• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Majs - fakta, sæson, opbevaring og holdbarhed

Majs - fakta, sæson, opbevaring og holdbarhed

Billede med majs.
Del gerne:
102
SHARES
FacebookMessenger102PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 4. juni 2025 - Udgivet: 1. maj 2025

Majs - her er alt du skal vide.

Er der noget bedre end at sætte tænderne i en solgylden majs – let kogt, så sprødheden stadig er der – og naturligvis med en klat koldt smør Indrømmet, svært at spise den pænt – men gevinsten er det hele værd, og bringer minder frem om sol og sommer i haven og på terrassen.

Majs kan noget, som andre grøntsager ikke kan. Den er nem at dyrke og vokser op til to meters højde, er hurtig at tilberede og særdeles velsmagende.

Den indgår – alt efter sort - i alt fra morgenbordets cornflakes til biografturens popcorn og fungerer også glimrende som tilbehør til en grillmiddag på terrassen eller i lækre ovnretter og salater. Der er næsten ingen grænser for, hvad de små gule kerner kan bruges til.

Indhold
  • Fra Mexico
  • Forskellige typer
  • Anvendelse
  • Sæson
  • Næringsindhold
  • Holdbarhed
  • Fakta
  • Opskrifter
  • Majskolber med bacon og honningmarinade
  • Majs i mikroovn
  • Grillede majs
  • Mexicanske pandekager - nem opskrift
  • Grøn kartoffelsalat med ærter og majs
  • Kogte majs - Sådan koger du majs på 7 minutter
  • Broget hverdagsgryde - nem opskrift
  • Majssalsa - lækker dip til nachos
  • Chili con carne
  • Mexicansk laks - nem og lækker opskrift
  • Kold pastasalat - nem opskrift
  • FAQ
  • Kommentarer

Fra Mexico

Majs stammer oprindeligt fra Mexico, og blev bragt med spanierne til Europa i 1500-tallet. Herfra spredte den sig videre til Afrika og Asien.

Oprindeligt blev den importeret som dyrefoder, men endte med at blive en meget anvendt ingrediens i alverdens køkkener.

At melet fra tørrede majskerner hurtigt viste sig at være perfekt til grød, brød og pandekager gjorde den endnu mere populær og samtidig var den taknemmelig at dyrke på selv magre jorde.

Først noget senere ”opfinder ” man den søde majs, som vi i dag spiser friske som grøntsag.

Forskellige typer

De mest almindelige er de søde majskolber med gullige kerner.

Der findes også babymajs eller fingermajs, der altid sælges uden svøbblade, som er små uudviklede kolber, som spises hele og rå.

Anvendelse

Majskolberne købes hele med dækblade. Disse dækblade, de tynde tråde og kolbens stok fjernes inden brug.

Skal majsene spises som tilbehør, skyller du kolberne, og koger dem ca. 10 min. i letsaltet vand.

Prøv at grille dem og server med koldt kryddersmør.

Sæson

Den danske sæson for friske majs er kort. Typisk fra juli til starten af oktober.

De er dog bedst først på sæsonen – før de begynder at tørre ud.

Majs på dåse og frost kan dog købes året rundt.

Næringsindhold

Majskolberne indeholder store mængder stivelse og sukkerstoffer. Majs indeholder kun få vitaminer (primært a- og b-vitamin), hvorfor ensidig majsspisning kan medføre vitaminmangel.

Næringsindhold pr. 100 g rå majskolbe

Energiindhold : 383 KJ (92 kcal)
Protein: 3,7 gram
Fedt: 1,8 gram
Kulhydrat: 16,4 gram
Vand: 78,1 gram

Holdbarhed

3-4 dage ved 4-6 grader i køleskabets grøntsagsskuffer.

Lad dækbladene sidde på og udnyt den naturlige emballage til en bedre holdbarhed.

Kerner kan fryses – blanchér i ca. 2 min inden. Kolber blanchéres ca. 7 min inden indfrysning.

Fakta

Majskolber har i gennemsnit 800 majskorn, fordelt i 16 rækker.

Majs kan produceres i forskellige farver, herunder sort, blålig, lilla, grøn, rød og hvid, men den mest almindelige er den gule.

For de tidlige bosættere i Nordamerika var majs så værdifuld, at den blev brugt som penge og handlet til andre produkter som kød og pelse.

På verdensplan dyrkes i dag mere end 600 millioner tons hvert år, hvor USA står for knap halvdelen af produktionen, og her er majsproduktionen en meget afgørende faktor for den amerikanske økonomi.

Majs dyrkes på alle verdens kontinenter – undtagen Antarktis.

Majsen anvendes også til at lave ethanol og fungerer bl.a. som brændstof for motorkøretøjer. Udover at levere foder til dyr, bruges majs også som energikilde, og som madolie, majssirup og majsstivelse i fødevareindustrien.

Giv aldrig din hund en majskolbe. Den kan ikke nedbryde majsen og mange hunde ender på operationsbordet, fordi majsen sætter sig fast i hundens tarme.

