Mørbradgryde - en populær og velsmagende dansk klassiker med svinemørbrad, bacon og champignon. Nem at lave og perfekt til aftensmad.
Mørbradgryde er en god, mættende aftensmad til hele familien – og det er en ret, som alle vil elske. Det er en af de absolut mest populære gryderetter i det danske køkken, og det forstår man jo godt.
Den klassiske gryderet med svinemørbrad, bacon og champignon smager nemlig forrygende godt, og så er den nem at lave.
Den populære luksus mørbradgryde er også fantastisk når du har gæster og skal lave mad til mange mennesker.
Kan serveres som aftensmad med ris eller kartoffelmos, og opskriften er til fire personer.
Se også disse opskrifter:
Opskrift på mørbradgryde
Bedste luksus mørbradgryde
Ingredienser
- 200 g bacon - i tern
- 1 svinemørbrad - skåret i grove stykker
- 2 spsk hvedemel
- 250 g champignon - i skiver
- 1 stort løg - hakkes groft
- 3 tsk paprika
- 4 dl piskefløde
- 1 dåse hakkede tomater
- 2 spsk tomatpasta
- 2 spsk engelsk sauce
- salt og friskkværnet peber
- 1 håndfuld persille
- 3 pølser - skåret i mindre stykker
Fremgangsmåde
- Kom bacon i tern i en kold stegegryde, og varm op ved en jævn varme. Steg bacon sprødt og læg til side.
- Svinemørbrad soigneres for sølvsene og fedt, og skæres grove tern. Kom lidt hvedemel i en tallerken og vend kødet i det.
- Ved en god varme brunes mørbradskiverne nu i lidt olie og smør, og gør det gerne ad to omgange, så kødet til din mørbradgryde får en god stegeskorpe. Lægges til side.
- Champignon børstes rene for jord, roden skæres fra og champignonerne skæres derefter i tynde skiver. Sauteres grundigt i gryden.
- Tilsæt så hakket løg og lad det sautere et lille minuts tid, hvorefter paprika kommes ved sammen med piskefløde. For en mere kalorielet version anvendes madlavningsfløde eller mælk. Lad det koge hurtigt op.
- Derefter tilsættes hakkede tomater, tomatpasta og engelsk sauce sammen med stegt bacon og mørbradstykkerne.
- Lad mørbradgryden simre i cirka 15 minutter under låg.
- Imens koges risene, og jeg foretrækker basmatiris til min mørbradgryde med ris, men du bruger jo bare de ris du synes.
- Smag mørbradgryden til med salt og friskkværnet peber, og der kan også tilsættes mere paprika. Er sovsen for tyk, kan du komme lidt mere vand i.
- Lige inden servering vendes pølser (delt i mindre stykker) i sammen med hakket persille, og pølserne varmes igennem i et par minutter.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Video
Serveringsforslag
Tilbehør til mørbradgryde er typisk kogte ris eller en blød kartoffelmos. Begge dele smager fremragende til gryderetten.
Vil du gøre retten lidt sundere, kan du servere fuldkornsris til. Og den fede piskefløde kan som sagt erstattes med en mere mager madlavningsfløde.
Servering
Den lækre luksus mørbradgryde med ris serveres straks – gerne med et godt stykke brød til.
Du skal som sagt også bruge ris til fire personer, og her kan du anvende ris som du synes. Personligt holder jeg meget af basmatiris eller brune ris.
Mørbradgryde med kartoffelmos
Er du mere til kartoffelmos? Så serverer du blot en god omgang mos til mørbradgryden.
Kartoffelmos laver du ved koge 1,2 kilo skrællede kartofler, og det skal ske i usaltet vand. Hæld vandet fra og lad de kogte kartofler dampe af.
Mos derefter kartoflerne med 150 gram smør og lidt varm mælk, og smag kartoffelmosen til med salt og friskkværnet peber. Brug mindre smør for en mere kaloriefattig udgave.
Mangler du et grønt indspark til mørbradgryden? Så anbefaler jeg f.eks. vores grønne salat, der går til alt eller en spidskålssalat. Søg dem frem i søgefeltet øverst på siden.
Gryderetter kan typisk holde sig 2-3 dage i køleskabet. Det er dog vigtigt at få resterne på køl forholdsvis hurtigt, efter du er færdig med at spise for at forlænge holdbarheden.
Du kan også sagtens fryse resterne af mørbradgryden ned – så har du nem aftensmad til en dag hvor tiden er knap.
Hvad er mørbradgryde?
- En cremet gryderet med skiver eller tern af svine‑ eller oksemørbrad, der simrer i en smagfuld sauce.
- Ofte kaldet “mørbradgryde” eller “svinemørbrad i flødesovs” afhængig af om det er svin eller okse.
- Klassiker i dansk husmandskost – hurtig at lave, men alligevel “festlig” med sin fyldige sauce.
