• Skip til indhold
  • Gå direkte til primær sidebar
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Madens Verden giver dig de bedste opskrifter på alt fra chokoladekage og kanelnegle til æggekage, frikadeller og meget andet. Du finder flere tusinde opskrifter, og alle er nemme og forklarende at gå til.
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Opret bruger
  • Opskrifter
  • Aftensmad
  • Mad
  • Kage
  • Jul
  • Airfryer
  • Dagens opskrift
  • Madplan
  • PLUS
  • Kogebog

Hvad er natron? Fakta og opskrifter med hævemidlet

Karen SenecaKaren Seneca
Natron er et hævemiddel, hvis gas får bagværk som æbleskiver til at hæve. Det er også hovedingrediensen i bagepulver. Foto: Karen Seneca/Madensverden.dk.
Madens Verden: Forside › Bageskole

Oversigt over indhold

  1. Natron er et hævemiddel, som fungerer bedst, når der er syre i dejen. Og så kan det bruges til alt muligt fra rengøring til lugtfjerner.
  2. Fem ting du også kan bruge det til
  3. Opskrifter med natron

Natron er et hævemiddel, som fungerer bedst, når der er syre i dejen. Og så kan det bruges til alt muligt fra rengøring til lugtfjerner.

Natron - eller natriumhydrogencarbonat, som er det kemiske navn - er en af disse ingredienser, vi kan have stående i køkkenskabet længe.

En del mennesker griber først fat i bøtten med natron, når de skal i gang med at lave æbleskiver og brunkager.

Realiteten er dog, at det er et glimrende middel til rengøring og lugtfjerning. Og så kan vi også bruge det til at samle hakket kød, før det skal på grillen.

Faktisk er bagepulver nogenlunde det samme. Begge udvikler en gasart, der får kager til at hæve.

Bagepulveret har blot fået tilsat både syre og stivelse. Det betyder, at man ikke behøver at komme syre i dejen for at få bagepulveret til at virke.

Natron derimod fungerer bedst, når der er tilsat syre som citron, creme fraiche eller kærnemælk.

Du kan også bruge det i farsretter, for eksempel kødboller, hvor stoffet får kødet til dels at mørne, dels at bevare mere saft.

Eller prøv at lade en hel udskæring mørne i en blanding af vand og natron i et kvarters tid, hvorefter du skyller kødet og tilbereder det.

Fem ting du også kan bruge det til

  1. Rengører termokanden indvendigt. Se indlægget: Rengøringstip til termokanden.
  2. Bruges som rengøringsmiddel ved at blande natron op med vand.
  3. En skål i køleskabet kan fjerne den eventuelle dårlige lugt derinde.
  4. En teskefuld natron sammen med din almindelige shampoo skulle gøre underværker for håret. Kalken fra vandet bliver nemlig også vasket ud på den måde.
  5. Kan bruges som pletfjerner på for eksempel tæpper. Drys det ud på tæppet, lad det suge pletten og støvsug. Det er smartere end for eksempel kartoffelmel, da det også fjerner lugt i støvsugerposen.

Opskrifter med natron

billede med æbleskiver
Æbleskiver
Se opskriften
hjemmebagte brunkager
Brunkager - original opskrift
Se opskriften

Kilder: Ing.dk, Coop.dk, Ernæringsfokus m.fl.

Din vurdering
  • Alt om natron
Sending
Stem her
5 (1 stemme)
Er du også træt af reklamer?Bliv plus medlem i dag!
  • DEL GERNE:  
  • 135
  • 5
  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • Delt
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.

Idéer til aftensmad
Savner du inspiration til, hvad du skal lave til aftensmad? Så klik her og få et forslag til, hvad du kan lave. Klik igen og igen - indtil du finder lige det, du har lyst til.

Læserinteraktioner

Kommentarer

  1. Tommy Jensen

    august 13, 2023 at 8:39 pm

    Jeg døjer meget med sure opstød om natten, når det sker tager jeg en 1/2 tsk. natron i et glas og fylder 2 mundfulde vand i, rør rundt og ned med det. 30 sekunder efter er det slut med de sure opstød.
    Og så er det meget billigere end det andet stads man køber på apoteket.

    Svar

Skriv din kommentar her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

« Berliner Pfannkuchen - opskrift på berlineremed syltetøj
Pizza Fritta – Friturestegt pizza fra Napoli »

Populært indhold lige nu

flækket kylling i ovn færdigstegt

Flækket kylling i ovn - nem kyllingesteg

Stempelkaffen ift kolesterol

Stempelkaffen kan øge dit kolesteroltal

pølsehornsdej til pølsehorn

Verdens bedste pølsehorn med nem pølsehornsdej

billede med blåbærcrumble kage

Blåbærcrumble - lækker crumblekage med blåbær

Se mere populært indhold

Primær Sidebar

Nyeste opskrifter og artikler

  • Gulerodsbrud - opskrift på luftige brød med gulerod
  • Hjemmelavet gullaschsuppe fra Ungarn
  • Julekage med lækre julekrydderier
  • Stegte nudler med æg og kylling
  • Ny kontrol: Kun ét dansk æble indeholdt for meget sprøjtemiddel
  • Laks med blomkål og dild
  • Fedtkager - opskrift på sønderjyske fedtnødder
  • Ugens vine: 20 bud på en julevin
  • Laks i karrysauce med spidskål og gulerødder
  • Toblerone cookies - nem opskrift på 20 minutter

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Karen Seneca, journalist
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!