Opskrifter

Majs indgår i mange opskrifter og retter, og her får du nogle af de mest populære:

Majskolber med bacon og honningmarinade

5 fra 2 stemmer
Sådan laver du nemt majskolber med bacon og honningmarinade. En god opskrift på lækre baconmajs, der kan tilberedes i grill eller ovn.
Gå til opskrift
majskolber med bacon og honningmarinade

Majs i mikroovn

4.4 fra 8 stemmer
Se her hvordan du nemt laver majs i mikroovn. En simpel opskrift og fremgangsmåde til tilberedning af hele majskolber med blade i mikroovn.
Gå til opskrift
billede til majs i mikroovn med smør

Grillede majs

4.7 fra 79 stemmer
Se her hvordan du laver grillede majs med og uden blade. Med denne opskrift får du lækre, sprøde og saftige majs, som smager helt perfekt.
Gå til opskrift
Billed resultat for majs i grill

Mexicanske pandekager - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Opskrift på mexicanske pandekager, der fyldes med hakket oksekød og masser af tomat, majs, agurk, peberfrugt og iceberg salat.
Gå til opskrift
mexicanske pandekager med hakket oksekød

Grøn kartoffelsalat med ærter og majs

4.8 fra 5 stemmer
Her er en nem og sommeragtig grøn kartoffelsalat med stegte kartofler, ærter og majs. Kartoffelsalaten er god som tilbehør til både kød og kylling.
Gå til opskrift
billede med grøn kartoffelsalat

Kogte majs - Sådan koger du majs på 7 minutter

4.7 fra 22 stemmer
Sådan laver du kogte majs. En nem opskrift med kogetid på majs, som serveres som lækkert tilbehør. Eksempelvis som majs med smør og parmesan.
Gå til opskrift
billederesultat for kogte majs

Broget hverdagsgryde - nem opskrift

5 fra 1 stemme
Broget hverdagsgryde. Den populære opskrift på en lækker gryderet, der er meget nem at lave på hverdage. Med ris, hakket kød, majs og ærter.
Gå til opskrift
broget hverdagsgryde

Majssalsa - lækker dip til nachos

5 fra 1 stemme
Her er min opskrift på en varm og lækker majssalsa med mexicansk inspiration. Salsaen er perfekt som dip til nachos og tortillas chips.
Gå til opskrift
majssalsa

Chili con carne

4.7 fra 136 stemmer
Lækker opskrift på chili con carne, som du kan lave mild, medium eller hot. En klassisk og familievenlig chiliret, der smager himmelsk godt.
Gå til opskrift
billede med chili con carne gryde

Mexicansk laks - nem og lækker opskrift

5 fra 1 stemme
Få min nemme og lækre opskrift på mexicansk laks og skønt tilbehør. Det er tex-mex krydret laks og rissalat med avocado, tomat og ris.
Gå til opskrift
billede med mexicansk laks

Kold pastasalat - nem opskrift

4.9 fra 13 stemmer
Dette er en opskrift på kold pastasalat med kylling og masser af grøntsager. Den færdige pastasalat vendes med en olie- og citrondressing.
Gå til opskrift
Billederesultat for kold pastasalat

FAQ

Kan majs spises rå?

Ja! Frisk sukkermajs er faktisk lækker rå – sød og saftig. Skær kernerne af kolben og brug dem i salater eller en salsa.

Hvor lang tid holder majs?

I køleskab: Bedst inden for 1–3 dage – sukker omdannes hurtigt til stivelse, så den bliver mindre sød.
I fryser: Majskerner kan fryses, enten rå eller blancherede.

Kan man fryse majs?

Ja, du kan sagtens fryse majs.
Fryse hele kolber: Blancher dem 3–4 minutter, køl ned og frys.
Fryse kerner: Skær dem af, blancher evt. og frys i poser.

Hvorfor er majs melet i konsistensen?

Det skyldes typisk at majsen ikke er frisk – sukkeret er omdannet til stivelse. Det kan ske hurtigt, især ved opbevaring uden for køl.

Er majs sundt?

Ja, i moderate mængder, da majs indeholder kostfiber, vitaminer (især B-vitaminer), mineraler og antioxidanter. Kalorierne kommer primært fra kulhydrater, og majsen giver god mæthed og er glutenfri.

Hvad er forskellen på dåsemajs og friske majs?

Frisk majs har mere bid, sødme og aroma – bedst til grill og salater.
Dåsemajs er praktisk, men ofte sødet og kogt – majskornene er blødere i konsistensen.

Hvordan koger man majs?

Friske majs på kolbe: Fjern blade og tråde. Kog i letsaltet vand i ca. 5–7 minutter (ikke for længe – så mister den sødme og bid). Server med smør, salt og evt. krydderier. Se mere om kogetid på majs her.

Hvilke typer majs findes der?

Der findes flere forskellige typer af majs:
- Sukkermajs (spisemajs): Den søde type vi spiser kogt, grillet eller i salater.
- Fodermajs: Bruges mest til dyrefoder – ikke velegnet til menneskeføde.
- Majsmel-/popcornmajs: Hårdere kerner – bruges til mel, gryn eller popcorn.
- Babymajs: Høstes tidligt – spises hele, fx i asiatiske retter.

Hvor mange majs er der på en majskolbe?

I gennemsnit er der ca. 800 majskerner på en majskolbe.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her