også tage småfisk og krebsdyr.

De er allermest aktive om natten, og opholder og skjuler sig tæt på bunden om dagen. De skifter i øvrigt farve og struktur alt efter bunden som de opholder sig på og ved, og det gør de for at skjule sig bedst muligt.

Hvad er rødspætter?

Rødspætten (latin: Pleuronectes platessa) er en fladfisk, der lever på havbunden i bl.a. Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

Den er en af Danmarks mest kendte og spiste fisk – særligt som paneret og stegt.

  • Rødspætten har en flad, oval krop og begge øjne på højre side
  • Mørk overside med røde/orange pletter – deraf navnet
  • Undersiden er hvid
  • Bliver typisk 30–50 cm lang, men kan blive over 90 cm
  • Lever af smådyr som muslinger, rejer og orme

I madlavning

  • Mild, delikat smag og lyst kød
  • Populære serveringsformer:
    • Paneret og stegt med persillesovs og kartofler
    • Som fileter med remoulade og citron
    • Grillet, dampet eller bagt

Ernæring (pr. 100 g)

  • Kalorier: ca. 85 kcal
  • Protein: 18 g
  • Fedt: 1–2 g (meget mager fisk)
  • God kilde til jod, selen, B12 og D-vitamin

Fiskeri og bæredygtighed

  • Fanget med trawl eller bundgarn
  • Vælg gerne MSC-mærket for bæredygtigt fanget fisk
  • Rødspættebestande er generelt stabile, men lokal overfiskning kan forekomme

Sæson

Rødspætten har som sådan ikke nogen spisesæson, men smagen og kvaliteten af fisken er bedst i august, september, og oktober måned.

Så de bedste rødspætter får man altså sidst på sommeren og hen på efteråret.

Omega-3

Vi har længe fået fortalt, at vi skal spise fisk 2 gange om ugen, og det er der en god grund til.

Fisk, og herunder altså rødspætter, er nemlig sunde, fordi de indeholder en masse vitaminer og næringsstoffer, som er vigtige for os.

Fisk indeholder blandt andet omega-3 fedtsyre, som har stor indflydelse på din hjernes ydeevne, og funktion.

Omega-3 kan være med til at danne og reparere hjerneceller, og beskytter ligeledes den naturlige aldringsproces, som også hjernen gennemgår, og er med til at forebygge demens.

Omega-3 fedtsyrerne kan ligeledes beskytte dig mod hjertekar sygdomme, diabetes, leddegigt, og kroniske betændelsestilstande.

Da rødspætten er en mager fisk, kan den være med til at holde den slanke linje. Den har et højt protein indhold, men samtidig et lavt kalorie og fedtindhold.

Det høje proteinindhold er med til at øge din mæthedsfornemmelse, så du føler dig mindre sulten.

Fisk indeholder D-vitamin. D- vitaminet er med til at styrke dine knogler, og giver dig et bedre immunforsvar.

Opskrifter

Rødspætten er en god og nem fisk at tilberede, og den har et hvidt og fast kød.

Den kan desuden tilberedes på et utal af måder, og kan både steges, koges, grilles, frituresteges, og dampes.

Den er en mager fisk, og indeholder derfor ikke særlig meget fedt.

Helstegt rødspætte

4.9 fra 27 stemmer
Helstegt rødspætte er en dansk klassiker, der servers med kartofler og persillesovs. Se her hvordan du laver flået rødspætte på panden med stegetid og tips.
Gå til opskrift
helstegt rødspætte med kartofler og persillesovs

Fiskefilet - klassisk opskrift på paneret rødspættefilet

4.8 fra 77 stemmer
Sådan steges en fiskefilet perfekt på panden. Det er ikke svært, når blot du følger denne opskrift, inkl. tips til panering og stegetid.
Gå til opskrift
billede med fiskefilet

Rødspætter i fad med spidskål og gulerødder

4.6 fra 31 stemmer
Her er en nem og lækker opskrift på rødspætter i fad, hvor rødspætterne bages i ovnen på en bund af blandt andet spidskål og gulerødder.
Gå til opskrift
billederesultat for rødspætter i fad

Ærtesuppe med dampet rødspætte og sprødstegt bacon

5 fra 1 stemme
Her er den bedste opskrift på ærtesuppe med dampet rødspætte, der er en nem og hurtig ret, der både kan bruges som forret og hovedret.
Gå til opskrift
billede resultat for ærtesuppe med dampet rødspætte

Rødspætteruller med parmaskinke og pasta

5 fra 1 stemme
Rødspætteruller med parmaskinke er en nem måde at lave fisk på. Omvikl fileterne med parmaskinke, og bag i 15 minutter. Inklusiv tilbehør.
Gå til opskrift
Rødspætteruller med parmaskinke

Stjerneskud - nem og lækker opskrift

4.7 fra 29 stemmer
Stjerneskud er en populær frokostret. Her er en luksus udgave med stegt og dampet rødspætte, stenbiderrogn og asparges på ristet brød.
Gå til opskrift
billederesultat for stjerneskud

Smørrebrød med fiskefilet

4.8 fra 11 stemmer
Her er min opskrift på smørrebrød med fiskefilet. Klassisk smørrebrød med smørstegt rødspætte og pynt, og som kan laves med eller uden rejer.
Gå til opskrift
billederesultat for smørrebrød med fiskefilet

Dampede rødspætter med flødestuvet spinat

4.9 fra 8 stemmer
Nem og god opskrift på dampede rødspætter med flødestuvet spinat, hvor rødspættefileter dampes 15 minutter i ovnen i en smule hvidvin.
Gå til opskrift
Lækre og dampede rødspætter med flødestuvet spinat, hvor rødspættefileterne dampes i lidt hvidvin i ovnen i 15 minutter. Foto: Madensverden.dk.

Nem opskrift på rødspætter i bagepapir

Gå til opskrift
billederesultat for rødspætter i bagepapir

Rødspætteruller på grill med parmaskinke og citron

Gå til opskrift
rødspætteruller på grill
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af salat med hestebønner.

Salat med hestebønner, tomat og avocadoolie

Billede af kødboller med blomkål og ærter.

Kødboller med blomkål og ærter (lækker sommer gryderet)

Ugens bobler, uge 25, 2025

Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler

Uge25-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Forsiden lige nu

italienske kalveschnitzler
Kalveschnitzler - italiensk opskrift med rosmarin og lækker sauce→ Se opskriften
En let og lækker lun kartoffelsalat, der laves med stegte kartofler, salat og tomater. Dertil kommer en dejlig vinaigrette, og kartoffelsalaten er fremragende som tilbehør til de fleste kødretter. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Opskrift på lun kartoffelsalat med vinaigrette→ Se opskriften
Sankt Hans menu
Menu til Sankt Hans aften 2025 (nemme forslag)→ Se opskriften
bastogne trifli med vaniljeis og rabarberkompot
Bastogne trifli med vaniljeis og rabarberkompot→ Se opskriften
Hvor ofte man skal skifte sin gasflaske til sin gasgrill afhænger af flere forhold. Men under normale omstændigheder holder en 11 kilos flaske fint i et halvt år. Foto: Madensverden.dk.
Hvor længe holder en flaske gas til gasgrill?→ Se opskriften
billede med blomkålsgryde med kylling
Lækker blomkålsgryde med kylling og grøntsager→ Se opskriften
hverdagsmad
Hverdagsmad - opskrifter på lækre hverdagsretter→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
billede med sojakylling med nem kartoffelsalat
Sojakylling med nem kartoffelsalat→ Se opskriften
Ugens bobler, uge 25, 2025
Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her