Indhold
Langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær
Ingredienser
- 1,5 kg flæskesteg (uden ben)
- 1 spsk olivenolie
- flagesalt (eller alm. salt)
- 10 laurbærblade
- 2 løg (i grove stykker)
- 2 gulerødder (i grove stykker)
- 1 håndfuld timian
- 4 dl vand
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 90 grader almindelig over- og undervarme. Altså ikke varmluft.
- Gå sværen på 1,5 kg flæskesteg efter, så du er sikker på at alle svær er skåret ned til kødet. Ellers er det svært at få sprøde flæskesvær.
- Smør sværen med 1 spsk olivenolie, og drys derefter flagesalt ned mellem alle sværene. Det tager lidt tid - men er det hele værd!
- Stik 10 laurbærblade ned mellem sværene, da det giver en god smag til langtidsstegt flæskesteg.
- Fordel 2 løg og 2 gulerødder i et ildfast fad sammen med 1 håndfuld timian. Hæld også 4 dl vand ved.
- Læg nu flæskestegen ovenpå grøntsagerne, så stegen står helt lige. Det er nemlig også vigtigt for at opnå de sprøde svær.
- Stik et stegetermometer ind i stegen, og det skal ske fra enden af stegen og ind i midten. Altså ikke ned gennem sværene.
- Kom stegen i ovnen på næstnederste rille, hvor den nu steges indtil kernetemperaturen viser 60 grader. Det tager ca. 3-4 timer. Stegetiden afhænger af kødets struktur og størrelse. Undervejs skal du øse skyen op over sværen, og jeg plejer at gøre det ca. hver halve time.
- Derefter skrues ovnen op på 250 grader, og her steges den langtidsstegte flæskesteg videre indtil kernetemperaturen er 65 grader. Tiden kan variere, men regn med at det tager cirka 20-25 minutter.
- Nu skulle sværen også gerne være sprød, og hvis ikke den er det, ja så tænder du lige ovnens grill og sørger for at sværene bliver knasende sprøde.
- Undervejs skal du holde øje med at væden ikke fordamper, da den anvendes til flæskestegssovs. Tilsæt om nødvendigt mere vand i fadet.
- Lad den færdigstegte flæskesteg hvile utildækket på et skærebræt i ca. 15 minutter inden udskæring.
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på langtidsstegt flæskesteg
Her får du min opskrift på en super mør og lækker langtidsstegt flæskesteg (svinekam), der smager præcist som den skal.
Flæskestegen steges naturligvis ved lav varme, hvilket giver et særdeles mørt stykke kød.
Og så tror du måske det er svært at lave sprøde svær på en langtidsstegt flæskesteg, men det er det ikke. Du skal blot følge denne opskrift, for så får du den møreste langtidsstegte flæskesteg, som du nogensinde har smag.
Længere nede kan du også se min video, hvor jeg viser dig hvordan du nemt får salt ned mellem sværene på flæskestegen. Det sikrer dig nemlig de helt sprøde flæskesvær, som jo også er det vi går efter når vi laver svinekam.
Opskriften er beregnet til cirka seks personer, og jeg har også lavet en video, hvor du kan se, hvordan du nemt laver en god sovs af skyen fra flæskestegen.
Flere inspirerende opskrifter:
- Perfekt flæskesteg i ovn med sprøde svær
- Flæskesteg i airfryer
- Flæskesteg i gasgrill
- Helstegt pattegris
- Flæskestegssandwich
- Flæskesteg sous vide
Tips
Du kan også tilberede langtidsstegt flæskesteg i 7 timer, og her får du en mere pulled pork agtig steg.
Altså hvor kødet er mere tørt, og nærmest trevler fra hinanden når det skæres ud. Men det er nu også ret lækkert.
Servér den langtidsstegte flæskesteg med kogte kartofler og dampet broccoli.
FAQ
En flæskesteg (ofte nakkekam eller kamsteg med svær) tilberedt ved lav temperatur (90-120 grader) i flere timer, så den bliver ekstra saftig og mør, uden at sværen bliver sej.
Her får du et par gode råd, der sikrer sprød svær på den langtidsstegt flæskesteg:
Rids sværen helt ned til kødet (ikke i kødet).
Gnid godt med salt mellem rillerne.
Til sidst: Giv stegen høj varme (grill eller 250 grader) i 20-25 minutter til sværen popper op. Hold øje så den ikke branker.
Ja, kom gerne lidt vand eller bouillon i bunden af fadet. Det giver fugt og hjælper med at holde kødet saftigt. Brug væsken som base til sovs.
Nej, sværen skal hele tiden vende opad, så fedtet kan rende ned og holde kødet saftigt.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Kathrine skriver
Syntes den blev mer vandet end mør. Men kunne spsises. Den blir bedre når jeg laver den alm. Sværene derimod har jeg aldrig fået så gode.alt i alt fint ikke wauw.
Anni Jessen skriver
jeg har en flæskesteg på 2800 g. Hvor lang stegetid skal jeg beregne - jfr. ovenstående? hilsen Anni
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Anni
Stegetiden er omtrent den samme, men brug et stegetermometer - så er du sikker på det perfekte resultat 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger
Lars Kofoed skriver
Selvom min svigerfamilie har tænder, så foretrækker de flæskesteg a la pulled pork. Er det så noget med 5 timer à 100 grader og så grill til sværene til sidst? (svinekam)
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Lars
Det er også lækkert, og ja, så er det længere tid og lavere temperatur. Måske endda 6-7 timer.
God fornøjelse - og glædelig jul
Holger
Hanne Lundholm Brønden skriver
Jeg vil gerne stege ved 130 gr. hvor mange timer skal den så have inden der skrues op for varmen .
Karin Lund Mortensen skriver
Det er bare en lækker opskrift på langtidsstegt flæskesteg. Jeg bruger altid denne opskrift.
Lene skriver
Tak for en rigtig god og lige til opskrift. Sværende måtte dog en tur under grillen, men ellers meget lækkert og saftigt.