Hvidvin kan drikkes af de fleste, uanset om man er til sรธdt eller tรธrt. Her er fakta om alt fra distrikter og druer til smag og servering.
Hvidvin er en videnskab. I hvert fald for kendere og feinschmeckere. Men det er ikke en stรธrre videnskab end, at der gรฆlder en eneste regel, nรฅr du skal vรฆlge vin: Drik den, du bedst kan lide.
Om druen er fra Sydafrika eller Frankrig, er det vigtigste trods alt dine egne smagslรธg.
Nรฅr det sรฅ er sagt, kan det vรฆre rart at udvide sin horisont og eksperimentere lidt med, hvilken hvidvin der skal drikkes hvornรฅr.
Der er nemlig forskel pรฅ, hvilke vine der passer til hvilke retter, for eksempel ost, fisk og kylling.
Sรฅdan fremstilles hvidvin
Hvidvinย kan i princippet lave sig selv. Hvis man opbevarer de grรธnne vindruer i en kรฆmpe spand og lader dem vรฆre, vil de begynde at gรฆre af sig selv og danne alkohol.
Men sรฅdan foregรฅr det naturligvis ikke pรฅ vingรฅrdene rundt omkring i verden.
Her presses druerne efter plukning, hvorefter saften kommes pรฅ store stรฅltanke og tilsรฆttes gรฆr, sรฅ gรฆringen kan begynde. Under gรฆringen omdanner gรฆren sukker til alkohol i tanken.
Hvor lรฆnge hvidvinen fรฅr lov til at blive i tanken efter gรฆringen afhรฆnger af den enkelte type, men 12 mรฅneder er den maksimale tid.
Langt det meste hvidvin smager af mest, hvis de drikkes indenfor de fรธrste par รฅr, de er kommet pรฅ flaske.
Sรฅ det er en skidt ide at gemme en god flaske hvidvin i รฅrevis med mindre, at det er en hvid Bourgogne eller en Riesling.
Kendte vindistrikter og druer
Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris og Riesling er klassikerne, nรฅr det handler om hvidvin. Pรฅ trods af at vi ofte forbinder dem med oprindelses-landet, dyrkes disse druer overalt i vinproducerende lande.
Sรฆrligt Chardonnay og Sauvignon Blanc er storsรฆlgende og et sikkert valg, nรฅr der skal vรฆlges hvidvin.
Men der er ogsรฅ forskel pรฅ smag alt efter vinhus og lagringsmetode. Her er et lille overblik over de mest kendte druer og vin.
- Chardonnay โ fyldig, ofte fadlagret, bruges til alt fra tรธr vin til champagne.
- Sauvignon Blanc โ frisk, syrlig, med noter af citrus og stikkelsbรฆr.
- Riesling โ fra knastรธr til meget sรธd, ofte aromatisk og mineralsk.
- Pinot Grigio / Pinot Gris โ let og frugtrig.
- Gewรผrztraminer โ blomsterduftende, krydret, ofte sรธd.
Chardonnay
Druen stammer fra Frankrig, men dyrkes overalt, hvor der produceres vin. Det er nemlig en sรฆrdeles hรฅrdfรธr drue med en smag, der tilpasses efter jordforhold, vejr og lagring. Nogle lagres pรฅ egefade i stedet for stรฅl, hvilke giver meget forskellige smage. Eksempler pรฅ Chardonnay: Chablis, Mersault, Savanha.
Sauvignon Blanc
Druen er en aromatisk drue. Det betyder, at den har meget smag i sig selv i modsรฆtning til Chardonnaydruen. Den er meget sommerlig med en frisk frugtsmag og en sรธdlig duft. Druen er fransk, men dyrkes overalt, isรฆr New Zealand har haft enorm succes med Sauvignon Blanc-hvidvin. Eksempel: Sancerre,
Pinot Gris:
Fremstilles mest i Alsace-omrรฅdet og Italien, og har en meget fyldig, lettere parfumeret smag. Dette er ogsรฅ hvidvinen, som kan bruges til kraftigere retter, hvor man ofte ville servereย rรธdvin.
Muscat
Den รฆldste kendte drue i verden med meget sรธdme og duft. Ofte bruger man Muscatvin som dessertvin, men man kan ogsรฅ fรฅ en tรธr Muscat hvidvin med en kraftig smag. Den er supergod somย velkomstdrikย og tilย fiskeretter. Eksempler: Moscato dโAsti, Zind Humbrecht Muscat.
