Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Løvstikke - fakta og opskrifter med bouillonurt

Løvstikke - fakta og opskrifter med bouillonurt

Billede med løvstikke.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS

Løvstikke siges at hjælpe sexlysten på vej. Udover det, er den også en dejlig urt, som giver maden ekstra smag og kraft. Og så er den god som suppevisk.

Løvstikke har så meget smag og duft, at den alene er nok som suppevisk uden andre urter og grøntsager. Men hvad har suppe og sexlyst til fælles? Ikke meget.

Alligevel mente folk i middelalderen, at løvstikke kunne hjælpe på mænds virilitet: hvis kvinden fik listet lidt blade i mandens badevand, ville han blive fyr og flamme.

Englænderne kalder urten lovage, tyskerne liebstöckel med en kærlig reference til dens erotiske egenskaber.

Urter i badevandet er et gammelt trick, som vi ikke kender effekten af, men hvad vi ved, er, at urten har en kraftig smag, som ikke falmer af at blive opvarmet.

Det betyder, at den er en god smagsgiver til kartofler - et par duske i kogevandet giver kartoflerne en dejlig smag. Det samme kan løvstikke gøre for kød og middagsretter, der gerne må have lidt ekstra kraft.

Løvstikken smager som en blanding af persille og knoldselleri tilsat en porre og måske en pastinak, ja, den har en bred palet af smage fra danske grøntsager.

Nogen mener ligefrem, at den smager af bouillon - deraf kælenavnet bouillonurt. Den kan overdøve retter, hvis man bruger de friske blade og stængler, derfor er det bedst at bruge den i varme retter.

Indhold
  • Løvstikke siges at hjælpe sexlysten på vej. Udover det, er den også en dejlig urt, som giver maden ekstra smag og kraft. Og så er den god som suppevisk.
  • Næringsindhold
  • Sæson
  • Opbevaring og holdbarhed
  • Tips til anvendelse
  • Kommentarer

Næringsindhold

Der er næsten ingen grænser for, hvad løvstikke kan bruges til i medicinsk øjemed.

Op gennem historien er den blevet brugt som vanddrivende og beroligende middel, som smertestillende ved menstruationssmerter og som før nævnt som et middel til at fremme mænds sexlyst.

Et faktum er, at den indeholder mange C-vitaminer og har et højt indhold af jern, som er vigtigt for at få ilten transporteret rundt i blodet.

Sæson

Sidst på foråret i slutningen af maj måned kan vi begynde at høste bladene i Danmark.

Sæsonen er lang - helt frem til oktober.

Opbevaring og holdbarhed

Du kan opbevare en buket løvstikke i et glas vand på køkkenbordet eller i køleskabets dør.

Her vil de typisk holde tre-fire dage - og en dag ekstra, hvis du har dem i en lukket plastikpose i køleskabet.

Du kan også fryse de rensede blade.

Tips til anvendelse

Du kan bruge løvstikken til mange opskrifter, og her er lidt inspiration:

  • Lav hjemmelavet løvstikkesalt.
  • Bland en pesto med forskellige friske krydderurter.
  • Tre-fire blade på stegepanden med smør, når du steger frikadeller eller koteletter.
  • Som smagsfremmer i kogevandet til nye kartofler.
  • I kogevandet, når du koger en høne eller diverse skaldyr.
  • Hak blade og bland dem i en kartoffelsalat, men pas på med mængden, da bladenes smag er stærk.
  • Som grønt drys på kartoffelmaden.
Kartofler med løvstikke - nem opskrift
Her er den perfekte opskrift på kartofler med løvstikke. Kogte, nye kartofler, der koges med løvstikke, og vendes med smør og krydderurter.
Se opskriften her
billede med kartofler med løvstikke
Forårsgryde med kylling, gulerødder og ærter
Forårsgryde er en nem og hurtig opskrift på en lækker gryderet, der blandt andet laves med kylling, ærter og gulerødder i en hvid stuvning.
Se opskriften her
forårsgryde
Bagt torsk med gulerodsmos
Her er min opskrift på bagt torsk med gulerodsmos og broccoli cous cous med ristede mandler. En lækker fiskeret til hverdag og som gæstemad.
Se opskriften her
torsk med gulerodsmos og broccoli cous cous
Kogetid på nye danske kartofler
Se hvad den perfekte kogetid på nye danske kartofler er her. For de syv minutter er ikke det eneste du skal vide om kogning af nye kartofler.
Se opskriften her
billede med kogetid på nye danske kartofler
Kartofler med brunet smør - nem opskrift
Her er opskriften på kartofler med brunet smør og friske krydderurter. Kan laves med nye kartofler i sæson, og de nemme, små kartofler udenfor sæsonen.
Se opskriften her
billede med kartofler med brunet smør
Kylling med asparges, spinat og rødløg i fad
Her er min opskrift på kylling med asparges i fad. Det er en lækker ret med mad i fad, der ikke tager lang tid at lave. Serveres med kartofler til.
Se opskriften her
Kylling med asparges er skøn aftensmad, som du nemt laver i fad. I fadet er der også spinat, rødløg og dild. Serveres gerne med kartofler. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.