• Skip til indhold
  • Gรฅ direkte til footer
Madens Verden
Sรธg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • ร†ggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehรธr
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brรธd
    • Snacks og sรธde sager
  • Madplan
  • Rรฅvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside โ€บ Rรฅvareguide โ€บ Hvidvin - fakta, produktion, opbevaring og servering

Hvidvin - fakta, produktion, opbevaring og servering

Billede med hvidvin.
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 29. april 2025 - Udgivet: 29. april 2025

Hvidvin kan drikkes af de fleste, uanset om man er til sรธdt eller tรธrt. Her er fakta om alt fra distrikter og druer til smag og servering.

Hvidvin er en videnskab. I hvert fald for kendere og feinschmeckere. Men det er ikke en stรธrre videnskab end, at der gรฆlder en eneste regel, nรฅr du skal vรฆlge vin: Drik den, du bedst kan lide.

Om druen er fra Sydafrika eller Frankrig, er det vigtigste trods alt dine egne smagslรธg.

Nรฅr det sรฅ er sagt, kan det vรฆre rart at udvide sin horisont og eksperimentere lidt med, hvilken hvidvin der skal drikkes hvornรฅr.

Der er nemlig forskel pรฅ, hvilke vine der passer til hvilke retter, for eksempel ost, fisk og kylling.

Sรฅdan fremstilles hvidvin

Hvidvinย kan i princippet lave sig selv. Hvis man opbevarer de grรธnne vindruer i en kรฆmpe spand og lader dem vรฆre, vil de begynde at gรฆre af sig selv og danne alkohol.

Men sรฅdan foregรฅr det naturligvis ikke pรฅ vingรฅrdene rundt omkring i verden.

Her presses druerne efter plukning, hvorefter saften kommes pรฅ store stรฅltanke og tilsรฆttes gรฆr, sรฅ gรฆringen kan begynde. Under gรฆringen omdanner gรฆren sukker til alkohol i tanken.

Hvor lรฆnge hvidvinen fรฅr lov til at blive i tanken efter gรฆringen afhรฆnger af den enkelte type, men 12 mรฅneder er den maksimale tid.

Langt det meste hvidvin smager af mest, hvis de drikkes indenfor de fรธrste par รฅr, de er kommet pรฅ flaske.

Sรฅ det er en skidt ide at gemme en god flaske hvidvin i รฅrevis med mindre, at det er en hvid Bourgogne eller en Riesling.

Kendte vindistrikter og druer

Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris og Riesling er klassikerne, nรฅr det handler om hvidvin. Pรฅ trods af at vi ofte forbinder dem med oprindelses-landet, dyrkes disse druer overalt i vinproducerende lande.

Sรฆrligt Chardonnay og Sauvignon Blanc er storsรฆlgende og et sikkert valg, nรฅr der skal vรฆlges hvidvin.

Men der er ogsรฅ forskel pรฅ smag alt efter vinhus og lagringsmetode. Her er et lille overblik over de mest kendte druer og vin.

  • Chardonnay โ€“ fyldig, ofte fadlagret, bruges til alt fra tรธr vin til champagne.
  • Sauvignon Blanc โ€“ frisk, syrlig, med noter af citrus og stikkelsbรฆr.
  • Riesling โ€“ fra knastรธr til meget sรธd, ofte aromatisk og mineralsk.
  • Pinot Grigio / Pinot Gris โ€“ let og frugtrig.
  • Gewรผrztraminer โ€“ blomsterduftende, krydret, ofte sรธd.

Chardonnay

Druen stammer fra Frankrig, men dyrkes overalt, hvor der produceres vin. Det er nemlig en sรฆrdeles hรฅrdfรธr drue med en smag, der tilpasses efter jordforhold, vejr og lagring. Nogle lagres pรฅ egefade i stedet for stรฅl, hvilke giver meget forskellige smage. Eksempler pรฅ Chardonnay: Chablis, Mersault, Savanha.

