• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Løvstikke - fakta og opskrifter med bouillonurt

Løvstikke - fakta og opskrifter med bouillonurt

Billede med løvstikke.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 1. maj 2025 - Udgivet: 1. maj 2025

Løvstikke har så meget smag og duft, at den alene er nok som suppevisk uden andre urter og grøntsager. Men hvad har suppe og sexlyst til fælles? Ikke meget.

Alligevel mente folk i middelalderen, at løvstikke kunne hjælpe på mænds virilitet: hvis kvinden fik listet lidt blade i mandens badevand, ville han blive fyr og flamme.

Englænderne kalder urten lovage, tyskerne liebstöckel med en kærlig reference til dens erotiske egenskaber.

Urter i badevandet er et gammelt trick, som vi ikke kender effekten af, men hvad vi ved, er, at urten har en kraftig smag, som ikke falmer af at blive opvarmet.

Det betyder, at den er en god smagsgiver til kartofler - et par duske i kogevandet giver kartoflerne en dejlig smag. Det samme kan løvstikke gøre for kød og middagsretter, der gerne må have lidt ekstra kraft.

Løvstikken smager som en blanding af persille og knoldselleri tilsat en porre og måske en pastinak, ja, den har en bred palet af smage fra danske grøntsager.

Nogen mener ligefrem, at den smager af bouillon - deraf kælenavnet bouillonurt. Den kan overdøve retter, hvis man bruger de friske blade og stængler, derfor er det bedst at bruge den i varme retter.

Næringsindhold

Der er næsten ingen grænser for, hvad løvstikke kan bruges til i medicinsk øjemed.

Op gennem historien er den blevet brugt som vanddrivende og beroligende middel, som smertestillende ved menstruationssmerter og som før nævnt som et middel til at fremme mænds sexlyst.

Et faktum er, at den indeholder mange C-vitaminer og har et højt indhold af jern, som er vigtigt for at få ilten transporteret rundt i blodet.

Sæson

Sidst på foråret i slutningen af maj måned kan vi begynde at høste bladene i Danmark.

Sæsonen er lang - helt frem til oktober.

Opbevaring og holdbarhed

Du kan opbevare en buket løvstikke i et glas vand på køkkenbordet eller i køleskabets dør.

Her vil de typisk holde tre-fire dage - og en dag ekstra, hvis du har dem i en lukket plastikpose i køleskabet.

Du kan også fryse de rensede blade.

Tips til anvendelse

Du kan bruge løvstikken til mange opskrifter, og her er lidt inspiration:

  • Lav hjemmelavet løvstikkesalt.
  • Bland en pesto med forskellige friske krydderurter.
  • Tre-fire blade på stegepanden med smør, når du steger frikadeller eller koteletter.
  • Som smagsfremmer i kogevandet til nye kartofler.
  • I kogevandet, når du koger en høne eller diverse skaldyr.
  • Hak blade og bland dem i en kartoffelsalat, men pas på med mængden, da bladenes smag er stærk.
  • Som grønt drys på kartoffelmaden.

Kartofler med løvstikke - nem opskrift

5 fra 5 stemmer
Her er den perfekte opskrift på kartofler med løvstikke. Kogte, nye kartofler, der koges med løvstikke, og vendes med smør og krydderurter.
Gå til opskrift
billede med kartofler med løvstikke

Forårsgryde med kylling, gulerødder og ærter

5 fra 14 stemmer
Forårsgryde er en nem og hurtig opskrift på en lækker gryderet, der blandt andet laves med kylling, ærter og gulerødder i en hvid stuvning.
Gå til opskrift
forårsgryde

Bagt torsk med gulerodsmos

5 fra 1 stemme
Her er min opskrift på bagt torsk med gulerodsmos og broccoli cous cous med ristede mandler. En lækker fiskeret til hverdag og som gæstemad.
Gå til opskrift
torsk med gulerodsmos og broccoli cous cous

Kogetid på nye danske kartofler (opskrift med de bedste tips)

4.8 fra 47 stemmer
Se hvad den perfekte kogetid på nye danske kartofler er her. For de syv minutter er ikke det eneste du skal vide om kogning af nye kartofler.
Gå til opskrift
billede med kogetid på nye danske kartofler

Kartofler med brunet smør - nem opskrift

4.7 fra 7 stemmer
Her er opskriften på kartofler med brunet smør og friske krydderurter. Kan laves med nye kartofler i sæson, og de nemme, små kartofler udenfor sæsonen.
Gå til opskrift
billede med kartofler med brunet smør

Kylling med asparges, spinat og rødløg i fad

4.9 fra 20 stemmer
Her er min opskrift på kylling med asparges i fad. Det er en lækker ret med mad i fad, der ikke tager lang tid at lave. Serveres med kartofler til.
Gå til opskrift
Kylling med asparges er skøn aftensmad, som du nemt laver i fad. I fadet er der også spinat, rødløg og dild. Serveres gerne med kartofler. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kylling i grøn aspargessauce.

Kylling i grøn aspargessauce med ærter

Uge26-bedstevinkøbMV

Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris

Vandbakkelse med hyldeblomstskum

Vandbakkelse med hyldeblomstskum - skøn sommerkage

Billede af Hugo Spritz

Hugo Spritz - skøn sommerdrink med hyldeblomst og prosecco

ugens madplan uge 26

Ugens madplan uge 26 med lækker aftensmad og sankthans-menu

Billede af salat med hestebønner.

Salat med hestebønner, tomat og avocadoolie

Forsiden lige nu

mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
Billede af mad til studenterkørslen
Mad og kage til studenterkørslen - 20 nemme opskrifter→ Se opskriften
Bagte rabarber
Bagte rabarber (opskrift på rabarber bagt i ovn)→ Se opskriften
Billede af salat med hestebønner.
Salat med hestebønner, tomat og avocadoolie→ Se opskriften
Fuldkornspasta og hvid pasta
Fuldkornspasta og ris - hvor sundt er det?→ Se opskriften
billede med æggekage med bacon og tomater
Æggekage opskrift med bacon, tomater og purløg→ Se opskriften
billede med drinks til studenterfesten sommerdrinks
Drinks til studenterfesten - 11 seje sommerdrinks→ Se opskriften
billederesultat for kyllingekødsovs
Kyllingekødsovs - lækker opskrift med hakket kylling→ Se opskriften
Uge26-bedstevinkøbMV
Ugens vine, uge 26: Her er de bedste vine til laveste pris→ Se opskriften
sommerstuvning med spidskål, ærter og gulerødder
Sommerstuvning med spidskål, ærter og gulerødder→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her