Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Margarine - fakta og viden om indhold og sundhed

Margarine - fakta og viden om indhold og sundhed

Billede med margarine.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMS
Opdateret: 24. juli 2025 - Udgivet: 2. maj 2025

Margarine er billigere end smør, og bruges til alt fra frikadeller til brun sovs. Men hvad er det? Og er det sundere end smør? Læs mere her.

Margarine har været en del af dansk madlavning, siden Otto Mønsted åbnede sin første fabrik i Aarhus 1883.

'Når man spiser margarine, må man ikke stå og grine'. Sætningen er fra det gamle børnerim 'Nede i fru Hansens kælder', hvor margarinen naturligt indgår.

Men hvad er margarine? Vi kender den gullige blok, som bruges til at stege med, men hvis du vil vide, hvad det egentlig er, skal du læse videre her.

Margarine hører til i gruppen smørbare gule fedtstoffer. Et udtryk, der også dækker over smør og blandingsprodukter som Kærgården. Men margarinen kan også bruges alene til stegning af eks. frikadeller eller i en klassisk brun sovs.

Det er en emulsion - altså en blanding - af fedt og vand, som indeholder tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, i nogle tilfælde også et farvestof.

Oversigt over indhold
  • Margarine er billigere end smør, og bruges til alt fra frikadeller til brun sovs. Men hvad er det? Og er det sundere end smør? Læs mere her.
  • Indhold i en stegemargarine
  • Historisk set
  • Opskrifter med margarine
  • Chokoladekage med kærnemælk - bagerens egen opskrift
  • Søren Ryges kringle - bedste opskrift
  • Gammeldags gærkringle fra Fanefjord Skovpavillon
  • Grahamsbrød
  • Tunfrikadeller a la Nynne (lavet med dåsetun)
  • Guf guf kage
  • Bornholmske kagegrise
  • Gisou - lækker hvidkålsgryde med oksekød og ris
  • Drømmekagesnegle
  • Nem kagekone opskrift med vandbakkelse
  • Kommentarer

Indhold i en stegemargarine

Før i tiden var der ofte dyretalg blandet med mælk i margariner, men i dag er fedtstoffet udelukkende vegetabilsk.

Margarine består som nævnt af vand og planteolier, som er emulgeret. Tager vi en OMA stegemargarine ser ingredienslisten sådan ud:

Palmeolie, rapsolie, vand, valle fra mælk, salt, emulgatorer, citronsyre, aroma og A-vitamin. Det sidste var påbudt ved lov frem til 1955 - at alle margariner skulle være tilsat A-vitaminer. I dag er det frivilligt.

Her ser du energifordelingen for 100 gram OMA Stegemargarine:

Energi: 670 kalorier
Fedt: 75 gram
Protein: Under 0,5 gram
Kulhydrat: Under 0,5 gram

Der er mere mættet fedt i smør end i margarine. Mættet fedt er det ufede fedt. Med andre ord: Smør er fuld af det usunde fedt.

Margarinen har traditionelt set indeholdt de farlige transfedtsyrer, men indholdet er stærkt reduceret i danske produkter - i nogle tilfælde fuldstændig forsvundet.

Historisk set

Ifølge Den Store Danske blev margarinen opfundet af en naturforsker ved navn Mège-Mouriès. Han tog patent på det i 1869.

Kun 14 år efter, i 1883, åbnede Danmarks første margarinefabrik: Aarhus Butterine Company.

Det var den kendte Otto Mønsted, som åbnede fabrikken, som stod bag den senere så berømte OMA margarine, der sælges den dag i dag.

Otto Mønsted døde som Danmarks rigeste mand, og danskerne blev det mest margarinespisende folkefærd i verden.

Det er vi formodentlig ikke mere, men der sælges stadig kilovis af margarine i alle mulige former - flydende, smørbart, stege- og bagemargarine - den dag i dag.

Læs også artiklen om rullemargarine.

Opskrifter med margarine

Her er nogle udvalgte opskrifter, hvor margarinen enten indgår eller kan anvendes i stedet for smør:

Chokoladekage med kærnemælk - bagerens egen opskrift

4.9 fra 46 stemmer
Her får du opskriften på verdens bedste chokoladekage med kærnemælk. Chokoladekagen stammer fra bagermester Hardy Christensen i Nørre Nebel.
Gå til opskrift
billederesultat for chokolade kage med kærnemælk

Søren Ryges kringle - bedste opskrift

4.8 fra 236 stemmer
Søren Ryges kringle opskrift er en af de bedste kringler, og kringlen er rimelig nem at bage selv. Her kan du se hvordan.
Gå til opskrift
Billederesultat for Søren Ryges kringle

Gammeldags gærkringle fra Fanefjord Skovpavillon

4.4 fra 23 stemmer
Opskrift på gammeldags gærkringle fra Fanefjord Skovpavillon på Møn. Den fantastiske kringle er med remonce, creme og kransekagemasse.
Gå til opskrift
billederesultat for gammeldags gærkringle fra Fanefjord Skovpavillon

Grahamsbrød

5 fra 1 stemme
Her får du bagerens opskrift på grahamsbrød. Den originale opskrift på brød med grahamsmel fra bagermester Hardy Christensen i Nørre Nebel ved Varde.
Gå til opskrift
grahamsbrød

Tunfrikadeller a la Nynne (lavet med dåsetun)

4.8 fra 8 stemmer
Sådan laver du lækre tunfrikadeller a la Nynne. Tunfrikadellerne laves med tun på dåse, og derfor er de meget nemme at røre sammen og stege på panden.
Gå til opskrift
billede med tunfrikadeller

Guf guf kage

4.7 fra 103 stemmer
Sig guf guf kage og tænderne begynder at løbe i vand. Den populære kage med kokostopping er nem at lave, og her får du opskriften på den.
Gå til opskrift
billede med guf guf kage

Bornholmske kagegrise

4.8 fra 15 stemmer
Se her hvordan du bager bornholmske kagegrise, der er lækre peberkager overtrukket med lyserød glasur. Opskrift fra Bager Mortensen i Nexø.
Gå til opskrift
billederesultat for bornholmske kagegrise

Gisou - lækker hvidkålsgryde med oksekød og ris

4.6 fra 21 stemmer
Her får en god opskrift på gisou, der er en lækker hvidkålsgryde. Det er nem hverdagsmad med hvidkål, hakket oksekød og ris i samme gryde.
Gå til opskrift
billederesultat for gisou hvidkålsgryde

Drømmekagesnegle

5 fra 1 stemme
Bag de lækre drømmekagesnegle med kokosremonce. En rimelig nem opskrift på en lækker kage til dig, der ikke kan få nok af drømmekagen.
Gå til opskrift
drømmekagesnegle

Nem kagekone opskrift med vandbakkelse

4.7 fra 7 stemmer
Sådan laver du en nem kagekone til fødselsdagen. En opskrift, hvor kagekonen bages af vandbakkelse og pyntes med masser af lækker slik.
Gå til opskrift
billederesultat for kagekone
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.