Sauvignon Blanc

Druen er en aromatisk drue. Det betyder, at den har meget smag i sig selv i modsรฆtning til Chardonnaydruen. Den er meget sommerlig med en frisk frugtsmag og en sรธdlig duft. Druen er fransk, men dyrkes overalt, isรฆr New Zealand har haft enorm succes med Sauvignon Blanc-hvidvin. Eksempel: Sancerre,

Pinot Gris:

Fremstilles mest i Alsace-omrรฅdet og Italien, og har en meget fyldig, lettere parfumeret smag. Dette er ogsรฅ hvidvinen, som kan bruges til kraftigere retter, hvor man ofte ville servereย rรธdvin.

Muscat

Den รฆldste kendte drue i verden med meget sรธdme og duft. Ofte bruger man Muscatvin som dessertvin, men man kan ogsรฅ fรฅ en tรธr Muscat hvidvin med en kraftig smag. Den er supergod somย velkomstdrikย og tilย fiskeretter. Eksempler: Moscato dโ€™Asti, Zind Humbrecht Muscat.

Riesling

Oprindelseslandet er Tyskland, og vi k Eksmepler:ender isรฆr vinen fra Alsace-omrรฅdet, men ogsรฅ denne hvidvin dyrkes flere steder i verden. Riesling findes bรฅde i hvinende sรธde og meget tรธrre udgaver. Druen er kompleks med meget smag i sig selv. Det er den hvidvin, som kan tรฅle lagring i lรฆngst tid uden at miste smag. Eksempler: Bestheim, Riffel.

Kendte vinomrรฅder for hvidvin

  • Frankrig: Bourgogne (Chardonnay), Loire (Sauvignon Blanc), Alsace (Riesling, Gewรผrztraminer).
  • Tyskland: Isรฆr kendt for Riesling.
  • Italien: Pinot Grigio og Verdicchio.
  • New Zealand: Friske Sauvignon Blanc-vine.
  • Chile, Sydafrika, Californien, Australien: Varme klimaer, frugtrige hvidvine.

Serveringstemperatur

Fรฅr du en god, tรธr Riesling eller Pinot Gris serveret pรฅ en restaurant, vil vinens temperatur vรฆre varmere, end du formodentlig er vant til hjemmefra.

Mange af os opbevarer hvidvin i kรธleskabet og serverer den kold, men ikke alle vine har godt af kulden.

En generel tommelfingerregel er, at jo sรธdere vin, desto koldere skal den drikkes. Billig hvidvin er ogsรฅ udmรฆrket at servere direkte fra kรธleskabet. Men de mere komplekse vine skal helst drikkes, nรฅr de er 8-10 grader.

Du kan sagtens have de fleste slags hvidvin stรฅende i kรธleskabet og sรฅ tage dem ud 20 minutter fรธr, de skal drikkes.

Husk at รฅbne dem, sรฅ de kan ilte inden servering. Og skรฆnk gerne hvidvin i storeย vinglas.

Sรธd eller tรธr? Kend forskel

Restsukkeret efter gรฆringen har betydning for, hvor sรธd eller tรธr hvidvinen er. Det vil sige, at en tรธr - dry - hvidvin vil have ganske lidt restsukker i forhold til en sรธd - sweet.

Et lille praj fra Jysk Vin til, hvordan du finder ud af, om du stรฅr med en tรธr eller sรธd hvidvin i hรฅnden i supermarkedet: Jo lavere alkoholprocent, desto sรธdere vin. Ellers kan du vรฆre heldig at finde fรธlgende kategori pรฅ vinflaskens etiket.

Dry: Tรธr vin maksimum fire gram per liter restsukker.

Demi-sec: Halvtรธr vin maksimum fire gram per liter og maksimum 12 gram restsukker per liter (18 gram nรฅr syreniveauet ikke er mere end 2 gram per liter lavere end indholdet af restsukker)

Semi-sweet: Halvsรธd vin mere end 12 gram restsukker per liter og op til 45 gram restsukker per liter.

