Smør er en grundsten i det danske køkken, og det bliver anvendt til næsten alt. Her kan du læse fakta om smør, produktion og næringsindhold.
Her kan du læse mere om smør, hvor vi blandt andet kigger på næringsindhold og kalorier i smørret, men også de sundere dele af det.
Er smørret i grunden så farligt?
På grund af det høje indhold af mættede fedtsyrer, har smør i en lang årrække været en udskældt spise.
Det er faktisk en skam. Ikke kun fordi smørret smager godt, men fordi at hvis du vælger at købe ægte smør, og altså ikke et blandingsprodukt, så indeholder smørret en lang række stoffer, som er gavnlige for dit helbred.
Oveni hatten så har danske forskere konstateret, at det er vigtigt at få fedt fra forskellige kilder – så fedtet altså både kommer fra animalske, og fra vegetabilske produkter.
Husk dog samtidig, som med alt andet, at smørret bør spises med måde, og at kun 30% af det daglige kalorieindtag bør stamme fra fedt. Så alt med måde - og det gælder også smørret, som jo indeholder meget mættet fedt.
Fakta om smør
Smørret er et mælkeprodukt, og bliver fremstillet af kærnet fløde.
For at øge holdbarheden på smørret, tilsættes det salt, og i mange tilfælde også andre tilsætningsstoffer.
Mælken og fløden, der bliver brugt til fremstillingen af smørret, kommer som oftest fra køer, men der kan også fremstilles smør af mælken fra blandt andet får, geder, bøfler og yakokser.
Smørret indeholder omkring 80 gram fedt per 100 gram, mens de resterende cirka 20 gram er vand.
De gavnlige stoffer i smør
Som nævnt indeholder smørret en række gavnlige stoffer, hvis det indtages med måde. Nogle af dem kan du læse her:
Smør indeholder en lang række vitaminer, som A-vitamin, E-vitamin, K-vitamin og D-vitamin.
A-vitaminet i smørret er af den letoptagelige slags, og er blandt andet godt for binyrerne, mens D-vitaminet er medvirkende til at øge optagelsen af eksempelvis calcium.
Smørret indeholder antioxidanter, der beskytter arterierne i at svækkes, og beskytter ligeledes mod frie radikaler, som er med til at skabe celleforandringer i kroppen.
Smørret indeholder desuden en masse vigtige fedtsyrer, som blandt andet laurinsyre, arachidonsyre og linolsyre.
Disse syrer er med til at beskytte din hjerne, og dit immunforsvar.
Vidste du i øvrigt, at der skal bruges fløde fra næsten 20 kilo mælk, blot for at fremstille et kilo smør?
Næringsindhold i smør
Mængde per 100 gram
Kalorier ca. 716
Fedt 81 gram
Kulhydrat 0,1 gram
Protein 0,9 gram
Opskrifter med smør
Her er nogle af de populære smøropskrifter på Madens Verden:
Hvide asparges med brunet smør
Kartoffelmos
Luftigt franskbrød opskrift bagt med mælk og smør
Valnøddesmåkager - smørbagte og nemme
Verdens bedste banankage - nem opskrift
Hjemmebagte boller med smør - nem bolledej
Chokoladekage
Brunet smør - sådan laver du en nem smørsauce
Sauce bearnaise - den sikre opskrift
Klaret smør - ghee
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: