Her får du 10 lækre og nemme opskrifter med kål, og netop kålen, herunder spidskål og broccoli, er vigtig i kampen mod blandt andet kræft.
Opskrifter med kål lyder måske nok som noget fra mormors tid, men måske er det også noget af den mad vi burde spise noget mere af.
I hvert fald, som er vigtige ingredienser i kampen mod kræft.
Og det gælder altså alle former for kål, som vi bør blive bedre til at spise på krydr og tværs - og i mange sammenhænge.
De bedste opskrifter med kål er altså ikke kun dem med broccoli, men husk endelig også at spise blomkål, grønkål, rosenkål, hvidkål og alle de andre og sunde kåltyper. For der er mange af dem.
Heldigvis er kålen nem at komme til. Vi kan købe forskellige slags året rundt, selvom de selvfølgelig er bedst når de er i sæson og er danske. Alene tanken om de helt nye danske spidskål får næsten tænderne til at løbe i vand, for ikke at tale om nye og sprøde blomkål.
Kål og kampen mod kræft
Nu skal det ikke blive alt for teknisk, men kål har vist sig at have en særdeles gavnlig effekt på kampen mod kræft. Og det gælder altså alle typer af kål.
Der er lavet et utal af undersøgelser verden over, og konklusionen er klar. Kål hjælper i kampen mod kræften.
Blandt andet har det vist sig, at hvis du spiser kål mere end en gang om ugen, ja så falder risikoen for at udvikle tarmkræft ganske betydeligt.
En anden undersøgelse fra USA viste, at mennesker, der spiser kål flere gange om ugen, langt sjældnere får konstateret kræft i tyktarmen. Og sådan kan man blive ved.
Herhjemme råder Kræftens Bekæmpelse da også til, at vi alle spiser mere kål. Det kan du læse mere om her.
Opskrifter med kål
Og opskrifter med kål lyder for mange måske nok både gammeldags og kedeligt, men sådan behøver det slet ikke at være.
Udover at være super sund, så er kål både rimelig billig, nem at tilberede og velsmagende. Og kål kan altså laves på mange andre måder end blot ved at blive kogt kedelig og trist, som nogle måske har triste erfaringer med. Og derfor undgår kålen på andre måder.
Jeg bruger meget gerne kål i mine opskrifter, og her er 10 nemme og sunde opskrifter med kål, som du sagtens kan gå i gange med. Og dermed øge kampen mod kræft og mange andre livsstilssygdomme.
Hellere spise kål i dag end i morgen.
Bagt spidskål i ovn
Vi lægger ud med en af mine favoritter, når vi taler opskrifter med kål. Nemlig spidskål i ovn.
På denne måde er spidskålen nem at tilberede, og den passer som tilbehør til alt fra frikadeller til koteletter, kylling og hvad du nu skal have at spise.
Hakket oksekød med spidskål
Hvis du kender nogen, der virkelig ikke kan fordrage kål, så prøv at lave denne ret til dem. Du skal ikke lyve om at der er spidskål i retten, men jeg er sikker på, at alle vil kunne lide den.
Selv kålhadere vil mæske sig i denne nemme og lækre ret, der laves i ovnen. Hakket oksekød med spidskål:
Spidskål og blomkål i fad
I stedet for at lave flødekartofler, kan du sætte dit ugentlige indtag af kål pænt i vejret med denne ret.
Her laves du spidskål og blomkål i et fad, og tro mig, du kommer ikke til at savne flødekartoflerne.
Blomkålsris
Du kan også erstatte de almindelig ris med med disse blomkålsris. Det er også en god måde at få spist mere kål på, og samtidig så er blomkålsris meget nemme at lave.
Her viser jeg dig tre måder at tilberede dem på.
Salat med broccoli
Broccoli er bare en af de allersundeste grøntsager overhovedet. Den er sprængfyldt med så mange gode næringsstoffer, og er altså også en vigtig brik i kampen mod kræft.
Når du anvender broccoli i salat, kan du med fordel blanchere kålen, hvilket vil sige at du giver den et hurtigt opkog.
Den skal faktisk ikke koges længere end at den netop får den grønne farve, og det er måske kun et minut eller to.
Derefter overhældes den straks med koldt vand for at den ikke koger videre, og nu har du en sund kål med bid, der er god til salat.
Suppe med hvidkål
Hvidkål er nok noget de fleste forbinder med stuvet hvidkål. Og det smager da også godt.
Men hvidkålen er også godt at bruge rå i en salat, eller prøv med denne skønne suppe.
Suppe med kål er typiske danske vinterretter, men spis dem gerne året rundt som både forret og hovedret, for det er også en god måde at spise mere kål på.
Og når vi taler suppe opskrifter med kål, så prøv også en cremet blomkålssuppe eller den nemme spidskålssuppe.
Men her er opskriften på hvidkålssuppe:
Spidskålssalat med kylling
Spidskålen er som sagt super sund og lækker, og her er den anvendt i en lækker salat med blandt andet kylling og grønne bønner.
Krydret blomkål i ovn
En af mine favoritter når vi taler både kål og tilbehør, ja det er denne nemme opskrift, hvor du tilbereder blomkål i ovn.
Det er både nemt og velsmagende, og absolut en af de populæreste opskrifter med kål.
Gisou hvidkålsgryde
Denne opskrift på gisou, er en lækker og nem hvidkålsgryde, som alle kan lide.
Det er faktisk en god familieret, så du også får børnene til at spise mere kål.
Salat med rå blomkål
Når du nu alligevel skal lave salat, så anvend gerne kål.
Kål er nemlig fremragende i salatskålen, og i denne opskrift har jeg anvendt rå blomkål sammen med blandt andet æbler.
Kogte rosenkål
Jeg har alt for mange gange hørt folk sige, at de ikke kan fordrage rosenkål, fordi de smager af prut!
Det er ikke bare synd, fordi rosenkål er en utrolig god kilde til næringsstoffer i kampen mod kræft, men også fordi det simpelthen ikke passer.
Jo, rosenkål kan godt få en meget uheldig og kedelig smag, men det skyldes ikke selve kålen. Forklaringen er derimod, at man simpelthen ikke har tilberedt rosenkålen rigtigt.
Det handler om kogetiden. Se her hvordan du koger rosenkål perfekt - og nyd dem som fantastisk tilbehør.
Det var 10 lækre og nemme opskrifter med kål, som jeg håber du vil bruge flittigt.
Der er masser af andre opskrifter med kål her på siden, og du kan jo bare søge på de forskellige kåltyper i søgefeltet øverst oppe.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Holger Rørby Madsen
Tak fordi du bruger denne samling. Skriv gerne hvad du synes om den.
Bodil Beske
Jeg laver smothie med stikkelsbær, blomme, æble, salatkål ingefær og æblejuice.
Smager fantastisk
Torben Jensen
Jeg skal bare prøve en masse af kålopskrifterne. Jeg har aldrig været meget for kål, men er begyndt at bruge det mere, jeg er jo af en årgang, hvor man kogte det sønder og sammen, men nu bruger jeg det mere kreativt. Tak for god inspiration.
Carina
Lækkert med lidt inspiration til kål 😊 Herhjemme får vi sommetider pitabrød med hakket oksekød og mexicanske krydderier, der kommer altid spidskål i og mam smager det slet ikke. Det giver bare lidt mere fyld og knas. Selvfølgelig får vi også dressing i.
Hanne
Dejligt det hele ,