Sweet: Sรธd vin har minimum 45 gram restsukker pr. liter.

Opbevaring

Et kรธkken skifter mere temperatur end noget andet rum i hjemmet. Nรฅr du har gang i flere kogeblus og en ovn, vil temperaturen stige flere grader. Og temperatursvingninger er vin ikke glad for.

Det anbefales derfor at opbevare hvidvin vandret i et rum, hvor de ikke fรฅr sollys eller udsรฆttes for skiftende varmegrader. Et vinkรธleskab er optimalt. Her kan du nemlig holde temperaturen pรฅ 10-12 grader, hvilket er den bedste temperatur, men vi er mange, der aldrig nรฅr at fรฅ opbygget en samling, fรธr de drikkes.

Vรฆrd at vide

  • Farven pรฅ hvidvin pรฅvirkes af bรฅde druetype, gรฆring og lagring.
  • Nogle hvidvine lagres pรฅ egetrรฆsfade, hvilket giver mere kompleks og cremet smag.
  • Hvidvin bruges ogsรฅ ofte i madlavning โ€“ eks. til saucer og risotto.

Opskrifter

Som sagt indgรฅr hvidvin ofte i madlavningen, og her er hรฅndplukkede retter og opskrifter med vinen:

Borgfruens pastaret med hvidvin og cognac

5 fra 1 stemme
Fรฅ den klassiske opskrift pรฅ borgfruens pastaret, der blandt andet laves med mรธrbrad, flรฆsk, hvidvin og lidt cognac. Nem og hurtig at lave.
Gรฅ til opskrift
Billede med borgfruens pastaret.

Coq au vin

4.8 fra 21 stemmer
Min opskrift pรฅ coq au vin, der er en klassisk fransk ret med unghane i rรธdvin. Du kan dog ogsรฅ bruge en kylling, og retten er god gรฆstemad.
Gรฅ til opskrift
Coq au vin er en skรธn, fransk klassiker pรฅ unghane eller kylling i rรธdvin. En god og nem gryderet med masser af grรธntsager og smag. Foto: Holger Rรธrby Madsen, Madensverden.dk.

Hvid sangria

5 fra 4 stemmer
Hvid sangria er den lรฆkre, lyse udgave af den spanske sommerdrik. Her med hvidvin, Grand Marnier og frugtstykker. En skรธn drink.
Gรฅ til opskrift
Hvid sangria

Nemme hakkebรธffer i svampesauce

5 fra 1 stemme
Her fรฅr du den bedste opskrift pรฅ hakkebรธffer i svampesauce, der ogsรฅ serveres med sprรธdstegt bacon og en lรฆkker mos. Til hverdag og gรฆster.
Gรฅ til opskrift
billede med hakkebรธffer i svampesauce

Vinbondens kyllingefad

4.8 fra 18 stemmer
Her er opskriften pรฅ et nemt kyllingefad, hvor hele kyllingelรฅr steges i ovnen sammen med hvidlรธg, tomater og lรธg. Serveres med bulgur.
Gรฅ til opskrift
billederesultat for kyllingefad med hele kyllingelaฬŠr

Risotto - klassisk opskrift

4.7 fra 11 stemmer
Her er den bedste opskrift pรฅ italiensk risotto. En nem grundopskrift med tips og tricks, og du kan ogsรฅ se en video med fremgangsmรฅde.
Gรฅ til opskrift
billede med risotto

Fisk i fad

4.7 fra 128 stemmer
Lรฆkker opskrift pรฅ fisk i fad med porrer og gulerรธdder. Du kan bruge brosme, torsk eller kuller, og sovsen laves med lidt hvidvin og flรธde.
Gรฅ til opskrift
billede med fisk i fad

