Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Rødspætte

Rødspætte (fakta og de bedste opskrifter med rødspætter)

Billede med rødspætte.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Indhold
  • Hvad er rødspætter?
  • I madlavning
  • Ernæring (pr. 100 g)
  • Fiskeri og bæredygtighed
  • Sæson
  • Omega-3
  • Opskrifter
  • Kommentarer

En rødspætte er en fladfisk, som findes stort set overalt i de danske farvande.

Særligt er rødspætten at finde i Nordsøen, og den foretrækker at opholde sig på steder, hvor bunden primært består af sten, sand og grus.

En rødspætte kan blive helt op til 100 centimeter lang under de rigtige forhold, men i Danmark bliver den sjældent over 50 centimeter.

Rødspætten lever for det meste af muslinger og børsteorme, men kan også tage småfisk og krebsdyr.

De er allermest aktive om natten, og opholder og skjuler sig tæt på bunden om dagen. De skifter i øvrigt farve og struktur alt efter bunden som de opholder sig på og ved, og det gør de for at skjule sig bedst muligt.

Hvad er rødspætter?

Rødspætten (latin: Pleuronectes platessa) er en fladfisk, der lever på havbunden i bl.a. Nordsøen, Skagerrak og Kattegat.

Den er en af Danmarks mest kendte og spiste fisk - særligt som paneret og stegt.

  • Rødspætten har en flad, oval krop og begge øjne på højre side
  • Mørk overside med røde/orange pletter - deraf navnet
  • Undersiden er hvid
  • Bliver typisk 30-50 cm lang, men kan blive over 90 cm
  • Lever af smådyr som muslinger, rejer og orme

I madlavning

  • Mild, delikat smag og lyst kød
  • Populære serveringsformer:
    • Paneret og stegt med persillesovs og kartofler
    • Som fileter med remoulade og citron
    • Grillet, dampet eller bagt

Ernæring (pr. 100 g)

  • Kalorier: ca. 85 kcal
  • Protein: 18 g
  • Fedt: 1-2 g (meget mager fisk)
  • God kilde til jod, selen, B12 og D-vitamin

Fiskeri og bæredygtighed

  • Fanget med trawl eller bundgarn
  • Vælg gerne MSC-mærket for bæredygtigt fanget fisk
  • Rødspættebestande er generelt stabile, men lokal overfiskning kan forekomme

Sæson

Rødspætten har som sådan ikke nogen spisesæson, men smagen og kvaliteten af fisken er bedst i august, september, og oktober måned.

Så de bedste rødspætter får man altså sidst på sommeren og hen på efteråret.

Omega-3

Vi har længe fået fortalt, at vi skal spise fisk 2 gange om ugen, og det er der en god grund til.

Fisk, og herunder altså rødspætter, er nemlig sunde, fordi de indeholder en masse vitaminer og næringsstoffer, som er vigtige for os.

Fisk indeholder blandt andet omega-3 fedtsyre, som har stor indflydelse på din hjernes ydeevne, og funktion.

Omega-3 kan være med til at danne og reparere hjerneceller, og beskytter ligeledes den naturlige aldringsproces, som også hjernen gennemgår, og er med til at forebygge demens.

Omega-3 fedtsyrerne kan ligeledes beskytte dig mod hjertekar sygdomme, diabetes, leddegigt, og kroniske betændelsestilstande.

Da rødspætten er en mager fisk, kan den være med til at holde den slanke linje. Den har et højt protein indhold, men samtidig et lavt kalorie og fedtindhold.

Det høje proteinindhold er med til at øge din mæthedsfornemmelse, så du føler dig mindre sulten.

Fisk indeholder D-vitamin. D- vitaminet er med til at styrke dine knogler, og giver dig et bedre immunforsvar.

Opskrifter

Rødspætten er en god og nem fisk at tilberede, og den har et hvidt og fast kød.

Den kan desuden tilberedes på et utal af måder, og kan både steges, koges, grilles, frituresteges, og dampes.

Den er en mager fisk, og indeholder derfor ikke særlig meget fedt.

Helstegt rødspætte
Helstegt rødspætte er en dansk klassiker, der servers med kartofler og persillesovs. Se her hvordan du laver flået rødspætte på panden med stegetid og tips.
Se opskriften her
helstegt rødspætte med kartofler og persillesovs
Fiskefilet - paneret rødspættefilet
Sådan steges en fiskefilet perfekt på panden. Det er ikke svært, når blot du følger denne opskrift, inkl. tips til panering og stegetid.
Se opskriften her
billede med fiskefilet
Rødspætter i fad med spidskål og gulerødder
Her er en nem og lækker opskrift på rødspætter i fad, hvor rødspætterne bages i ovnen på en bund af blandt andet spidskål og gulerødder.
Se opskriften her
billederesultat for rødspætter i fad
Ærtesuppe med dampet rødspætte og sprødstegt bacon
Her er den bedste opskrift på ærtesuppe med dampet rødspætte, der er en nem og hurtig ret, der både kan bruges som forret og hovedret.
Se opskriften her
billede resultat for ærtesuppe med dampet rødspætte
Rødspætteruller med parmaskinke og pasta
Rødspætteruller med parmaskinke er en nem måde at lave fisk på. Omvikl fileterne med parmaskinke, og bag i 15 minutter. Inklusiv tilbehør.
Se opskriften her
Rødspætteruller med parmaskinke
Stjerneskud - nem og lækker opskrift
Stjerneskud er en populær frokostret. Her er en luksus udgave med stegt og dampet rødspætte, stenbiderrogn og asparges på ristet brød.
Se opskriften her
billederesultat for stjerneskud
Smørrebrød med fiskefilet
Her er min opskrift på smørrebrød med fiskefilet. Klassisk smørrebrød med smørstegt rødspætte og pynt, og som kan laves med eller uden rejer.
Se opskriften her
billederesultat for smørrebrød med fiskefilet
Dampede rødspætter med flødestuvet spinat
Nem og god opskrift på dampede rødspætter med flødestuvet spinat, hvor rødspættefileter dampes 15 minutter i ovnen i en smule hvidvin.
Se opskriften her
Lækre og dampede rødspætter med flødestuvet spinat, hvor rødspættefileterne dampes i lidt hvidvin i ovnen i 15 minutter. Foto: Madensverden.dk.
Nem opskrift på rødspætter i bagepapir
Se opskriften her
billederesultat for rødspætter i bagepapir
Rødspætteruller på grill med parmaskinke og citron
Se opskriften her
rødspætteruller på grill
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake (fakta og viden om den japanske risvin)
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer.