• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Kold kartoffelsalat med creme fraiche og mayonnaise

Kold kartoffelsalat med creme fraiche og mayonnaise

billede med kartoffelsalat
En dansk og kold kartoffelsalat, der er lavet med kartofler. creme fraiche, mayonnaise og lidt sennep. Kartoffelsalaten er populær tilbehør til frikadeller og mange andre retter i det danske køkken. Foto: Katrine Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  14. oktober 2024 - Udgivet:  21. maj 2024

Del gerne:
191
SHARES
FacebookMessenger191PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift
  2. Kold kartoffelsalat
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Tips
  7. Hvad er kartoffelsalat?
  8. Dansk
  9. Tysk
  10. Fransk
  11. Amerikansk
  12. Værd at vide
Gå til opskrift

Kartoffelsalat er noget af det mest danske sommermad, og allerbedst er kartoffelsalaten naturligvis med nye, danske kartofler.

Du kan dog sagtens også lave den klassiske kartoffelsalat udenfor den danske kartoffelsæson, og den smager stadig godt.

Her får du den stensikre opskrift på en kold, dansk kartoffelsalat med den helt rigtige dressing, som mormor laver den. Med en blanding af creme fraiche og mayonnaise.

Jeg har beregnet 800 gram kartofler til fire personer, men mængden afhænger selvfølgelig af om kartoffelsalaten serveres alene sammen med eks. frikadeller, eller om der indgår andre salater eller tilbehør ved serveringen.

For at spare lidt på kalorierne er der anvendt en creme fraiche 9%, men en creme fraiche med højere fedtprocent vil give en mere fyldig smag. Det er op til dig.

Husk at smage kartoffelsalaten godt til, så du får ramt den helt rigtige smag. Opskriften er beregnet til fire personer.

Se også disse opskrifter:

  • Kartoffelsalat med karry
  • Kartoffelsalat med asparges
  • Bearnaise kartoffelsalat

Opskrift

billede med kartoffelsalat

Kold kartoffelsalat

Min opskrift på klassisk, kold kartoffelsalat. En dansk kartoffel salat med cremefraiche og mayonnaise, som passer perfekt til mange retter.
Bedømmelse
5 fra 3 stemmer
RetTilbehør
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 25 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 800 g kartofler - kogte, kolde, i mundrette stykker
  • 5 spsk creme fraiche - gerne 9%
  • 3 spsk mayonnaise
  • 1 tsk sennep - jeg bruger Maille med honning
  • 3 spsk purløg - finthakket
  • 1 spsk citronsaft - friskpresset
  • 1 tsk sukker
  • salt og friskkværnet peber
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.

Fremgangsmåde

  • Til kartoffelsalat starter du med at koge kartofler i saltet vand, gerne nye kartofler på den tid af året. Typisk koger jeg dem i 7 minutter, hvorefter jeg lader kartoflerne stå i kogevandet i yderligere 7 minutter. Hæld vandet fra og lad kartoflerne blive helt kolde.
  • Kom creme fraiche i en skål sammen med mayonnaise, sennep og 3 purløg.
  • Vend det sammen og smag til med lidt citronsaft, sukker, salt og friskkværnet peber. Det er vigtigt at smage dressingen godt til.
  • Skær de kolde kartofler i mundrette stykker og vend dem i dressingen.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
261
% Daglig værdi*
Fedt
 
11
g
17
%
Mættet fedt
 
3
g
19
%
Transfedt
 
0.02
g
Flerumættet fedt
 
5
g
Enkelumættet fedt
 
2
g
Kolesterol
 
4
mg
1
%
Natrium
 
111
mg
5
%
Kalium
 
854
mg
24
%
Kulhydrater
 
37
g
12
%
Kostfibre
 
5
g
21
%
Sukker
 
3
g
3
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
77
IU
2
%
Vitamin C
 
42
mg
51
%
Calcium
 
27
mg
3
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Kom med din mening

Tips

Kold kartoffelsalat straks, og den kan bruges som tilbehør til rigtig mange retter. Pynt gerne med mere klippet purløg eller persille.

Brug gerne kartoffelsalaten til en barbecue kylling, grillet svinemørbrad og meget andet.

Det er klassisk og populært tilbehør i det danske køkken. Søg opskrifterne frem i søgefeltet øverst på siden.

Hvad er kartoffelsalat?

Kartoffelsalat er en ret lavet på kogte kartofler og typisk serveret kold. Den kan varieres med forskellige slags dressinger og ingredienser – og findes i både dansk, tysk, amerikansk og fransk udgave.

Dansk

  • Laves med kogte, afkølede kartofler (gerne faste i konsistensen).
  • Dressing består ofte af creme fraiche, mayonnaise, sennep, eddike, sukker, salt og peber.
  • Typisk tilsat purløg, løg og evt. radiser eller agurk.
  • Serveres ofte til grillmad, frikadeller, pølser eller stegt kød.

Tysk

  • Laves ofte med varme kartofler og en eddike-sennepsdressing (uden mayo).
  • Kan indeholde sylteagurk, løg og bacon.
  • Mere syrlig og kraftig i smagen.

Fransk

  • Laves med nye kartofler eller faste kartofler, skåret i skiver.
  • Dressingen er ofte en vinaigrette lavet af olivenolie, hvidvinseddike eller sennep
  • Tilsættes friske urter som persille, purløg, dild, estragon eller timian.
  • Kan også indeholde sorte oliven, kapers eller finthakket skalotteløg.

Amerikansk

  • Mere rig og cremet, ofte med mayonnaise, sennep, selleri og æg.
  • Ofte sødere og blødere end den danske.

Værd at vide

  • Kartoffelsalat har været populær i Danmark siden efterkrigstiden, især som sommerret.
  • Smagen afhænger meget af kartoflens type – voksagtige kartofler holder bedst formen.
  • Findes i utallige variationer, eks. med karry, dild, bacon, kapers eller æbler.
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Vibeke

    oktober 05, 2024 at 9:38 am

    Jeg skal lave jeres kartoffelsalat i morgen.
    Der står ikke noget om at man skal skrælle kartoflerne? eller ej …

    Svar
  2. Steen christensen

    juni 27, 2024 at 12:29 pm

    Lækker marinade

    Svar
  3. Vibeke Bernholm Bendtsen

    maj 23, 2024 at 10:00 am

    Tak for alle dine gode opskrifter

    Svar
  4. Louise

    maj 22, 2024 at 10:36 am

    Det er bare Danmarks bedste kartoffelsalat. Perfekt blanding af creme fraiche og mayo. Tak.

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Billede med nikujaga.

Nikujaga - opskrift på en populær japansk gryderet

Billede med havkat.

Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Billede med champagne.

Champagne - hvad er det? Og hvad er forskellen?

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer og gem dine favoritter - bliv medlem af Madens Verden nu
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required