Margarine

Margarine er billigere end smør, og bruges til alt fra frikadeller til brun sovs. Men hvad er det? Og er det sundere end smør? Læs her.
Margarine har været en del af dansk madlavning, siden Otto Mønsted åbnede sin første fabrik i Aarhus 1883.
'Når man spiser margarine, må man ikke stå og grine'. Sætningen er fra det gamle børnerim 'Nede i fru Hansens kælder', hvor margarinen naturligt indgår.
Men hvad er margarine? Vi kender den gullige blok, som bruges til at stege med, men hvis du vil vide, hvad det egentlig er, skal du læse videre her.
Margarine hører til i gruppen smørbare gule fedtstoffer. Et udtryk, der også dækker over smør og blandingsprodukter som Kærgården. Men margarinen kan også bruges alene til stegning eller i en klassisk brun sovs.
Det er en emulsion - altså en blanding - af fedt og vand, som indeholder tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, i nogle tilfælde også et farvestof.
Indholdet i en stegemargarine
Før i tiden var der ofte dyretalg blandet med mælk i margariner, men i dag er fedtstoffet udelukkende vegetabilsk.
Margarine består som nævnt af vand og planteolier, som er emulgeret. Tager vi en OMA stegemargarine ser ingredienslisten sådan ud:
Palmeolie, rapsolie, vand, valle fra mælk, salt, emulgatorer, citronsyre, aroma og A-vitamin. Det sidste var påbudt ved lov frem til 1955 - at alle margariner skulle være tilsat A-vitaminer. I dag er det frivilligt.
Her ser du energifordelingen for 100 gram OMA Stegemargarine:
Energi: 670 kalorier
Fedt: 75 gram
Protein: Under 0,5 gram
Kulhydrat: Under 0,5 gram
Der er mere mættet fedt i smør end i margarine. Mættet fedt er det ufede fedt. Med andre ord: Smør er fuld af det usunde fedt.
Margarinen har traditionelt set indeholdt de farlige transfedtsyrer, men indholdet er stærkt reduceret i danske produkter - i nogle tilfælde fuldstændig forsvundet.
Margarine historisk set
Ifølge Den Store Danske blev margarinen opfundet af en naturforsker ved navn Mège-Mouriès. Han tog patent på det i 1869.
Kun 14 år efter, i 1883, åbnede Danmarks første margarinefabrik: Aarhus Butterine Company.
Det var den kendte Otto Mønsted, som åbnede fabrikken, som stod bag den senere så berømte OMA margarine, der sælges den dag i dag.
Otto Mønsted døde som Danmarks rigeste mand, og danskerne blev det mest margarinespisende folkefærd i verden.
Det er vi formodentlig ikke mere, men der sælges stadig kilovis af margarine i alle mulige former - flydende, smørbart, stege- og bagemargarine - den dag i dag.
Læs også artiklen om rullemargarine.