Typiske ingredienser
- Mørbrad
- Svinemørbrad (400–600 g) eller oksemørbrad (mindre mængde, da okse er dyrere)
- Skæres i skiver eller tern på ca. 1–2 cm
- Fløde eller cremefraiche
- Giver saucen sin fylde og cremethed
- Løg og champignon
- Klassisk kombi – løg svitses først, champignon giver umami
- Bouillon eller fond
- Gerne hønse- eller oksebouillon til at spæde saucen op
- Krydderier & smagsgivere
- Salt, peber, lidt dijonsennep eller sennepspulver, evt. paprika
- Friske krydderurter som timian eller persille til at runde af
- Evt. ekstrafyld
- Bacontern for røget dybde
- Purløg eller forårsløg for friskhed
- Ærter eller spinat for farve og vitaminer
Serveringsforslag
- Kartoffelmos eller kogte kartofler
- Pasta (fx brede båndpasta) eller ris
- Brød til at suge saucen op (eks. flute)
- Grønt som dampede grøntsager eller en sprød salat
Variationer
- Svampe‑frisk twist: Bland forskellige svampe (kantareller, østershatte) for dybere smag.
- Vintwist: Erstat halvdelen af bouillonen med et skvæt hvidvin eller rødvin.
- Let version: Brug madlavningsfløde eller cremefraiche 18 % og tilsæt lidt mælkeprodukt for at spare på kalorierne.
- Eksotisk: Krydr med karry eller garam masala for karrygryde‑vibe.
Tips til den bedste mørbradgryde
- Brun kødet hurtigt ved høj varme, så det får stegeskorpe uden at koge vand.
- Svits løg og champignon i det samme fedtstof – smagsrester fra kødet giver ekstra dybde.
- Skru ned for varmen når fløde tilsættes, så saucen ikke skiller.
- Lad retten simre kort (10–15 min), så mørbraden forbliver saftig og ikke bliver sej.
- Smag altid til sidst – tilføj evt. en lille skefuld sennep eller et nip sukker for balance.
Fun facts om den populære gryderet
- “Mørbrad” betyder bogstaveligt “det møre stykke kød ved ryggen” – og det er netop dét, du får i gryden!
- Retten blev en dansk favorit i midten af 1900‑tallet, da fløde og champignon blev hverdagsvare i butikkerne.
- Mørbradgryde er en af de gryderetter, der bedst tåler genopvarmning – smagene udvikler sig og bliver endnu rundere dagen efter.
Typiske spørgsmål om mørbradgryde
Helt klassisk laves en mørbradgryde af svinemørbrad i mindre stykker, bacon, champignon, fløde og paprika. Men gryderetten kan varieres på et utal af møder.
En hel svinemørbrad vejer typisk mellem 500 og 600 gram før den afpudses. Men de kan godt variere en del i vægt.
Svinemørbraden er en muskel, der findes inde i grisen. Men da den ikke bruges til noget af grisen, er det et meget mørt stykke kød. Derfor skal den også tilberedes nænsomt og ikke koges for længe. Tidligere var mørbraden ikke en eftertragtet udskæring, men i dag er den en af de mere populære.
Til mørbradgryden kan der serveres en let rødvin. Personligt foretrækker jeg en pinot noir, som en rødvin på en drue du kan finde i de fleste supermarkeder.
Tilberedningstiden på en mørbradgryde er typisk 20-30 minutter. Det afhænger blandt andet af hvor stykker mørbraden er skåret ud i, men generelt kræver en mørbrad ikke lang tilberedningstid.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ib teute
5 stjerner
Jane Jensen
Når man bruger din ‘udregner’ og ganger opskriften op, så bliver det lidt forvirrende, at der i beskrivelsen så ikke bare står fx fløde og pølser, men et antal, der ikke svarer til det, man nu har ganget den op med. Jeg har sat den til 8 personer, hvor der bl.a. skal bruges 8 dl fløde og 6 pølser, men teksten siger noget andet. Der kunne bare udelades mængden i selve teksten.
Holger Rørby Madsen
Hej Jane
Tak for tilbagemeldingen - og du har fuldstændig ret. Jeg har opdateret opskriften, og nu giver den mere mening ved opskalering. Tak.
Alt det bedste
Holger
Terene
Lækker opskrift. Kan den laves dagen inden man skal bruge den, uden at kødet bliver tørt?
Holger Rørby Madsen
Hej Terene
En mørbradgryde kan sagtens laves dagen før - ja, jeg synes næsten den er bedre dagen efter 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger
Inge Kilde
Smager pragtfuldt. Opskriften vil jeg lave til gæster.
Else Baun
Smager pragtfuldt og nem at lave 🙂kan varmt anbefales
Reidun Bredstrup
Meget meget lækkert. Kom en grøn peberfrugt og 3 tsk. Syltede peberkorn, en lille smule gastrik i.
kent persson
Super😋
Marie
Har brugt den her opskrift så mange gange så det er bare man skal bruge
Holger Rørby Madsen
Hej Marie
Tak for det - det er jeg super glad for at høre. Og mørbradgryde er altså godt en gang imellem 🙂
Alt det bedste
Holger
Lis
Kan man lave mørbrad gryde færdig og fryse den?
Holger Rørby Madsen
Hej Lis
Det kan du tro, det kan du sagtens. Mørbradgryde er fryseegnet 🙂
Alt det bedste
Holger
Kate Norling
Hej Holger
Tak for skønne opskrifter som jeg ofte bruger, kan man tilberede mørbradgryde til gæster dagen før og varme den op?
Mine gæster kommer om eftermiddagen og har små børn med, så jeg skulle ikke stå i køkkenet for længe, jeg serverer ris til.
Eller har du et andet forslag.
Har lige tilberedt glaseret hamburgerryg med karrysauce, ris og glaserede perleløg.
Alt dine opskrifter.
Eller har du en anden ide.
Mvh Kate Norling