Verdens bedste Osso buco

4.8 fra 52 stemmer
Min bedste opskrift pรฅ italiensk osso buco. En god og langtidsstegt ossobuco, der serveres med gremolata, kartoffelmos eller pasta.
Gรฅ til opskrift
billede med osso buco

Hummerbisque - den bedste opskrift

4.8 fra 36 stemmer
Her fรฅr du en hummerbisque opskrift, der sikrer dig titlen som mesterkok. En lรฆkker og elegant forret, der laves med jomfruhummer.
Gรฅ til opskrift
hummerbisque opskrift

Ungarsk kalkunragout med paprika og champignon

5 fra 1 stemme
Fรฅ en nem og lรฆkker opskrift pรฅ ungarsk kalkunragout, der er en himmelsk lรฆkker gryderet med kalkunbryst, paprika og champignon.
Gรฅ til opskrift
billede med ungarsk kalkunragout
Om Holger
holger rรธrby madsen madens verden
Holger Rรธrby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - ogsรฅ pรฅ kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet sรฅ alle kan forstรฅ dem. Det fรฅr du her pรฅ Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
  • Adgang til den populรฆre favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Kรธb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT รฅr)

Lรฆserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Pรฅkrรฆvede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sรฆtter ogsรฅ pris pรฅ at hรธre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er sรฅ glad for siden. Pรฅ forhรฅnd tak.

Fรธlg os pรฅ Instagram

Besรธg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden forklรฆde

    Madens Verden forklรฆde

    kr. 125,00
    Tilfรธj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilfรธj til kurv

Nyeste indhold

Ugens bobler, uge 25, 2025

Ugens bobler, uge 25: Her er ugens bedste bobler

Uge25-bedstevinkรธbMV

Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150

Madplan uge 25

Ugens madplan uge 25 med lรฆkre sommerretter

billede med guf guf kage

Guf guf kage - nem opskrift pรฅ bradepandekage med kokos

Billede af ribsteaks med marinerede grรธntsager.

Ribsteaks i ovn med marinerede grรธntsager

Bobler

Ugens vine, uge 24 med bobler og brus til studenter og fester

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kaฬŠl
Sommerpande med kylling og kรฅlโ†’ Se opskriften
Madplan uge 25
Ugens madplan uge 25 med lรฆkre sommerretterโ†’ Se opskriften
vandkringle med creme
Vandkringle - nem kringle med creme og remonceโ†’ Se opskriften
Uge25-bedstevinkรธbMV
Ugens vine, uge 25: De bedste 20 vintilbud udvalgt blandt 150โ†’ Se opskriften
Billede af grillede kyllingespyd.
Grillede kyllingespyd med grรธntsager og BBQ-marinadeโ†’ Se opskriften
Kartoffelsalat med majs, grillede peberfrugter og spidskรฅl
Kartoffelsalat med majs, grillede peberfrugter og spidskรฅlโ†’ Se opskriften
jordbรฆrkage med kransekage
Jordbรฆrkage med kransekage og flรธdecremeโ†’ Se opskriften
Billede med rabarberbrud.
Rabarberbrud - skรธnne boller med rabarber og marcipanโ†’ Se opskriften
Hyldeblomstsirup
Hyldeblomstsirup til drinks og desserterโ†’ Se opskriften
Kartoffelavlerens kyllingefad med hele kyllingelรฅr
Kartoffelavlerens kyllingefad med hele kyllingelรฅrโ†’ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rรธrby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Mรธllers Allรฉ 43B
2791 Dragรธr
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Lรฆs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rรธrby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rรธrby Madsen, redaktionschef
Jan Sรธrensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgรฅ reklamer, nรฅr du bruger opskrifterne, og fรฅ din egen favoritliste. Samtidig stรธtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden mรฅ kun finde sted pรฅ institutioner eller virksomheder, der har indgรฅet aftale med Copydan Tekst & Node. Du mรฅ altid gerne linke til indhold pรฅ Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Fรธlg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv stรธttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsรฆt gratis med annoncer her