• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Peberrod – alt du gerne vil vide om den stærke rod

Peberrod – alt du gerne vil vide om den stærke rod

Billede med peberrod.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 3. maj 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Her får du fakta om peberrod, der eks. kan bruges til en lækker peberrodscreme.

I 1300-tallet blev peberrod brugt som medicin. Det var dengang, munke dyrkede den i deres klosterhaver, og den knoldede rods høje vitaminindhold mentes at kunne kurere lidt af hvert fra skørbug til mavesmerter.

Senere i historien blev den brugt mod menstruationssmerter, men i dag er peberroden først og fremmest en pragtfuld smagsgiver.

Pepper smagen op

Vi kender den især som tilbehør til pariserbøf. Retten ville ikke være det samme uden peberrodens skarpe smag, der blandede sig med rødbedens syrligt søde og de små kapers’ bitterhed.

Flødeskum med peberrod alias peberrodscreme har også været populært til oksekød, ja, i det hele taget er den spidse smag god til at peppe køds fade umamismag op med.

Peberrodens smag er nemlig stærk. Det er ikke uden grund, at den bliver kaldt Nordens chili. Du bruger den selvfølgelig også i en hjemmelavet peberrodssauce.

Peberroden er medlem af kornblomstfamilien, det samme er sennepsplanten, men hvor det er frøene fra sennepsplantens blomster, man bruger, er det rødderne, vi spiser fra peberroden. Bladene kan dog sagtens spises i en salat.

Sæson

I Danmark er peberroden i sæson fra maj til november, men man kan købe rødderne friske eller i poser og plastikbøtter året rundt.

Opbevaring

Det er bedst at bruge peberroden, så snart du har revet den, for den har tendens til at miste smag med tiden.

Derfor er den også mest velegnet som råt drys eller til at komme i en ret som den sidste ingrediens, hvorefter retten ikke må simre bagefter.

Hvis du opbevarer den friske peberrod i en lukket beholder, kan den holde sig et par uger i køleskabet. Allerbedst er det at fryse den ned i stedet, da du sagtens kan rive den direkte fra fryseren.

Næringsindhold

Såvel smag som duft er meget stærk, når det gælder denne rod. Årsagen skal findes i svovlholdige glucosinolater, som er til for at forsvare selve planten mod skadedyr.

Det er netop disse glucosinolater, der også findes i for eksempel kål og brøndkarse, som er interessante i forhold til vores sundhed. De menes at nedsætte risikoen for diabetes 2 og kan forebygge hjerte-karsygdomme.

Udover det, har rødderne et højt indhold af C-vitaminer og mineraler som jern, kalk og kalium.

Energifordeling for 100 gram rå peberrod, der indeholder 105 kalorier:

Proteiner: 7,7 procent.
Kulhydrater: 20,5 gram.
Fedt: 0,7 gram.

Anvendelse

Høvlet peberrod på smørrebrød, over fiskeretten, i kartoffelsalaten eller mayonnaise. Og selvfølgelig på en wienerschnitzel. Mulighederne er mange, så det er bare om at bruge sin fantasi.

Det eneste peberroden ikke egner sig til, er stærke retter, som har fået deres kraftige smag fra chili eller andre hotte krydderier.

Her vil de to stærke smagsgivere kæmpe om dominansen og taberen er dine smagsløg, som vil blive forvirrede.

Peberrodscreme - den bedste opskrift

5 fra 1 stemme
Her får du min opskrift på hjemmelavet peberrodscreme. En nem og lækker creme med masser af peberrod, og den er god til laks og meget andet.
Gå til opskrift
billede til peberrodsdressing

Peberrodssauce

5 fra 1 stemme
Peberrodssauce. Her får du min opskrift på en klassisk sovs med peberrod, der laves fra bunden. Perfekt til oksekød, men også god til fisk.
Gå til opskrift
billede med peberrodssauce

Laks med peberrodscreme

4.8 fra 8 stemmer
Laks med peberrodscreme og dild serveres på rugbrød til påskefrokosten eller som en hurtig forret. Et hit med masser af smag.
Gå til opskrift
Røget laks med peberrodscreme

Kogt oksespidsbryst

4.9 fra 14 stemmer
Her er en nem opskrift på kogt oksespidsbryst med peberrods sauce. Klassisk ret med mørt oksekød og flødesauce med peberrod. Lækker gæstemad.
Gå til opskrift
kogt oksespidsbryst med flødepeberrodssauce

Verdens bedste pariserbøf - nem og lækker

4.8 fra 27 stemmer
Her er den bedste opskrift på pariserbøf. En populær ret med hakket oksekød, der steges og anrettes på ristet brød med rødbeder og peberrod.
Gå til opskrift
billede resultat for pariserbøf

Smørrebrød med roastbeef, remoulade og ristede løg

4.9 fra 7 stemmer
Her er den skønne opskrift på smørrebrød med roastbeef. Helt klassiske med remoulade, ristede løg og reven peberrod. Smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billederesultat for smørrebrød med roastbeef

Rørt tatar

5 fra 8 stemmer
Rørt tatar med peberrod, kapers og andre lækre ingredienser samt en rå æggeblomme. Findes der noget bedre? Ikke efter du har smagt denne.
Gå til opskrift
Rørt tatar med æggeblomme
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kødboller med blomkål og ærter.

Kødboller med blomkål og ærter (lækker sommer gryderet)

Ugens bobler, uge 25, 2025

Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler

Uge25-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lækre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift på bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grøntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grøntsager

Forsiden lige nu

billede med blomkålsgryde med kylling
Lækker blomkålsgryde med kylling og grøntsager→ Se opskriften
hverdagsmad
Hverdagsmad - opskrifter på lækre hverdagsretter→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
billede med sojakylling med nem kartoffelsalat
Sojakylling med nem kartoffelsalat→ Se opskriften
Ugens bobler, uge 25, 2025
Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler→ Se opskriften
billede med spidskålspakker
Spidskålspakker - lækre pakker med spidskål og uden kød→ Se opskriften
spinatpandekager
Spinatpandekager - den lækre og nemme opskrift→ Se opskriften
blomkålscurry
Blomkålscurry - indisk vegetar mad med blomkål→ Se opskriften
surdejsboller
Surdejsboller - nemme morgenboller bagt med surdej→ Se opskriften
Billede med nye kartofler, der lige er gravet op
Er nye kartofler eller gamle kartofler sundest?→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her