Riesling
Oprindelseslandet er Tyskland, og vi k Eksmepler:ender isรฆr vinen fra Alsace-omrรฅdet, men ogsรฅ denne hvidvin dyrkes flere steder i verden. Riesling findes bรฅde i hvinende sรธde og meget tรธrre udgaver. Druen er kompleks med meget smag i sig selv. Det er den hvidvin, som kan tรฅle lagring i lรฆngst tid uden at miste smag. Eksempler: Bestheim, Riffel.
Kendte vinomrรฅder for hvidvin
- Frankrig: Bourgogne (Chardonnay), Loire (Sauvignon Blanc), Alsace (Riesling, Gewรผrztraminer).
- Tyskland: Isรฆr kendt for Riesling.
- Italien: Pinot Grigio og Verdicchio.
- New Zealand: Friske Sauvignon Blanc-vine.
- Chile, Sydafrika, Californien, Australien: Varme klimaer, frugtrige hvidvine.
Serveringstemperatur
Fรฅr du en god, tรธr Riesling eller Pinot Gris serveret pรฅ en restaurant, vil vinens temperatur vรฆre varmere, end du formodentlig er vant til hjemmefra.
Mange af os opbevarer hvidvin i kรธleskabet og serverer den kold, men ikke alle vine har godt af kulden.
En generel tommelfingerregel er, at jo sรธdere vin, desto koldere skal den drikkes. Billig hvidvin er ogsรฅ udmรฆrket at servere direkte fra kรธleskabet. Men de mere komplekse vine skal helst drikkes, nรฅr de er 8-10 grader.
Du kan sagtens have de fleste slags hvidvin stรฅende i kรธleskabet og sรฅ tage dem ud 20 minutter fรธr, de skal drikkes.
Husk at รฅbne dem, sรฅ de kan ilte inden servering. Og skรฆnk gerne hvidvin i storeย vinglas.
Sรธd eller tรธr? Kend forskel
Restsukkeret efter gรฆringen har betydning for, hvor sรธd eller tรธr hvidvinen er. Det vil sige, at en tรธr - dry - hvidvin vil have ganske lidt restsukker i forhold til en sรธd - sweet.
Et lille praj fra Jysk Vin til, hvordan du finder ud af, om du stรฅr med en tรธr eller sรธd hvidvin i hรฅnden i supermarkedet: Jo lavere alkoholprocent, desto sรธdere vin. Ellers kan du vรฆre heldig at finde fรธlgende kategori pรฅ vinflaskens etiket.
Dry: Tรธr vin maksimum fire gram per liter restsukker.
Demi-sec: Halvtรธr vin maksimum fire gram per liter og maksimum 12 gram restsukker per liter (18 gram nรฅr syreniveauet ikke er mere end 2 gram per liter lavere end indholdet af restsukker)
Semi-sweet: Halvsรธd vin mere end 12 gram restsukker per liter og op til 45 gram restsukker per liter.
Sweet: Sรธd vin har minimum 45 gram restsukker pr. liter.
Opbevaring
Et kรธkken skifter mere temperatur end noget andet rum i hjemmet. Nรฅr du har gang i flere kogeblus og en ovn, vil temperaturen stige flere grader. Og temperatursvingninger er vin ikke glad for.
Det anbefales derfor at opbevare hvidvin vandret i et rum, hvor de ikke fรฅr sollys eller udsรฆttes for skiftende varmegrader. Et vinkรธleskab er optimalt. Her kan du nemlig holde temperaturen pรฅ 10-12 grader, hvilket er den bedste temperatur, men vi er mange, der aldrig nรฅr at fรฅ opbygget en samling, fรธr de drikkes.
Vรฆrd at vide
- Farven pรฅ hvidvin pรฅvirkes af bรฅde druetype, gรฆring og lagring.
- Nogle hvidvine lagres pรฅ egetrรฆsfade, hvilket giver mere kompleks og cremet smag.
- Hvidvin bruges ogsรฅ ofte i madlavning โ eks. til saucer og risotto.
Opskrifter
Som sagt indgรฅr hvidvin ofte i madlavningen, og her er hรฅndplukkede retter og opskrifter med vinen:
Borgfruens pastaret med hvidvin og cognac
Coq au vin
Hvid sangria
Nemme hakkebรธffer i svampesauce
Vinbondens kyllingefad
Risotto - klassisk opskrift
Fisk i fad
Verdens bedste Osso buco
Hummerbisque - den bedste opskrift
Ungarsk kalkunragout med paprika og champignon
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments