Pølser

Vi elsker pølser, men er de usunde og hvor meget feder en pølse? Fødevareekspert Charlotte Mithril giver dig viden om pølsens indhold, smag og meget mere.
Pølser er en klassiker i danskernes madvaner, eksempelvis i form af hotdogs, i sammenkogte retter, på grillen osv.
Men hvor usunde er pølserne egentligt? Kan du roligt spise dem, eller er der noget du skal være opmærksom på?
Pølser indeholder meget andet end kød
Pølser er forarbejdede fødevarer og indeholder ofte meget andet end det kød, de er baseret på.
Typisk indeholder en pølse både vand, spæk/fedt, kartoffelstivelse, sojaprotein, salt, krydderier, druesukker/sukker, surhedsregulerende midler, antioxidanter, aroma, farvestoffer, stabilisatorer og konserveringsmidler.
Hvis du vil undgå forarbejdede fødevarer og tilsætningsstoffer, skal du altså lave din pølser selv. Her kan det være særligt lækkert at lave vildtpølser.
Alternativt kan du vælge de økologiske udgaver, hvor der stilles større krav til indholdet af tilsætningsstoffer.
Er nogle typer pølser sundere end andre?
Der findes mange forskellige slags pølser: Grillpølser, wienerpølser, ostepølser, frankfurtere, røde pølser, kålpølser, kyllingepølser, vegetariske pølser osv.
Men hvor stor forskel er der egentlig i næringsindholdet i de forskellige typer?
Generelt er der ikke stor forskel på hverken kalorieindhold eller fedtindhold i de mere traditionelle pølsetyper som røde pølser, wienerpølser, grillpølser og frankfurtere.
Ostepølser og kålpølser er lidt mere energitunge, mens kyllingepølser og vegetariske pølser indeholder færrest kalorier og mindst fedt. Særligt mængden af mættet fedt er lav i de vegetariske pølser og i nogle udgaver af kyllingepølser.
Går du efter en pølse med færrest kalorier og mindst fedt, skal du altså vælge en kyllingepølse eller en vegetarisk pølse.
Så mange kalorier er der i 100 gram pølse
Kyllingepølser: 130-240 kcal
Vegetariske pølser: 180-260 kcal
Røde pølser: 270-280 kcal
Wiener/grillpølser: 270-290 kcal
Frankfurter: 250-300 kcal
Kålpølser: 270-300 kcal
Ostepølser: 300-315 kcal
Så meget fedt er der i 100 gram pølse
Kyllingepølser: 7-20 gram, heraf 2-6 gram mættet fedt
Vegetariske pølser: 10-16 g, heraf ca. 1 gram mættet fedt
Røde pølser: 23-24 gram, heraf 8-9 gram mættet fedt
Wiener/grillpølser: 24-25 gram, heraf 8-10 gram mættet fedt
Frankfurter: 21-27 gram, heraf 6-10 gram mættet fedt
Kålpølser: 23-27 gram, heraf 9-11 gram mættet fedt
Ostepølser: 21-28 gram, heraf 7-12 gram mættet fedt
Gå ikke på kompromis med smagen for at spare kalorier
De lettere pølsevarianter, som kyllingepølser og vegetariske pølser, smager ofte noget anderledes end en traditionel pølse lavet på okse- eller svinekød.
De kan eksempelvis være mindre kraftfulde i smagen og have en anden konsistens.
Hvis du synes, du går på kompromis med smagen ved at vælge eksempelvis en kyllingepølse for at spare kalorier, er det måske bedre at vælge den type du bedst kan lide.
Det er bedre at blive sansemæssigt mættet, end at spise en kyllingepølse og føle, at du ”mangler noget” bagefter.
Bliver du ikke sansemæssigt mættet, kan det føre til et ekstra behov for en snack eller lignende bagefter, og så er du lige vidt med de sparede kalorier på pølsen.
Får du kræft af at spise pølser?
Der er en sammenhæng mellem udvikling af nogle typer af kræft og det at spise meget rødt kød og især forarbejdet kød.
Forarbejdet kød kan være røget, saltet og nitritkonserveret kød som eksempelvis kødpålæg, hamburgerryg, skinke, bacon og pølser.
Pølser hører altså til de forarbejdede kødprodukter, hvor der ses en sammenhæng i forhold til udvikling af kræft.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det sundeste helt at lade være med at spise forarbejdede kødprodukter. De officielle kostråd er dog lidt mere lempelige og anbefaler, at du undgår at spise for meget forarbejdet kød.
Så fat mod, ifølge anbefalingerne er der altså rum for, at du godt kan spise en pølse i ny og næ med god samvittighed.
Pas på når du griller
Pølser kan tilberedes på mange måder, de kan fx koges, grilles eller steges.
Hvis du griller eller steger pølserne så pas på, at de ikke bliver for mørke og brankede i skorpen.
Der kan nemlig udvikles kræftfremkaldende stoffer, som akrylamid, når mad brankes.
Spis varieret
Samlet set er der altså nogle punkter du skal være opmærksom på i forhold til pølser. De hører til de forarbejdede kødprodukter, hvor der ses en sammenhæng med udvikling af kræft.
Det betyder dog langt fra, at du får kræft af at spise en pølse i ny og næ.
Pølserne er ikke værre end eksempelvis rullepølse eller bacon, der ligeledes er forarbejdede kødprodukter og indeholder nogenlunde samme mængde kalorier og fedt.
De officielle anbefalinger lyder blot, at du ikke skal spise for meget forarbejdet kød. Så kig på dit samlede indtag af rødt kød og forarbejdet kød, og gør op med dig selv om der er plads til en pølse.
Vær opmærksom på, at pølser har et forholdsvist højt indhold af fedt, men afhængigt af hvad du spiser til din pølse, behøver det samlede måltid ikke at være meget fedt eller kalorieholdigt.
Og husk også at kødet i pølser indeholder vigtige proteiner, mineraler og jern, som kroppen har brug for.
Som med så mange andre fødevarer handler det om, at så længe du spiser varieret, er der også plads til de mindre sunde ting.
Og husk så virkelig at nyde den, når du spiser en pølse – vælg den du synes har den bedste smag, andet kan ikke svare sig. Se eventuelt vores store smagstest af pølser, og se hvilken pølse, der er bedst i test.
Tallene kan variere afhængigt af mærke osv.