• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Blomkål - nemme opskrifter og lækre blomkålsretter

Blomkål - nemme opskrifter og lækre blomkålsretter

Billede med blomkål.
Blomkål er en af de meget populære kål, og den nærmest strutter af sundhed. Samtidig er blomkål en alsidig fætter, der kan spises rå i salater, koges og indgå i et utal af retter. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  25. april 2025 - Udgivet:  16. april 2025

Del gerne:
10
SHARES
FacebookMessenger10PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her får du de bedste opskrifter med blomkål. Den sunde kål kan bruges til blomkålssuppe, til at koge, stege og meget mange andre retter.
  2. Blomkål er ikke kedelig
  3. Hvad er blomkål?
  4. Sæson & dyrkning
  5. Næringsindhold (pr. 100 g rå blomkål)
  6. Sundhedsfakta
  7. Sådan bruges blomkål i madlavning
  8. Tips til tilberedning
  9. Sjove fakta
  10. Opskrifter med blomkål
  11. Blomkålssuppe
  12. Blomkålsris - den bedste opskrift
  13. Farseret blomkål
  14. Blomkålssalat
  15. Blomkålsfritter - nem og sund opskrift
  16. Blomkål med bacon bagt i ovn - ovnbagt baconkål
  17. Sprøde blomkålsnuggets med knuste cornflakes - nem opskrift
  18. Blomkålstærte
  19. Kogetid på blomkål
  20. Blomkål sous vide

Her får du de bedste opskrifter med blomkål. Den sunde kål kan bruges til blomkålssuppe, til at koge, stege og meget mange andre retter.

Blomkål er en fantastisk og populær grøntsag, og faktisk er det kun en ud af ti af os, der ikke kan lide den. Så hvorfor ikke spise lidt mere?

Udover at blomkålen er mættende og velsmagende, så er den nemlig også sprængfyldt med gode vitaminer og mineraler, som holder dig og din krop sund. Og med kun 24 kalorier per 100 gram, kan du samtidig spise meget af den med god samvittighed.

Blomkål er ikke kedelig

Måske er du en af dem, der har det lidt stramt med blomkål, efter kun at have fået den serveret kogt i store buketter, eller udkogt nede i en fed blomkålsgratin som barn?

Men sådan behøves det nu ikke at være, for blomkålen er altså meget mere end det. Heldigvis. Prøv eks. en maskeret blomkål.

Du kan med glæde begynde at kaste dig over blomkålen igen, da der er et hav af måder du kan tilberede og bruge den på. Og det er både kold og varm.

Prøv at tilsætte den til salaten, bage den i ovnen, eller lav en ”kartoffelsalat” hvor du bruger blomkålen i stedet for kartofler.

Hvad er blomkål?

  • Blomkål (latinsk: Brassica oleracea var. botrytis) er en kålplante, hvor man spiser den tætte, hvide blomst.
  • Det er en korsblomstret grøntsag i familie med fx broccoli, grønkål og rosenkål.
  • Spises både rå, dampet, kogt, bagt, stegt eller blendet – ekstremt alsidig!

Sæson & dyrkning

  • I Danmark er højsæsonen fra juni til oktober
  • Dyrkes bedst i tempereret klima og kræver næringsrig jord og vand.
  • De hvide hoveder dækkes ofte af egne blade under dyrkning for at bevare farven.

Næringsindhold (pr. 100 g rå blomkål)

  • Kalorier: ca. 25 kcal
  • Protein: ca. 2 g
  • Kostfibre: ca. 2,5 g
  • Kulhydrat: ca. 4 g
  • Fedt: < 0,5 g
  • Rig på C-vitamin, K-vitamin, folat og antioxidanter

Lav på kalorier, men høj på næringsstoffer – perfekt til sund mad!

Sundhedsfakta

  • Indeholder glucosinolater – naturlige stoffer, som menes at have kræftforebyggende egenskaber.
  • Høj på kostfibre, som støtter fordøjelsen og giver mæthed.
  • Antioxidanter som C-vitamin beskytter kroppens celler.
  • God for hjernen og leveren pga. cholin (en type B-vitamin-lignende stof).

Sådan bruges blomkål i madlavning

  • Kogt eller dampet som tilbehør
  • Blomkålsmos som alternativ til kartoffelmos
  • Blomkålsris – rivet og lynstegt som low-carb ris
  • Ovnbagt blomkål med krydderier og olie
  • Blomkålssuppe – cremet og lækker
  • Rå i salater – fx i små buketter eller revet
  • Kan endda bruges i pizza- og tærtebunde

Tips til tilberedning

  • Pas på overkogning – så bliver den kedelig og lugter svovlagtigt.
  • Rist i ovnen med olie, salt og krydderier – giver lækker karamelliseret smag.
  • Blanchér hurtigt i saltet vand og skyl i koldt vand for at bevare sprødhed og farve.
  • Hele blomkålshoveder kan bages/steges hele og serveres som vegetarisk hovedret.

Sjove fakta

  • Farven er normalt hvid, men findes også i grøn, lilla og orange varianter!
  • Blomkål består af over 90 % vand.
  • I gamle dage blev den kaldt "den fine kål" og var luksus i køkkenet.
  • Blomkål har fået comeback i moderne madlavning pga. low-carb og plantebaseret madtrends.

Opskrifter med blomkål

Prøv at gå igennem vores opskrifter her på siden, og se om du ikke kan finde lidt inspiration – for blomkål behøver altså slet ikke at være så kedelig.

Brug den til blomkålssuppe, kogt blomkål, blomkålsgryde eller en af disse blomkålsopskrifter:

Blomkålssuppe

4.7 fra 76 stemmer
Nem og lækker opskrift på blomkålssuppe. En cremet suppe lavet med blomkål og kartofler, og du kan servere den som hovedret eller forret.
Gå til opskrift
billede med blomkålssuppe

Blomkålsris - den bedste opskrift

4.7 fra 75 stemmer
Opskrift på blomkålsris, og du får min fremgangsmåde til både en kogt udgave , stegt på panden eller lavet i ovnen. Og det er sundt tilbehør.
Gå til opskrift
billede med blomkålsris

Farseret blomkål

4.7 fra 9 stemmer
Her er min opskrift på farseret blomkål. En smuk ret med blomkål, fars og bacon, der både er nem at lave, og som smager forrygende godt.
Gå til opskrift
farsereret blomkål

Blomkålssalat

4.6 fra 36 stemmer
Virkelig lækker opskrift på blomkålssalat med rå blomkål. Blomkålssalaten laves med blomkålsbuketter, æble, mandler og en lækker dressing.
Gå til opskrift
billede med blomkålssalat

Blomkålsfritter - nem og sund opskrift

5 fra 1 stemme
Få min opskrift på lækre blomkålsfritter, som du nemt kan lave i ovnen. Smagfulde og krydrede buketter af blomkål, der er lækkert tilbehør.
Gå til opskrift
billede med blomkålsfritter

Blomkål med bacon bagt i ovn - ovnbagt baconkål

4.5 fra 17 stemmer
Her er min opskrift på blomkål med bacon, som du nemt kan bage i din ovn. Den baconsvøbte blomkål er god som snack eller lækkert tilbehør.
Gå til opskrift
ovnbagt blomkål med bacon

Sprøde blomkålsnuggets med knuste cornflakes - nem opskrift

5 fra 5 stemmer
Sådan laver du sprøde blomkålsnuggets med cornflakes. En nem opskrift på nuggets af blomkål, der er lækre som forret, snack eller tilbehør.
Gå til opskrift
sprøde blomkålsnuggets med cornflakes

Blomkålstærte

4.8 fra 21 stemmer
Her er min opskrift på en hjemmelavet blomkålstærte, der er nem at lave. En lækker tærte med blomkål, spinat og bacon. Med en nem tærtebund.
Gå til opskrift
billederesultat for blomkålstærte

Kogetid på blomkål

4.8 fra 24 stemmer
Kogetid på blomkål: Hvor lang tid skal et blomkål koge? Det afhænger selvfølgelig af, om du vil koge den hel - eller skære den ud i mindre buketter.
Gå til opskrift
billede med kogning af blomkål

Blomkål sous vide

5 fra 1 stemme
Opskrift på blomkål sous vide med angivelse af temperatur og tid. Resultatet er en perfekt tilberedt blomkål med lækker smag og konsistens.
Gå til opskrift
blomkål sous vide
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her